http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
És mit gondolsz, hogy a székelyek mit tekintenek hazájuknak
Perpillanat magasról leszarom, hogy mit tekintenek hazájuknak. Tényszerűen pillanatnyilag (immás sok-sok évtizede, és valószínűleg még ennél is több évtizedig) Románia a hazájuk. Lesznek szívesek ennek tudatában hőbörögni.
Te sem vennéd jónéven ha gyermekeidet, unokáidat 30 év múlva köteleznék a lovári használatára és remélhetően ők sem (de ebben nem vagyok biztos).
Nem jónéven vevés kérdése ez. Egy pillanatig sem kérdőjeleztem meg nemzeti érzéseiket és azok jogosságát, bármennyire is próbálsz aljaskodni velem. Egyszerűen, ha román mezben játszik, román állampolgár, akkor lesz szíves énekelni a román himnuszt. Ennyi. Vagy fogod, vagy nem.
És mit gondolsz, hogy a székelyek mit tekintenek hazájuknak?
Saját Hazájuknak?
Mert azért nem az dönti el, hogy te, vagy egy galaci mit gondol erről.
Egyébként meg Románia győzőtt Magyarország ellen, bár magyarok játszottak magyarokkal. Tehát nem "nem szarik oda, ahol eszik" a székely, hanem teszi azt, ami a kötelessége.
De nem tagadja meg önmagát, érzelmeit.
Te sem vennéd jónéven ha gyermekeidet, unokáidat 30 év múlva köteleznék a lovári használatára és remélhetően ők sem (de ebben nem vagyok biztos).
Ha valaki magára húzza egy csapat mezét akkor az oda tartozik és énekelje annak a csapatnak a himnuszát.
Nem kötelezö beöltözni.
Viszont ha valamit vállalt azt csinálja tisztességgel.
ragacs, egy kicsit kevered az ügyet, de betudom neked annak, hogy régóta nem néztél már a szülőhazád felé. Ez egy kicsit más, hadd ne mondjam, pikánsabb helyzet. De a végkövetkeztetés azonos: a román mezben játszó hokisoknak a román himnuszt is teli torokból kellett volna énekelniük.
Vajon a székely hokisok mikor települhettek át ekkora létszámban Oláhországba?
Akkor, amikor végrehajtottak néhány nemzetközi egyezményt. Amiket mi is aláírtunk. Innentől nincs apelláta. Ők magyar nemzetiségű román állampolgárok. A hazájukat úgy hívják, Románia. Tetszik, nem tetszik, ez a helyzet. Büdös bunkóság demonstratíve legyakni a románságot ilyen szituációban. Aki román eddig jó indulattal viseltetett irántuk, az is jobbal gondolhatja: na, ezek a bozgorok... mit vár tőlük az ember.
Látom, emelni kell a tétet, már nem elég, ha kirúgják őket a válogatottból, meg a MOL Ligából a BLASZ III.-ba iratják át őket.
Én nem emelem. Az fogja emelni, aki majd odamegy hozzájuk (többedmagával természetesen), én néhány kényelmetlen kérdést tesz fel nekik. Ne legyenek kétségeid, ismerve a mélymagyarokhoz mindenben hasonlító mélyromán barmokat, erre sor fog kerülni. Sajnos.
Egyébként Miriuta Laci ideköltözése és honosítása után a magyar himnuszt énekelte a válogatott meccsein. Magyarországról Oláhországba áttelepült élsportolóról nem igazán van tudomásom.
Érv az, amiket felhoztam. Aki fizeti a zenészt annak a nótáját húzza a cigány
Ez már csak igy szok lenni
Meg másképp is.
AZ elmúlt 100 évben mesterségesen összetákolt államok nagy része már történelem.
A "himnuszbotrány" erre emlékeztet.
Amint megszűnnek azok az erő(szako)k amelyek a mesterséges alakulatokat fenntartják, azok azerint maradnak életben, amennyire életképesek.
A Szovjetúnió után lassan az EU is megy a lecsóba.
Lassan előkerülnek a régió-szintű gondolatok megint.
Már a románok is tudják, és a szlovákok is pedzik, hogy nem azért osztották szét Magyarországot, hogy NEKIK legyen jó, hanem hogy a régió versenyképtelen legyen.
És a román kapus is tudta ezt, amikor magyarul nyilatkozott.
Aki ismeri a magyar nyelv szógyökök alapján való magyarázatát, annak talán feltűnhet, hogy a Kárpátok első szótagja a KÁR, a kar, a ker(ít), a ker(ek), a kir(ály), a kor(ona), a kör gyökcsaládjában a kerek, egész, a teljes jelentéséhez kötődik. Talán ezért is éljük meg ilyen fájdalmasan a Kárpátok feldarabolását mert ez a hegykoszorú(!) nemcsak egy természetes nemzeti, földrajzi és politikai egységet jelöl, hanem már a nyelvbe is beleivódott.
