Keresés

Részletes keresés

Marika51 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 1878

Cserépben van,ez,vagyis az anyatő,magról kelt 4 évvel ezelőtt.2 év múlva virágzott,de télen,akkor az tönkrement,ez annak a sarja.

Ami kivan ültetve,azt a pálmaligettől rendeltem, még nem virágzott.Kételkedem is benne,hogy az is velutina,mert annak a levélnyelei nem lilásak,de a levél alsó része bordós színü,mint a sikkimensisé....ja,és nagyra tud nőni,míg a magról nevelt csak 70cm-es.Ilyen a kiültetett,ez nem mostani kép,2 éves.

Előzmény: Citrus-liget (1877)
Citrus-liget Creative Commons License 2012.08.31 0 0 1877

Gyönyörű!!!

De ő ezek szerint szabad földi, ugye?

Előzmény: Marika51 (1876)
Marika51 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 1876

.A velutinám egyre jobban nyomja ki a virágját

k.ketti Creative Commons License 2012.08.28 0 0 1875

Ment az email!

Előzmény: kempergo (1870)
Marika51 Creative Commons License 2012.08.24 0 0 1874

Nagyon szivesen.Lassan,de tolja ki a virágot a velutinám.Ha kinn lesz,teszek fel képet róla.

Előzmény: Citrus-liget (1873)
Citrus-liget Creative Commons License 2012.08.23 0 0 1873

Köszönöm a segítséget! Akkor a citrusokkal együtt teleltetem.

Előzmény: Marika51 (1872)
Marika51 Creative Commons License 2012.08.23 0 0 1872

A teleltetőm télen általában 2-5 fokos,itt szoktam tartani azokat a növényeket,amelyeket hidegben kell teleltetni.Itt tartom a velutinát is.Télen nem locsolom,csak akkor,ha nappal meleg van,mert akkor még 20 fok is lehet benne.

Előzmény: Citrus-liget (1871)
Citrus-liget Creative Commons License 2012.08.23 0 0 1871

Szia!

A velutinát télen milyen körülmények között és hány fokon tartottad?

Előzmény: Marika51 (1869)
kempergo Creative Commons License 2012.08.23 0 0 1870
Sziasztok! Keresek télálló banánt. A többit majd priviben megbeszéljük. Sok cserém van. Pl. Citrom, füge stb.
Marika51 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1869

Valóban most is kivan ültetve egy pink.Nem hagyom kinn télre,kiásom,megy a teleltetőbe.Sőt a basjoomat is felszedem a fagyok előtt.Az elmúlt tél -22 fokja kivégezte a basjoomat teljesen,még a rizómákat is.Pedig nagyon jól bevolt takarva.Szerencse,hogy ősszel szedtem ki sarjat,és most az van kiültetve.

Cserépben nevelgetek egy velutinát,még 4 évvel ezelőtt kelt ki nálam magról.2 év múlva,novemberben kezdett virágozni,amit én szépen kivégeztem,nem szabadott volna spriccelnem .1 sarját megmentettem,most úgy nézem,kezdi tolni a virágját.Az biztos,hogy erre nagyon fogok vigyázni.

Előzmény: Citrus-liget (1868)
Citrus-liget Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1868

Szia!

Bocs, hogy bele kotyogok a beszélgetésetekbe, de írtad hogy van pink banánod kiültetve. Tudnál valami "tuti" teleltetési módszert javasolni? Mert én még benn sem tudtam eddig életben tartani, tavasz felé elpusztult. Most megint van egy elég szép példányom, ezzel várom a telet (vagyis nem várom de sajnos jönni fog).

Előzmény: Marika51 (1857)
vadlovacska Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1867

Passzolom. Amikor 1 dézsában voltak, akkor elég nagy volt a káosz. :)

Előzmény: Marika51 (1866)
Marika51 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1866

Ezt az írtást nem értem!Minnél több a banán,annál dekoratívabb a banánliget.

