Ezek a T5-ős fénycsövek eléggé elterjedtek és jók,viszonylag kedvező áron kaphatók és elég hosszú ideig működnek. De előfeltétel az elektronikus előtét! És érdemes beszélni még a hőmérsékletről is:
A ledek és a fénycsövek nem túl sok hőt és meleg sugarat(infra) termelnek,ezért is jó a hatásfokuk. Viszont akkor kell bent palántázni amikor kint még nem alkalmas erre az időjárás és jó lenne az idővel is spórolni. Persze lehet annyi leddel világítani,ami fűt,de van értelme? Vajon megéri? A legtöbb növénynek megvan,hogy milyen környezetben képes élni és milyenben érzi igazán jól magát és ezt meg is hálálja a növekedés ütemével. Ezeket a körülményeket,ha sikerül megteremteni nagyon látványos eredmények várhatóak. A különböző betegségekkel szemben is sokkal ellenállóbak ilyenkor. Vannak trükkök amiket érdemes ellesni a nagyoktól,például a ventillátor,az uv fény és még sok más. Nemsokára folytatom,ha van kérdés szívesen válaszolok,ha tudok,minden esetre nehéz okosnak lenni,hogy melyik éri meg jobban.
Ez tipikusan az,ami nem jó szinte semmire,de itt legalább csak 600Ft házhoz szállítva.
Érdemes elgondolkodni azon,hogy a legkevesebb 50W/ NM-hez hány darabot kell venni és ehhez még kell ugyan annyi foglalat plusz vezeték,dugó... Egy vicc,1 db olyan mintha nem is működne.
A helyzet eléggé bonyolult,főleg a kompakt fénycsövekkel. Van a tungsramnak is növényvilágító fénycsöve,méghozzá sok fajta. Olcsónak nem nevezném egyiket sem. És azokat sem amit linkeltél. Különszedem a témákat és akkor talán nem esek újra bele az elveszett írás agyrémeibe...
Én nem szeretem az aliexpresszt,nekem nem szimpatikus,nehezen áttekinthető és még drága is. Az ebay sokkal jobban bejött nekem és ezen keresni is egyszerűbb,a fizetés módjáról nem is beszélve. Csak PAY-PAL! Egyedül itt van igazi pénz visszafizetési garancia! Már eleve gyanús az a kereskedő,aki ezt nem használja...
Lacika71-nek igaza van. Kissé utánanéztem a témának, hogy a kereskedelemben kapható fénycsövek vajon miért nem jelentenek TELJESEN jó megoldást akkor, hogy ha napfényt egyáltalán nem kapnak a növények. Bár pl. a Tungsram márkakereskedés honlapján szereplő kompakt fénycsövek mellett a Növények növekedését elősegítő színspektrum. szöveg szerepel. Szóval miután megvettem innen
Be is karikáztam pirossal: szóval a 2700-6500 Kelvin tartományban működik.
A növények a fény teljes tartományából durván a
450nm körüli tartományt (KÉK tartomány, a vegetatív növekedés során elsősorban ez kell) ill.
a 650nm körüli tartományt (VÖRÖS tartomány, a virágzás során elsősorban ez kell) hasznosítják:
Most már csak azt kell tudni, hogy ezen tartományokhoz milyen Kelvin értékek tartoznak.
Innen indultam:
The color temperature for vegetative growth is between 7000k and 5500k, focused around 6500k between 460nm and 500nm. The color temperature for flowering is between 2000k and 2700k, focused around 2300k at 650nm. These color temperatures, 6500k and 2300k offer the most energy in the wavelengths that chlorophyll is the most reactive to.
Szóval itt az áll, hogy a vegetatív növekedéshez a színhőmérséklet 7000K és 5000K között kell hogy legyen, 6500K körül fókuszálva, 460-500nm-es tartományban (kék szín).