Maga a régió legalább 1000 éve folyamatosan, de az egyre erőteljesebben tért hódító elméletek szerint sokkal régebb óta hazája a magyarul beszélő népeknek, és persze másoknak is. Az idő túlnyomó részében békében élt és gyarapodott minden nép a régióban, harcaink leginkább vagy külső ellenséggel, vagy politikai törésvonalak mentén folytak. Minden bizonnyal ez a régió természetes állapota, és nem a mesterségesen szétdarabolt forma, ahol a népek egymásra acsarkodnak.
Ásványkincsei, vízkészlete, gyógyvizei, termőföldje, szorgos népei valamint földrajzi helyzete egy virágzó középhatalom alapjai lehetnének. Hogy ez a középhatalom valóban felvirágozhasson, ahhoz elengedhetetlenül fontos hogy ezt a benne élő népek is felismerjék, és együtt számolják fel azokat az erőket amelyek ezt a virágzó középhatalmat próbálják örökre eltenni láb alól.
Én egyelőre a mi jó libsijeinket látom a legnagyobbra feldemhedve.
Mint már írtam volt, az ember nem szarik oda, ahol eszik. Magyarországra áttelepült románoktól is elvárom, hogy egy ilyen meccsen a magyar himnuszt énekeljék. Tőlem aztán énekelheti a románt, miért ne tegye. De vannak bizonyos illemszabályok, amiket illik betartani, különben igan hamar büdösbunkóvá válik az ember. Az egyik ilyen szabály, hogy az ember a hazája himnuszát énekli akkor is, ha máshova húz a szíve. Különben ne csodálkozzon rajta, ha néhány barom román esetleg megagyalja...
Én egyelőre a mi jó libsijeinket látom a legnagyobbra feldemhedve.
Kicsit emlékeztet arra az eset, mint amikor a szegedi vizes vébén a német himnusznak nem a harmadik versszakát játszották le a rendezők, és nem is a feministák által letiltatott másodikat, hanem az elsőt, a csúnyát, amit az antifák tiltattak le, és ez a teljes progressziónak fekete és barna pókokkal teleszőtt rémálmokat okozott, még szerencse, hogy a két német sportolónak nem, akiknek a tiszteletére játszották el végülis.
Egy esetben védem magyarságomat,a hazám "hírnevét", ha nem magyarok fikázzák
Bizony vesztettem el jónéhány melót azért mert "szar magyaroknak" és ez még finom kifejezés volt, titulált a külföldi minket
Ezzel maximálisan egyetértek. Az ember nem szarik oda, ahol született, ahol nevelkedett, ahol gyökeret eresztett. De ettől még joga és kötelessége bírálni a hazáját, annak vezetőit, de akár polgárait is, ha nettó baromságokat beszélnek, cselekszenek.
Nézzd, bevallom belőlem is kitört már hogy többet nem hazám ez, szarok bele ahol ennyire magárahagynak bárkit,mint ebben az országban és ennyire kibaltázhat a bürökrácia sokszor az emberekkel
Most alsó/középszintekröl beszélek,mert ugye a közember nem folyamodik
már "Kádár titkárságához" :)
Tudom,megszünt az ingyen leves, de tessék ezt mondani, pár millio szerenxcsétlen magyarnak is bele a képébe, majd kiváncsi lennék hogy vágnának pofán pár embert ezért
Egy esetben védem magyarságomat,a hazám "hírnevét", ha nem magyarok fikázzák
Bizony vesztettem el jónéhány melót azért mert "szar magyaroknak" és ez még finom kifejezés volt, titulált a külföldi minket
Nos , elküldtem a k*anyjába a szó szoros értelmében, hogy menjen haza és ott fikázza a honfitársait.
Más dolog hogy vagy egy év mulva "visszakuncsorgott" én meg hagytam magamnak melót adni
:))
Naszoval, a himusz is ilyen, kifelé mutassunk már büszkeséget, de hadd ne értsek egyet azzal ha más a saját országát fikázza azzal hogy nem énekli a himnuszát
Minek? Hülyék voltak. Megetették őket a nagymagyar maszlaggal. Ha a románoknak esze van, hagyják a dolgot a fenébe, legfeljebb valami illetékes kismufti kiad egy nyilatkozatot, hogy milyen szomorúak lettek a románok, és mennyire sajnálják...
Igaz, ez megalázóbb lenne, mintha nekiállnak ügyet csinálni belőle. Amilyen hülyék vannak arrafelé is, nem kizárt, hogy feldemhednek...
