Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.15 0 0 3906
Hőmérsékletet nem mértem, mert nincs hőmérőnk, de majd kerítek egyet.

Vigasztaljon az a tudat titeket, hogy mi meg a rohadt melegvízzel fizetünk sokkal többet, a szar óránk, vagy nem tudom mi miatt. egyszerűen nem értem, hogy mikor nyáron nyaralni voltunk 3 hétig, na nálunk akkor volt 3 m3 a melegvíz fogyasztás, és nem úszunk a melegvízben, az én zuhanyozásom kb. 5 perc sincs, és csak ketten vagyunk. spec. a melegvízünk drágább, mint a fűtésünk.
Előzmény: sikjud (3905)
sikjud Creative Commons License 2009.12.14 0 0 3905

Valszeg az órájával nem stimmel valami, a körbefűtés ehhez túl kevés szerintem. Azt ugyan nem írta Kriszta, hogy mennyi volt a hőmérséklet a szobában, de nyilván nem 18 fok, mert ahhoz lenne elég a 2 pörgés a hőmennyiségmérő órán bő 10 óra fűtés során, reálisan.

Emlékeim szerint sancarlosp nevű fórumtársunk büszkélkedett korábban arról, hogy neki mennyire kedvező a fűtési költsége, sajnos az utóbbi időben nem volt jelen aktívan, így nem tudja megerősíteni, hogy ez most is így van-e, vagy pusztán nála is hibás az óra. Így lehetséges, hogy éppen nálatok, vagy nálunk rossz az óra, túlságosan gyorsan pörög.

Előzmény: Paco155 (3904)
Paco155 Creative Commons License 2009.12.14 0 0 3904
Az kiba* kevés egy éjszakára. Valami nem stimmel vagy az órával, vagy a hőmérséklettel, vagy az alattad/körülötted lakók körbefűtenek. Nekünk eddig ebben a hónapban 300 ment el 14 nap alatt,és nem fűtöm túl a lakást. Az nagyjából 20 egység/éjszaka ez a te fűtésednek a tízszerese.
Előzmény: Törölt nick (3901)
sikjud Creative Commons License 2009.12.12 0 0 3903

Köszi, hogy letesztelted! :) A teszt során meg tudtad nézni, hogy mennyi volt, illetve mennyi lett a hőmérséklet a szobában? Szerintem túlságosan alacsony az általad mért hőmennyiség, vagyis irreálisan kevés, de persze ez csak találgatás, hiszen ez idáig csak kevesen adtak infót a méréseikről. Így csak abból a pár adatból tudok következtetni. Tudva, hogy nálunk ugyanannyi idő alatt éppen a tízszeresét pörögte az óránk, jó lenne tudni, hogy hol, és mi lehet a baj, már ha van olyan.

Nálunk 3 egységet szokott pörögni a meleg is, meg a hideg is.

Előzmény: Törölt nick (3901)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.11 0 0 3902
Igen, ettől féltem.
Előzmény: lehcsi (3900)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.11 0 0 3901
Szia, én is leteszteltem a hálószobai radiátort, este 21:30-tól ment reggel 6:30-ig 2 és 1/4 fokozaton, a fogyasztásunk 2620-ról 2622-re nőtt, tehát 2 egység volt.

Nem hinném, hogy nálunk van a hiba, mert pl. nagy hidegben, mikor otthon vagyunk és fűtünk rendesen (mindkét helyiségben), akkor azért mi sem 2-3.000 Ft-ot fizetünk, hanem 7-8.000 Ft-ot.

Ehhez képest a melegvíz díja brutál. A fűtés olcsó, de a melegvíz horror. Mondjuk én is kíváncsi lennék arra, hogy nálunk 2 főnél a m.víz fogyasztás mondjuk 5-6 m3 egy hónapban, másoknál hogy lehet 1-2 m3 (mármint ha itt laknak, és szoktak fürdeni meg mosogatni).
Előzmény: sikjud (3894)
lehcsi Creative Commons License 2009.12.10 0 0 3900
nő, pl.:

http://www.fn.hu/makro/20091208/mitol_dragul_most_gaz/
Előzmény: Törölt nick (3899)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.10 0 0 3899
Valaki, aki ért hozzá:

a nagyfogyasztóknak jövőre csökken a földgáz ára. nekünk?
Előzmény: gpz (3897)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.10 0 0 3898
Akkor én is megnézem így, hogy este 9-kor bekapcsolom, előtte megnézem az órát, és reggel lekapcsolom + megnézem az órát, hogy mennyi a fogyasztás.

