Napokon belül kiderül, hogy a kormány ígéretéhez híven valóban mindenki jól jár-e az adórendszer változásaival. Mindenki szembesülhet az igazsággal, a lelkes fülkeforradalmárok és a 2/3-os felhatalmazásból részt nem vállaló maradék 2/3 is! Szóval ? Mindenki jól járt?
Megnézheted, hogy mikor szóltam hozzá. Én nem engedhetem meg magamnak, hogy munkaidőben netezzek, max, ha szakmai dologról van szó. Otthonról szoktam ezen hajlamomat kiélni. Tudod, a korábbi évekről maradt 29 nap szabim, amit nem fizetnek ki, és az idén bevezették, hogy ki kell írni, akkor is, ha nincs időd kivenni. Hát, kapják be. Amikor meg szabin vagyok, akkor van olyan nap, hogy be kell menni aláírni, mert én vagyok az érvényesítő és az ellenjegyző. Egy 5 fős kirendeltségen nem könnyű úgy megoldani a működőképességet, hogy a szabi is kivehető legyen.
Éves átlagban 11,2 százalékos volt az állástalanság, ez 475 ezer főt jelent. Főként az év elején volt nagyon magas a mutató, ez rontotta leginkább a 2010-es statisztikát. Éves összevetésben azonban a foglalkoztatás már javult, 2009 végéhez képest 0,6 százalékkal, 3,8 millió fölé emelkedett az állásban lévők száma.
Összességében azonban 2010 számít a rendszerváltást követő éveket nem tekintve az utóbbi évtizedek legrosszabb évének.
Az év folyamán a foglalkoztatási ráta is elérte a mélypontját, a 65 év alattiak körében 54,5 százalékos szinten, azonban később fordulat következett be, és 55,8-re emelkedett. Ez ugyanakkor még mindig messze elmarad az EU 64 százalék feletti átlagától, és még mindig az utolsó helyet jelenti hazánknak.
Ennek semmi köze, ki milyen helyen dolgozik. Ahhoz van köze, a munkaerőpiacon, a szakmáddal, a képzettségeddel,a a gyakorlati tudásoddal milyen pozíciót, illetve fizetést tudsz elérni. Elméletileg ez lenne. Azért mondom, hogy elméletileg, mert gyakorlatban sokkal nagyobb szerepet játszik az ismeretség, az uram-bátyám. Főleg állami területen, de sokszor a versenyszférában is.
A múlt évben kapotthoz képest nem lett kevesebb, sőt az egy évvel ezelőtt kapotthoz képest sem. Mondom, december elején, még úgy volt kevesebb lesz, de azután maradt a régiben.
Egyébként sem értem, hogy közalkalmazottaknál, hogyan lehet különbség, ha ugyanazt csinálják (persze ki tudja ki mit csinál), de ezek szerint van. Az én feleségem, már decemberben tudta, mennyi lesz a fizuja, tételesen, miből áll össze. (Sőt, mondom januárra ez pozitívan változott.) Nem értem, máshol miért lett máshogy. Persze ez egy híres iskola ahol ő van, lehet azért, de igazából nem értem.
Az adómentességet épp januártól törölték el részben. Nem értem min vannak túl.
A kafetéria nem kell kevesebb...mármint ugyebár mihez képest.
Ezt én még csak pár hét múlva fogom érzékelni (sőt nálunk márc.1-től lesz új kafetéria) de azért azt említsük meg hogy az adómentesség eltörlése miatt egyszer már egy nagyon drasztikus érvágáson túl volt nagyon sok ember.
Nekem a kajajegyem 12000 Ft helyett 7800-ra csökkent, az egészségpénztári pénzem meg havi kb. 10500-ról kb. 2500-ra, ami összesen 11200 csökkentés havonta. Ha most egy kicsit is jó lesz és idén ez pár ezerrel növekedni fog, örülni fogok neki de ugyebár az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest így is bőven minuszban lesz az ember. :(
Jó helyen dolgozol, nekem meg csökkent a nettó fizetésem. Még nem láttam bérpapírt, nem tudom hány túlórát számoltak el, de kb. 4000-rel csökkent :(
Mindig azokat büntetik akik nem élnek jómódban, ugyanakkor nem élnek mélyszegénységben sem, szóval havonta tudnak valami minimális pénzt megspórolni, pár tízezer forintot. Ezektől a legkönnyebb elvenni.
Az hogy ha egy ugyanilyen bruttó fizetésű ember azért kap nálamnál több nettót mert van gyereke (nekem meg nincs) azzal semmi problémám, teljesen egyetértek!
