Keresés

Részletes keresés

nyikto nye Creative Commons License 2021.11.03 0 0 10999

Pálinkafőzőt cefre főzés után forró vízzel kimosni ronggyal, max műanyagkefével sikálni, ha makacsabb, rásült hab van a falán esetleg. Mosószer, ecet nem kell. A főzőt így illik eltenni.
Finomítás előtt, ha igényes vagy, kb az üst méretének10-20%-a vizet, egy kis szódabikarbónával forralni (5-10perc), teljesen összeállított rendszerrel, de úgy, hogy a hűtőben ne legyen víz. Ez áttisztítja a rendszert.

Előzmény: elek81 (10997)
Old Salt Creative Commons License 2021.11.03 0 0 10998

Árpából cefrét leginkább csiráztatott formában (maláta) érdemes készíteni :)

Ha maláta nélküli (UJSM) akkor tört, malátázott finomra darált.

Héjában sok a vitamin! Ne mosd ki. (halgass az öreg sasra)

 

Üdv:

o-s

Előzmény: elek81 (10997)
elek81 Creative Commons License 2021.11.02 0 0 10997

Sziasztok! 

 

Árpából cefrét tört, vagy darált állapotvan érdemes készíteni?

Hétvégén beszereztem, de erre nem találtam választ a fórumban. Illetve mivel hántolatlan, így gondolom cefrézés előtt át kell. Mosni, hogy a héja, lisztje kikerüljön a cefrézés előtt.

Pálesz főzőt érdemes/kell teljesen átmosni a főzőt és páracsövet? 

barbárállat Creative Commons License 2021.11.02 0 1 10996

https://szabadikadar.wordpress.com/2017/08/04/tolgyfa-hordok/

 

Kifejezetten whiskeys hordó, vékony rétegben ugyan, de heavy toasted.

Előzmény: elek81 (10994)
cloaked Creative Commons License 2021.11.01 0 0 10995

Én mindig is összehasonlítottam különböző fajta párlatok élvezeti értékét, bár ez részben abból alakult ki, hogy 10+ éven át pontoztam is őket, ami inkább élvezeti érték szerinti kategorizálás volt, mint a szakmában megszokot pontozás. Persze két különböző párlatfajtát csak akkor lehet összehasonlítani, ha mindkettőt ismered és szereted, és abban teljesen igazad van, hogy ha az egyik (whiskyn belül) "freestyle" akkor sokkal kevesebb értelme van az összehasonlításnak, de azért van az a különbség, ahol műfajtól függetlenül azt mondod, hogy az egyik tételt a másikkal szemben nem lehet komolyan venni.

Az is igaz, hogy nem nagy szám valamit úgy leelőzni, hogy valami teljesen mást csinálsz, mert ennyi erővel az Unicum is jobb, mint a "bolti whisky".

Másrészt viszont, ha valaki már legalább fehér whisky szintjén tudja, hogy mit csinál, és adott lenne az anyagi háttér egy alkalmas 100-250 literes hordó beszerzésére és telefőzésére, akkor ugyanazzal a 3-4 éves érleléssel szerintem jó eséllyel akár érlelési tapasztalat nélkül is jobb bourbönök születnének a fehér Jimnél. Én legalábbis látatlanban inkább ilyenből fogadnék el egy hordóval. Ha legalább a 2015 előtti Jimről lenne szó, akkor azt mondom, hogy annak volt stílusa, karaktere, azt szép kihívás lenne amatőrként leelőzni, bár nem lehetetlen.

 

Amúgy igen, van szépség az "alapwhiskykben", ha nagyon keresem, csak hát amikor én whiskyzni kezdtem (még csak 12 éve volt), akkor ilyen szarokkal még egy nagy márka sem égette magát. (Az alap Jim nem kimondottan rossz, de ilyenért már nem adok pénzt.) Sok más emberhez hasonlóan nekem is az állította be a mércét, hogy "az én időmben" hol kezdődött a márkás whisky, hát nem mondom, hogy az a szint már jó, de ez az, amit "csak úgy" is tudok élvezni, nemcsak akkor, ha a szépségeire koncentrálva nyammogok rajta.