Érdekes, de nálunk a hálóban 2 és negyed alatt el sem indul a fűtés, mert annyira nincs benne hideg.

A nappaliban meg 3 alatt nem nagyon indul el, mert ott még melegebb van.
gpz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 3897
Te 18.00-23.00-ig az összes radiátort használod?
Nem! Átlagosan egyet végig, időnként egy másikat meg még max. a fele időben. 3-3,5 -esen van, és olyan 18 fok körülről lassacskán felemelkedik a nagyszoba hőmérséklete 20 fok fölé.
Éjszaka meg a hálóban a radiátor 1,5-esen van. Ott nincs hőmérő, de max. 19 fokra tippelném reggelre. Anélkül visszaesne 18 fokra, gondolom, mint a lakás többi részében.
Napközben pedig nemigen hűl lejjebb ennél a 18 foknál, sőt a szellőztetés után vissza is emelkedik erre a hőmérsékletre. A tégla elég sokáig tartja a hőmérsékletet, visszamelegíti a lakást.
Előzmény: sikjud (3896)
sikjud Creative Commons License 2009.12.09 0 0 3896

Nincsen nyitott ablak sehol sem, de a háló ajtaja amúgy is zárva szokott lenni. A hőmérséklet ezen időszak alatt a 21 fokot nem tudta meghaladni, 17,8 fokról indult el, így jött ki a 20 egység. A radiátor 80X90-es méretű, a szoba pedig 10m2-es.

Te 18.00-23.00-ig az összes radiátort használod? Hányason vannak a radiátorok, és mekkora hőmérsékletre fűtöd a lakást? Az 1,5-ös beállítással mennyivel lesz melegebb a szobában, mintha nem is fűtenél?

Előzmény: gpz (3895)
gpz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 3895
Az utóbbi 3 napban nálunk 30 kWh fogyott, de mi nem fűtünk 10 órán át, csak kb. 18-23 óráig, valamint éjszaka a hálóban kb. 1,5-esen, de úgy egy kezdeti félórás fűtés után leáll a radiátor, és szerintem éjszaka is alig-alig megy.

A 20 tényleg sok egy kicsit. De kérdés, hogy ehhez milyen hőmérséglet tartozik. Az, hogy a termosztát 2,1/4-en áll, nem sokat jelent, mert ez két különböző radiátornál különböző hőmérsékletet jelenthet.

A hőmérséklet sokat számít, mert pl. a lakásbeli 20 és 23 fok közötti hőmérséklettartás között akár 30% energiaszükségleti különbség is lehet. Az meg még többet vihet el, ha esetleg éjszakára nyitva felejtődik mondjuk a WC-ablak, mert a hideg levegő pont az ajtók alatt közlekedik, ahol nálunk nincs küszöb beépítve ez ellen.

Ha a fentiek nem állnak fenn, akkor a 20 kWh egy radiátornál tényleg nagyon soknak tűnik.
sikjud Creative Commons License 2009.12.09 0 0 3894

Ma éjjel leteszteltem a te általad említett beállításokkal a fűtést, vagyis 2 és negyeden volt a kis hálószoba radiátora, a többi radiátor elzárva, 21.00-kor indítottam be a fűtést, és reggel 7-kor zártam el. Ahogyan azt sejtettem nálunk nem 2,8-at pörgött az óra ezen időszak alatt, kereken 20 egységünk ment rá. Ezek szerint vagy nálunk, vagy nálatok, esetleg egyikünknél sincsen minden rendben a hőmennyiségmérő órájával. :( Persze gondolom mindket ez jobban zavar.

Van közöttünk bárki más, akinek egy este alatt (10 óra) cirka 3 egységet pörög a hőmennyiségmérő órája? Ez lenne a normális érték szerintetek?

