Miután visszavettél a nyomásból a KEG biztonsági szelepén is engedtél el nyomást? Nálam is többször előfordult és próbálom az ideális nyomást keresni. Egyenlőre úgy tűnik 1 bar körüli lehet a maximális nyomás. A KEG-ben szaturálás esetén sokat segít, ha nem a gáz oldalon töltöd a CO2-t, hanem lecserélve a palackról jövő csövön a kuplungot folyadék oldalira, azon keresztül töltöd a CO2-t. Így már miközben buborékoltatod be a gázt, tudsz növelni a szénsavasságon. És persze az is fontos, hogy minél jobban feltöltöd sörlével a hordót, annál nehezebb lesz a szénsavasítás. Kevesebb lesz a "gázpárna".
Miért van az, hogy gyakorlatilag tiszta habot csapolok? A sör hideg, a csap tiszta, van rajta mennyiségszabályozó, de teljesen mindegy, hogy keveset, vagy sokat engedek át rajta, csak hab jön. Próbáltam a reduktor nyomáson is állítani 0,5 bar-tól 2,5 bar-ig, de semmi sem segített.
Lehet az az oka, hogy a sör sem túl szénsavas? Ez egyébként a másik problémám, mert bár eszerint https://www.youtube.com/watch?v=UUiwx3SR8sY&t=600s a videó szerint csinálom, meg úgy, ahogy számtalan angol nyelvű videó mutatja, de nem lesz igazán szénsavas a sör.
Tavaly kedvet kaptam a sörfőzéshez, azonban kiderült nem ez lesz az én hobbim. A megvásárolt eszközöket sajnálnám kidobni, ezért ha valakit érdekel jelképes összegért elvihetők az alábbi eszközök (csak egyben).
Starter szett (30L erjesztő tartály, keverőlapát, egy kupac koronazár, koronalezáró, vegyszer a fertőtlenítéshez, hőmérő, csap, üvegtisztító kefe)
Talpas fém szűrő
20L fazék
33 darab 0.33 üveg (vegyesen, van amelyik csatos tetejű)
1 rekesz, 20 üveg tárolására (kicsit törött)
Átvenni Budapest 3. kerületében lehet (Békásmegyer), ára 5000 forint. E-mail címem publikus.
A legutóbbi főzésnél 18B° helyett 21B° lett a kezdő fajsúly (22l helyett 19l sikerült), sajnos az utolsó lépésekről lemaradtam, így nem lett hígítva, valószínű alul is lett így oltv. A palackozásnál történő hígítás az ördögtől való, vagy lehet alkalmazni?
Köszönöm szépen a gyors válaszodat. Megpróbálok utánanézni az alkatrész ellátásnak. Ha elfogadható áron megoldható, akkor szerintem rárepülök a dologra, mert csütörtöktől lesz egy akció amikor 20 ezer alá megy az ára.
Elvileg jónak kell lennie erre a célra. 27 literesben kb 20 litert tudsz főzni, többet nemigen mert a komlózásnál kifutna.
Ami kétségem van vele kapcsolatban, hogy a sok kapcsolgatás miatt valószínűleg hamar kiég benne a fűtőszál és alkatrész nincs hozzá (ne legyen igazam)
Így jártam egy kétlapos rezsóval, úgy tartotta a hőmérsékletet hogy percenként ki-be kapcsolgatott. Fél év alatt kiégett a nagyobbik lapja, utána a kicsit használtuk, az is fél évig bírta aztán ment a kukába. A régi szocialista rezsók nem kapcsolgattak, másképp volt megoldva a hőfokszabályzás, azok működtek 10-20 évig is.
A neten nézegetem a Hyundai pc200 -as elektromos befőző készüléket. Azon gondolkodtam, hogy a precíz termosztátnak köszönhetően jól lehetne benne malátát főzni/cefrézni.
Mit gondoltok erről? Van valaki aki esetlegpróbálkozott hasonlóval?
Segítek. Feloldott palackozócukor megy a palackozó vödörbe majd hozzá keverjük a sörlevet (sorforum blog). Most te azt mondod hogy nem elegyedett el,igen de nem egy hónapon belül történt a baleset ha nem bő négy hónapra.Műanyag sörös rekeszben nem való színű hogy egymást törjék ,valamint az üvegek alja vált le.Bár rosszul kupakóltam volna le az üveget mert akkor nem lett volna gejzír hiszen a nyomás elszökőt volna ,valamint csatos üvegek voltak.Erre te azt mondod lehet komló daraboktól is a szökőkút , igen de nem volt hideg komlózva.Azt gondolom az üvegek előkészítésénél követtem el a hibát ,plusz lehet hogy szilárd anyag is növelte a gejzírt.
