6009-es lesz a kapcsoló és új dobozos ahogy a hirdetést néztem, gondolom lesz benne rajz, de majd kérek segítséget olyantól aki ért is hozzá :) aki a mágneskapcsolót is bekötötte, bár így rajzzal menni fog :)
érdekes, hogy ezen még U1-2 V1-2 W1-2 ma meg U-V-W X-Y-Z de azért egyértelmű
Csak hogy tisztán láSD, cs-d kapcsolo esetén az összes lapot (áthadaló) ki fogod dobni, és 7db vezeték megy majd a kapcsolótól a motorhoz. 6db a 2x3fázis (3 csillag és 3 delta) és a föld. Ha használtan veszel cs-D kapcsolót akkor feltétlen kerj valami bekötési rajzot mert anélkül egy napig csak bogarászni fogod mi micsoda!
Így van! Nekem is Cs-D kapcsoló van az 5.5kW-os motoron és tökéletesen megy 3x16A-on... Most már van rajta 4db kereszthasító de azzal sem fulladt meg még egy fában sem...
Hasítógépet építeni, nem elektromos tudás kell, hanem lakatos és hidraulikus.
Egy háromfázisú motornál van vonali meg fázisfeszültség, vonali meg fázisáram.
Magyarországon rendszeresített 3 fázisú hálózaton a vonali feszültség 400 volt/ 380/ a fázisfeszültség meg 230 volt/220/.
Csillag kapcsolásban a fázisfeszültség jut a tekercsekre, tehát ezáltal kisebb indítóáramot vesz fel. Delta kapcsolásban a fázisfeszültség megegyezik a vonali feszültséggel, a tekercsekre vonali feszültség jut. Nagyobb feszültségen nagyobb áram folyik ugyanazon a tekercsen, tehát nagyobb lesz az indítóáram, nagyobb megszakító szükséges.
Nagyobb motoroknál ezért találták ki a csillag delta kapcsolást, mert ugye mikor indul a motor rövidzárba van, tehát rövidzárási áramot vesz fel, De ha már üzemi fordulatra felpörgött, akkor nagyobb áramfelvétel nélkül átkapcsolható deltába.
A motor kapocstábláján a 380/220 azt jelenti, hogy csak azon a hálózaton lehet deltába kötni az adott motort, ahol a vonali feszültség 220 volt.
És nem azt jelenti, hogy 1 fázisról lehet üzemeltetni!!!!
első kísérlet deltába 3x beindult negyedikre leverte
felkapcsoltam elsőre indult másodikra már leverte, szóval indítani így nem lehet kell a csillag delta kapcsoló rá de ezt tudtam viszont annak örülök hogy azért sikerült elindítani deltába is így azt a következtetést vonom le fogja bírni, főleg ha azt az egy kismegszakítót amit levert kicserélem az még egy régi lehet B-s nem tudom leolvasni