Na ja, a nővérem fia túlsúlyos volt, olyan volt mint egy malacka, ott is problémázott a védőnő...
Barbara eszik 40-50-60-at és nem kér többet, hiába adnék neki bármit rögtön utána. Lehet, hogy fél óra múlva már megenné a felkínált 20-30 ml lefejt tejet vagy tápszert, de akkor mi lenne a következő etetésnél?
Most fejek 2 etetés között, talán ezzel felpörgetem a mennyiséget és szedem a More Milket. De lehet, hogy nem is a mennyiséggel van most már baj, (persze biztos, hogy volt gond, mert kb. az 5. héten Barbara nem egyszer felsírt a mellemen, mint akinek efogyott a tej), most inkább azt látom, hogy talán lenne több, de nem hajlandó érte dolgozni, beéri a kevesebbel.
A doktornővel is beszéltem, ő szerinte már 80-at kellene Barbinak enni, azt mondta kijön pénteken, megnézi, lehet, hogy vérképet is kellene csinálni, mert hátha vashiányos és ez okozza a galibát.
Szerintem nem éhes akkor. És a hízása sem kevés, itt nálunk pl heti 12-15 dekát "várnak el" az első hónapokban (bár igazság szerint nem foglalkoznak vele egyáltalán, a lényeg, hogy hízzon) ezt Barbarád akkor simán teljesíti. Látod, itt pl akkor senki nem paráztatna :) Én is úgy tudom, hogy nyugodtan össze lehet önteni így a tejet.
Lau: sajnos nekem még Nemlajonál is rosszabb hírem van. Zalán 20 hónapos, és a teljes éjszakát a mai napig nem alussza át - na jó, 2szer megette. 10 hónapos kora óta tápszeres, nekem "mázlim" volt csak a hideg tápot hajlandó meginni, úgyhogy én megcsináltam előre, majd éjszaka csak eltámolyogtam a tápért, odaadtam neki, majd aludtunk tovább. Egyébként amikor hagyta, magam mellé vettem, érdekes módon sokkal kevesebbet ébredt (csak épp sokszor nem hajlandó a szülői ágyban aludni)
Pacsuli cumielvétel kérdést passzolom, én még tuti nem veszem el Zalántól. Viszont a tippekre én is kíváncsi vagyok.
Sway: én a mérleget az etetésekből rövid úton száműztem, Zalán ugyanis soha nem volt hajlandó többet enni, 2 hónaposan sem, min 50-60ml! Félévesen néhányszor megmértem kíváncsiságból, akkor is 120ml volt a maximum, de inkább 100. Tejet úgy tudom egy napon belül egymásra lehet önteni, csak előbb a frisset le kell hűteni, és a hűtött frisset ráönteni a hűtött korábbira. Ha éhes lenne egyébként szerintem, akkor ordítana, amíg nem adsz neki valamit (legyen az táp vagy anyatej)
de ha nem kell neki sem a tej, sem a tápszer, akkor nyilván nem éhes, nem...? Tudom, hogy nehéz ez, nem is akartam beleszólni, mert nekem irtó szerencsém volt, nem tudom, hogy másként hogy ment volna, és így kicsit durva volna a partvonalról beszólni, hogy minden agyban dől el. Tény, én sosem mértem Dömét, sokszor sírt, utólag állítom, hogy talán többször éhes is volt, de mindig kitermelte magának a tejet. Ha nem azért sír, mert éhes, akkor úgy sem eszik, csak szopizik, mintha cumizna. És az ördög vigye az ilyen védőnőket, amíg a gyerek nem fogy, addig szerintem nincs baj (pláne, hogy hízik is!). Aztán meg a másik, mikor meg túl sokat hízik. Soha semmi nem jó, ami nem tankönyv szagú...
hát szerintem ez egy állandó dilemma a gyerekkel kapcsolatban, hogy ráhagyjuk-e a dolgokat (mármint bízunk az ő jelzéseiben, és abban, hogy tudja, mi neki a jó és mikor), vagy megszabjuk helyette, hogy mi neki a jó. (most nem arra gondolok, hogy ihat-e páleszt hatévesen :))) a konzervatívabbak vagy idősebbek úgyis mindenre azt fogják mondani, hogy el kell dönteni helyette, mikor kell leválasztani a ciciről, mikor kell bilire szoknia, mikor kell márpedig éjjel aludnia, mikor kell márpedig ötven gramm főzeléket benyomnia, ha kéri, ha nem, szerintem ez a kötelező evésmennyiség is ilyesmi! én amellett vagyok, hogy ha a gyerek jelzései azt mutatják, hogy elég neki ennyi,é s boldog ennyivel, akkor az úgy is van!