A végén kitűnik hogy nincs is olyan mint hazaszeretet, haza iránti tisztelet, hűség
by horex
Régi mániám amúgy, hogy ez a felhorgadós, nagy hazaszeretet az istentől származó királyok pótléka. Kell valami szakrális felsőbbség, aminek a nevében, ha úgy adódik, gané politikusok a vágóhídra küldhetik a népet. Amíg a király Istentől eredeztette abszolut hatalmát, nem volt kecmec, ha Isten küldötte azt mondta, hogy menni kell kiontani a szomszéd királyság népének belét, akkor mentek. De ma? Nincs Istentől felkent király, és ha valamelyik mocsok politikai erőnek kedve szottyan háborúzni egy kicsit, hátha kereshet rajta néhány milliárdot, akkor valamit csak kell mondani a népnek. Azért senki sem fog háborúba menni, hogy a hadügyminiszter haverjai megszedjék magukat. De a "hazaszeretet"! "Életedet és véredet a hazáért!" Az már valami. És ne legyenek kétségeink, egy bizonyos szint fölött életedről és véredről van szó, és nem életünkről és vérünkről... Ezeknek a mocskoknak a fiai soha nem jutnak ki a frontra. Jó kis zsíros hátországi hadtáp szolgálatban védik a hazát, miközben irgalmatlan kenőpénzeket tesznek zsebre a hadiszállítóktól. a te meg az én gyerekem fog megdögleni az ő hasznukért a lövészárokban. A "hazaszeretet" jegyében...
Nem állunk az "ellen" mellé, főleg egy ilyen nyilvánvaló műbalhéban. Meg vannak dolgok amikben mindenfajta rációt félreteszünk (ez nem ugyanaz az észnélküliséggel), mert a szív(jóérzés) felülírja (ez nem egyenlő a lózungos nettó magyarkodással, vagy hogy szoktátok mondani, sőt nagyon gyenge ellenérv).
A végén kitűnik hogy nincs is olyan mint hazaszeretet, haza iránti tisztelet, hűség
by horex
Sajnos, valóban kitűnik.
Legjobban azoknál, akik büszkén büszkélkednek magyarságokkal (csak tudnám mindek, mert közük nem volt hozzá, hogy magyarok lettek, puszta véletlenségből születtek ide, és semmi oolyat nem tettek, ami miatt erre büszkének kéne lenniük. Tény, hogy magyarok vagyunk, oszt annyi...). Az összes, által ismert (nem kevesen vannak) fidesz-fan, otthonán, otthonában magyar zászlókat, Magy-Magyarország matricákat, képeket tart, Wass Albertet szaval összejöveteleken, félrészegen, könnyes szemmel bőgi a székely himnuszt (Istenem, hogy mi milyen magyarok vagyunk....), de mindegyiknek szlovák rendszám virít a legalább közép, de inkább felső-közép, vagy luxus kategóriás kocsiján, vállalkozásaik Szloválkiában vannak bejegyezve, nem kevés megtakarításaik pedig osztrák bankokban pihennek. Az a nagy barom hazaszeretet, amire itt a PoliDilin is verik magukat és idegenszívűzik a velük egyet nem értőket, minden esetben kimerül a szavakban és a hangzatos lózunkgokban.
Ezek a lüke hokisok is... Teli tüdővel kellett volna fújniuk a román himnuszt is. Meg a magyar himnuszt is. Meg, ha úgy alakult, a székely himnuszt is. De így... Ekkora faszságot...
Semmi ok azokban a kommentekben hogy az olvtárs "magyarkodott"
Bármilyen kérdésben aki szívbeli indokokat hoz,annak valódi érvei nincsenek
Mondhatnám most,hogy valahol a magnószalajaim között
az erdélyi himnusz és hasonló "irredenta" nóták már akkor megvoltak, amikor "tombolt" a Kádár rendszer és nem titokban vettem fel, hanem volt egy jóhangú kolléganőm, aki bizony hangosan énekelte a hodály műhelyben
Mondhatnám azt is, hogy "elérzékenyülök" ha a magyar ,a székely himnuszt vagy a BoldogAsszony anyánk egyházi énekeket hallom
De mindez nem érv!
Mondhatám, nekem is tetszett ahogy a székely himnuszt a románok fülébe énekelték, de nem a tetszésröl szól a rovat
Hogy más ország ehhez hogy áll nemérdekes
Bizonyára más országban meg vanak olyan trv-ek hogy a hideg is kirázna ha itt alkalmaznák
Érv az, amiket felhoztam. Aki fizeti a zenészt annak a nótáját húzza a cigány
"Volt probléma, hogy Janics Natasa nem énekelte a magyar himnuszt? nem"
Mert a magyar ember toleráns. És természetesnek veszi, hogy valaki magyar, horvát, román, szb. származású, identitású. És ezt nyugodtan ki is nyilváníthatja bárki, érzelmeivel, szavaival, énekével, öltözékével, stb. Magyarországon.
Csak néhányan közülünk nem tolerálják mindazt, ami "magyar" jelzővel kezdődik.
Belekötnek az élő fába is, ha valaki "magyar" fának nevezi....
Egyet nem tolerál a magyar ember: ha támadják nemzeti érzéseit, szimbólumait, öltözékét, énekét, Szent Koronáját, Himnuszát, zászlait, hőseit, stb. Bár ilyet aligha tapasztalunk itt élő horvát, román, szerb, szlovák állampolgártársainktól, mert nem gyűlölik a magyarokat....