Keresés

Részletes keresés

GruntPig Creative Commons License 2019.08.06 0 0 26544

Sziasztok!

Az mit jelent, hogy egy sör nagyon szárazra erjedjen le? Azt, hogy ne maradjon semmi cukor a végén? És ez hogyan érhető el?

Köszi a választ előre is!

Beci29 Creative Commons License 2019.08.06 0 0 26543

Miután visszavettél a nyomásból a KEG biztonsági szelepén is engedtél el nyomást? Nálam is többször előfordult és próbálom az ideális nyomást keresni. Egyenlőre úgy tűnik 1 bar körüli lehet a maximális nyomás. A KEG-ben szaturálás esetén sokat segít, ha nem a gáz oldalon töltöd a CO2-t, hanem lecserélve a palackról jövő csövön a kuplungot folyadék oldalira, azon keresztül töltöd a CO2-t. Így már miközben buborékoltatod be a gázt, tudsz növelni a szénsavasságon. És persze az is fontos, hogy minél jobban feltöltöd sörlével a hordót, annál nehezebb lesz a szénsavasítás. Kevesebb lesz a "gázpárna".

 

Előzmény: Hank Evans (26542)
Hank Evans Creative Commons License 2019.08.05 0 0 26542

KEG-esek, segítséget kérek.

 

Miért van az, hogy gyakorlatilag tiszta habot csapolok? A sör hideg, a csap tiszta, van rajta mennyiségszabályozó, de teljesen mindegy, hogy keveset, vagy sokat engedek át rajta, csak hab jön. Próbáltam a reduktor nyomáson is állítani 0,5 bar-tól 2,5 bar-ig, de semmi sem segített.

 

Lehet az az oka, hogy a sör sem túl szénsavas? Ez egyébként a másik problémám, mert bár eszerint https://www.youtube.com/watch?v=UUiwx3SR8sY&t=600s a videó szerint csinálom, meg úgy, ahogy számtalan angol nyelvű videó mutatja, de nem lesz igazán szénsavas a sör.

 

Előre is köszi.

kb0 Creative Commons License 2019.07.31 0 0 26541

Elkelt!

Előzmény: kb0 (26540)
kb0 Creative Commons License 2019.07.31 0 0 26540

Sziasztok!

 

Tavaly kedvet kaptam a sörfőzéshez, azonban kiderült nem ez lesz az én hobbim. A megvásárolt eszközöket sajnálnám kidobni, ezért ha valakit érdekel jelképes összegért elvihetők az alábbi eszközök (csak egyben).

  • Starter szett (30L erjesztő tartály, keverőlapát, egy kupac koronazár, koronalezáró, vegyszer a fertőtlenítéshez, hőmérő, csap, üvegtisztító kefe)
  • Talpas fém szűrő
  • 20L fazék
  • 33 darab 0.33 üveg (vegyesen, van amelyik csatos tetejű)
  • 1 rekesz, 20 üveg tárolására (kicsit törött)

 

Átvenni Budapest 3. kerületében lehet (Békásmegyer), ára 5000 forint. E-mail címem publikus.

 

Üdv,
Balázs

tea5 Creative Commons License 2019.07.29 0 0 26539

Szevasztok hejj!

A legutóbbi főzésnél 18B° helyett 21B° lett a kezdő fajsúly (22l helyett 19l sikerült), sajnos az utolsó lépésekről lemaradtam, így nem lett hígítva, valószínű alul is lett így oltv. A palackozásnál történő hígítás az ördögtől való, vagy lehet alkalmazni?

Tótikám Creative Commons License 2019.07.29 0 1 26538
Előzmény: KupBa (26534)
Bárk_i Creative Commons License 2019.07.28 0 0 26537

Nyíregyháza pálinka főző boltban van lehet rendelni tőlük neten is. Kipostázzák. Keress rá. 

Előzmény: Istikee007 (26536)
Istikee007 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 26536

Sziasztok. Debrecenbe nem tudjátok lehet valahol kapni sörsüritményt? 

 

Választotokat előre is köszönöm! 

janijani Creative Commons License 2019.07.28 0 1 26535

20 ezer alatt biztos hogy megéri, végülis kapsz egy 27 literes csapos fazekat alatta egy rezsóval. Nem főzünk mindennap sört, így sokáig jó lehet.

Ha meg kiég a rezsó le lehet szedni a fazék aljáról és felteheted gáztűzhelyre, egy másik rezsóra vagy indukciós főzőre.

Előzmény: KupBa (26534)
KupBa Creative Commons License 2019.07.28 0 0 26534
Köszönöm szépen a gyors válaszodat. Megpróbálok utánanézni az alkatrész ellátásnak. Ha elfogadható áron megoldható, akkor szerintem rárepülök a dologra, mert csütörtöktől lesz egy akció amikor 20 ezer alá megy az ára.
Előzmény: janijani (26533)
janijani Creative Commons License 2019.07.28 0 1 26533

Elvileg jónak kell lennie erre a célra. 27 literesben kb 20 litert tudsz főzni, többet nemigen mert a komlózásnál kifutna.

