Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2020.05.01 0 0 44660

Az én fám második éves, és azért kérdeztem Dmitrijt mert tőle való a kis fa.

A megiperedik kifejezést nem tudom értelmezni.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44658)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 44659

Helló!

Szerintem is szabad földben minden jobban terem még a füge is.

Mi mindjárt kiültettük és első években takargattuk.

Azóta sem volt vele gond, kivéve idén valamitől kisiklott, de még behozhatja, ha kevesebb is lesz a termés.

Előzmény: diospyros (44655)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 44658

Helló!

Ez tavalyról jún.2-i kép.

Szerintem talán még az enyém és másoké is megiperedik és lesz termés.

Van még jó 1 hónapja.

Előzmény: 55judit (44656)
55judit Creative Commons License 2020.05.01 0 0 44657

Az a füge ki lesz véve mellőle amint letermett idén.

Előzmény: 55judit (44656)
55judit Creative Commons License 2020.05.01 0 0 44656

Dmitrij megmutatom a Nikitámat. Mi a véleményed, megfelelő-e a fejlődése?

diospyros Creative Commons License 2020.04.30 0 0 44655

igen, a konténeres káki nem jó megoldás.

bár voltak/vannak viták, hogy pont az a jó.

a szabadgyökeres ezerszer gyorsabban fejlődik, így pl. az első telet is jobb állapotban kapja el.

(a cserepes azt hiszi, még a cserépben van a gubancos gyökerével. ezen a gyökér megborzolása is csak keveset segít.)

Előzmény: Zéró. (44645)
diospyros Creative Commons License 2020.04.30 0 0 44654

igen, alul reped el mindig.

földfeltöltés segít, de jó nagy kupac kell! ;)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44640)
diospyros Creative Commons License 2020.04.30 0 0 44653

írtam

Előzmény: Dav32g (44632)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 44652

Helló!

No, felbontottam tegnap 2db fém fedeles kaki/ lekvárt/dzsemet. Minek nevezzelek.

Nem volt penészes a fedele.

A tetején barnább volt a színe.

Mindegyiknek olyan íze volt kb amilyen az eltevésekor volt. Egyik édesebb volt.

Mivel kevés celofánunk volt januárban és a boltban sem volt, de találtam 2 csomaggal hát a 2-t egybe raktam és átfőztem.

Most dunsztban van kíváncsiságból.

Konzekvencia: a fedeles is ehető, megtartja az ízt ahogy el lett téve. 

Gyula20 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 44651

Pár éve kerültek "beazonosításra " az alanytermő fáim.

Valamelyik Fórumon , de az elmondott érvek alapján jónak tűnnek az azonosítások.

Nálam a Lótusok elég sok tősarjat hoznak , / lehet , hogy rosszul fogalmazok /  vagyis közvetlen a törzs földalatti

részéből újabb hajtások törnek  elő. Ezeket oltom  , Már több terem , persze ezeket csak a helyükön tudom megtartani, hiszen

átültetni őket nem nagyon lehet  .

Egyébként a magonc fákra gondoltam az indításnál, hiszen a vásárolt káki fáim nem tudom mibe vannak oltva.

Érdekes jelenséget figyeltem meg az idősebb fákon , a fa egyik oldala vagy ága már szépen elindult , sőt néhány virágrügy is látszik,

más oldal vagy ágon viszont éppen csak indulnak a rügyek.  A múlt évben azt gondoltam , hogy ez valami problémát jelent , nagyon figyeltem

az eseményeket , aztán pár hét elteltével minden rendbe jött - a két oldal azonos lett növekedésben és termésben is.

A Virginiainál volt gyökérsarjam , négy darab, egymás közelében , ezek már szépek , jövőre oltok.

Nagyon lassan nőnek.

Pár éve volt a fagykár , két fámnál csak a törzsek maradtak meg , illetve az egyik törzs elpusztult / biztonsági okokból  , ha lehetséges kéttörzsű káki fákat és

kiviket nevelek/ Végül is a káki törzseken nem láttam repedést ,teljes keresztmetszetben elszáradtak.Ezeknél két év termés kimaradás volt.

Ezek valamiféle talján fajták , igen kényesek.

