Husos káposztát úgy tervezek csinálni, hogy : sertésfül-köröm-lapocka van meg füstölt csülök. Csinálok egy pörköltet amit felengedek vizzel és belefőzöm a kimosott savanyú káposztát és esetleg kap egy rántást. Jó ez így? Tegyek bele sűrített paradicsomot?
Na. A Limara oldalán meg lehet nézni jól bevált fehér kenyér cím alatt. Annyi különbséggel hogy több vizet teszünk hozzá. Az aldis lisztből is jót lehet sütni. Ha van kérdés megpróbálok válaszolni.
Jaj dehogy. Csak leírtam hogy ennyi mennyiségű káposztát savanyítottam.
Semmi extra....1,5 kg húsból csináljuk mi a férfiszakasz....és ugyanennyiből majd az párom....így is lesz bőven.....
Mi már főztünk pár hete székelykáposztát, korhely levest ill. esszük nyersen is. Szombaton lesz a káposztatöltés ami pasis rendezvény. Ez azt jelenti hogy nem málnaszörpöt iszunk....van bőven káposzta ....40 kg gyalult
Lehetne úgy fogalmazni hogy pici ubinak pici üveg...,.de végül is megszokás kérdése....mi folyamatosan gyűjtjük az üvegeket hosszú évek óta.... vélhetőleg több ezer darab van...és nem túlzok.... imádjuk a szép üvegeket is. Amiről felraktam a képet talán 6 szögletes.....
Én most bontom fel a káposztát amit a karácsonyi töltött káposztához készítettem. Persze tele a káposzta savanyító edény de amit nem főzök meg karácsonyra az is elfog fogyni a gyerekek majd elviszik. Töltött káposztát majd készen viszik.
Picit megállt a topic. Pörgessük meg. Sajnos sok minden nem sikerült ebben az évben a kertben viszont az uborka jól teljesített. Megpróbáltuk egészen kis méretben leszedni. Volt úgy hogy napi kétszeri szüret volt. Az üveg picit nagyobb mint 3 dl és a kezemhez viszonyítva is látszik a méretük.
Majd minden zöldségből lehet készíteni. Nekem most a klasszikus kínai kelesből rohad csípős és mentes változat.
Visszatérve magára az erjesztésre... a laborokon kívül két egyformán levezetett erjesztést úgysem tud senki elkövetni. Otthoni körülmények között a vadkultúrák minden alkalommal más-más összetételben tartalmaznak a sok száz fajta erjesztésre alkalmas baci és gomba fajokból ezt meg azt.
Csak a fő csapást lehet kijelölni pl kenyér, krumpli, vagy az előző erjesztésből visszatett lé, zacskós kultúra hozzáadásával...
Szóval minden alkalom kicsit más lesz. Aztán ezt valaki vagy érzi, vagy nem... vagy elnyomja fűszerrel... :)))
Nagyon kedves tőled, köszönöm, de amennyi csípőset mi használunk, arra elég az a pár szem díszpaprika, amit eltettem. Nem nagyon bírom a csípőset, olyan keveset rakok mindenbe, hogy nem érződik, milyen egyéb aromája van a paprikának.
Van még a csokros, hosszúkás termésűből is pár csokor, ezeket próbálom szárítani, és a fürdőszobában telel egy cserepes lila, arról egy darabig még tudok csipegetni frisseket.
A mézest most fogom kipróbálni, még az se biztos, hogy beválik. A videón jól néz ki, akármilyen lesz, biztosan el fog fogyni, legföljebb nem lesz ismétlés karácsonyra. Festett mézes persze van, ez csak eszegetni lenne.
Egyébként gyönyörű az a cayenne. De magot sem kérek, paradicsommag rendeléskor elcsábultam 5 szem Capsicum pubescens-re (Rocoto Guatemala Orange). Ha terem, alighanem el lesz ajándékozva a termés. A mostani díszpaprika termésem nagy része is el van már osztogatva.
Találtam egy puha mézes receptet, amibe kell egy kis csilipor is. Az nincs, nem is lesz, de kell a tésztába pár kanál lekvár is, gondoltam, kiszedem két paprikából a magot, és a húsát beáztatom néhány órára a lekvárba. Bízom benne, hogy így átmegy annyi csípősség és íz, amennyi kell.
Tévedés, ha csak nem pl. rozs vagy árpa alapu kenyérrel erjesztettél, vagy felkapot idegen szóval, fermentáltál. A fermentálás magyarul erjedés. Maga a káposzta eleve glutén mentes, csak úgy, mint a legtöbb zöldség, gyümölcs. A tejsavas erjedés is normális, emberi beavatkozás nélkül is végbe megy, hisz amiben van cukor, az erjedés (fermentáció) beindul. Egyszerü kémiai folyamat. Minnél tovább tart az erjedés (fermentáció), annál puhább a köztes, jelen esetben a káposzta, puhulnak a rostok. Természetesen meghatározó a tömeg is, 5 l erejtés hamarabb megy végbe, mint 200 l, és más az állaga és íze. A sör, pálinka, ecet vagy akár a tehéntúró is fermentálással készül, egy technológiainsor része ként.
Glutére ményebben nem térek rá, az is egy "végtermék".
"Mindkettő savanyítás, de a hordós lassú fermentáció, a kovászos gyors érlelés. Persze hogy van némi íz külömbség."
Igen van, de nekem mindkettő nagyon ízlik. A saját, pár naposan fermentált ropogósabb mint a hosszan fermentált, főleg ha csak kevés ideig hagyjuk üvegbe rakás előtt sok sóban állni. Én nem használok túl sok sót, inkább egy pici vizet öntök hozzá mikor üvegbe vagy fazékba tömködöm. Mindenki ízlése szint. :) De ebbe lehet sok fűszert rakni. Amit a piacon árulnak hordósat, abban alig látok valami fűszert.
Mariska ugyanolyan az íze a kenyér nélkülinek mint a kenyeresnek, csak előbbinél gluténmentes lesz. Az uborkát régen kenyérrel készítettem mert így láttam otthon, de mióta olvastam hogy a tejsavas erjedés - a fermentáció kenyér nélkül is megtörténik, azóta anélkül készítem. Van aki nem hiszi el, és kenyér helyett krumplit tesz az uborka tetejére. Végül is a krumpli is fermentálódik. :) Ugyanaz a tejsavas erjedés megy végbe kenyérrel és anélkül is.