Keresés

Részletes keresés

goristi Creative Commons License 2007.09.23 0 0 1189
konyhájában:-)
goristi Creative Commons License 2007.09.23 0 0 1188

"TÉNYLEG az ő vendégei voltunk, a saját házában. "

 

Sőt saját konyhájába. Amolyan édesanyám-nagymamám módra. Konyha-étkező egyben és én időnként lábatlankodtam is. Próbáltam ellesni néhány mesterfogást.

Kálmán elmagyarázta és megmutatta hogyan készíti a kép jobb oldalán látható szirmot. Sajnos még a képen sem látszhat minden. Mondjuk az a párolt zeller a bal oldali gomba-sapka alatt.

 

Sajnálhatod, hogy nem tudtál eljönni. A pici is élvezte volna.

 

Kedves Certaldo!

Látod ezért kértelek Téged a beszámolóra. Irodalmi magasságok.

Köszönjük még egyszer barátaink nevében is a remek hétvégét. Csodás volt!!!!

 

Előzmény: certaldo (1186)
varadit Creative Commons License 2007.09.23 0 0 1187

 

 Rendben. A csigának nálam akkor sincs a tányéromban helye. Hadd araszolgasson csak a kertben...

 A többit majd megbeszéljük a következő vacsoránkon a Klasszban. ( Ha még nem voltatok és ráértek.)

 ( A szibériai beszámoló nem készült még el? Nagyon várom!)

Előzmény: certaldo (1186)
certaldo Creative Commons License 2007.09.23 0 0 1186
A csigát nem lehet leszámítani! Isteni volt, aki még soha nem evett, az is megette, és az volt a véleménye, hogy nagyon finom. Semmit nem tudtál volna semmivel elcserélni, mert gyakorlatilag mosogatni sem kellett utánunk, úgy "kinyaltuk" az összes tányért. :-) Dehogynem volt ott, minden tányért a saját kezével hozott oda, írtam, hogy elmesélte a fogásokat egyesével. Csak nem ült le, hiszen amíg ettünk, ő csinálta a következő fogást. De úgy képzeld el, mint otthon: a konyha és az étkező között nincs ajtó. TÉNYLEG az ő vendégei voltunk, a saját házában.
Előzmény: varadit (1185)
varadit Creative Commons License 2007.09.23 0 0 1185

 

 A csigát leszámítva egész jó volt/lehetett. A gombát sem eszem meg mindenhol, csak a legjobb éttermekben. Itt megkóstoltam volna, de inkább kicseréltem volna valakivel egy kis libamájra. :-)

 A mester csak a vacsora végén ült oda, közben nem volt ott?

Előzmény: certaldo (1184)
certaldo Creative Commons License 2007.09.23 0 0 1184
:-)
Nem kapkodjuk el, és van mit mondani:
Az ország egyik csodaszép szegletében eszi a "nyugdíjasok keserű kenyerét" a mester. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, hogy a saját "családi ház"-ában fogadott bennünket, melynek a tetőterében vendégszobák vannak kialakítva, ezekben voltunk elszállásolva éjszakára. A társaság szerencsés összetételűre sikeredett, nagyon jól elbeszélgettünk, mikor épp nem volt tele a szánk. Délután megérkezéskor Kálmán felesége megmutatta a birtokot, mesélt az odatelepülésük körülményeiről.
Egy pohár somlói fehérborral koccintottunk vacsora előtt, aztán lassan beszivárogtunk az ebédlőbe. A fogások felszolgálásakor Kálmán mindig elmondta mit fogunk kapni, hogyan készítette el. Éticsigával (sümegprágai, ott szedegették az unokák, hogy a nagypapa elkészítse nekünk) indult útjára a gyönyör. Petrezselymes, fokhagymás vajban volt elkészítve. Aztán vékony szeletekre vágott és grillezett vargányagomba érkezett szintén grillezett őszibarackkal, majd jött az elmaradhatatlan libamáj, amelyhez sült almaszeletek adták a tökéletes aláfestést. A leves kis kávéscsészében gőzölgött, de egy ennyire koncentrált marhahús-esszencia nem is kívánta a tányért, mellette kis falatokban a hús, fehér szarvasgombával töltve.
Mikor elénk került a fogas chilis mártással megsütött avokádóval és zöldsalátával, már rég el voltunk veszve. :-)
És akkor még nem is szóltam az őzgerincről. Mondjuk, hogy nem is fogok, beszéljen ez a fotó róla:








A sajt: egy tökéletes érettségi állapotában „elkapott” camembert, melyet több szeletre vágott vízszintesen, majd szarvasgomba szeletkékkel rétegezett a mester. Erre nincsenek is szavaim, tényleg csodás volt. Az édességet egy háromszög alakú, tömény, de mégsem geil csokoládétortácska képviselte, pont akkora, hogy három szem friss málna elfért a tetején. A mellette harsogó citromfű-levélkék az elemlámpa fényében lettek leszakítva a konyha mögötti fűszerkertben.
Azt, gondolom, mondanom sem kell, hogy a megfelelő pillanatokban a megfelelő borok kerültek a poharainkba. Mégis: a legcsodálatosabb az volt, mikor a vacsora végén Kalla Kálmán leült az asztal mellé, fogott egy pohár vöröset a kezébe és mesélni kezdett. Hosszan beszélgettünk szakmáról, múltról, jelenről, alapanyagokról és technikákról. Sztorik hangzottak el a régmúltból, hatalmas derültség közepette borozgattunk még az éjszakába nyúlóan.
A reggeli hasonlóképp a tökéletes alapanyag és az egyszerűség himnusza: friss, illatos almalé, dióval sütött házi kenyér, házi vaj, a többit tessenek hozzáképzelni, éhes leszek, ha tovább gépelek, az meg ilyenkor már ugye…

Előzmény: varadit (1183)
varadit Creative Commons License 2007.09.23 0 0 1183

 

  Köszönjük, a létszám teljes, beszámoló majd érkezik.

 

  Nem kapkodjátok el... :-) Ennyire nincs mit mondani vagy ennyire sok minden történt? Vagy c?

Előzmény: certaldo (1090)
varadit Creative Commons License 2007.09.21 0 0 1182

 

 Ja, nem is holnap van, hanem ma...

Előzmény: varadit (1181)
varadit Creative Commons License 2007.09.21 0 0 1181

 

 Fényképezőt itthon ne hagyjátok! Jó utat, gazdag kulináris élményeket és kellemes estét kívánok holnapra az egész csapatnak!

 Gondolok rátok holnap, amikor bedörzsölöm a pirítósomat egy duci gerezd fokhagymával. :-)

Előzmény: certaldo (1091)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.21 0 0 1180

Nem is azt mondtam, hogy én vagyok tanár! :))

(de jogos)

Előzmény: negyesi_pal (1175)
certaldo Creative Commons License 2007.09.21 0 0 1179
A belvárosban van egy "Óceán Bár, Grill Étterem és Delikátesz Üzlet" nevű hely (1052 Budapest, Petőfi tér 3), ahol kiskereskedelem is folyik, tehát egyéni vásárlót is kiszolgálnak. Sok mindenük van folyamatosan, érdemes benézni. Rombuszhalat rendelésre hoznak csak a kiskerbe, csütörtökön van szállítás és legalább egy héttel előtt érdemes megrendelni.
Előzmény: negyesi_pal (1178)
negyesi_pal Creative Commons License 2007.09.21 0 0 1178
Tudom :) Szoktam neha e-mailezni vele.

Szerintetek lehet rombuszhalat kapni Magyarorszagon?
Előzmény: Edmond Dantes (1176)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.20 0 0 1177
Azt a jellegzetes, nagyon kellemes paradicsom illatot kihagytad!!!
Előzmény: nagypapi51 (1159)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.09.20 0 0 1176
Október végére máshol nyit újra.
Előzmény: negyesi_pal (1175)
negyesi_pal Creative Commons License 2007.09.20 0 0 1175
Iszonyatosan off, de mivel itt valami emelkedettebb szintről folyik a társalgás, ráadásul nagypapi párja tanárnő, ezért veszem a bátorságot, hogy megjegyezzem: karéj.