Előzmény: barbárállat (10991)
elek81 Creative Commons License 2021.10.31 0 0 10994

Köszönöm a tapasztalatod megosztását. Hol lehet venni 10L tölgy hordót 23500-ért? Az égetett belülről? 

Előzmény: barbárállat (10993)
barbárállat Creative Commons License 2021.10.31 0 1 10993

23500ft egy új 10 literes hordó, szerintem ez kibírható.

Jó, ha tudod, hogy hordó, és malátázott cefre nélkül, nem lesz igazi whiskyd. Jó lett volna, ha ezt valaki elmondja nekem, mielőtt elb*szok egy rakat szeszt, a semmire.

Ettől függetlenül kipróbálhatod az UJSM cefrét, meg a gyorsérlelést, gyakorlásnak jó lesz, de ezt tekintsd csak bemelegítésnek.

 

Igen, kell a "magas szeszfok" az érleléshez, ha a 60-65 fok annak számít.

 

50-100 cm2 fafelület kell, a csipsz esetében ezt nem tudjuk mérni, így abból kb 5-7g/L kell.

 

A vegyes pörkölés a célszerű.

 

Nincs nagy jelentősége, hogy mibe áztatod, ez inkább csak hordónál számít. Ha Sherrys ízt akarsz, egyszerűbb, ha a párlatodhoz hozzáöntesz egy keveset.

 

Sok sikert!

Előzmény: elek81 (10990)
barbárállat Creative Commons License 2021.10.31 0 0 10992

Jó, ha van egy megbízható kóstoló a közeledben, aki széleskörűen ismeri azt italokat, és emellett jól érzi az ízeket, nekem az unokaöcsém ilyen. Amúgy, ezen a téren, a kulturált alkoholizmus nem hátrány. :)

Előzmény: Dezodoros Ede (10989)
barbárállat Creative Commons License 2021.10.31 0 0 10991

Az élvezeti érték, ha nem az adott kategórián belül értelmezünk egy italt, az számomra teljesen értelmezhetetlen, nincs mihez viszonyítani, és nincs is minek megfeleljen. Külön kategóriákat hogy hasonlítsunk össze? Azt hogy a Jimtől nehéz jobbat csinálni azt bourbonként értem. Jobb whiskyt igenis lehet csinálni, de inkább skótot. A Jimet csak azért hoztam fel, mert előtte, kukoricás recept volt a téma.

 

Jópár üveg whiskyn túl, megtaláltam a szépséget az alapkategóriában is, amiket korábban nem tartottam jónak. Bár egy pohár Black Label után, már nehezemre esne egy Red Labelt is tölteni, de bemelegítésnek jók ezek.

Egyébként a Baliból, a bourbon finishelt 7 évest, ha még nem volt vele dolgod, ajánlom kipróbálásra. Meglepő a különbség, a Finesthez képest, nem is sokkal drágább, így bőven megéri sz árát.

Előzmény: cloaked (10987)
elek81 Creative Commons License 2021.10.31 0 0 10990

Ahogy ásom bele magam a témába, úgy fogalmazódnak meg újabb kérdések is.

Mivel nehézkes és költséges móka egy kis méretű tölgyfa hordó beszerzése, így én inverz érlelést szeretnék majd csinálni, azaz a hordó kerülne a párlatba.

Ha ezt az utat választom, akkor is kell a magas alkohol % az érlelés megkezdésekor?

Mekkora térfogatú/felületű fa kell  1L-re levetítve az érleléshez? Közvetlen gyártótól hozzá tudnék jutni barrique csipszhez, így ha ez működhet, ebbe az irányba indulnék el. Melyik pörkölési típust érdemes beszereznem?

Több főzde is valamilyen használt hordóban érleli a párlatát. Kísérletezett már valaki esetleg azzal, hogy a pörkölt tölgyet konyakba, borba esetleg cherrybe áztatta,majd végül ezen érlelte a sajátját?

 

Ha esetleg sületlenségeket írnék, tessék nyugodtan rám szólni!