Előzmény: vadlovacska (1864)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1865

Sajnos nem sok sarjat hozott eddig,de mégcsak tavaly lett kiültetve.A tavalyi legnagyobb sarj van a kép jobb oldalán,azt kivettem,bent áttaleltettem,és tavasszal ki lett ültetve.Egy másikat máshelyre ültettem.Egy volt borospincét nem temettünk be,hordtam bele trágyát,meg egy kis földet,és beleültettem a 2.számú sarjat.Ez a növény így most olyan 1,5 m -el a talajszint alatt van,de a kiegyenlítettebb klíma miatt talán az a legszebb.Ősszel ide fogom elsüllyeszetni a kerti szemetet,lombot,nyesedéket,mindent,azzal talán megvédem a kifagyástól,szal fel lesz töltve,miközben a rizómái maradnak a helyükön jó mélyen.Ez egy kisérlet is egyben,hogy majd milyen lesz jövőre.Remélem hatalmas lesz a sok bomló komposztálódó anyagtól.A harmadik sarj meg ott van leválasztatlanul.Irtani nem fogom őket,legfeljebb,ha már nagyon besűrűsödnének idővel.

Előzmény: vadlovacska (1864)
vadlovacska Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1864

Kicsiket meg szoktad hagyni? Vagy folyamatosan írtod?

Előzmény: Törölt nick (1862)
vadlovacska Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1863

Ahova tervezünk költözni ott sokkal nagyobb a kert. Én is tervezem a kiültetést, mert a telek kialakítása alkalmas rá - sajnos leghamarabb jövőre tudom megtenni.....

Előzmény: Törölt nick (1862)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.22 0 0 1862

Ez az én kis trópusi sarkom a kertben.A legnagyobb a két basjoo,közöttük kánna van,mellettük egy kis Ensete ventricosum(ő csak idei szerzemény),aztán egy Alocasia macrorrhiza,aminek úgynézki meglepően jók ezek a kerti feltételek.Persze télire nem marad kint.Mögöttük van törpe és normál vizipálma,de azok még alig látszanak.Remélem jövőre még bujább,és még hangulatosabb lesz ez az ágyás. 

vadlovacska Creative Commons License 2012.08.21 0 0 1861

Asszem igen.

A "szülők" 2 helyről vannak: Auchan - no ennél a vásárlást követően rögtön kidobtam a cetlijét és a vecsési CBA - itt "zöld növény"ként árulták. Szerintem fogalmuk sem volt mi ez csak szórták....

Történetük: tavaly tavasszal vettem őket. Pár képet ide is feltöltöttem. A kis hajtásokat folyamatosan írtottam.

Télre, mikor bevittük őket a szobába teljesen elatkásodtak és legyengületek. A legrosszabbul az járt amelyiket a feleségem bevitte az irodájába. Sokáig nem járt be és teljesen tönkretették. A nagy áltörzs elhalt, de szépen lassan azért megjelentek a kicsik. Közben kaptak növényölő tápszert+lettek fújva is.

A kicsik tavasz óta fejlődnek, de már elég zsúfolt volt a helyük így most szét lettek szedve. Átkerültek marhatrágyás-tőzeges talajba. Ma reggelig napos helyen voltak, de úgy láttam nem bírják még, így átraktam őket árnyékos, szűrt napfényes helyre.

Akik jelezték, hogy szeretnének:

Várjunk mindenképpen legalább 1-3 hetet. Addig kiderül melyik éli túl, utána beszéljünk..... (jelképes összegért, mérettől függően 1000-2000Ft/db) vihetők lesznek a kicsik :). Postát nem tudok/merek bevállalni, mindenképpen személyes találkozó kellene majd (M5 kivezető környékén délpesten valahol, vagy ferihegyi reptér).  Majd egyeztetünk email útján.

Előzmény: Törölt nick (1860)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.21 0 0 1860

Szia!

Ezek Musa nana-k,vagy valami mások ?

Előzmény: vadlovacska (1856)
Helifun Creative Commons License 2012.08.20 0 0 1859

Ha lehet én is szívesen vevő lennék egyre.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.20 0 0 1858

én jelentkező lennék egyre:D

Marika51 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 1857

Szia Gábor!

