Mostanában megint sokat gondolkodom azon, hogy az országjárásunk során (vagy egyéb forrásokból) tudomásunkra jutott megközelitési, ill. nyitvatartási, látogatási információkat valahol össze kellene gyűjteni. Ez lehetne akár egy egyszerű excel-táblázat is, ahová be lehetne irni a fontos információkat (pl. Műemlék helye: .... Kulcs: XY Lajosné, Török u. 83. vagy előzetes bejelentkezés ezen a tel.számon, vagy szabadon látogatható [ez leginkább a romoknál valószinű], stb.), a másik ötletem, hogy esetleg a muemlekem.hu-n lehetne ezeket az adatokat közzétenni.
Nektek mi a véleményetek erről?
Az mindenképp bosszantó lehet, ha eljutsz valahová, de nem tudsz bejutni az épületbe. És a neten fellelhető információk nem feltétlenül megbizhatóak. (Most éppen Tereske után nyomozok...)
Egyedül semmire sem mentem volna a remek ötletemmel, éppen ezért minden fórumot gazdagitót köszönet illet. Külön köszöntöm azokat, akik a 2. évben csatlakoztak. A távolban már felsejlett egy fórumos kiruccanás (ősz, Debrecen és környéke), de addig is számoljatok be a szép látnivalókról. A következő évben talán még az eddig csak "olvasó üzemmódban" lévők (remélem vannak ilyenek is) felbátorodnak.
A reggeli rejtvény megfejtése pedig ITT látható (hallható)...
A középkori Ecsér egyházának maradványa valóságos csoda! A járószint egészen jól megmaradt,tulajdonképp az Árpád-kori járólapokon sétálhatunk. Ráadásul a templom mellett egy-két épület alapja is látszik.
A már említett ismerősöm szerint az egyik a plébánia lehetett,és érdekes az alaprajza.
"A Káli-medence jó féltucatnyi kisebb-nagyobb méretű templommaradéka között az ecséri rom olyan ünnepélyes, hogy méltán nevezhetnők a környék katedrálisának." Ludwig Emil véleményével könnyen egyet lehet érteni.
Bevallom,először magam is Révfülöphöz tartozónak véltem,hiszen annak határában található. Aztán egyik kitűnő helyismerettel bíró műemlékes barátom felvilágosított,hogy a szántó már hivatalosan Kővágóörshöz tartozik.Ráadásul az valószínűleg a középkori Ecsér falut rejti,számos épülettel.
Tehát a templomrom mellett a tulajdonviszonyok is izgalmasak jelen esetben. :)
Nem vita, vagy kötözködésképpen: az Ecséri rom nem Révfülöphöz tartozik? Szerintem helyileg mindenképp közelebb van; a települések hivatalos határát viszont nem ismerem.
Köszönöm a helyretételt. Ezért is volt a jobbpari gyűjteményben egyedül ez a régi kép. Sikerült összezagyválnom Csesztreggel. A régi emlékeimben szerepelt az ottani templombelső. Azonban arról annak idején nem csináltam képeket. Az alábbiak szerint viszont csak néhány ablaknyílása tartozna a topik tárgyához.