 

Köszi! 

Dezodoros Ede Creative Commons License 2021.10.31 0 1 10989

Látom csípi a szemeteket a megfogalmazás :D

Jobban ízlik mint némelyik bolti-ra átfogalmazok...egyébként egyáltalán nem vagyunk elfogultak  és naivak sem a sajáttal kapcsolatosan,és kostolásban sem tapasztalatlanok,nagyon sok boltit megkóstoltunk már  :)  a kisebbik fiamnak valami eszméletlen jó érzéke van  akár bor,pálinka,whiskey  terén(egyáltalán nem alkesz) sokszor hagyatkozom rá akár lefőzésekkor,vagy pl akár bóti kóstolásnál is. A lényeg...nem csak láttunk whiskeys üveget  és a sajátunk a minden kategória ....hanem bejön a sajátnak az ízvilága...meg több boltié is :D

Előzmény: barbárállat (10983)
Old Salt Creative Commons License 2021.10.30 0 1 10988

Én még nem próbáltam más gabonával, de ebben a receptben a gabona csak ízesítésre szolgál ezért értelemszerűen igen. Öreg Muslica lentebb idézett hozzászólásában irja is:

"...Természetesen a recept müködik egyébb gabonával is ( rozs, búza, árpa, zab, rizs,köles stb),

vagy ezek keverékével.."

A takarmányárpának (őszi árpa) magasabb a fehérje tartalma, a sörárpában (tavaszi) több a keményítő de mivel itt nem cukrosítjuk el szerintem nincs nagyobb jelentősége.

 

Üdv: o-s

Előzmény: elek81 (10986)
cloaked Creative Commons License 2021.10.30 0 0 10987

Amikor a házi whisky "jobb, mint a bolti" azt úgy szokás érteni, hogy a divatos márkák alapkiadását élvezeti értékben megveri, attól függetlenül, hogy érlelt gabonapárlatként mennyire értékelhető. Szabad stílusban az alap Jimet sem igazán kihívás lekörözni, csak az általában nem bourbon lesz (vagy nem is igazán whisky, főleg, ha nem hordós érlelés). Kóstoltam már egy-két olyat, amit szívesebben innék a legtöbb 8e Ft alatti whiskynél, nemhogy a fehér Jimnél. A Ballantine's Finest és mai sorstársai pedig, hát én legfeljebb azt tudom bennük tisztelni, hogy nagyon szűk keretből hoznak ki valami hellyel-közzel ihatót, ami ráadásul jellegben is konzisztens, és ehhez is szakértelem kell.

 

Rosszabb esetben meg azt is jelentheti, hogy a kollégának pincevakság és/vagy megszokás miatt úgy rácuppant az ízlése a háziszőttesre, hogy neki már ez a mérce, ezt a párlatprofilt keresi minden whiskyben, és ha ezzel a szűrővel nem értelmezhető a párlat, akkor üresnek tűnik. Mint amikor véletlenül konyakot töltesz ki whisky helyett, és hirtelen nem érted, mi nincs rendben ezzel a whiskyvel :)

Előzmény: barbárállat (10984)
elek81 Creative Commons License 2021.10.30 0 0 10986

Köszi a részletes receptet. Ez simán tud működni amúgy árpával is? Mert én leginkább Jameson kedvelő vagyok. 😁 Ha jól tudom azt árpából készítik, igaz malátázva. 

Amúgy árpából sörárpa dukál a készítéshez, vagy jó a sima takarmányozási célra termesztett verzió is?

 

Előzmény: Old Salt (10985)
Old Salt Creative Commons License 2021.10.30 0 2 10985

Megpróbálom leírni én hogyan kezdtem:

Savanyú cefrés whiskey malátázás nélkül, nekem sokáig bevált, de aztán áttértem a malátásra.

 

Cefrézés:

Kukoricát  takarmányboltból vettem durvábbra darált, "csirkének valót"

Öreg-muslica https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121001163&t=9213468

receptje alapján a mennyiséget a főző méretéhez igazítva az arányokat betartva.

első cefrézésnél 5 gramm borkősav 10 literenként, (a későbbiekben backset a teljes mennyiség 25%-a).