Virágzáskor a színhőmérséklet 2000K és 2700K között kell hogy legyen, 2300K körül fókuszálva, 650nm körül(vörös szín). Ez az ábra ugyanezt támasztja alá (a fekete vonalakat én rajzoltam be):
Innen jól látható, hogy a 2700 és 2000K közötti virágzáskor fontos tartomány gyakorlatilag teljesen kiesik a fenn említett kompakt fénycső színhőmérsékleti tartományából. Ez persze csak akkor jelent gondot, ha természetes napfényt a növények nem kapnak. Ha viszont kapnak, akkor nincs gond és angol ablakkertészek elég jó eredményeket értek el pont ugyanilyen színhőmérsékletű kompakt fénycsövekkel:
Fent ugyan belinkeltem a bolthely.hu-t de itt nem érdemes vásárolni. Túl drágák az áraik és hozzájön ehhez a szállítási költség. A helyi lámpaboltban 1220Ft-ért megvehettem volna a fenti fénycsövet, amiért végül kiszállítva kb. 3200-at fizettem.
Még egy: aki csak mesterséges fényre kell hogy támaszkodjon (pl. a papám télre a pincében tudja csak teleltetni a növényeit), annak a bolthely.hu fenti linkjén bejövő fénycsövek közül az utolsó kettő közül (45W ill. 55W) javasolnám valamelyiket. Ezek igen nagy fényerővel világítanak, azaz a lumen érték magas. (Olcsóbb persze valamelyik lámpaboltban megrendelni.)
(Érdekes viszonyítási alapot jelentenek ehhez az itt akvaristák által közölt lumen értékek akváriumok megvilágítására!
Viszont itt is megmarad az a probléma, hogy a vörös fény hiányzik. Erre az alábbi kukoricalámpát javasolnám:
/Elég durván félrefordították a nevét, az eredeti elnevezés (corn bulb) csak az égő kukoricára emlékeztető formájára utal, a kukorica termesztéséhez köze nincs./
Azért éppen ezt ajánlanám a fénycső mellé kiegészítésként annak, aki hasonló helyzetben lenne, mivel 360fokban szórja a fényt a fénycsőhöz hasonlóan. Ha persze csak egy kis területet kell megvilágítani és van az embernek (max.) 60 napja várni, akkor rendelhet előre utalással valamilyen égőt ezek közül is (ingyenes szállítás többnél Kínából):
Sajnos ez fedex-el küldi,ami gyors,de szinte biztos az áfa fizetés. Az a tapasztalatom,hogy nem szabad ekkora teljesítményt egy helyen használni,mert hajlanak a lámpa felé a növények,vagy messze van. Ez jó esetben elég 1 m2-re,viszont úgy már messze van a lámpa és oldalra nagyon sokat világít,amit fényvisszaverővel lehet kompenzálni. A 100W-os ledek még 5 centiről is égetik az ember kezét,nagyon durva fénye van,még több méterről is vakít. Én biztos nem veszek ilyet,szerintem értelmetlen. És pont ugyan ez a baj a gyári lámpák nagy részével,kis méretre össze van zsúfolva nagy teljesítmény. Mert mindenki csak a Watt-ot nézi...
Ez egy új termék,két hete még 52$ volt az ára. Az előnye a hátránya is egyben,nem lehet variálni a színösszeállítást,de ha jól sikerült akkor jó. De még ehhez kell táp és hűtés... És palántázni elég a kék is.
Pontosabban arra gondoltam, hogy a nemesítés célja nem az volt, hogy ne legyen íze a paradicsomnak, hanem, hogy sokáig friss maradjon, az íz pedig véletlenül tűnt el. Mellesleg a frissesség megőrzése érdekében általában azt alkalmazzák, hogy nem érett állapotban szedik le, mivel a paradicsom és paprika is utóérő. Így viszont sokszor még éretlenül vásárolja meg az ember a paradicsomot, így még kevesebb íze van.
"A paradicsomtermelők évtizedek óta olyan fajtákat termesztenek, amelyek érés előtt egyenletesen világoszöld színűek: így az érett termés is mindenhol azonos színű lesz, ráadásul egyszerre lehet szüretelni." ...
