Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
na jó, de mégis mi akarsz ellenőrzésképpen, dns-t venni tőlük? a diákigazolványon kívül 4.-ben nincs más azonosítási lehetőség, szerintem amúgy is elég megalázó lenne egy összetett ellenőrzési procedúra, amikor épp életük első erős megmérettetésére készülnek. mert azért alapból ne feltételezzük már, hogy a többség csalni megy oda...
aki meg annyira tök, h csak a csalás útján jutna be, az simán elbukna már 5.-ben, az én fiam a legjobb felvételi eredménnyel került be tavaly a gimibe - és ő írta, nem járt különtanárhoz sem, én tanultam vele -, mégis voltak kisebb nehézségei eleinte és félévkor 3 db négyese lett, ami eltér az eddigi full kitünő bizonyítványoktól. örülünk neki, de ez mutatja, hogy kemény az új suli, semmi értelme nem lenne bekerülni és ott bukdácsolni egy hamis felvételi segítségével. szerintem.
Hittanóra előtti szünetben a három párhuzamos osztály gyerekei válnak összesen négyfelé (ez jól sikerült mondat..): van egy katolikus, egy ref., egy evangélikus, meg egy etikás csoport.
Én tudok más iskoláról is, ahol így megy.
De mondom, abszolút nem lep meg, hogy nem mehetne így.
Én teljesen biztos vagyok benne, hogy önkormányzati iskolában nem lehet ilyen módon beépíteni a tanrendbe, pont azért, amiket írtok. Utolsó órának igen vagy délután. Amúgy még nem is hallottam, hogy valahol így lett volna - egészen eddig. Már csak azért sem értem, mert a vallásos gyermekek közül sem egyféle felekezethez tartoznak nyilván. A mi osztályunkban is kb. a fele nem vallásos, a másik fele meg 5 (!) vallás között "osztozik". :-))
Egyetértek. Sosem lennék egy általános valláselméleti óra ellen (persze nem alsó tagozatban), ahol átfogóan bemutatnák az összes jelentős vallást, történelmét, stb. A hittan az a hitről szól, állami iskolában csak úgy tudom elképzelni, ahogy nálunk van: tanórákon kívül és nem kötelező.
Nekem ez azt jelentené, hogy nem lehet a kötelező tanórák ideje alatt tartani.
Ha beteszik két másik óra közé az órarendbe, akkor a többi alsósnak addig lyukasórája kellene legyen - ez nonszensz (nem tudom, elvileg létezhet-e lyukasóra elsőben, de gyakorlatban nyilván nem), ehelyett találták ki, gondolom, az etikaórát.
Csakhogy az etikaórával is az van, hogy ha nem kötelező óra, akkor elvben akár azt is választhatom, hogy a gyerek oda se járjon; ha viszont kötelező óra, akkor nem szervezhetnének ugyanabban az időben hittant.
Tehát hittan akkor elvben csak délutánonként lehetne.
Nálunk is délután lett volna református és katolikus hittanóra, de végül úgy alakult, hogy nem szervezték meg. Az a helyzet, hogy aki vallásos, az úgyis eljár a plébániára különóraként és olyan közel van a plébánia az iskolához, hogy oda elmehet akárki, vagyis nem lett volna értelme megkettőzni az órát.
Nálunk (állami suli) heti egy délután van hittan, lehet választani reformátust vagy katolikust. De ez csak olyan mint a többi különóra, nem kötelező.
Másik suliban ott van az órarendbe beépítve ami eleve református suli, tehát aki odaviszi a gyereket, az ezt is bevállalja hogy nekik biza kötelező...
Mire gondolsz, hogy ez milyen gondot okoz? Amikor én jártam általánosba, akkor az angol nem volt kötelező, de szerepelt az órarendben. Akik nem jártak angolra, azokra vigyázott egy felügyelőtanár, addig leckét írtak, olvasgattak.
No, megtaláltam a hatályban lévő oktatási törvényt, bocsánat, kicsit hosszút másolok, de szerintem érdemes:
4. § (1) Az állam és a helyi önkormányzat a nevelés és az oktatás terén vállalt feladatainak gyakorlása során köteles tiszteletben tartani a szülőknek, illetve a gyámnak (a továbbiakban együtt: szülő) azt a jogát, hogy vallási és
világnézeti meggyőződésüknek megfelelő oktatásban és nevelésben részesülhessenek gyermekeik. A szülő ezt a jogát gyermeke érdekeinek megfelelően gyakorolja, oly módon, hogy tiszteletben tartja annak gondolat-,
lelkiismeret- és vallásszabadsághoz való jogát, továbbá véleményét - korától és érettségétől függően - figyelembe veszi.