Ami kétségem van vele kapcsolatban, hogy a sok kapcsolgatás miatt valószínűleg hamar kiég benne a fűtőszál és alkatrész nincs hozzá (ne legyen igazam)

Így jártam egy kétlapos rezsóval, úgy tartotta a hőmérsékletet hogy percenként ki-be kapcsolgatott. Fél év alatt kiégett a nagyobbik lapja, utána a kicsit használtuk, az is fél évig bírta aztán ment a kukába. A régi szocialista rezsók nem kapcsolgattak, másképp volt megoldva a hőfokszabályzás, azok működtek 10-20 évig is.

Előzmény: KupBa (26532)
KupBa Creative Commons License 2019.07.28 0 0 26532
Sziasztok!

A neten nézegetem a Hyundai pc200 -as elektromos befőző készüléket. Azon gondolkodtam, hogy a precíz termosztátnak köszönhetően jól lehetne benne malátát főzni/cefrézni.
Mit gondoltok erről? Van valaki aki esetlegpróbálkozott hasonlóval?

Előre is köszi!
tucsok13 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 26531

Persze. Írtam a fórumos mail címedre egy rövidet:-)

Előzmény: Kanimani (26530)
Kanimani Creative Commons License 2019.07.28 0 0 26530

Tucsok13, gyanítom mert béna vagyok, de nem tudok privátban írni:). Te fel tudod venni velem a kapcsolatot?

janijani Creative Commons License 2019.07.28 0 0 26529

Nem tudhatjuk mi okozta ezt a galibát, igazad van fogjuk rá a fertőtlenítésre! Vagy valami sörrontó boszorkányra aki szemmelverte a söreidet.

Előzmény: Tótikám (26528)
Tótikám Creative Commons License 2019.07.27 0 0 26528

Segítek. Feloldott palackozócukor megy a palackozó vödörbe majd hozzá keverjük a sörlevet (sorforum blog). Most te azt mondod hogy nem elegyedett el,igen de nem egy hónapon belül történt a baleset  ha nem bő négy hónapra.Műanyag sörös rekeszben nem való színű hogy egymást törjék ,valamint az üvegek alja vált le.Bár rosszul kupakóltam volna le az üveget  mert akkor nem lett volna gejzír hiszen a nyomás elszökőt volna ,valamint csatos üvegek voltak.Erre te azt mondod lehet komló daraboktól is a  szökőkút , igen de nem volt hideg komlózva.Azt gondolom az üvegek előkészítésénél követtem el a hibát ,plusz lehet hogy szilárd anyag is növelte a gejzírt.

Előzmény: janijani (26526)
tucsok13 Creative Commons License 2019.07.27 0 0 26527

Szia, nincs tapasztalatom róluk, de lenne egy alternatív javaslatom. A férjem évek óta főz sört, most diplomázott sörfőző szakmérnökként az egyetemen. (persze emellett van "rendes" munkája, nem ebből fog megélni)

Ősztől gondolkozunk egy privát, kis létszámú sörfőző tanfolyam elindításán, minden adott hozzá, de még csak gondolati szinten van a dolog. Nem a pénz miatt, sokkal inkább mert szereti nagyon csinálni, és szereti megosztani a tapasztalatait. 

 

Írj privátot ha érdekel a lehetőség, aztán ha valamelyik hétvégén össze tudjuk egyeztetni, szívesen lát egy közös főzésre - természetesen ingyen :)

Előzmény: Kanimani (26524)
janijani Creative Commons License 2019.07.27 0 0 26526

Próbálom kibogozni amit írtál, tehát:

 

-fertőtleníted a palackokat,

-ennek ellenére mégis rejtélyes módon felrobbant 6 üveg. 

-Akkor vajon mitől ?

-No ezért sem bagatellizálnám a fertőtlenítést.Kezdő sörfőzőnek...

 

Mi köze van a fertőtlenítésnek a palackok felrobbanásához? Szerintem ez két egymástól független dolog. Akkor vajon mitől? Sokkal valószinűbb, hogy több cukrot tettél bele a palackozásnál. Az hogy feloldottad a palackozó cukrot nem mond semmit. Lehet hogy ebbe a 6 üvegbe véletlenül kétszer öntöttél belőle. De az is lehet, hogy csak egybe került több cukor és amikor felrobbant széttörte a mellette levő üvegeket. Egyet meg rosszul dugóztál le és emiatt kitört a gejzir...

 

 

Előzmény: Tótikám (26522)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.07.27 0 0 26525

Lehet, nem emlékszem rá. ;)

Előzmény: Tótikám (26523)
Kanimani Creative Commons License 2019.07.26 0 0 26524

Sziasztok! Valakinek van véleménye a brewstudio-s tanfolyamokról? Másfél éve főzőcskézek sikerrel,sikertelenül egyaránt és mostmár inkább személyesen is feltenném a kérdéseket hozzáértőknek. Jó helyen járok náluk?

