Vagy esetleg átgondolta az egymást kizáró lehetőségeket, és arra jutott, hogy az egyik igaz, a másik meg nem... képzeld, akármennyire furcsa, megtörténhet ez is.
Bejja: Larry Kinget az egész világon nézik, nemcsak az USA-ban. Ezzel együtt is, azt írtam, hogy „a maga kategóriájában”. Utálok mások zsebében turkálni (annál csak a saját zsebem kínosabb), de tény, hogy aki emberek nagy tömegének szerez kellemes perceket, órákat, azt a társadalom megjutalmazza. Ez tök rendben van.
Én a helyes arány megállapítására inkább az VILÁg angolul és magyarul beszélő népességét, valamint a CNN és a retekklub adásának elérhetőségét venném alapul. Akkor bizony nagyon Vágó a nyerő Larry Kinggel szemben!!!
Ez baromság, kötözködés. (2007, Magyarország, index-fórum)
A prímfogalmat valóban általában is értelmezzük gyűrűkben, és ott valóban az az általános definíció, amit mondasz.
Speciálisan a természetes számok körében azonban ezzel ekvivalens az a definíció, hogy olyan szám, aminek pontosan két osztója van, egy és önmaga. (Azzal, hogy pontosan kettő osztót írunk elő, kizárjuk az 1-et).
Hétköznapi "default" kontextusban a "prím" szó alatt ezt, vagyis a természetes számok esetét értjük.
A Wolfram (is) ezzel kezdi (matekban sokkal mérvadóbb, mint a Wiki):
A prime number (or prime integer, often simply called a "prime" for short) is a positive integer 1" src="http://mathworld.wolfram.com/images/equations/PrimeNumber/inline1.gif" width=33 border=0> that has no positive integer divisors other than 1 and itself. (More concisely, a prime number is a positive integer having exactly one positive divisor other than 1.)
A Wiki meg ezt mondja:
In mathematics, a prime number (or a prime) is a natural number which has exactly two distinct natural number divisors: 1 and itself.
Ezek MIND jó definíciók, és mutatják, hogy alapértelmezésben a természetes számok között értelmezzük a prímszám fogalmát.
(Lásd még: Arra, hogy a háromszög szögeinek az összege 180 fok-e, azonnal rávágnám egy vetélkedőben, hogy igen, és nem okoskodnék, hogy de ugye gömbi geometriában, vagy hiperbolikus geometriában nem annyi. Vagy arra, hogy az 13 prím-e, rávágnám, hogy igen, pedig az n+k*gyök(3)*i alakú számok gyűrűjében nem az.)
Nem. Ezekkel a nevekkel Vágó Istvánt vetettem össze. Amúgy (bár ez már itt off) a konzervatív gondolkodás kifejezetten előny a műveltségen alapuló szakmákban. Ráday Mihályt is a konzervativizmusa miatt kezdtem el becsülni.
Az RTL bérszámfejtésén dolgozol? (Ha ez tényszám, nem csupán becslés, akkor sem sok Oprah Winfrey vagy Larry King jövedelméhez képest. A maga kategóriájában Vágó csak ezekkel mérhető össze.)
Megfigyeltem: a visszaszámláláskor már hárman is az „Egy” elhangzása _után_ nyomták meg, és a gép még érzékelte a gombnyomást. Aki meg akarja nyomni, de gyanítja, hogy más is így van ezzel, annak számára ez a jó politika. (Fontos tanulság; remélhetőleg soha többé senki sem veszi hasznát, és a Pókarcnak nem lesz folytatása.)
Érdekes módon Te ezen 100 IQ alattiak mezőnyébe sem jutottál be, pedig jelentkeztél.Ezek mind érdekes emberek voltak, ezért kerültek kiválasztásra 6000 meghallgatottból. Te jelentkeztél a játékba, leírtál magadról egy bemutatkozó e-mailt, de még a 6000-be se hívtak be, mert síma átlag vagy.
Azért ezt fogalmazzuk kicsit árnyaltabban. Mindazon kérdéseknek, amelyekre tizenöt másodperc alatt helyes választ adok, alig harminc százalékát tudnám négy másodperc alatt megválaszolni. Itt nemcsak a tudás tesztje zajlik, hanem a lélekjelenlét, a kapcsolási sebesség is, és ráadásul a tetejébe még az arcátlanság is szerephez jut. Nem egyértelmű, hogy tudatlanok gyülekezete áll elénk estéről estére; persze a nagy részük valóban keveset tud, de ... ~Da capo~
Hát, azért aki a Tudj., h.l sz.r.t . c.p. betűsort látva lelkesen rávágja - ismert magyar mondásként -, hogy "Tudja, hol szeret a cápa!", az szerintem igenis kisegítő iskolába való. :-)