N unokatesójánál volt egyébként hasonló helyzet, szoptatták a gyereket egy-két hónapig, majd a védőnő valamelyik méréskor közölte, hogy "ez a gyerek éhezik". ezt így. mondták neki, hogy dehát vidám és semmi baja, erre kifejtette, hogy a "gyerekek hozzá tudnak szokni az éhezéshez, és azért nem jelez". :OO na innentől kezdve überpara, tömték, ahol érték, pótlás, erőszakolás, stikában etetés, ha véletlen kiynitja a száját, gyorsan bele valami, alvás közben is, ha elmerülten játszik, gyorsan egy falat, és a vége az, hogy a gyerek mai napig vékony és hosszú (5 éves), és még mindig stikában kell tömködni a szájába a kaját, mert hozzászokott, hogy magától nem eszik, hanem egész nap rakosgatják bele a kaját, és örömünnepet ülnek, ha megeszik valamit...
Oh szegény, nem irigyellek :( Nagyon rossz, amikor a gyerekorvos/védőnő kezd paráztatni. Még Pannival emlékszem, hogy teljesen össze-vissza evett. Ha egy evésre 50-et, akkor a következőre meg tuti 130-at. És ugyanannyi időt múlva éhezett meg :) Ha éhes lenne Barbara, szerintem elfogadná a tápszert. Most mennyi a súlya amúgy?
köszi mindenkinek a cumis tanácsokat! :) (még jöhetnek ám:)
sway, és amit lefejsz, azt elfogadja szopik után, csak a tápszert nem? vagy hogy adod neki?
a homeo bogyók nálam látványos eredményt hoztak a csökkenések után, szeritnem érdmees kipróbálni az urtica urens 5-öt, ártani nem fog!
az igény szerinti nálunk sem működött, ezen elmélkedtem már itt egyszer, hogy mi az, hogy "igény", minden sírást az éhség jelének kell felfogni, vagy mi? én csak belehülyültem ebbe, amikor próbáltam. a szopik közti fejést hosszú távon bizonyos vélemények azért nem támogatják, mert akkor pont a szoptatás idejére nem bír újratermelődni a zsírdús része a tejnek - ehhez nem értek, hogy konkrétan mit csinálnak a mirigyek, de el tudom ezt képzelni. rövid távon azért biztos hasznos. esetleg írj egy LLL oldalra, hm?
és a hízás is lehet ám baromira különböző attól függően, hogy milyen alkat a gyerek! mindenben van egy átlag, de azért az embereknek egy jó része eltér az átlagtól, nem? mindenesetre drukkolok!
Még egy kérdés: 2 etetés között fejek, szerintetek milyen sűrűn kell elmosni a pumpát és ráönthetem a korábban lefejt tejre az újonnan lefejtet (20-30 milikről beszélünk)?
Barbinak nem lesz baja attól ha egymásra öntött tejekkel kínálom meg?
A mérleget már gyűlölöm... Úgy engedtek haza a kórházból minket, hogy vegyünk mérleget és légzésfigyelőt (2 nap után kivágtuk a hálóból), mert kicsi a baba (2640 g volt a születési súly és 2550 g-vel jöttünk haza) és mérjünk. Hetente egyszer-kétszer mértünk, aztán amikor lejjeb ment a gyarapodás, kérdezte a védőnő, hogy mennyit eszik/alkalom és akkor megmértem. 50 g volt és erre a védőnő nézett rám kerek szemekkel és rémült hangon azt susogta, hogy az bizony kevés.