Első főzés mint a pálinkánál. A lefőzött alszeszt félretettem, jöhet a második cefrézés már savanyú cefrével. Lefőzés után a két alszeszt összeöntöttem és következett a finomítás (brandy módszer)

(Nekem általában két hét alatt erjedt ki (20 fokos helységben) Két adag alszeszt szoktam összeönteni finomításra, igy négy hetente finomítok)

Finomítás:

Az alszesz (nálam álltalában 36-38%-os) térfogaténak 1%-át veszem rézelejének. 8%-a a feje. Utána fokolóval mérem és 65%-ig a szíve, 45%-ig farka, 20%-ig másodcefre, amit a következő főzésnél a cefréhez öntök.

Érlelés:

Érleléshez 63%-ra hígítottam, legalább két évig szabadban szárított tölgyből hasított kb 2.5x2,5x10 cm-es, gázon "krokodilosra" égetett hasábokat (literenként 1 db) használtam.

A kiforrt cefrét gumicsővel fejtettem le a visszamaradt kukorica tetejét leszedtem és frissel pótóltam,

de kb 7-8 generáció után így is gyanús szaga kezdett lenni ezért teljesen lecseréltem a kukoricát.

Kármentő lepárlásnál (feje+farka) csak a szívét használom a többit kiöntöm.

 

Üdv:

 

o-s

Előzmény: elek81 (10978)
barbárállat Creative Commons License 2021.10.29 0 0 10984

Igen, jó kérdés, hogy melyik boltitól lehet otthon jobbat csinálni? Az olcsó hypermarketestől lehet jobbat. Überelni egy fehér Jim Beamet? Nem hiszem, hogy sikerül, pedig az még igencsak fapados a whiskeyk között. De majd jelentkezik, aki esetleg jobbat tud. Szívesen cserélnék vele mintát.

A bourbon műfaj kemény dió, meg általában a kukoricás receptek. Az ír-skót stílus könnyebben utánozható.

Csináltam olyan árpa whiskyt, ami egy az egyben Jameson alapkiadás lett. Csak az a gond, hogy nem szeretem a Jamesont. Nekem nagyon ízetlen, kezdőknek való, akik még csak barátkoznak a whiskyvel. Egy tapasztalt whiskyivónak ízes ital kell. Mint egy single malt. A maláta whisky szintén jól utánozható, és érdemes is, ebből nem létezik alsó polcos kategória. Csak egy jó kishordó kell hozzá, meg jó minőségű maláta, amit nem árt, ha az ember maga készít el, tökéletesre.

Előzmény: naivkezdo (10982)
barbárállat Creative Commons License 2021.10.29 0 0 10983

Nekem is mondták már többen, hogy "jobb mint a bóti", csak aztán nekem kellett rájönnöm, hogy nem így van. Az akkori whiskymet ma már nem kínálgatnám. A "kóstoló alany" persze nem hazudik, ha szar, magától úgysem mondja, hogy finom, de a hozzánemértés, tapasztalatlanság az adott italfajtában, erősen bejátszik. Mivel én is tapasztalatlan voltam, elhittem, hogy jobbat tudok a gyárinál, pedig már ittam whiskyt. Ma már merőben más a helyzet, mindig van itthon 10-20 üveggel különböző fajtákból, így reálisabban látom az enyémet is. Idővel megtanultam értékelni az olcsó alapkiadásokat is, még a Ballantine's-t is!

Visszakanyarodva a témához: a "jobb mint bóti" kijelentéseket fenntartással kell kezelni, aki ilyet mond az tanúbizonyságát teszi annak, hogy fogalma sincs az adott italfajtáról. Képzeljük csak el ugyanezt a helyzetet borral. Ugye? Így máris viccesebb.

Amúgy elismerésem a türelmedért, 2 év érlelés után nem lehet rossz, a fentieket nem is ezért írtam. 2 év érleléssel az USÁ-ban már simán megfelelne érlelt whiskeynek. Viszont 30 literesben 2 év, az nagyjából annyi, mint egy 200-asban 6 év.

