Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Az itt megszólalók között többen vettek LADAN-t, de nézd meg a hozzászólásokat pl:gabor0036,Shiraly75.A ház szigeteltségétől függően min 2 köbös pufi ajánlott vagy több, nem mindig van,lesz ilyen enyhe tél.Ha pedig rendszert építesz kell kazánvédő is, nekem van használt de tökéletes állapotú Regulus TSV3B 1"-os kazánvédő szelep 65 fokos termosztát szeleppel 2 db.
Belimo-Sestos páros végzi a "kazánvédő szelep szerepét", Belimo-léptetőmotor+belimo háromjáratú kétutas szelep, ezt pedig a Sestos vezérli fokozat mentesen akár 0,2 fokos pontossággal is.
A hűtő-fűtő klíma jó, a többit felejtsd el szerintem. De a kérdés az, hogy mindez mikorra térül meg megint? Ha meg tudod oldani kevés számú klímával akkor napelemet sem érdemes. H tarifa. A napelem megint mikorra térülne meg? Ha 30 éves lennék, és nem lenne semmilyen fűtésem akkor megéri a napelem. De az inverter 10-15év után kuka és nem olcso. Egy normális napelemes rendszer sem olcsó. Lenne lehetőségem napelemre jó áron mert ezzel foglalkozunk, de 40 évesen én sem telepítek már magamnak pedig 450-500kw a havi fogyasztásom, inkább kifizetem azt a 20-25eFt villanyt. Egy normális rendszer megtérülési ideje nálam már nem játszik. MFB-re meg lehet csinálni de rengeteg papírmunka kell hozzá, sokan félúton fel is adják sok hónap után... Külön sztori lenne... Volt kollégám 3db jó hatekonysagu hűtő-fűtő klímával H tarifaval 20eFt-ot fizet havonta és a jól szigetelt 100nm fel van fűtve rendesen. Felesleges szerintem bele tolni több milliót napelembe. Akinek van forrása olcsó fára annak még továbbra is jó a fa, főleg egy jól átgondolt rendszerrel. Persze foglalkozni kell a fával. :)
Nekem még kb 3....4 évre való fám van,és később is be tudnám szerezni ,de mivel nem leszek fiatalabb / ÉS AZ ERDEI MUNKA NEHÉZ/ napelemben gondolkodom . Hűtő fűtő klíma, fűtőbetétek a pufiba, hőlégfúvó a műhelybe / télen nem használom rendszeresen / ha összejön majd meglátom mire megyek vele .
egy kondis kazán jó rendszerrel olcsóbb fűtés ma, ezen nem is érdemes vitázni. Én amikor a faelgázt megvettem elindultam egy úton most visszafordulni és kondis kazánba újabb 1M beleönteni nincs kedvem.
Lehet majd áttérek, de egyenlőre marad ez. A jelen gázkazánhoz képest viszont még mindig olcsóbb.
Eladó egy szezont használt hibátlan garanciás 40kW-os Ladan kazán. Minden kapcsolódó szerelvény megbeszélés kérdése. 3000L-es puffer, 300L-es tágulási tartály, keverő szelep, kazánvédő... ...
Elhiszem, de fához képest most jelenleg kb 2/3-ból fűtök gázzal ugyan olyan lakás hőmérséklet mellett. Amikor fára álltam akkor 18e volt, aztán szépen lépegetett felfelé. Július óta 1300m3 ment el hmv-vel együtt.
Nálam a tölgy rengeteg rovar (főleg bodobács) adott menedéket, amik a kazánházba kerülés után szépen előmásztak. Bükk a legjobb választás szerintem is ha van megfizethető. Nálunk nagyon elszálltak az árak.
A szoba termosztátom sorba van kötve a puffertartály felső részén lévő merülőhüvelyes termosztáttal, mely két reléhez kapcsolódik. ha meleg a puffertartály akkor az első relén keresztül a keringető indul. Ha hideg a tartály akkor a második relé kapcsolására a gázkazán indul. Két visszacsapó szelep pedig megakadályozza hogy a gázkazán a pufferre dolgozzon illetve a tartály keringetője a gázkazánra dolgozzon. Ezzel a lakás nem hűl ki ha elfogy a tartályban lévő meleg víz.