Na most Barbara megeszik 50-et és vigyorog, úgy látom, hogy elég neki, de mivel ennél többet kellene ennie állítólag, ezért aggódom + néha még bukik is, bár talán egyre kevesebbszer. A gyerekorvos azzal jön, hogy legyen meg a napi folyadék mennyiség, de ehhez mérnem kellene minden egyes etetést, csak erre én már nem vagyok képes...
Amikor a heti gyarapodás lement 200-ról 160-ra, akkor átálltam a 3 órásról (ami szépen működött az 1. perctől fogva és a lányom tényleg 2,5-3 óránként ébredt vagy kért enni) minden nyekkenésre megetetem módszerre, ennek az lett a vége, hogy éjjel 2 órákat aludtam és 3 hét urán baromira elfrádtam. Azért ez kihat/ott a tejtermelésre is... A gyarapodás pedig lement 150-re, legutóbb pedig 130-ra. Ez még mindig nem akkora tragédia (bár a védőnő és gyermekorvos paráztatnak), de nem szeretném ha még lejjebb menne. Szerintem jobb az, ha van rendszer, de persze nem tartom be szigorúan az időpontot, ha előbb kér 10 perccel, akkor előbb kér, a minimum 2 órát próbálom tartani és 2 etetés közben fejek, mert talán ezzel növelem a mennyiséget.
Ami a tápszert illeti: lassan úgy tekintek rá, mint a megváltásra, csak amig van tej, addig próbálok küzdeni ésszerű keretek között.
Szaporítani próbáltad a mennyiséget? Fejés, homeo, tea...ilyesmikre gondolok. Szerintem nem ám az igény szerinti szoptatás a fárasztó (csak), hanem az nagyon kimeríti az embert, ha közben még azon is aggódik, hogy elég-e, nem evett -e keveset a baba. Mennyi az a kevés hízás? Ugye nem mérlegelsz állandóan? Az is nagyon stresszel, pedig teljesen természetes, hogy nem eszik mindig egyformán. Nálam az állandó mérlegelés, aggódás, cumisüveges pótlás, a nagyobbal a tej gyors elapadásához vezetett, de persze nem vagyunk egyformák. Azért mondjuk ne pótolj, mert mérleg szerint keveset evett. Persze ha éhesen sír szopi után az más, akkor persze kellhet a tápszer, és nincs is abban semmi rossz. Amíg kevés kell, én pohárból vagy kanállal adnám inkább. Szerintem nincs semmi módszer a bevezetésre, ha éhes, akkor elfogadja a baba. Szóval lehet, hogy Barbarád nem is éhes, hanem csak nem olyan gyors ütemben hízós fajta. Nelli is többnyire a minimumot hízza mindig, de nem éhes, jókedélyű, szerencsére a gyerekorvos és a védőnő is így látja, és eszükbe se jutott még csak a hozzátáplálást sem javasolni korábban. (mondjuk ő nagyon mozgékony, azért sem hízik már valószínűleg olyan tempóban) Ha mindenképp vissza akarsz állni a 3 órás szopira, akkor meg esetleg próbáld meg, hogy ha rövidebb időközönként kér, akkor ringatással, vagy vízzel itatással nyújtani az időt. Csak nem tudom, hogy akkor nem fog e csökkenni a tejmennyiség esetleg.
Először is ne parázz a tápszertől, nem ördögtől való az. Ha idegeskedsz emiatt is, akkor meg aztán még kevesebb lesz a tejed. Ha kell, akkor kell. Jobb egy jól lakott, egyenletesen fejlődő gyerek, mint egy napi 36 órát üvöltő. A tápszer bevezetés módszere pedig, elkészítesz egy kis adagot, 60 ml víz, 2 adagoló kanál por, összerázod, és szopi után megkínálod vele. Ha félsz a cumizavartól, akkor kiskanállal, ha nem tartasz ilyesmitől, akkor cumisüveg, korának megfelelő méretű és áteresztő képességű cumival. Pár alakommal kell próbálni, de rá fog jönni, hogyha éhes, akkor ez segít rajta. Esetleg nem éhes, azért nem kéri? Manapság egyébként az igény szerinti etetést preferálják, a 2,5-3 óránkénti etetés, ha órához van igazítva, nem igény szerinti. Igény szerinti az, ha nyekkenésre felveszed, és mellre teszed. Lehet, hogy szaporítana a mennyiségen, ha nem paráznál a tápszer miatt. És pihenj, amikor csak tudsz, igyál sokat, de tényleg, napi 3-4 litert.