Előzmény: Dezodoros Ede (10981)
naivkezdo Creative Commons License 2021.10.29 0 0 10982

Bolti az mit jelent?

Előzmény: Dezodoros Ede (10981)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2021.10.29 0 1 10981

Öreg Muslica receptjét ajánlom kezdésnek,a kukoricás moonshine félét.Aztán ráérzel,mehet bármelyik malátás téma is,csináltunk már árpamalátás,és rozsmalátás vhiskeyt is...

Ha tapasztalt vagy pálinkafőzés terén ez is menni fog.Nálunk 30 L-es tölgy hordóban érlelődnek  az anyagok 65 fokon :)  kis odafigyeléssel jobb anyagod lehet(majd akár) mint a bolti :) 3 hete kostólta unoka öcsém az egyik 2 éves érlelésű verziót,meglepődött rögtön mondta rá jobb mint a bolti...kellemes vaníliás jegyek érezhetőek rajta...hát még 1 év múlva mikor dátum szerint is érlelt whiskeyvé válik :)

Szóval csak bátran rajta!a 60 L hordód még mennyiségben is jó a főződhöz.

Előzmény: elek81 (10980)
elek81 Creative Commons License 2021.10.28 0 0 10980

Köszönöm először is a hozzászólásod! A para tárgya leginkább a tapasztalatlanság, illetve a többféle receptúra és elkészítési mód. Mellesleg azt gondoltam, hogy ezt leginkább kis méretű üstökben készítik, lévén nem olyan nagy mennyiségben állítjátok elő, mint a pálinkát. :-) 

Cefrés hordóból akad 30,60 120 L is, azzal nincsen gond. Te amúgy milyen receptúra alapján készíted a kukoricás cefréd? Illetve itt a fórumban a "kipróbált receptek" közül melyik az ajánlott?

 

Előzmény: Dezodoros Ede (10979)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2021.10.28 0 1 10979

100L-esben szoktam lefőzni pl a 60 L-es hordóban érlelt kukoricás vagy éppen malátás cefrét is.

Kiválóan szoktak sikerülni.

Inkább az a kérdés mekkora cefrés hordóid vannak?Egyáltalán nem kicsi a főződ...vagy mi a para tárgya?Kitudsz főzni vele pl csak 40 L cefrét is gond mentesen,vagy akár 70-75 L-is...rajtad függ mennyi cefre lesz a hordóban....Nyugodtam használd az öregre darált kukoricát...sikerülni fog...

Én max 60-70L-t cefréznék be...az jó a főződ méretéhez is,nem lenne vele tulságosan tele az üst sem.

Előzmény: elek81 (10978)
elek81 Creative Commons License 2021.10.28 0 0 10978

Sziasztok!

 

Jó pár éves pálesz főzési tapasztalattal a hátam mögött szeretnék házi whiskí-t készíteni. Első nekiugrásban malátázás nélkül, alapanyag szempontjából kukoricából próbálnám meg a készítést (sajna a sörárpáról lecsúsztam, vagy jó erre a sima takarmányozási árpa is?)

Mielőtt nekiállnék, a főzőm mérete aggaszt. 85 Literes az üst, így első körben abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy egyáltalán mekkora minimális mennyiségű cefrével lenne érdemes nekiállni az erjesztésnek, ami ebben az üstben már elegendő mennyiség.

Ami receptet találtam, abban a szemeket 6-8 darabra törték. Ez mennyire hágható át? Sajnos csak daráltatni tudnám, de ugye az ennek a sokszorosa. Vagy tudtok ajánlani házi módszert a szemek megfelelő darabszámú feldolgozására?

Illetve tudom, olvassak, de jelentős mennyiségű hsz-t kéne átnyálaznom(amúgy teszem). Mi az általam választott alapanyaghoz a legjobb eljárás illetve recept?

 

Köszi a segítséget előre is!