Az egyik Tipónál  viszont csak az ágak fagytak el , ennél csak egy év volt a termés kimaradás.

Ugyanerről a Tipóról oltott fák ,Lótus törzshajtásba nem szenvedtek fagykárt, pedig azok teljesen nyílt terepen vannak.

Volt már sok törzs repedés nálam , de csak a kiviknél addig amíg kora tavasszal nem takartam őket.

Az idén minden kivi törzset , amit napfény érhet fehér papírral takartam.

Azokat a kiviket amelyek a kis fenyves erdőmben vannak nem takartam , de nincs repedés náluk , mivel kevésbé éri őket a közvetlen napfény.

Valamely nap kiültettem a Tőled kapott Nikitát , már van vagy egy méteres .

Azt volt vele a problémám , hogy bent volt egész télen , fűtettlen szobában , mégis hozott már vagy harminc centis hajtásokat .

Most naponta igazgatom az árnyékolást , hogy ne kapjon közvetlen erős napot , mert félek , hogy leégeti.

Még a szőrös kivire visszatérve , olyan harminc-negyven darab van nálam , még az azonosoknak tudott fajtáknál is jelentős eltérés van

a növekedésben, van olyan , hogy már látszanak a virágrügyek, máshol még csak most indulnak a levélrügyek.

Még egy érdekes dolog , van egy nem tudom mibe oltott Nikitám , pár éve vásároltam , tavaly már szépen termett , most éppen csak , hogy elkezdett rügyezni.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44649)
CroCo_1 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 44650

Köszönöm a lehetőséget, beírom a naptárba...  ;-)

Előzmény: Gyula20 (44648)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.04.29 0 0 44649

Gyula! Köszönöm az ajánlást, először is! :)

Másodszor! Érdekes egy fáid vannak! :D Biztos, hogy az a virginiana virginiana és a lótusz, lótusz? Bár ha arra gondolsz, hogy együtt indulnak és ez alatt a magonc fákra gondolsz, akkor félig meddig igaz, nagyon minimális a lemaradás nálam is. Viszont ha mint alanyokról beszélünk, akkor már megvan a 2 hét.

A másik furcsaság, hogy a lótusz nálam még sosem hozott tősarjat, csak a virginiana, de az is inkább az átültetett idősebb fák gyökeréről hajt ki. Majd rakj már fel róla képet, kiváncsi vagyok! Mint méhlegelőre is! :)

Mi lett azokkal a fákkal, amik elfagytak nálad? Nálam 99%ban a törzsük fagy szét(leválik a kéreg egy része, vagy teljes kereszt metszetében), persze lehet totál elfagytak egyébként is, de ha kihal nálam egy d.szilva, annak biztos, hogy a törzse repedt szét. Pedig vulkanikus, kálium túlsúlyos földben vannak, minimális tápozással tartva. 

Egyébként 1 növény és 1-2 vessző kivételével a gránátalmák is rejtett rügyből hajtanak... Miközben a szecsuáni borsnak semmi baja, a pawoknak jó pár tucat virága lefagyott, de a mini kivi nem károsodott jobban, mint ahogy általában tavasszal szokott, viszont a szőrös kivi vagy nagyon egyenletlenül hajt ki, vagy ott is jelentős rügykár lett a fagy eredménye. Ki érti ezt?

Előzmény: Gyula20 (44646)
Gyula20 Creative Commons License 2020.04.28 0 0 44648

Van Lótusz termőm , ha szólsz október- november környékén remélem tudok küldeni magokat.

A múlt év decemberében vetett magokból már most van olyan 15 cm-es magonc.

Egy részüket egy év után lehet oltani.

A többit két évesen.

Előzmény: CroCo_1 (44647)
CroCo_1 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44647

Elgondolkodtam én is az oltáson és a kísérletezésen.  Hol lehet beszerezni alanynak valót, hogy én is tudjak nevelni magamnak...s persze nikita oltóveszőt ...  mert most ebben látom én is azt a lehetőséget, hogy ne csak nevelgetés legyen, hanem szüret is.

Előzmény: Gyula20 (44646)
Gyula20 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44646

A Lótus és a Virginiai fák  olyan 20  cm-es korukban kerültek kiültetésre.