Előzmény: Törölt nick (3886)
Paco155 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3893
Igen.
Kijelölés/CTRL-C volt, nem pedig jobbgomb/link másolása. És nem figyeltem, hogy van benne egy rövidítés. Az a jó link amit te tettél be.
Előzmény: gpz (3892)
gpz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3892
Rossz lett a link, de ez alapján sikerült megtalálnom:
adatlap
Előzmény: Paco155 (3891)
Paco155 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3891
Innen lehet letölteni a hőmennyiségmérő doksiját:

www.mom-rt.hu/www.keletnet.hu/momtest/fckepek/.../Ray447_451(1).pdf

A miénk a 447 ből a 1,5 köbméteres típus. Tehát a harmadik, és az 5-6-7 oldal ami érdekes.
Előzmény: Paco155 (3882)
gpz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3890
Csak egy apró pontosítás több embernek: az energia mértékegysége kWh helyesen. (Okos vagyok ám :-))
Paco155 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3889
Persze.
Napközben 2.5-ön áll, éjszaka 2.8-on illetve a gyerekeknél 3-on. A gyerekeknél a falat bevontam 3mm-es díszparafa lapokkal. Így 350-400 kW körül van havonta az óra mostanában, és 21-23 C-fokos a lakás léghőmérséklete. Tavaly ugyanez azért simán hozott 1500-2000 kW-ot a téli hónapokban.

A párásodás amúgy azért is lehet mert nem egyenletes termikusan a lakás (időben). Amikor napközben lehűl, mert nem fűtesz, akkor először az ablakok hűlnek le, és a hidegponton kicsapódik a lakás páratartalma. Próbáld ki, hogy pár napig napközben is csak max egy-két fokot hagyod esni a hőmérsékletet (egy osztás /pl 2 és 3között/ a termosztáton 4 fok), és akkor nézd meg, hogyan párásodtok.
Előzmény: sikjud (3884)
gpz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3888
Nálunk ilyen probléma szerencsére nicsen

Bocsánat, ezt tényleg nem te írtad!

A víz olyankor nem kering, ha az összes termosztát ki van kapcsolva. Az a lakótelepi lakásokban van (márahol), hogy ha lekapcsolja az ember a radiátort, akkor a bypass csövön továbbra is folyik a víz. De az a cső ott a strang szerepét tölti be, ami nálunk be van építve a mérőóra mögé az aknába.
Előzmény: sikjud (3885)
sikjud Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3887

Van még közöttünk olyan, aki hasonlóan Krisztához éjszaka csak egy radiátort fűt, és szintén hozzá hasonlóan 2-3-at pörög az órája? Netán neki az az előnye, hogy nem 18 fokról kell felfűteni a szobát? Ennyit számít az az 1-2 fok előny, és ezért pörög kevesebbet az órája egy 10 órás ciklusban?

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3886
Hát igen, ez tényleg több mint nálunk. Viszont akkor mi lesz majd mínusz fokoknál?

Azért tavaly télen az alatt a három hét alatt (karácsonyi szünet), míg nagyon mínuszok voltak és otthon voltunk, mi is fűtöttünk rendesen, látszott is a számlán.

Nektek az a gáz, hogy alul nincs senki, nekünk szerintem onnan jön a meleg.
Előzmény: sikjud (3881)
sikjud Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3885
Nálunk ilyen probléma szerencsére nicsen, viszont a kérdés az, hogyha csak a radiátorok terosztátjait kapcsolja ki az ember, akkor is van fogyasztás? Úgy tudom, hogy ilyenkor azért kering a viz a radiátorok között, igaz, hogy nem megy bele. Erről mit gondoltok?
Előzmény: gpz (3883)
sikjud Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3884

Megtennéd, hogy megosztod velem/velünk, hogy neked mi a taktikád a fűtéssel? Mi múlt hónapban mindig azt a szobát fűtöttük, ahol éppen tartózkodtunk, 2-es fokozaton, átlag 21 fokkal, viszont így a számlánk horribilis lett. Azt hittük, hogyha például éjszaka csak a hálót fűtjük, akkor jócskán spórolunk, de mostanra már rájöttünk, hogy vagy a hőmennyiségmérőnk rossz, vagy ez a módszer volt rossz ötlet. Igaz, hogy nekünk csak egy szomszédunk van, alul felül senki.

