Csak szeretném közölni, hogy a gaz internacionalista élelmiszer illetve cukor áremelkedés annyira beszivárgott Németországba többek között, hogy ott egy kiló cukor finomított 0,65 centbe azaz kb 180 forintba kerül.
"Ne termelj magyar, importálj, mert neked az a jó! Dögölj meg EU!"
Nem a magyar termel, hanem a cukorgyár, és annak a tulajdonosa. Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy neki jobban megéri nem gyártani, akkor nem gyárt. Ennyi. Ha megéri termelni, akkor lesz, aki fog termelni.
"Az arabok hódító hadjáratai nyomán jutott el a cukornád Egyiptomba, Észak-Afrikába, Szicíliába, Dél-Spanyolországba, de a nyugati világ az első keresztes hadjárat (1096–1099) során ismerte meg. 1174-től Velence lett az európai nádcukor-kereskedelem központja. Európában a 13. századtól kezdve létesítettek cukorfinomítókat, de a cukor még a 16. században is luxuscikk, illetve gyógyszer volt. A fiumei nádcukor-finomító 1752-ben épült. Kolumbus 1493-ban honosította meg a cukornádat az újvilág spanyol és portugál felségterületein. Ennek nyomán a 17. század elején Portugália lett Európa ellátója, később – a Karib-tengeri csaták során szerzett gyarmatainak nádcukor ültetvényei révén – Anglia jutott az európai cukorpiacon vezető szerephez."
...
"A civilizációs étrend irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen: a felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, de mindegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető. A cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt."
"Sőt, az EU-sem adhat engedélyt nekünk arra, hogy újra beindítsuk a cukortermelést, mert nemzetközi szerződésekben vállalta, hogy visszafogja a cukortermelést Európában,"
tiltja bármi is, hogy cukorfeldolgozó üzemet létesíts? piacgazdaság van még az eun belül is, nem az ország termel, hanem magánvállalkozók...
Thx. Azelőtt csak nádból gyártottal édestettek? Az méregdrága lehetett, a török-felügyelte Közel-keletről a nagyon lassú szállítás miatt. Vagy hogy volt?
A 19. század elején elterjedt répacukorgyártás lényegesen megváltoztatta az egész cukoripart. Marggraf híres német kémikus (1709-1782) volt az első, aki a répában cukrot talált (1747) és ajánlotta a gazdáknak a répatermesztést cukorgyártás céljából. Az első répacukorgyárat III. Frigyes Vilmos porosz király támogatásával Franz Karl Achard (1753-1821) állította fel.
Te sem fogod fel, hogy ez az utolsó csepp volt a pohárba? Hogy minden drágult és a mindent nem tudjuk megfizetni? Vagy olyan pici agyacskád van, mint az icicpici cipőcskéitek?
Adnál linket v. lerást, hogy Itáliában, XIV Lakjos Fro-ban vagy a Német-Római Császárságban (egyszerűstve Habsburg Bir+ német hercegségek) mikortól használták? A kávét csak az 1700-as évektől, a burgonyát kicsit később.