Nálunk az van, hogy kb. 3-4 hete felborult a 3 órás etetési rend, mert nem volt elég a tej, így átálltam az igény szerinti etetésre, ami egyrészt nem hozott átütő eredményt, mert egyre kevesebbet hízunk, másrészt az állandó készenléttől már tisztára kómás vagyok. Az lenne a kérdésem a tapasztalt anyukák felé, hogy igény szerintiből vissza lehet-e állni a 3 óránkénti (vagy 2,5) etetésre?
Mi lenne ennek a módszere?
Illetve nagyon parázok, hogy végül a tápszernél fogok kikötni, ebben az esetben azt hogy kell bevezetni? Sajnos szopi után Barbara nem fogadja el a tápszert...
cumileszoktatás: nem tipikus módszer, inkább egy kedves sztori. Férjem is kb. 3 éves volt amikor a cumi végleg eltűnt az életéből. (nem kellett fogszabályzó) Ő pl imádta nézni a tűzet, meg ahogyan a nagypapája a kiszárított kerti gazt égette. Mindezt annyira, hogy rábeszélték hogy ő is dobhat valamit a tűzbe, ha a cumiról lemond. Olyan jól ment a kis ágak tűzre dobálása, hogy a cumit is bedobta... volt ámulat, de végül is tetszett neki ahogy elolvadt a kedves kis lulu a szeme láttára. Aztán este többször kérdezte hogy hol van a lulu de eszébe juttatták hogy ő maga dobta a tűzre, már nagy fiú és aki a tűzre fát dobhat az nem cumizhat :) ebbe bele is nyugodott.
A babás topicjukba írta stunc tegnap, remélem nem haragszik meg, hogy ide bemásolom:
"Muzsáról részletek: Zsiga születési méretei: 60 cm, 3,96 kg!
A szülés szép élmény volt, figyelembe vették a szüléstervét mindvégig, de a baba nagy feje miatt végül a gátmetszést nem úszta meg. A hüvelyi szülés összejött:), de a méhlepény nem vált le:(, ezért az altatásos műtétet nem úszta meg, sok vért vesztett, ezért most nagyon gyenge. Az apuka is bent volt, végig, nagyon-nagyon sokat segített Muzsának.
További részletekkel majd ő szolgál, várhatóan csütörtökön mehetnek haza."
Remélem már minden rendben muzsával, örülök, hogy a szülés nagyjából összejött úgy, ahogy szerette volna :)
Cumielvétel nálunk is napirenden van, 2,5 évesemnél. Nehéz ügy, mert csak éjjel kell neki, vagyis csak elalváshoz, mert ha ránézek éjjel, tuti nincs a szájában már. Ja, és azért nehéz, mert annyira jóóóó, hogy 2 perc alatt elalszik vele. De tudom, hogy jó lenne már leszoknia róla :(
Nálunk a nappali cumi (hú de észosztó vagyok ma :-D) a nagynál egyszer elutaztak, és nem találtak haza (apa eldugta egyszerűen, amikor felismertük, hogy egy szeletpárizsit nem tud átharapni, úgy deformálódott a fogsora), ez 2,5-3 évesen volt, az éjszakait meg kiscsoportosként 3,5 évesen a Mikulásnak ajándékozta. :-) Az iskolafogászaton, és a magán fogorvosnál sem említették kötelezőként a fogszabályzót, helyére ment minden. A lányomnála nagyi mondta neki másfél évesen, hogy csúnya a cumizó kislány, ő meg van annyira hiú, hogy nem kérte többet. Az éjszakait ő is a Mikulásnak ajándékozta, de ő 2 évesen. :-) A legkisebb meg csak kaját vesz a szájába. :-D
lányok, köszi a tippeket, azt hiszem a legjobb az lesz ha tényleg bekészítek még egy adagot előre és amikor felkel csak összerázom, vagy melegítem (azt hiszem Allia javaslatára ezt ma ki is próbálom - persze még nappal lemérem hány másodperc a tuti hőmérséklet) és reménykedem tovább hogy mielőbb alhatok sokat-sokat-sokat :)) és kipróbálom ezt a vele alvást is, hátha...
