Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Kultúrtörténeti évfordulók november 26-án 1865: Először jelent meg az Alice Csodaországban című könyv. 1883: Megszületett Babits Mihály költő, író, irodalomtörténész, műfordító 1909: Megszületett Eugene Ionesco román származású francia író 1925: Megszületett Katkics Ilona filmrendező (A palacsintás király, Barátom Bonca, Kincskereső kisködmön). 1939: Megszületett Tina Turner amerikai énekesnő, színésznő 1940: Megszületett Szomjas György filmrendező (Talpuk alatt fütyül a szél). 1942: New Yorkban bemutatják Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével a Casablanca című filmet
Kultúrtörténeti évfordulók november 25-én: 1562: Megszületett Lope de Vega spanyol költő 1802: Gróf Széchényi Ferenc megalapítja az Országos Széchényi Könyvtárat 1893: A világon elsőként Magyarországon megalakult a Madártani Intézet. 1904: Megszületett Nádasdy Kálmán, háromszoros Kossuth-díjas film- és operarendező, zeneszerző és műfordító.
Kultúrtörténeti évfordulók november 24-én: 1632: Megszületett Baruch Spinoza holland filozófus 1713: Megszületett Laurence Sterne angol író, lelkész. Legjelentősebb műve a Tristan Shandy úr élete és gondolatai. amely tulajdonképpen egy "szeszélyes önéletrajz", Ezzel a művével kortársaira és a későbbi korok irodalmára egyaránt hatással volt..
1859: Megjelenik Charles Darwin A fajok eredete természetes kiválasztódás útján című műve
1864: Megszületett Henri de Toulouse-Lautrec francia festőművész 1909: Megszületett Mérei Ferenc pszichológus, pedagógus, hálózatkutató. A csoportok belső viszonyait, az egyének csoportban elfoglalt helyét, az egyén szerepét kutatták szociometriai vizsgálatai, E témakörben egyik legjelentősebb munkája A közösségek rejtett hálózata. Foglalkozott fejlődéslélektannal is, V. Binét Ágnessel közösen írták meg a több kiadást megélt Gyermeklélektant és az Ablak-Zsiráfot.
1868: Megszületett Scott Joplin amerikai zeneszerző és zongorista.
1932: Megszületett Jókai Anna író-és költőnő 1954: Megszületett Emir Kusturica boszniai szerb filmrendező, forgatókönyvíró (Macskajaj).
Kultúrtörténeti évfordulók november 23-án: 1793: Megszületett id. Markó Károly festő, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1821: Megszületett Bartalus István zenetanár, zenetörténész, népdalgyűjtő 1870: Megszületett Ráth-Végh István jogász, művelődéstörténeti szakíró 1889: Üzembe helyezték az első wurlitzert.
Kíváncsi vagyok, vajon M. Ende a Nils Holgersonból merítette-e a Végtelen történet alapötletét. Implicite benne van, vagyis ha elkezdek mesélni valamit, és abban egyszer csak megjelenek én mint aki elkezdi mesélni éppen azt, akkor rekurzíve tényleg a végtelenségig folytatódik a mese, mint a két egymással szembeállított tükörben a képsor.
Kultúrtörténeti évfordulók november 22-én: 1869: Megszületett André Gide francia író, esszéista. A 20. századi világirodalom egyik legjelentősebb írója, műveiben felbontotta a hagyományos regény szerkezetét, szembefordult a realista ábrázolással és a Pénzhamisítók című művével előrevetítette a posztmodern irodalmat. 1877: Megszületett Ady Endre költő 1881: Megszületett Révay József klasszika-filológus, író, költő, műfordító, irodalomtörténész. 1913: Megszületett Benjamin Britten angol zeneszerző 1940. Megszületett Terry Gilliam amerikai születésű brit filmrendező, a Monty Python-csoport tagja.
Kultúrtörténeti évfordulók november 21-én: 1694: Megszületett Voltaire francia író, költő, filozófus 1718: Megszületett Hatvani István orvosdoktor, matematikus, bűvész, a debreceni Kollégium tanára, korának egyik legnagyobb tudású felvilágosult gondolkodója. Elektrosztatikai kísérletei miatt ellenfelei ördöngösséggel vádoltak meg. Fejtegetéseiben már Newton eredményeit is beépítette. Értett a matematikai statisztikához és a kémiához is, utóbbi tárgyat ő tanította az országban elsőként.
1852: Megszületett Francesco Tarrega spanyol zeneszerző, gitárművész, a mai klasszikus gitárjáték technikájának megalapozója. Tökéletesítette a gitárjáték technikáját, sokféle pengetési móddal kísérletezett, hogy felszínre hozza a hangszerben rejlő kifejezőerőt.
1905: Megszületett Kozmutza Flóra gyógypedagógus, pszichológus. A magyar gyógypedagógiai pszichológia művelője, megújítója, működési körének kiszélesítője, rendszerbe foglalója. József Attila kezelője, utolsó szerelme, Illyés Gyula felesége.
és az sem biztos, hogy az a jobb, ha működik... :)
Vannak képek, amik nem jelennek meg nálam tűzrókában, nagy valószínűséggel az ABP miatt. Ilyenkor edge-re lépek be, ott nézem meg (már ha nagyon érdekel) épp ma is volt egy ilyen, erre felrakta az összes kedvencemet oda is, amik itt vannak... és elvileg minden eszközömre szinkronizálhatnám, de nem igazán akarom :)
„A listából kiderül, hogy ezek a zenék - egy kivételtől eltekintve - még a XX. században készültek. Igyekeztem olyan összeállítást csinálni, ami valamennyire tükrözi azt, hogy milyen zenék hatottak rám, miket hallgattam rendszeresen, akár évekig is. Kis ízelítő, hogy milyen gyönyörű a klezmer zene, milyen az autentikus cigány zene, stb. Ez a lista messze nem teljes, műfajok hiányoznak belőle, de számomra ezek az előadók, és műfajok meghatározóak voltak. Szívből ajánlom mindenkinek”