(2) Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás vagy világnézet mellett sem. Az állami és a helyi önkormányzati iskola pedagógiai programjában biztosítani kell az ismeretek, a vallási, illetve világnézeti információk tárgyilagos és többoldalú közvetítését. Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézmény nevelési, illetve pedagógiai programja, működése, tevékenysége és irányítása vallási és világnézeti tanítások igazságáról nem foglalhat állást, vallási és világnézeti kérdésekben semlegesnek kell maradnia.
(3) Az iskolában gondoskodni kell az alapvető erkölcsi ismeretek elsajátításáról. Az állami és a helyi önkormányzati iskolák tananyagában biztosítani kell a vallások erkölcsi és művelődéstörténeti tartalmának tárgyszerű és elfogulatlan ismertetését.
(4) Az állami és a helyi önkormányzati nevelési-oktatási intézményben lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, illetőleg a tanuló az egyházi jogi személy által szervezett fakultatív hit- és vallásoktatásban vegyen részt. Az egyházi jogi személy a hit- és vallásoktatást óvodában a szülők, iskolákban és kollégiumban a tanulók és a szülők igénye szerint szervezheti. A hit- és vallásoktatás az óvodában az óvodai foglalkozásoktól elkülönítve, az óvodai életrendet figyelembe véve, az iskolában pedig oly módon szervezhető, hogy alkalmazkodjon a kötelező tanórai foglalkozások rendjéhez. A hit- és vallásoktatás tartalmának meghatározása, a hitoktató alkalmazása és ellenőrzése, a hit- és vallásoktatással összefüggő igazgatási cselekmények végzése, így különösen a hit- és vallásoktatásra való jelentkezés megszervezése, előmeneteli értesítések, bizonyítványok kiadása, a foglalkozások ellenőrzése az egyházi jogi személy feladata. Az iskola, a kollégium, illetve az óvoda - a nevelési-oktatási intézményben rendelkezésre álló eszközökből - köteles biztosítani a hit- és vallásoktatáshoz szükséges tárgyi feltételeket, így különösen a helyiségek rendeltetésszerű használatát, valamint a jelentkezéshez és működéshez szükséges feltételeket. Az egyházi jogi
személy által foglalkoztatott hitoktató alkalmazásakor az e törvény 17. §-ában foglaltakat nem kell alkalmazni. Az óvoda, az iskola és a kollégium az egyházi jogi személy által szervezett fakultatív hit- és vallásoktatással kapcsolatos
feladatok ellátása során együttműködik az érdekelt egyházi jogi személlyel.
Hát.. azért ehhez elvileg is az kell, hogy egy velejéig romlott családban kis korkülönbséggel azonos nemű, egymásra hasonlító gyerekek szülessenek, és a velejéig romlott szülő különböző iskolákba akarja küldeni őket (mert nyilván a csaló nagytesó nem írhat álfelvételit a saját iskolájában), ráadásul figyelni kell, hogy a kisebbik gyerek csak olyan helyre jelentkezhet, ahová egyik osztálytársa sem..
Ja, és persze egyik gyerek sem szólhatja el magát soha..
Nem, délelőtt, órarendbe beépítve nem egyházi iskolában nem lehet! (osztán ki tudja, mi lesz a választások után, de ez már politika, és még a végén letiltanak :-) Ha pici időm lesz, utánanézek pontosan, de tulajdonképpen száz százalékig biztos vagyok benne.
Persze, igazatok van, nyilván nem fordul elő tömegesen, de az is lehet, hogy egyáltalán nem. Nem is ez a lényeg, hanem hogy ELVILEG nagyon is könnyen megtörténhet, hiszen egy csomó egymás számára idegen gyereket eresztenek össze, akik nyilván fél év múlva nem fognak arcról emlékezni a többire. Persze, hogy egy nagyobb is izgul és elszúrhatja, de ha valaki annyira tök, hogy semmi esélye nincs bejutni, akkor nincs vesztenivaló...
A négyosztályost íróknak fixen van személyijük, arról könnyen azonosíthatók. Amúgy én évek óta felügyelek hatosztályoson, rendesen csak szupertörpék szoktak ott ülni, szegénykék, én inkább arra gyanakodnék, hogy fiatalabb tesó jött el írni, mert ekkorkák nem lehetnek hatodikosok... :-)
egyetértve teljesen Krizával, olyan urban legend...
a Nagyom ( ahogy írtam korábban ) elment 6 és fél évesen suliba, amúgy sem lesz 190cm-es dalia, mindig a legkisebb volt, van oszttársa, aki több, mint 1 évvel idősebb...igaz, ő már 5 éve felvételizett, de semmi ilyesmit nem láttam. Ja, mindehhez tartozik, hogy a barátja, aki 2 hónappal fiatalabb mindig is majd 1 fejjel !! nagyobb volt.