Amúgy Segal Viktor az én bálványom, a buvosszakacs blog a Bibliám, és le vagyok sújtva, hogy Sölét Gyula úr már nincs Magyarországon. (Persze Okuyama mesterről se feledkezzünk meg, de ő tulajdonképpen egy másik gasztronómiai vonulat jeles képviselője) :))

Csak egy példa: Segal úrnál ettünk kecskesajttal töltött, mézzel leöntött fügét. Az inspiráció hatott, s nemrég otthon is megcsináltuk.

Oh, az élet szép, én kalandozom :)
Előzmény: nagypapi51 (1159)
GPF Creative Commons License 2007.09.20 0 0 1174

Elkészült a kacsamellsonka. Idegen tollakkal ékeskedem, mert nem én csináltam, hanem egy kolléga, aki nem szokott ide írni. De kóstoltam és mindig részletesen kibeszéltünk mindent.

 

Nem lett semmi baja a melegebb időben.

 

Benyomások:

Intenzív kacsa íze van. Ez persze nem meglepő, de egy sonkánál mást szokott meg az ember. A gyerekek nálunk nem ennék, szerintem. Bár a kacsasültet szeretik, de azért ez egy kicsit szokatlan.

 

Abszolut nincs nyers hús érzete, mintha kicsit füstüs lenne, bár egyáltalán nincs füstölve. Érdekes.

 

Finom.

 

A bőre és a bőr alatti zsírréteg nem finom, azt leszedtük. Lehet, hogy már a szárogatáskor is le lehetne szedni?

 

Ki fogom próbálni más húsokkal is. Vajon mikkel lehet még?

nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1172

OFF

Megkérdeztem az "illetékest", annyiban módosítom, hogy 1.-2. osztályban egyáltalán nem lehet adni, 3.-4. osztályra érvényes amit előbb a hét végékről és a szünetről írtam.

Előzmény: GPF (1171)
GPF Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1171
Azért ez nem ugyanaz, mint hogy egyáltalán ne lehetne házifeladatot adni.
Előzmény: nagypapi51 (1170)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1170

Off:

A Közoktatási Trv. módosítás-tervezetében benne volt, hogy "megtiltja az írásbeli házi feladat adását a munkaszüneti napokra, szombatra és vasárnapra, illetőleg a tanítási szünetekre. Ez a tilalom az általános iskola első-negyedik évfolyamára terjed ki."

Végül a törvénybe nem került bele, de mint ajánlás változatlanul él.

Előzmény: Robert Fahmel (1169)
Robert Fahmel Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1169

OFF

Hülye házirend, de erre ugye nem törvény kötelezi őket, hanem saját döntés?

Előzmény: nagypapi51 (1155)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1168

OFF:

...ha úgy látod hogy érett, akkor még két hétig ne nyúlj hozzá...

ez a tüskés szeder titka, a paradicsomnál erősen fajtafüggő. :))

Létezik az un. zöldtalpasság, azt nem tudod így kicselezni.

A paradicsom gyakorlatilag akkor érett, ha kocsányostól (eröltetés nélkül)

lepattan a szárról. Innentől már a túlérés stádiumáról beszélünk. 

Előzmény: trofimov (1167)
trofimov Creative Commons License 2007.09.19 0 0 1167

én most x hétig rá se néztem a paradicsomra, és most hétvégén szedtem le....

 

hát valami hihetetlenül fűszeres íze van. az idei legjobb amit ettem. persze nem szépségdíjas, nem egyforma, nem kerek, stb.

 

az a lényeg, hogy ha úgy látod hogy érett, akkor még két hétig ne nyúlj hozzá :)

ha a belsejében a "kocsány" (vagy mi) már nem látszik, akkor jó.

 

ja és csak a legnagyobb szárazság idején locsoltam, permetszert, műtrágyát nem látott.