Tótikám Creative Commons License 2019.07.26 0 0 26523

Kb. 1850-ig nem is igen volt állandó a minőség.

Előzmény: öreg_néne_b (26521)
Tótikám Creative Commons License 2019.07.26 0 0 26522

Fertőtlenítés kacsán egy tapasztalat.Egy főzetemből rejtélyes módon hat üveg felrobbant. Pontosabban csak öt ,a hatodik gejzírként a mennyezeten landolt (festés,takarítás,hallgatás ). Palackozó cukor oldva. Akkor vajon mitől ? No ezért sem bagatellizálnám a fertőtlenítést.Kezdő sörfőzőnek nem  ajánlanám fertőtlenítés elnagyolását(persze ha olyan orrod van hogy ki tudod szagolni az más).

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.07.26 0 0 26521

Mindenkinek más az ingerküszöbe és ez idővel is változik. 

Eleinte még a cefrés hordót is fertőtlenítettem. Ma már csak kimosom.

Személyes véleményem szerint korunk fertőtlenítő mániája (itt most nem a sörre gondolok) túl van a reális szükségleten.
A sörfőzés sok ezer éves történetében is csak nemrég terjedt el a fertőtlenítőszerek használata. Apátsági söröknél több száz évig nem fertőtlenítettek, csak tisztán dolgoztak. Így lettek híresek...

Előzmény: kardosur (26520)
kardosur Creative Commons License 2019.07.26 0 0 26520

Persze, minden hasonlat sántít.
Természetesen nem a kimenetel  súlyára gondoltam. Sőt, tudod mire gondoltam
De nem mindenki olyan szakértő, hogy szaglással meg tudja állapítani, hogy fertőzött e az üvege.

Előzmény: öreg_néne_b (26519)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.07.26 0 0 26519

Más a kockázat mértéke. Ha ezerből egyszer rossz lesz a söre, majd kiönti. Ha ezerből egyszer meghal, nincs következő alkalom.

Előzmény: kardosur (26518)
kardosur Creative Commons License 2019.07.26 0 0 26518

Azért ez egy kicsit olyan, mint hogy  én még sosem kapcsoltam be a biztonsági övet és még egyszer sem repültem ki az autóból.

 

Előzmény: janijani (26516)
novakszab Creative Commons License 2019.07.25 0 0 26517

Fél liter starsan keverése  nem okoz nekem problémát. Évekig kitart 1 kis üveg...  Én mindenképp javaslom ennek a lépésnek a betartását! Nem kellemes kiönteni 1 teljes főzetet a lefolyóba.

Előzmény: janijani (26516)
janijani Creative Commons License 2019.07.25 0 0 26516

Nem kell ezt a fertőtlenítést túlaggódni.

Én a sörfőző eszközöket csapvízzel elmosom, megvárom míg megszárad és így teszem el sörfőzés után. Legközelebb amikor használom semmi mosogatás, fertőtlenítés, eddig rossz sört nem főztem.

 

Palackokat fertőtleníteni akkor szoktam ha idegen helyről kapom ajándékba, nem lenne jó valami betegséget elkapni ilyen módon.

A saját söröm után ha kiürül a palack ki szoktam öblíteni 3 lével csapvízzel. Ekkor már tiszta a palack, nincs benne sem sör sem élesztő maradvány, így teszem el a következő palackozásig. A következő palackozás előtt megszagolok minden palackot, ha sör vagy élesztőszagot érzek az jó, ha ecetszaga van azt alaposan ki kell mosni. De ez ritkaság, egyszer volt egy ecetszagú palackom ami kimosás nélkül hetekig kint maradt a műhelyben. 

Előzmény: kardosur (26515)
kardosur Creative Commons License 2019.07.24 0 0 26515

Mindenhol ezt írják, hogy 4gr/liter, csak egy csipet. Hát a 4 gramm az pontosan egy mokkáskanál. Jó nagy csipet.
Ettől a mennyiségtől már mosószer szaga marad az üvegnek és egy fehér lerakodás is lesz rajtuk(ecettel eltávolítható)

Azt írják, hogy mosószóda és 2/3 hidrogén per-oxidot tartalmaz. Nem erősségem a kémia, de a hidrogén per-oxidot fertőtlenítésre is használják. (Klórmentes fertőtlenítők)
Gondolom, kezdetben ezért terjedt el a sörfőzésben is.

Én ennél hígabb nátrium-per karbonát fehérítőszeres vízzel átöblítem az üvegeket(amiket már egyszer tisztára mosva tettem el)
Aztán közvetlenül a palackozás előtt star-san-os öblítés.
Lehet, hogy túlzás, de biztos ami biztos

Előzmény: Tótikám (26514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!