jaaaaj tényleg??? költözés segített?? de jó is volna, nálunk is tervben van - kb. még 2-3 hónap. Nna ez is jó hír, hátha kicsiLaunál is bejön.
ez a végigalvás úgy tapasztaltam leginkább mázli kérdése, sok ráhatása sajnos nincs az embernek :( én is azt csinálnám, hogy magam mellé veszem, már csak a saját érdekemben is, mindenkinek úgy a legkényelmesebb. ettől még nem fog élete végéig ott ragadni :))) nálunk legalábbis bevált.
esetleg még érdemes megfontolni, hogy másfajta tápszert adsz neki éjszakára, hm? (a tejpéphez még kicsi? ehhez nagyon nem értek, de állítólag laktatóbb...) csak azért gondolom, mert nekünk akkor volt egy ideig ilyen félóránként ébredős nyugtalan alvás, amikor a védőnő tanácsára erőltetni kezdtük a hozzátáplálást, és még nem bírt vele a gyomra. mire erre rájöttünk, egy hónap alatt totál kikészültünk.
muzsának nagy gratula!!! nagyon kiváncsi vagyok a részletekre, remélem, minden jól összejött neki :))
én is várok tuti tippeket: cumileszoktatás témában. tegnap elvittem N-t gyerekfogászatra, mondván, hogy szokja a dolgot, nézzék csak meg, (3 éves), és azt mondták, hogy már most borítékolják a fogszabályzót, mert el van deformálódva a foga, mély a harapása :( (nekem fel sem tűnt...) és hogy ha azonnal eldobjuk a cumit, talán még van remény, hogy megússzuk. szóval, ezt hogy kell? :) N. anélkül nem alszik el, és éjjel is keresi, ha felébred. napközben meg ha véletlen meglátja, akkor begőzöl, hogy neki az kell, amúgy nem jut magától eszébe, csak ha nagyon elfáradt már, vagy nagy baja van, és vígasz kell. az elmagyarázás nem látszik működni, mert csak azt ismételgeti, hogy de én bibizni akajooook...
Nálunk is 15hónapos koráig felkelt enni 2-szer is.Úgy hogy este jól bekajált.Szerintem már megszokásból is.Azután már csak teát adtam neki. így 2 éves koráig inni kelt.,vagy valami baja mindig volt(melege volt,kitakarózott...stb.).Majd elköltöztünk és jót tett neki a változás,mert végigaludta az éjszakákat.
Lau, mint gyakorlott tápszerező anyuka, elmondom, nálunk mi volt a menet, remélem tudok segíteni vele. 1. éjszakai tápszer adagot előre elkészítettem, duplán, hűtőben figyelt (két üveg) 2. lefekvéskor, elalváskor cumisüveg, amennyit csak bír 3. éjszakai ébredés: félálomban kóválygás a konyhába, gyerek a vállamon, addig se kiabál, egyik üveg mikróba, melegít (ki lehet tapasztalni, hogy mekora mennyiséget hány másodpercre kell betenni, hogy pont jó legyen), szájba cuppant, megissza, alszik tovább. 4. második ébredés (igen, gyakran volt, akár hajnalban), lásd 3. pont 5. reggel viszonylagos kipihentség :-) Az éjszakai ébredések a legkisebbnél majdnem 18 hónapos koráig tartottak, pedig akkor már csak éjjel ivott tápszert. Aztán egyszercsak abbahagyta. Azóta csőrös pohárban az ágya mellett víz van, de csak lefekvéskor iszik, éjjel nem szokott, januárban volt két éves.
A lányomnál, és a nagyobb fiamnál is előre elkészítettem mindig a tápszert éjjelre. A lányom 11 hónaposan kezdett éjjel ébredni, és 18 hónapos koráig csinálta, akkor volt a kicsi 3,5 hónapos. Minden éjjel két gyereket etettem cumisüvegből.