Azzal viszont nem hogy az ugyanilyen gyerektelen, velem egyidős emberek akiknek mondjuk nem kb. 200 000 a bruttójuk hanem 400 000 méginkább növekedjen a nettójuk, míg az első körbe esőké csökkenjen!
Én mondjuk lakásra spórolgatok, hogy ne kelljen albérletben élnem majd x év múlva, az a haverom aki jobban fizető szakmában dolgozik és mivel még viszonylag fiatal, még bulizós korszakát éli 30 évesen is és heti 2-3x partizik (eszébe sincs családot alapítani) + már lakása is van, most a fizetésemelkedéséből az lesz hogy heti 3-4x is el fog tudni járni partizni. Nekem meg nem x év múlva lesz saját lakásom, hanem x+2.
Ezt a részét nem tartom igazságosnak. És nem az irigység beszél belőlem, mert mint írtam az elején a gyerekre járó adókedvezménnyel egyetértek!
Még egy dolog ami felháborít - igaz ezt még Gyurcsányék regnálása alatt vezették be - a 10-20 évre kötött életbiztosításoknál eltörölték az adókedvezményt. VISSZAMENŐLEGES HATÁLLYAL!!! Szóljon valaki ha nem jól tudom, de tuti így van.
2007-ben azért kötöttem 10 éves életbiztosítást, mert csábító volt a befizetés után járó 20%-os adókedvezmény. Amit lehetett is érteni: az állam támogatta azokat akik gondolnak a jövőre és a fizetésükből félre tesznek minden hónapban mondjuk 10000 Ft-ot.
Miután sok ezer ember emiatt elkötelezte magát a bankok felé, bemutatott a kormány (szerintem tuti a bankokkal összejátszva, előre megbeszélve) hogy vissza az egész, nincs adókedvezmény!
És miután ment a paraszt reklamálni, hogy de ő pont emiatt kötelezte el magát és akkor így szeretné megszüntetni a szerződést, a bankok és a politika bemutatott. A bank még engem fenyeget, hogy ha megszüntetem és a további 6 évre nem akarom fizetni akkor fizessem vissza nekik VISSZAMENŐLEG az elmúlt években megkapott adókedvezményt (ami akkori jogszabályok szerint járt). Ez így a pofátlanság netovábbja!
Nem vagyok az összeesküvés elméletek híve, de emögött simán feltételezem a politika és a bankszféra összebeszélését és már 2006-07 körül tudta ezt minden illetékes (amikor nyomatták a reklámokat és minél több embert beszerveztek) hogy ez egy országos átverés és miután meg vannak a balekok pár év múlva visszaveszik az adókedvezményt és megszopatnak mindenkit!
Úgyhogy akik itt siratják a magánnyugdíjpénztárakat meg a szegény bankokat, azok nem normálisak! Nem kell őket sajnálni, legalább egyszer a fagyi visszanyalt nekik is!
bocs, de a melegétel-utalvány, üdülési csekk, egyéb cafeteria, munkáltatói döntésű illetmény nem része az alapbérnek, bármikor elvehető. és ha emiatt csökkent a bérük, az nem az adórendszer változásából adódik.
Az én feleségem, egy kanyival sem keres kevesebbet (sőt), mint eddig. Középiskola, Budapest. Igaz már időszerű lennne komolyabb báremelés is, de valamit így is kapott.
De, ha nem tartja azt fent, ugyan hova tudna elmenni nagyhirtelen dolgozni, ahol nem lógna a feje fölött szüntelenül a kirúgás veszélye? Sok a megfontolandó szempont...
gondolom, ez attól függ, hogy milyen vállalkozása van.
mondjuk olyan vállalkozást fenntartani, amiből havi 100 bruttó jövedelmet lehet kiszedni (és a topiktárs szerint természetesen tényleg csak ennyit szed ki) nem nagyon érdemes.
Inkabb azoknak kene reklamalni,akik megkaptak a kompenzaciot. A sok lablogato kozalkalmazott mar megint az adofizetok nyakan eloskodik, 20 milliardot tapsolnak el erre a mutatvanyra is, sajnos.
Igazad van, ez komoly probléma, de szerintem meg fog oldódni!
Tanárnak lassan már senki sem megy el a xar fizetés miatt, az orvosok mág ápolónők, amelyik tud, külföldre megy.
Hát persze. Sajnos rengeteg a költsége a cégében. Persze ha közpénzből bérelnénk neki is egy Audi luxusautót, megtakaríthatna egy csomó kiadást és több adót fizethetne.