"Az egyenletes érést biztosító molekuláris folyamatok ugyanis gátolják a paradicsom édességét adó cukrok szintézisét - derül ki a Science tudományos folyóirat cikkéből." ...
"Az egyenletes érés hátterében álló génváltozat pont ezeket az édességet és jó ízt adó faktorokat hatástalanítja, ezért lesz a végeredmény savanykás és ízetlen. Ha viszont mesterségesen megnövelik a paradicsom GLK-szintjét, az érett, lédús, cukrokban és jótékony likopinban gazdag termést eredményez. A felfedezéstől a szakemberek azt remélik, hogy nemsokára nagyüzemi méretekben is lehetővé válik a hagyományos fajtákra ízben és színben is hasonlító paradicsomok előállítása."
Akkor rosszul emlékeztem, de akkor tudod, miről beszéltem. :)
Azt kétlem, hogy a paradicsomnak szándékosan nincs íze. Nem az íz megléte vagy nem léte a feltétele annak, hogy hosszú távon elálljon a polcon. Az tény, hogy a sok tápnak és víznek köszönhetően sokkal gyorsabban terem, ezáltal kevesebb íze van, de a tipikus paradicsom ízért is gének felelősek, amik nem hiszem, hogy befolyásolnák a romlandóságot. Lényegében pont erről szólt a cikk, hogy csak most jöttek rá, hogy melyik gén okozza a tipikus ízt, ami elveszett a nemesítések során. Persze vannak olyan nemesített fajták, amiknek jó íze van, de nálunk a boltokban nem kapni annyiféle paradicsomot, mint pl Olaszországban, mert nálunk csak a gömbölyű piros a menő. Elvileg az emberek ehhez ragaszkodnak, de nem vagyok benne biztos, hogy nem lenne kereslet a más színű és alakú paradicsomokra.
A nagyüzemi paradicsom szándékosan olyan hibrid,aminek nincs íze. Cserébe majd egy hónapig eláll a polcon büntetlenül,nagyon gyorsan nő,folyton érő és még ehhez hozzájön a szándékos túltápozás,persze szigorú kontroll mellett,de nem mindenhol... Ennyit a paradicsomokról. Amiről beszélsz,az usa-ban található. Kísérletnek indult és profitot termel. Egy vas konténerbe van telepítve öt emeleten saláta. Leddel van világítva,számítógépes kontroll van az egészen és a lényege,hogy 3 hetente egyszer kell kinyitni az ajtót,szüretelni és elültetni a következő generációt. Viszont pont ezért teljesen vegyszermentes,mivel klón növényeket használ,teljesen egyforma méretűek és minőségűek a kész saláták,és osztályon felüli 100%-osan hibamentes és homokmentes. Éppen ezért kapkodnak érte a sokcsillagos előkelő éttermek. Egy konténerben 3 hetente 300 kg salátát termeszt az ember,télen,nyáron. Valami hasznot hoz,de csak ezért nem éri meg újat építeni,viszont az itt elvégzett kísérletek haszna miatt visszajött az ára. Valahol olvastam a cikket magyarul.
Ja, és olvastam egy cikket, hogy miért van az, hogy a hipermarketekben meg úgy szinte mindenhol kapható nagy mennyiségben termesztett paradicsomnak miért nincs paradicsom íze :D. Elvileg kiderült, hogy a tipikus paradicsom ízért egy gén felelős, ami a sorozatos nemesítések hatására egyszerűen eltűnt, jelenleg még nem tudják, hogy mikor veszett el. Ezért van az, hogy ha finom paradicsomot szeretnénk enni, akkor magunknak kell megtermelni.