Aztán az is eszembe jutott, hogy a lányom 8 és fél éves, elsős, 4 év múlva valszeg felvételizik, akkor 11 és fél lesz, és nem kizárt, h lesznek nem egészen 10 évesek is ( mindehhez, ő elég magas növésű )
eleve szerintem sok gyerek jár már az adott intézmény felvételi előkészítőjére, ahol azért a 4-5 hónap alatt _biztos_, hogy arcról ismerik.
nekem az, h ez olyan összeesküvés elmélet jellegű hsz volt. általában egy suliból, sőt egy osztályból többen felvételiznek, akik ismerik egymást, ha nyilvánvalóan amúgy az összes felvételiző gyerek nem is ismeri egymást. másrészt egy 1-2 évvel idősebb gyerek is izgulna, elszúrhatná, neki is készülni kellene rá, h tutira menjen, elég nagy ldozat és kockázat lenne részéről, nem hiszem, h megérné őt bevetni. nem azt mondom, h egyedileg esetleg sose fordult ilyen elő, de nem hinném, h tömegesen lenne ilyen. más egy egyetem, ahol anyagilag honorálják a szolgáltatást (nyilván ott is mélységesen elítélem), ott jobban el tudom képzelni a csalást, de ebben a korban nem.
Olvassátok csak el phonak hozzászólását a hatosztályos gimnáziumi felvételi topicon. Tényleg lidérces.... Ez nyilván akkor igaz lehet a négyosztályosra is. Mi a véleményetek?
szerintem semmi gond nincs azzal, ha ír suli előtt... bár a tanerők tényleg nem szeretik, mert így felmerülhet, hogy nem jó irányból írja a betűket és köti őket össze... ez max annyit von maga után, hogy a tájékoztató füzetben a szöveges értékelésnél a "betűkötése szabálytalan" részbe kapjátok a strigulát és nem a "szabályos"-ba.. na bumm... ettől még simán lehet agysebész, akadémikus vagy tudomisénakármi egy gyerek, ha majd felnő :o)
Tudtommal a mi ovinkban sincs feladatlap, legalábbis a lányom szerint. (Óvónőket nem kérdeztem, annyira nem izgat a dolog.)
Soproni Annánál jártunk mi is szemvizsgálaton. Az térlátásos képek közül én se tudtam mindet :o
Olvasás: nekem mindkét lányom 4 éves korára megtanult olvasni tök magától... Sose tanítottam őket, max. válaszoltam az "anya, ez milyen betű" kérdésre. A 6 éves ír is, nem tudom rábeszélni a rajzolásra helyette, ui. rajzolni nem igazán szeret. Most mit csináljak velük? :) A húgom meg én is ilyenek voltunk.
Az enyémek is imádják, nekem az egyik este a kicsi 1,5 órán keresztül feladatlapozott, mondtam hogy már fekvés, vége, de ott könyörgött hogy csak még ezt csak még azt....
Érdekes ez a feladatlapozás, a mi ovinkban nincs, még nagycsoportban sem, pedig ELTE gyakorló ovi, itt okítják a leendő ovónéniket, ha kötelező lenne biztosan csinálják. Enyém gyerek szereti, de nemmindennapos tevékenysége. Általában hétvégén, ha ebéd után a tesója alszik.
az enyem is imadja a feladatlapokat,pedig a rosseb se mondta neki...Sot,en kimondottan ellenzem,de ha neki maganak ez a maniaja,en ugyan el nem veszem a kedvet:)
Nekem pl. nem volt nagy különbség, sőt egyáltalán nem volt, a térlátásommal mégis gond volt, nem is tudom, miért nézték meg. Aztán lett egyszer csak nagy különbség is, mert az egyik szemem megjavult, a másik úgy maradt...
Különben térlátás nélkül lehet élni, nem ajánlatos autót vezetni, és nem tudsz imax moziba menni, meg nem tudsz kuckerba nézni, kábé ennyi. :-)
Az jó ötlet, menjetek el imaxba, ha a gyerek homályosan lát, tehát két külön képet, akkor gond van...
Mondjuk Ajna szemproblémájának sok jele volt, nem véletlenül vittük el. NÁla nagy különbség van a két szem között, tehát ezért is vizsgálta a doktornő a térlátást is. Eddig nem volt értelme, mert túl kicsi volt. De most, hogy ez így felmerült bennem, direkt kérni fogom, hogy több irányból, módon nézze meg, hogy tuti legyen.