Teljesen napfényes helyen vannak .

Emlékeim szerint a kis magoncokból csak egy ment tönkre , közvetlenül az ültetés után.

Kedvelem őket , mert több héten át komoly munkát adnak a méheknek.

Ezidáig vásároltam már vagy húsz kákit, ezek háromnegyede elpusztult .

Két éve nem vásárolok . Több éve  kísérletezek különféle oltásokkal , főleg

Lótus tősarjak oltásával , ezekből már három is terem.

Ezekbe Tipót oltottam , de a múlt évtől csak Nikitát oltok , nekem az tetszik a

legjobban.

Előzmény: Zéró. (44645)
Zéró. Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44645

Nálam legalább 2 de inkább több hét különbség van a lótusz és virginiai rügypattanása között.

Árnyékos helyen vannak a fáid?
Kiültetett növények?

Lehet, hogy a cserepes növények hajlamosabbak a korai indulásra (hamar felmelegedő földlabda) ezáltal érzékenyebbek a kései fagyokra.

Nekem kb 10 db  lótusz kérge fagyott már le teljesen vagy részlegesen  (főleg cserepes oltvány alanyai) és egy virginiai alany is csinált már részleges kéregelfagyást.

És volt, hogy a 5 éve kiültetett már termős, 4 méteres Tipo dobta le a kérgét a tavaszi fagyok miatt (2017 tavasz)

Előzmény: Gyula20 (44642)
Zéró. Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44644

"Az a gondolat, hogy a szárazság miatt nem fakadtak meg ezidáig a káki fák téves elgondolás. Nem viselték el a rügyek a kora tavaszi fagyokat."

Igen nagy az esély, hogy rossz időpontban kapta a fagyot -már beindult a nedvkeringés- és akkor a -4 fok is károsít.

Előzmény: 123János (44636)
Gyula20 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44643

Még annyit, hogy a Virginiai és a Lótus nálam  teljesen

egy időben indul el.

Csak a Virginiai fele olyan nagy mint a Lótus.

Előzmény: Gyula20 (44642)
Gyula20 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44642

Van vagy tíz lótusom , kb. 15-20 évesek ,de soha sem volt rajtuk kéregrepedés .

Most kezdenek indulni , viszont van pár vásárolt talján kákim , azokon már látszik pár virágrügy, ezeknél

volt már kéregrepedés.

Szerintem a lótus egyáltalán nem hajlamosabb a kéreg repedésre mint a Virginiai , az is van pár darab.

Nyílt terepen egymás mellett vannak.

Lehetséges, hogy nem értünk egyet, de nem baj , tovább kísérletezek.

55judit Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44641

Megnyugtattál, köszönöm.

Lehet az, hogy a most növekvő kis levelek tövében virágrügyet látok? nagyon pici, de mintha az lenne. :)

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44640

Eddig ami hajt, az szépen hajt ki eredeti rügyből. Különben érdekes, hogy 1-2 kivétellel a földfelszintől pár centire nyiltak szét... Lehet, ha be lettek volna földelve ott, akkor semmi bajuk? Mindenesetre legközelebb biztos, hogy megpróbálom őket védeni, eddig szerencsére nem történt hasonló sem a gránátalmával, se a datolyaszilvával.... Lassan nem is a téltől kell félnünk, hanem a tavasztól??

Judit! Ne aggódj a Nikita miatt! Virginiana alanyon van! A törzsrepedés pedig tipikus lótusz "halál ok". Mivel olyankor megindul a nedvkeringés, amikor még itt komoly fagyok is vannak, ezért válik le a kérge. Igaz, most a virginiana is korábban indult, de jobban is birja a fagyokat, igy a ráoltott nemes is. De pl van nem egy olyan lótusz alanyom!!! amin szintén levált a kéreg.... Nem ide való faj.

Előzmény: leander2016 (44638)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44639

Helló!

Én azért gondoltam mert sokkal nagyobb fagyok esetén sem fagyott el a kaki nálunk.

Ráadásul nálunk olyan -4 fok körül volt és nem tartósan.

Hát majd meglátjuk mi lesz belőle.

Előzmény: 123János (44636)
leander2016 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44638

Szia!