 

 

 

kalomista mark Creative Commons License 2021.10.28 0 0 10977

Nem igazán sikerült kiszedni az aktivszenet belőle, lehet hogy nagyon sok lett beletéve, inkább hasonlít kolára mint bármi másra, vissza higitom 25fokra és újra lesz főzve, lehet hogy össze öntöm  UP-vel, akkor attól nem kell tartani hogy majd ugyanúgy feketén szenesen jön le? 

Előzmény: cloaked (10971)
Jolida Creative Commons License 2021.10.27 0 0 10976

Főztem már DES100-as üstben 8l alszeszt ... nem egy leányálom, de "gyertyalángon" kivitelezhető.

Milyen főződ van?

Előzmény: kalomista mark (10974)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2021.10.27 -1 0 10975

Hát ha alá gyújtasz igen :) csak vicceltem :) simán..én a 100L DESTILATORIVAL is főztem már ki kis mennyiséget,csak jobban kell figyelni ep-up elvételnél.

Előzmény: kalomista mark (10974)
kalomista mark Creative Commons License 2021.10.27 0 0 10974

Adott 5liter csipke alszesz, 50l es fozobeki lehet főzni vagy ez túl kevés mennyiség? Nem szívesen ontenem össze mással : )

barbárállat Creative Commons License 2021.10.25 0 0 10973

Úgy emlékszem, mintha Öreg Muslica is említett volna valami hasonlót, csak krumplival. Lehet benne valami.

 

Más téma:

Elkészült az első ananászpárlatom. Illatában jól felismerhető, tökéletes ananász. Ízében már érdekesebb, mintha törköly és ananász keveréke lenne. A korty elején határozott törköly, vége felé gyengül, lecsengésben már az ananász dominál. Nem tudom mi adhatja a törkölyös ízt, de nem is zavar.  A gyümölcsöket utóérleltem, addig, amíg ujjal már benyomható volt a héja. A héját lehámoztam, két végét levágtam, eldobtam. Az amúgy fás közepe, viszont bele ment cefrébe, mert az utóérlelés hatására megpuhult az is. A cefre kifejezetten rossz szaga ellenére, nagyon kellemes, illatos párlat lett belőle. Az biztos, hogy nem utoljára csináltam.

Előzmény: naivkezdo (10972)
naivkezdo Creative Commons License 2021.10.23 0 0 10972

Nekem egyszer adtak egy titkos tanácsot a leégett cefre kezelésére. 

Mivel nálam eddig nem volt ilyen és remélem ezután sem fog leégni semmi, megosztom, egy próbát megér.

Igaz alszeszre vonatkozott, de lehet próbálkozi.

Szóval almát kell reszelni az alszeszbe és 1-2 napig hagyni ázni.

Állítólag kiveszi, vagy ilyesmi.

Pálinkával is kipróbálhatod, de lehet újra kell finomítani.

Előzmény: kalomista mark (10967)
cloaked Creative Commons License 2021.10.23 0 0 10971

A párlatbe nem kerül át az aktív szén, mert az szilárd szemcsékből áll. Nekem kávéfilterrel sem sikerült rendesen kiszűrnöm, de előbb-utóbb leülepszik. Házilag egyszerűbb granulátumot használni por helyett, azt is előbb vízzel leöblítve.

 

Bizonyos ízeket amúgy nagyon jól kiszed, de éppen ezért egyoldalú, üres ízt ad, ami esetleg nagyon jól iható, de nem finom. Régebben "illemből elfogadott" rossz pálinkákat kezeltem vele, jól is működött, ha nem volt benne UP, de utána mind csak ízesítve volt jó.

Előzmény: kalomista mark (10969)
obsitos3 Creative Commons License 2021.10.22 0 0 10970

Nem rongyon kell szűrni,hanem mondjuk kávéfilteren,de először tisztességesen le kell ülepíteni,a szén, ha békén hagyod,pár óra,egy-két nap után leül az aljára,csak azt szűrd,amit már lefejtettél.De sokat ne várj ezektől,a szenes derítés és az újra párolás is csak részeredményt hoz,és minden lépés csökkenti az eredeti (jó) ízeket.Is.Esetleg próbálkozhatsz zselatinos derítéssel is.

Előzmény: kalomista mark (10969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!