Az éjjelről megmaradt tápszert vagy megitta reggel, vagy ha nem, akkor kiöntöttem.
Nálunk is mellettem köt ki a gyerek, ha kel éjjel. (Majd ha 18 évesen is mellettem alszik, akkor majd elgondolkozom, hogy lehet rosszul csináltam :P) Ő nem is éhségre kel, mert pár korty után visszaalszik mellettem. Így egy ébredéssel alszik 9-től reggel fél8-8 ig. Nagyon változó ám, hogy mikortól alussza át egy gyerek az éjszakát. Panni már hat hetesen simán (mondjuk ez azt jelentette, hogy 10-től mondjuk 6-ig aludt, és korán keltünk) Nellinél is volt kb 2 hónap, amíg kb így aludt, de mikor elkezdtek jönni a fogai, és belendült mozgásilag, azóta van ez az ébredés. Szerintem egy próbát megérne, hogy odavedd magad mellé, hátha a közelséged megnyugtatja, és aludna reggelig.
es ha odakeszitened az adag tejport egy hermetikus kis edenyben es tobb cumisuveget elore beleontve a vizet? Akkor csak ossze kene keverned es raznod egy kislampa fenyenel es adhatod neki anelkul hogy felkelnel. etetes utan meg visszafekszel, a baba melletted es kesz.
oszinten szolva en ilyenkor nem teszem vissza az agyaba (ami pedig a mi agyunk mellett van, tehat nem messze), szoval a masodik kis ebredes utan magam mellett hagyom, legtobbszor mellen is, vagy legalabb mellette, ha megehezik vagy vigasz kell neki kiszolgalja magat es engem nem ebreszt :) most ejjel pl fel 4-tol ezt csinalta volna, 4-kor meguntam, magam melle tettem, aztan aludtunk 7-ig. Persze van aki erre felszisszen, hogy akkor orokke ott alszik majd, stb, szerintem nem, de mindenkinek a sajat modszere, nekem fontosabb hogy ne kovalyogjak az almossagtol foleg mert masnap reggel autot vezetek, viszem a gyerekeket az iskolaba (vagy ha nem sulinap, akkor is foglalkozni kell a nagyokkal).
jó hírem nincs, Döme 1 éves koráig többször is szopizott éjjel (is), és most, 15 hósan alussza végig az éjszakát (9.30-tól 6-ig). Én amikor már nem bírtam, magunk közé vettem, így legalább fárasztó nem volt az éjszaka.
tudom, hogy minden gyerek más és más, de gondolom itt a kisgyerekes anyukák talán tudnak mondani nekem valamit az alábbiakra, ha mást nem max véleményt :))
az éjszakai alvásról van szó
1. eset: masszázs, fürdés és vacsi után kb. 9-kor már alszik. Éjszaka még megetetem (álometetés) kb. 23.00-23.30 körül és reménykedem hogy végig alussza az éjszakát. Ma 4 hónapos szóval súlyban is és korban is elég nagy már ahhoz hogy ez menjen, DE nem :((( felébred hajnali 2 fél3 körül - olyankor próbálom vissza altatni (esetleg cumi) és egészen reggelig próbálom kihúzni az időt, közben Ő fél óránként felébred, forgolódik, nyugtalan, ficereg-izeg-mozog. Nagy nehezen vissza alszik és 6-ig kibirja valahogy... akkor már megy a hangos sírás - hogy mennyire éhes
2. eset: masszázs, fürdés és vacsi után hagyom hogy aludjon ameddig csak bír (magától) ez szintén olyan 2-3 óra között van - megetetm és van hogy egészen 6-ig alszik tovább, de az esetek nagy részében ugyanaz a vége mint az 1. esetnél
nagyon fáradt vagyok már, és csúnyán hangzik de néha nehezemre esik az egész éjszakát a szobájába a kanapén kuporogva simogatni, vígasztalni, vissza altatni - ami hajnalra sikerül ......
tanácsokat, ötleteket, tippeket várok (az álometetős metódust két hétig csináltam mert azt javasolták az első 3-4 nap után végig fogja aludni az éjszakát ha kellően megetetem...)