Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
én is teleltettem már , leandert, angyaltrombitát, kicsi sétányrózsát is , 20-21 fokon, nem a legjobb, de ha nincs más
virágzik télen is a leander, aztán nyáron is, nem nagyon kell locsolni őket, hogy ne hajtsanak nagyon, ne legyenek nyúrgák, vigyázni kell, mert melegben január körül elkezdenek tetvesedni, meg atkásodni, nagyon kell figyelni őket, ha most nem látsz még semmit akkor is nekem ez volt a tapasztalatom
Hát a 20-22 fok nagyon sok teleltetés gyanánt, de ha ez van akkor ezzel kell (főzni) telelteni. Nekik most piheni kellene és hajtani ez tavaszra nem lesz előnyös.
sajnos ezt , nem tudom nekem is lettek barnák most ősszel, mikor már hideg volt, de nem száradt, és nem hullott le, csak megbarnult, ill barnásodott
a Csodakert magazinban olvastam a héten, hogy a sétányrózsának az is jó ha világosban , telel, ha sötétben az is . csak vágjuk vissza, és ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét
gondolom azért öntözni se nagyon kell, mert akkor meg hajt majd mint az őrült
Még egy kérdés. Ősz elejére az egyik legnagyobb és legöregebb (3 éves) bokrom levelei elkezdtek barnulni. De nemcsak a régi levelek, hanem az egészen fiatalok is már ilyen színűen bomlottak ki. Utána még kettő elkezdte(nem voltak egymás mellett), míg mások üde zöldek maradtak. Ez mitől lehet?
én nem vagyok szakértő , saját tapasztalatom mondom, nyáron is kaptam hajtásokat, olyanokat ami még nem volt, azokat rögtön földbe dugtam és félárnyékban, kint a kertben hagytam, esett rá az eső, gyönyörűen meggyökeresedett, amiket most megmetszettem, sajnáltam eldobni, így is sokat eldobtam, a legszebb hajtásokat amik fiatalok voltak és még nem fásak, vízbe tettem és az ablakpárkányon vannak, ami alatt radiátor van, persze nem fűtök nagyon általában 20 fok van, semmi bajuk , állnak a levelei sőt a virágok is kinyíltak rajta, amiket cserépben nevelek azok is az ablakban vannak, már hoztak egy csomó új hajtást, lehet, hogy ez nem jó, de csak vészeljék át a telet, tavasszal úgyis megindulnak mint a rakéta
a nagyokat amit megmetszettem levittem a pincébe, muszáj metszeni, mert akkorák lettek, alig bírtam velük ! én is nagyon sajnáltam
Tanácsot szeretnék kérni. Most fogom az erkélyről behozni őket (már 9 féle álló van már). Eléggé megbokrosodtak a nyáron, vissza szeretném metszeni őket. Ez így helyes? A hajtásokból meg jó lenne gyökereztetni. Azt hogyan kell, meg milyen hőmérsékleten?
nekem akkor szólj légyszi ha a lila futóval találkozol !!!meg persze akkor is ha evvel a gyönyörűséggel, dehát ide majd én is benézek tavasszal, nagyon közel lakom hozzá, nem tudom, hogy máshol is van-e, Helix kertészet, de ami itt a képen van épület az itt van nálunk .
Hát ezt nem mondod, én itt lakom nem messze, szoktam is náluk vásárolni , már nagyon rég óta, mikor még a régi helyükön voltak, már akkor is !! hogy mik vannak
valszeg így van, nekem csak hoszú száruak vannak, eddig, de most nyáron szereztem hajtást fehéret, rózsaszines lilát, és olyan bordót mint neked a második kép, azok gyönyörűen meggyökereztek, csak még nem tudom mekkorák lesznek, az unokatestvéremtől kaptam őket, nála is nagy volt a rózsaszines-lila, de a fehér meg a bordó még kicsi, majd jövőre meglátjuk, ha túlélik a telet
Gumibogyó. )))))))))))))) Komolyra fordítva szót, vannak olyan fajták amik hosszú szárakat nevelnek és úgy virágoznak és vannak rövid szárúak amelyek gömb alakúak lesznek. A tied is hosszú szárú, nem a táptól függ.
most is lehet még beszerezni, a piacon,mult héten láttam , én Pesten lakom, a pestlőrinci piacon volt egész nyáron mindenféle színben, annyival jobb, mint az áruházak, hogy nagyon olcsó és egészséges, az OBI-ban is láttam tavaszal egy kis fácskát 6000-ért, ez azért túlzás
de olyan lila futót sehol nem láttam, arra nekem is nagyon fáj a fogam
Köszönöm a választ, akkor ott mindenképpen keresni fogom. Bár most szeptember végén lesz náluk vmikor mediterrán növény kiárusítás, ki tudja, lehet, hogy lesz néhány szép sétányrózsa is.
Én a pincében a leanderekkel együtt teleltetem, 5-10 fok körüli hőmérsékleten. Beszerezni inkább tavasszal lehet, 3 kivételével mindegyiket az O.zisban vettem, a többit piacon. Szerencsére sokféle volt amikor mentem az O..-ba és el is csábultam rendesen, igaz törpésítővel vannak kezelve, sokat nem nőttek a nyáron.
Nekem öszesen 2 nagyobb tövem van, a többi idei beszerzés, úgyhogy nincs nagyon mit metszeni rajtuk. A nagyokat tavasszal metszettem, akkor amikor láttam mi élte túl a telet a hajtásokból. Írtam mailt, bár én nem pesten lakom.
Úgy értettem, hogy mostanság nem lehet beszerezni, csak tavasszal. Bár lehet, hogy érdemes megvárni vele a tavaszt, hiszen most úgyis csak telelnek majd.
Nekem is van két kicsi sétányrózsám, dézsában tartom őket. Teleltetési tanácsért jöttem a fórumra, és szeretném megköszönni az értékes tanácsokat, amiket már korábban leírtatok. Közben meg csak ámulok és bámulok, hogy mennyi színben létezik. Én eddig csak piros-sárga, sárga, rózsaszín-sárga színekben ismertem ezt a növényt. Ezeket is a piacon vettem egy bácsitól, egészen picik voltak még.
Ezeket tényleg nem nagyon lehet kertészetekben beszerezni? Mert nem találtam a fórumon erre utalást (bár OBI rémlik), csak azt írtátok, hogy egymásnak adtok hajtást. Úgy szeretnék én is fehéret, lilát, kúszót, csüngőt. Gyönyörűek, hálásak.
Gyönyörűek a virágaid, nekem is van egy bokor sétányrózsám citrom-narancssárga.
Olyanokat, mint a tiéd még nem is láttam. A szaporítás érdekelt és így kerültem erre az oldalra. Én járok Pestre és nagyon megköszönném, ha tudnál nekem hajtást adni a többi színeidből. te akkor most mielőtt beviszed teleltetni tövig lemetszed?!
Köszi, encián az utolsó képen van megmetszetten, de még azt is tövig vágtam. Az egyik levágott ágból csináltam dugványt abból szeretnék törzsest nevelni, de ez a "jövő zenéje"
az a lila encián bokor ?, a kedves szomszédasszonyomnak is van, éppen azon meditáltunk, hol fogja teleltetni, és ő is fát szeretne belőle csinálni, ugyanevvel a módszerrel lehet nem ?