Azért összefoglalom: Tudom, hogy már manapság is a zöldségek nagy részét még nyáron is fóliasátrakban termesztik, de én nem erről beszéltem. Hollandiában egy teljesen irányított, kizárólag természetes fényt, beállított hőmérsékletet kapnak a növények, így a fóliasátras termesztéshez képest is optimálisabb a környezet. Ez manapság még nem elterjedt, sőt, még csak kísérleteznek vele, mivel a bekerülési költsége azért jóval magasabb egy fóliasátornál. Tény, hogy ez hasznos lehet. A fóliasátrakban egyelőre a hőmérséklet szabályozása nem tökéletes, nyáron még mindig a napfényt alkalmazzák, és ilyenkor gondot is szokott okozni a megfelelő árnyékolás. Egy teljesen zárt rendszerben a kinti ötven fok sem befolyásoló tényező. Én erre mondom, hogy ez már annyira mű, hogy elveszti a szépségét a növénytermesztés. De haszna nyilván van, mert szinte teljesen kórokozómentesen lehet termeszteni, pontosan beállított hőmérséklet-, tápanyagszint és öntözés mellett.
Akkor most nem fogsz nyugodtan aludni,mert a hiperekben és szinte az összes zöldségesnél a zöldségek,gyümölcsök elég jelentős része termőföld nélküli üvegházakban terem. De ezt lehet jól is csinálni,nagyon sok bió folyékony táp van,amik nagyon jók! És az előzőleg leírtak alapján a víz és tápanyag legoptimálisabb felvétele megoldott és ez nagy mértékben észrevehető a növényeken és a termesztési időkön is. A legnagyobb sláger a paradicsom,25-ös szorzó van a termés mennyiségre a szabad földi,fóliasátras termesztésben egész évre lebontva,ez elég durva. Jó azért ehhez sok minden kell,komoly gépészet és felkészült szakemberek,24 órás számítógépes kontroll. Viszont aki ezt csinálja,teljesen vegyszer és kártevő mentesen termeszthet,tehát még a biónál is bióbb...
Jól néz ki az a kép, de szerintem nem a legpraktikusabb. Ha amellett a világítás mellett jól fejlődnek a növények, akkor tényleg sokkal jobb lehet a fénycső, mint a CFL.
Mert a kép alapján semmi fényvisszaverő anyag nincs, tehát rengeteg fény kárba vész. Viszont a hűtéssel nyilván nincs gond, nekem viszont van, mivel én meg körbeburkoltam a polcot :D.
Egy kicsit más:
Amúgy olvastam egy cikket, hogy a jövő a mesterséges megvilágítással előállított növényeké, vagyis ipari mennyiségben termesztett zöldségek mesterséges megvilágítással (van is már ilyen komplexum, ahol ezt tesztelik). Palánta nevelésre, és egy két növény beltéri tartásához jónak tartom ezt a megoldást, de szerintem az egész szakma elveszti a szépségét, ha rózsaszínes fényben úszó uborkákat kellene gondozni nagy hangárokban. Persze megvannak az előnyei, de a mezőgazdaságnak a sok kiszámíthatatlan tényezővel is van egy szépsége, amit csak a természetben tudok elképzelni.
Ugyanez vonatkozik a konyhakerti termesztésre is. Nem cserélném le a kertemet egy épületre, ahol konyhakerti mennyiségben termeszteném a zöldségeket. Pont ezért az aquaponiás termesztés sem tetszik annyira. Annak is sok előnye van, de nekem a talaj valahogy hiányzik a rendszerből :). Szóval ezeket a valódi talajban termelés mellett tudom elképzelni pót- és kényszermegoldásnak.
Habár tény, hogy egyre több az ember, egyre több élelmiszer előállítására van szükség, és a Föld mezőgazdasági területei egyre jobban kimerülnek, ezért szükség lehet ilyen megoldásokra.
Na, ez csak egy kis filozofálgatás volt részemről :).
Nem véletlenül töltöttem le a facebbok-ról a 179-es hozzászóláshoz tartozó képeket,ha jót látok mindig felteszem ide. Sajnos magyarul nagyon kevés írás érhető el erről és az angolom sajnos nekem se erős,bár dolgozom rajta. Amik elérhetők azok főleg a kender termesztési írások,de nagyon jók azok is,pl.:
Ez igen hasznos írás :), legközelebb nekem is kell valamit módosítanom a megvilágításon. Sajnos olyan megvilágítást nem tudok építeni, mint, amilyet te készítettél LED-ekből, most meg elég gyorsan kellett összeraknom valamit, hogy időben legyek.