 

Előzmény: Törölt nick (1165)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1166

...:}}

Van vagy  2000 samottéglám, abból ki fog kerülni egy kemence is, ha már a szélkerék hőtárolója nem...:{{

 

Dehát ahhoz elszánás kell, ha az embernek nem a lakóhelyén van, illetve hagyományosan akarja fűteni...

 

Hagyjuk ezt, nem nosztalgiatopic ez.

Előzmény: Törölt nick (1165)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1164

Az a rostélyos hagyma, a rántott meg a rántott.

Örülök, hogy a kölök valami értelmeset eszik..

Nálunk az asszony paníroz, én sütök...:}}

A rántott krumplit, mint főételt, nem is mertem emlegetni...

Előzmény: nagypapi51 (1161)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1163

Nem fog összejönni...:{{

Én már sütögetek kenyeret, termelek paradicsomot ( mondjuk idén gyászos volt), és a vajat beurre clarifié üzemmódban használom ( na jó, csak néha...:}})

Előzmény: Törölt nick (1157)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1162

Erősen offolunk, de még annyit: pont a nem túl gazdag háztartásunk, meg a gyerekkoromban is hasonló helyzet nyomán saját káromon állítom: tilos bármit erőltetni, de ha ma ez az ennivaló, akkor ez.

Ha nem kell, akkor nem kell, ott lesz a hűtőben, ha mégis éhes lennél, megtalálod.

Nincs külön ez+az.

Anyám a kényszerítéssel örökre megutáltatta a gyerekemmel a májat, bármilyen formában.

Nagyon nagy károkat lehet okozni.

A kölök 3 éves korában került óvodába, nemrég derült ki, miért kellett kivenni az első oviból: olyan sokkot kapott a jutalomként szájába tömködött csokitól, hogy utána már nem volt hajlandó bőgés nélkül odamenni.

Addig ugyanis soha nem kapott csokit, mert életveszélyesen megfenyegettem mindenkit a családban...:}}

Előzmény: Zitka (1149)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1161

Én maradok a gyűrűkre szedett, lisztbe forgatott bő olajban kisütött ropogós rostélyos hagymánál.

Szabolcsban ettem családnál rántott húshoz kirántott krumplit, hát...sok volt a jóból.

Előzmény: tuutuu (1160)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1160

Semmi rendkívüli, vastagabb húsú ( persze a szabadföldi nem annyira vizes ), kb centis szeletben.

Nálunk a rántott hagyma is megy, szintén ( nyilván nagyobb méretű hagymából indulva ) kb 8mm-1 centi vastag, aztán gyűrűkre bontva.

Most merengtem el, ha nekem kellene panírozni, alighanem egyben lenne a szelet...:}}

Olyat legközelebb kipróbálunk - ha eszembe jut.

 

Előzmény: Kardemumma (1145)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1159

Ki hallott már ilyet, ülve enni? :)) pláne vágódeszkán...

Rádparancsoltak?

Nagy karély ropogós héjú kenyér, zsírral megkenve, sózva-paprikázva, majd a legszebb paradicsomot kiválasztva a bokorról, klottgatyába törölve, melléharapni.

Ha soha nem ettél frissen szedett, napmelegtől langyos paradicsomot, sokat vesztettél...ez is inkább íz-emlék.

Előzmény: Törölt nick (1157)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.18 0 0 1158

Igen, a szezonalitás is része volt a rendnek, a primőr (hogy kiment a divatból ez a szó!) zöldségek, gyümölcsök, rántani való csirke, idei liba stb...megjelenése tudatta mindenkivel az aktuális hónapot.

Ami ebből megmaradt az átlag vendéglátás szintjén, a Márton nap, az ő libáival.

Van egy étterem-tulajdonos cimborám (a neve nem fontos, mert sokaknak ismerősen csenghet), akinek pofozgatom az étlapját, próbálom rávenni, hogy legyen 2-3 vezérfogás, amiért elzarándokolnak hozzá a város távoli részéből is, de nem nagyon akaródzik neki elfogadni; "jó ez ahogy van, így is megvan a számításom". Merthogy ez már folyamatos minőséget és odafigyelést kívánna.

Előzmény: szysssz (1156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!