Azóta napi 20 pörgést engedélyezünk magunknak, így próbáljuk csökkenteni a költségeinket, de ez azt eredményezi, hogy naponta két alkalommal tudjuk felfűteni 21 fokra a lakást. Éjjel már nem is használjuk, és így reggelre 17,8-18,5 fok körülre hül ki a lakás.

A párásodás pedig semmit sem javult, sőt rosszabb lett, kezdem azt gondolni, hogy itt valami nagyon nem stimmel.

Előzmény: Paco155 (3880)
gpz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3883
Azt a radiátort nézd meg alaposabban, amelyik az elzárás ellenére is meleg. Ott nagyon sok energia mehet el!
Paco155 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3882
A MOM hőmennyiségmérő azért kicsivel többet tud mint amit általában használunk. Otthon letöltöttem a kezelésijét,este berakom a linket. Elvileg meg tudod nézni a ki és bemenő hőmérsékletet, a vízáramot a deltaT-t az elmúlt időszak fogyasztását,stb..... Ezeket hasonlítsátok össze sokkal többet értek.
sikjud Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3881

Köszi, hogy megosztottad az általatok fogyasztott hőmennyiséget, mivel ebből már lehet következtetéseket levonni. Úgy tűnik, hogy a te órád egy radiátor éjszakai használatával ("este 9-től reggel fél 7-ig") naponta átlagosan 2,8-at pörög, nekünk ez az érték ugyanígy 2-es fokozaton, egy radiátorral 1-2 óra alatt összejön, vagy még annyi sem kell hozzá. Nekünk 10 óra alatt legalább 18-20-at pörög az óránk... Elkeserítő!

Előzmény: Törölt nick (3876)
Paco155 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3880
Elvileg minden óra gyárilag hitelesített.
Előzmény: foolery (3875)
Paco155 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3879
"Illetve, ahogy Paco írta, használjuk a szomszédok fűtését. Pedig sarok lakás."

Mielőtt mindenki nekem esne, hogy ne csesztessem, szeretném jelezni, hogy az alábbi hozzászólásaim nem véleményt tükröznek, hanem a hőterjedési viszonyokat világítják meg. És azok bizony így működnek ahogy leírtam.

Felőlem mindenki úgy spórol ahogy az számára megfelelő, van aki azzal, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is jól érzi magát, van aki meg azzal, hogy mindenhova energiatakarékos izzót tesz. Vagy én pl lassan körbeszigetelem majd a falakat, a padlót már azelőtt megcsináltam mielőtt a burkolatot leraktam. Én így csökkentem a fűtésdíjat. Mivel a pénz nem korlátlan, tökéletesen érthető ha mindannyian csökkenteni akarjuk a rezsit.
Előzmény: Törölt nick (3876)
Paco155 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3878
"Olyanunk is volt régebben, hogy megnyitottam és hideg maradt, de az meg levegős volt. Azt légteleníteni kellett."

Ilyen esetben még meg lehet nézni a radiátor alján a bevezető csapokat is. Ha a benne lévő bármelyik csavar vágata a csőre merőlegesen áll akkor el van zárva, és nem kering a víz. Mindkettőnek párhuzamosan kell állnia a radiátorba bevezető csővel.
Azért vannak amúgy ott, hogy sérült radiátornál ne legyen gond, illetve lehessen radiátort vagy szelepet cserélni a teljeslakás fűtés leállítása nélkül.
Előzmény: gpz (3877)
gpz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 3877
bár van olyan amit teljesen elzárok mégis meleg, amit meg megnyitok tiszta hideg.

Itt nem a mérőórával van baj!!! Ha elzárod a termosztátot, a radiátornak nem szabad melegnek lennie, mivel egyáltalán nem szabadna, hogy víz folyjon benne. Nekünk is volt egy ilyenünk, de az alján lévő elzárószelep megmozgatásával megjavult. Így nem csoda, hogy pörög az óra...

Olyanunk is volt régebben, hogy megnyitottam és hideg maradt, de az meg levegős volt. Azt légteleníteni kellett.
Előzmény: foolery (3875)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!