Érdekes, amit írsz, miszerint szinte feketének kell lennie a növényeknek, ha jó a megvilágítás. Ez végül is ésszerű, mert ez esetben alig van visszaverődő fény. Nekem ettől elég messze van a dolog :D. A 6400 K-es fénycső mellett zöldek, a növénymegvilágító lámpa rózsaszínes fénye mellett inkább sárgás a színük. Viszont úgy érzem, hogy ez a növénymegvilágító izzó nem ad elég kék fényt, ezért szereztem mellé még 6400 K-es fénycsövet is, de ez nem növényekhez lett kifejlesztve.
Most megnöveltem a megvilágítás hosszát, de kb. négy óra sötétet kapnak. Ezt már csak azért is, mert abban a szobában vannak elhelyezve a növények, ahol alszom is, és a ventilátort ilyenkor nem tudom működtetni, így pedig túl meleg lenne nekik.
Várom az írásod folytatását, hasznos dolgokat írsz! :)
Van egy egyszerűbb trükk is a szöveg megmentésére.
Ha sokat írtál, és úgy érzed van benne kockázat, hogy a zindeksz elnyelje, akkor az elküldöm gomb előtt kijelölöd az egészet és rányomsz jobb egérrel a másolás funkcióra.
De sokkal gyorsabb a Ctrl+A és a Ctrl+C gombok megnyomása. :)
Ha nem jelenik meg a fórum a hozzászólásoddal, akkor úgy is új hozzászólás ablakot kapsz üresen. Oda csak Ctrl+V és elküld.
Nem kell külön szövegszerkesztőt, sem más mankót használni.
A folytatás hamarosan,már sokadszorra járok úgy,hogy közel egy oldal veszik el... Most már nincs türelmem még egyszer leírni... Ez volt a sokadik tanulópénz,hogy szövegszerkesztőt kell használni. Ilyenkor kívánom melegebb éghajlatra a programozókat...
Azután egyszer csak elkezdődik a változás,megnyúlnak a szárak asszimetrikusak lesznek a szemközti levelek és megjelennek a nemi jelek a szártövekben,ekkor kezd ivaréretté válni a növény. Ha alkalmas a környezet neki elkezd bimbókat növeszteni és virágozni. Ilyenkor sok hormonális és egyéb változás lesz. Megváltozik a fény és tápanyag igény és kezd a növényke felkészülni a gyümölcs illetve termés növesztésére. Hamarosan folytatom...
A növényeknek a kihajtás után kék(!) fényre van szükségük,szinte 99%-ban. Ha ez nincs nyúlnak amíg el nem érik,vagy a tápanyag határáig... Az első egy-két hétben,főleg,ha gyenge a világítás,nyugodtan lehet 24 órát világítani. Ilyenkor azért használható a hideg(6000-6400K) fénycső,mert a fényspektruma viszonylag sok kék hullámhosszú fénysugarat tartalmaz és ezért nem az igazi a meleg fehér,mert abban nagyon kevés van. A növényeket azért látjuk zöldnek,mert ezt a fényt visszaverik,semmi nem hasznosul belőle. Az igazán jó növényvilágításnál szinte feketének látszanak a növények,ha nincs egyéb kiegészítő fény,az enyém is ilyen,ha kis pótvilágító ledeket lekapcsolom. Azután ahogy fejlődnek szükségük lesz egyre jobban a piros fényre is,de még mindig kék túlsúllyal. Ez a vegetációs szakasz végéig így van és a leg optimálisabban akkor fejlődnek ha legalább 16 órás megvilágítást kapnak. Bizonyos növényfajtákat szinte a végtelenségig ebbe az állapotba lehet tartani a 12-13 óránál hosszabb megvilágítással.