Szia, nincs tapasztalatom róluk, de lenne egy alternatív javaslatom. A férjem évek óta főz sört, most diplomázott sörfőző szakmérnökként az egyetemen. (persze emellett van "rendes" munkája, nem ebből fog megélni)
Ősztől gondolkozunk egy privát, kis létszámú sörfőző tanfolyam elindításán, minden adott hozzá, de még csak gondolati szinten van a dolog. Nem a pénz miatt, sokkal inkább mert szereti nagyon csinálni, és szereti megosztani a tapasztalatait.
Írj privátot ha érdekel a lehetőség, aztán ha valamelyik hétvégén össze tudjuk egyeztetni, szívesen lát egy közös főzésre - természetesen ingyen :)
-ennek ellenére mégis rejtélyes módon felrobbant 6 üveg.
-Akkor vajon mitől ?
-No ezért sem bagatellizálnám a fertőtlenítést.Kezdő sörfőzőnek...
Mi köze van a fertőtlenítésnek a palackok felrobbanásához? Szerintem ez két egymástól független dolog. Akkor vajon mitől? Sokkal valószinűbb, hogy több cukrot tettél bele a palackozásnál. Az hogy feloldottad a palackozó cukrot nem mond semmit. Lehet hogy ebbe a 6 üvegbe véletlenül kétszer öntöttél belőle. De az is lehet, hogy csak egybe került több cukor és amikor felrobbant széttörte a mellette levő üvegeket. Egyet meg rosszul dugóztál le és emiatt kitört a gejzir...
Sziasztok! Valakinek van véleménye a brewstudio-s tanfolyamokról? Másfél éve főzőcskézek sikerrel,sikertelenül egyaránt és mostmár inkább személyesen is feltenném a kérdéseket hozzáértőknek. Jó helyen járok náluk?
Fertőtlenítés kacsán egy tapasztalat.Egy főzetemből rejtélyes módon hat üveg felrobbant. Pontosabban csak öt ,a hatodik gejzírként a mennyezeten landolt (festés,takarítás,hallgatás ). Palackozó cukor oldva. Akkor vajon mitől ? No ezért sem bagatellizálnám a fertőtlenítést.Kezdő sörfőzőnek nem ajánlanám fertőtlenítés elnagyolását(persze ha olyan orrod van hogy ki tudod szagolni az más).
Mindenkinek más az ingerküszöbe és ez idővel is változik.
Eleinte még a cefrés hordót is fertőtlenítettem. Ma már csak kimosom.
Személyes véleményem szerint korunk fertőtlenítő mániája (itt most nem a sörre gondolok) túl van a reális szükségleten. A sörfőzés sok ezer éves történetében is csak nemrég terjedt el a fertőtlenítőszerek használata. Apátsági söröknél több száz évig nem fertőtlenítettek, csak tisztán dolgoztak. Így lettek híresek...
Persze, minden hasonlat sántít. Természetesen nem a kimenetel súlyára gondoltam. Sőt, tudod mire gondoltam De nem mindenki olyan szakértő, hogy szaglással meg tudja állapítani, hogy fertőzött e az üvege.
Fél liter starsan keverése nem okoz nekem problémát. Évekig kitart 1 kis üveg... Én mindenképp javaslom ennek a lépésnek a betartását! Nem kellemes kiönteni 1 teljes főzetet a lefolyóba.
Én a sörfőző eszközöket csapvízzel elmosom, megvárom míg megszárad és így teszem el sörfőzés után. Legközelebb amikor használom semmi mosogatás, fertőtlenítés, eddig rossz sört nem főztem.
Palackokat fertőtleníteni akkor szoktam ha idegen helyről kapom ajándékba, nem lenne jó valami betegséget elkapni ilyen módon.
A saját söröm után ha kiürül a palack ki szoktam öblíteni 3 lével csapvízzel. Ekkor már tiszta a palack, nincs benne sem sör sem élesztő maradvány, így teszem el a következő palackozásig. A következő palackozás előtt megszagolok minden palackot, ha sör vagy élesztőszagot érzek az jó, ha ecetszaga van azt alaposan ki kell mosni. De ez ritkaság, egyszer volt egy ecetszagú palackom ami kimosás nélkül hetekig kint maradt a műhelyben.
Mindenhol ezt írják, hogy 4gr/liter, csak egy csipet. Hát a 4 gramm az pontosan egy mokkáskanál. Jó nagy csipet. Ettől a mennyiségtől már mosószer szaga marad az üvegnek és egy fehér lerakodás is lesz rajtuk(ecettel eltávolítható)
Azt írják, hogy mosószóda és 2/3 hidrogén per-oxidot tartalmaz. Nem erősségem a kémia, de a hidrogén per-oxidot fertőtlenítésre is használják. (Klórmentes fertőtlenítők) Gondolom, kezdetben ezért terjedt el a sörfőzésben is.
Én ennél hígabb nátrium-per karbonát fehérítőszeres vízzel átöblítem az üvegeket(amiket már egyszer tisztára mosva tettem el) Aztán közvetlenül a palackozás előtt star-san-os öblítés. Lehet, hogy túlzás, de biztos ami biztos