A gránátalmáid rügyei is károsodtak a többszöri, erősebb tavaszi fagyok után?

Nekem vannak olyan növények, amelyeken az összes főrügy elfagyott. 

Most próbálna kihajtani több-kevesebb alvórügy.

Kb. 1,5 hónap múlva kiderül, hogy túlélik-e ezt a tavaszt.

Egyébként az első, komolyabb március 25-e körüli fagyok előtt megnéztem, hogyan állnak a növények: minden rügy erősen megduzzadt állapotban volt, illetve voltak rügyek, amelyek már a rügypattanás állapotában voltak.

Akkor még egyetlen károsodott rügyet sem láttam!

Szóval nem a tél, hanem a március végi, áprilisi fagyok rendezték le a gránátalmáimat....

Ezt nem gondoltam volna, hogy a rügypattanás előtti állapotban a -4-5 fok szinte vagy teljesen lerendezi őket.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44621)
55judit Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44637

Nálam egyik káki sem szenvedett a tavasszal fagykárt. Viszont a fügék nagy mértékben. 3 bokornak 100%-osan megsemmisültek az első termései, hajtórügyei, van amelyiknek részlegesen, de mivel sok féle fügém van, akad néhány ami jól viselte a kiképzést.

A jövőben a káki törzsrepedésére szeretnék felkészülni, amihez tőletek kérek és remélek ötleteket. 1 Jirót törzsrepedés miatt veszítettem el, az új Nikitámat már úgy félem mint a szemem fényét. Persze a Rosseyankát is, de ő akkor is jól állta a sarat, mikor a Jiro szanaszét repedt.

123János Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44636

Hasznos az öntözés, mert szárazság van. Az a gondolat, hogy a szárazság miatt nem fakadtak meg ezidáig a káki fák téves elgondolás. Nem viselték el a rügyek a kora tavaszi fagyokat. Megfáztak, elfagytak, ezért rejtett rügyekből újra hajt a fa. Nekem 9 éve kertben lévő vaniglia kákim most kezd fakadni, de egyértelműen látszik, hogy a fakadó rügyek elfagytak. Kevés termés lehet azért rajta, de ugye a káki az 1 éves hajtások végén hozza a legtöbb virágot, sajnos ezek elfagytak.

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (44634)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44635

Helló!

Köszi az infót.

Nálunk nem olyan jó a talaj és tán nem tartogatja meg a kevéske vizet amit a természettől kapott.

Úgy hogy öntözök.

Előzmény: zakkwylde873 (44623)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 44634

Helló!

Nekem ez tegnapról egy kép. Kezdenek jönni az apró rügyek. Sok van és az energia a rügyekre/életkeltésre megy el.

Tán életet tudok bele lehelni.

Már csak az kérdéses lesz-e belőle termés is, mert kb 3-4 hét késésben van. 

Hát majd meglátjuk.

Gondolom a tied szép leveles lehet.

Szerintem a szárazság tett be neki. Hát még így nem jártunk.

Köszi az infót.

Előzmény: Ali-bá (44627)
CroCo_1 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 44633

Sajnos még sosem volt termés rajta sem az elődjein..  Vanigia, s másik tipo volt előtte...  Igaz a Vaniglia megvan még, de csak kis derékig érő tavaly télen talajig fagyott. Gondoltam, elkezdek nevelni egy csemetét és ha nagyobb lesz kiderül, hogy pótlás lesz vagy egy barack/alma fa elbúcsúzik. Nagyon szereti a család...azaz szeretné  :-)

Fagyzugos, sík vidéken élek, s gondolom itt nehezebb az ilyen fának megmaradni. De még nem adom fel... 

Egy hete öntözöm ...azaz 2 naponta beárasztom (homok talaj), gyanús, hogy valóban a szárazság lesz a gond  :-(

Előzmény: zakkwylde873 (44625)
Dav32g Creative Commons License 2020.04.26 0 0 44632

Próbáltam küldeni neked e-mailt... Azt dobta ki, hogy ne létező cím. 

Előzmény: diospyros (44630)
Dav32g Creative Commons License 2020.04.26 0 0 44631

David.ludrovan21@freemail.hu

Erre írj mert a másik törlődött. 

Előzmény: diospyros (44630)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!