Hasonló cipőben járok, én is most kezdtem el a mesterséges fénnyel próbálkozni. Azt vettem észre, hogy a speciálisan növényekhez való fénycsöveknek rózsaszínes fénye van, vagyis csak a növényeknek megfelelő kék-piros színspektrumban sugároznak, míg egy sima 6500 K-es fénycső tágabb fényspektrumban sugároz, amit nem mind használnak ki a növények.
Ezeket használom, polconként kettő Megaman és egy VitoOne izzóval (amúgy valószínűleg nem ártana kétszer ennyi izzót alkalmazni, csak nincs rá pénzem). Most már napközben kint vannak a palánták és esténként még adok nekik néhány óra fényt.
Ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem: ha jól emlékszem, Lacika71 írt 24 órás megvilágításról is. Ezt érdemes alkalmazni? Nem kell nekik néhány óra sötét?
Fényvisszaverő anyagokkal kapcsolatban sokat olvastam, az alufóliáról majdnem mindenhol azt olvastam, hogy nem a legjobb a hatásfoka, habár a semminél nyilván jobb. Valahol azt olvastam, hogy a sima fehér felület jobb. Viszont lehet kapni elég jó fóliákat viszonylag jó áron: http://gomoa.net/foliak/fekete-ezust-folia-gyemantmintas-p-2773.html Én ilyet vettem, mert jól szórja a fényt, de a Mylar fólia fényvisszaverő képessége állítólag 90% feletti. Mindenesetre az alufólia is megteszi, ha nincs más, itt a fórumon tudtommal elég sokan alkalmazzák és elégedettek.
Egyelőre még kíváncsian várom a végeredményt, mert nem nyúltak meg nagyon a palánták, de már türelmetlen vagyok :D. Egy-kettőnek pirosas lett a levele, ami a legközelebb volt a fényhez, illetve egy-kettő parinak elsárgult a sziklevele, de már elkezdtek fejlődni az első lomblevelek, remélem nem lesz gond.
Én egy salgópolcot körbeburkoltam a fóliával, de nem teljesen légmentesen, de így a majdnem zárt rendszer esetében polconként három izzóval is felmegy a hőmérséklet stabil 28 fokra, ami tudtommal nem a legideálisabb, úgyhogy beállítottam nekik egy PC-ventillátort, ami leviszi 20 fokra :).
Ja még egy tapasztalat: most először elbomló papírtégelybe palántáztam, ami reményeim szerint kiültetéskor egyrészt megkönnyíti és felgyorsítja a munkát, másrészt a gyökerek nem sérülnek annyira kiültetéskor. Viszont azt vettem észre, hogy amióta van ventilátor, illetve amióta kint vannak napközben, elég gyorsan kiszáradnak, így naponta kell locsolnom.
Ez hosszúra sikeredett, bocsi :). Ha esetleg érdekel, rakhatok fel képet, bár annyira nem szépek a palánták, mint Lacikáé :).
Bocsi hogy nem írtam hamarabb! Köszi az információt. Az E27-es foglaltú kompakt fénycsövekből pont van egy hasonló, már írtam is? 1230 Lumen, és az is Daylight. Ez üzemel jelenleg is palántáknak pótmegvilágításként. Viszont nekem úgy rémlik, hogy a paradicsomoknak pont a 4000 K-s színspektrum a jó, nem?
Persze hogy nappal ki szoktam vinni őket, azonban a paprikákkal ezügyben úgy nézem pórul jártam... mintha megpörkölődött volna a levelük (de ezzel foglalkozzunk másik topicban). Lényeg hogy amit linkeltél, olyan (ahhoz hasonló) van is itthon. Ezek szerint akkor ér is valamit? Olvastam valahol a neten, hogy a legjobb keverni egy meleg fehér fényű égővel, mert így sokkal több színspektrumot sugároz a növényre, ezt pedig jobban tudja hasznosítani - esetleg ha nem tudtad, akkor most már tudod :)
Ma van április elseje. Egy kerek hónap van május elsejéig, amikor is a kiültetést tervezem... mindenképp fel kell gyorsítanom a vegetáló időt. Ha LED ha fénycső, de valamit muszáj szereznem. Alufóliával megoldom a fényvisszaverést, már láttam hogy sokan így csinálják... jó ötletnek bizonyul.
De még is mi a különbség egy rendes fénycső és egy közvetlenül a növényekhez tervezett fénycső között? Nekem ez még nem teljesen tiszta...
Azért tettem be a hazai linkeket,mert a paradicsomos fórumon látom,hogy szorít az idő,az e-bay rendelés sokszor egy hónap is van mire ideér... Ebbe a boltba pedig akár holnap el tudsz menni megvenni,de ha csak a tesco-ig vagy egyébb bevásárló központig jutsz el,ott is találhatsz valami kedvező árú megoldást. Csak a színhőmérsékletet nézd,hogy 6000-6400K-es legyen,ezek az igazi gagyi bántófényű olcsó első generációs kompakt fénycsövek. Ha szerencséd van 3-400Ft-ért kapsz egyet,viszont ezek általában rövid ideig működnek,nyilván nem véletlenül...
Ezekről azt érdemes tudni,hogy kék fényben gazdagok,amitől szép zömök palánták nőnek. Viszont amikor már egy kicsit nagyobbak a növények és kéne méretben is növekedjenek (a vegetatív szakasz vége),már nincs elég piros bennük. És olyan torzak maradnak a növények mint az én nagy paradicsomjaim. Minden esetre sok tapasztalatot szereztem én is ezzel a saját káromon,talán még helyrehozhatók a nagy paradicsomok... Most kint vannak a napon késő délutánig,ilyenkor 3-4cm-ert szoktak nyúlni egy nap alatt...
Visszatérve a lámpákhoz: ha csak palánta nevelésre kell a fénycsövek is tökéletesek,de ha tovább akarod nevelni őket akkor muszáj a led. Nagyon fontos a fényvisszaverés oldalról és felülről,durván 50%-ot lehet nyerni vele. Röviden ennyi,majd körülnézek az e-bay-en is nemsokára.
Nekem nincs összehasonlítási képem az árak terén, de azért látom mégis hogy ebayen fele annyiba kerül az a lámpa mint amit én találtam. Nem mondtam neked, de valójában gondolkodom a fénycsövön is, ha vennék, akkor is két fajtát a nagyobb színskála végett.
Ezer közül én meg nem tudnám mondani melyik a jó:-) te meg tudod? Akkor mondd már el mik a figyelendő paraméterek a fénycsöveknél, esetleg pedig linkelj be példát az e-bay oldaláról, megköszönném újabb segítséged.
A T5-nek igazából annyi előnye van,hogy nagy felületen adja le a fényt és nem kell forgatni a növényeket mert elég nagy felületet lefed. És ezért jobb,de a led-nek sokkal jobb a színhűsége ami a növénynek hasznos. Akkor jó,ha szinte feketének tűnnek a növények,ha nincs más fény.
Az itthoni árakhoz képest az e-bay nagyon barátságos árakat produkál,jobb esetben hármas szorzót lehet használni,nem igazán értem miért... Ha csak palántázni kell, lehet még alternatíva a T5-ös fénycső,persze az ehhez való,de az sem lesz olcsóbb,sőt. Azokhoz spéci csövek vannak és mindegyikhez elektronikus előtét kell. Tehát mindenképpen a ledet javaslom,ha tudnál építeni magadnak,ebből a pénzből sokkal többet lehet kihozni. De ahhoz elég sok minden kell,elektronikai és mechanikus felkészültség és szerszámok. Nekem komplett műhelyem van,de így sem mindig egyszerű. Esetleg,ha az angolod engedi,nézz körül a kompakt fénycsövek között is az e-bay-en,a kulcsszó:plant grow light De előre mondom,hogy több ezer találatból kell válogatni a jókat...
Ezek izomtömbök. Látszik a LED eredménye! Gratulálok hozzá, bevallom én is örülnék a helyedben. Különben ezek determináltak vagy folyton növő paradicsomok?
Visszatérve a LED lámpához, így már semmi akadálya nincs annak hogy megvegyem, egyedül az ára :P