Én is így jártam a gyönyörű banánommal.Az elmúlt tél kivégezte,hiába volt takarva,még rizómáról sem hajtott ki.A szerencsém az volt,hogy ősszel ástam ki sarjat(minha éreztem volna,hogy elfagy a banán),és azt ültettem ki tavasszal.Nehézkesen indult az enyém is,pedig trágyázva is van,és tápot is kap bőven.A levélszáradás szintén jelen van...én úgy gondolom,hogy a nagy hőséget nem bírja.A múltkori nagy melegben 1 levél összefonnyadt,leszáradt,majd kibújt a következő levél,ami még kisem nyílt és már leszáradt.Most,hogy hűvösebb volt,szépen kibontja a leveleket.

Egyébként tavaly amikor még megvolt a nagy banánom,akkor előfordult ez a jelenség.Érdekes még,hogy van kiültetve egy pink banánom is,annak még nem volt ilyen problémája,pedig egy méterre van a basjootól.

Előzmény: Helifun (1854)
vadlovacska Creative Commons License 2012.08.19 0 0 1856

Ne kérdezzétek mit csinálok ennyivel :) 

Valszeg eladom vagy elajándékozom. Bevinni télre ennyit nem tudok.

Előzmény: vadlovacska (1855)
vadlovacska Creative Commons License 2012.08.19 0 0 1855

Ma a maradék 3 dézsából is szétültettem a bagázst. 

Az eredmény ~30db banáncsemete. Az elkövetkező pár hétben kiderül, hogy melyik és hány éli túl. Az előző eresztésből 1 db veszteség volt.

A videón látható ház állapotát ne figyeljétek, eladtuk, csak a vevő nem adta el a sajátját, mi meg erre már nem költünk :P ....

Helifun Creative Commons License 2012.08.19 0 0 1854

Sziasztok,

Van egy fagytűrő banánom, amit még a nyár elején vásároltam és kiültettem a kertbe. (Ugyanoda, ahol tavaly egy hasonló banán tavasz óta kb. 2,5 m-re megnőtt, de aztán a takarás ellenére az idei télen a -20 C sajnos kivégezte.)

A gödörbe jócskán tettem marhatrágyát is, és folyamatosan naponta kétszer is öntözöm.

Ennek ellenére igen gyötrődve hoz csak egy-egy levelet.

Tavasz óta összesen csak 4-5 levelet hozott, amiből egy úgy jött ki középről, hogy még kitekeredés előtt elfonnyadt (reggel még minden rendben volt, amikor hazajöttem már teljesen össze volt esve, másnapra pedig már szét lehetett dörzsölni a levelet, olyannyira kiszáradt.

És ma ugyenez állt elő, az új levél még kinyílás előtt a vége felől visszafonnyadt.

Van esetleg valakinek tapasztalata arról, hogy mi lehet a fentieknek az oka és miért nem olyan intenzív a növekedés ennél a növénynél mint a másik Musa basjoo-nál volt ?

Válaszaitokat és tanácsaitokat előrei is köszönöm.

Gábor

artamira Creative Commons License 2012.08.13 0 0 1853

Tavasszal leástam a földbe az edényt, akkor kb. olyan ember magasságú volt, akkor még locsolgattam 1-2 hetente tápoldattal. Elkezdett nagyon brutál nőni,  úgy gondoltam ha nem ültetem át, akkor majd csak lelassul a növése, ha kinövi a dézsáját, de nem igy történt. Nyár elejétől csak vizet kapot, tápanyagot nem. És ez lett őszre. 

Egyébként van úgy, ha túl nagy edénybe ültetnek egy növényt akkor egy darabig egyáltalán nem nő "gyökérre gyúr". Itt a fordítottjáról lehetett szó)).

Hogy lehetett locsolni? Itta a vizet mint a szivacs. A tápoldat márkájára nem emlékszem, de semmi különös, valami zöld növény tápoldat.

Előzmény: A77 (1852)
A77 Creative Commons License 2012.08.12 0 0 1852

Ezt hogy lehetett locsolni  ebben a szűkös edényben:)? Ja és milyen tápoldattól nőtt ilyen brutálisra? Nekem is van ilyen tápozom is, szintén kicsi cserépben van de nagyon messze van ettől.

Előzmény: artamira (1839)
vadlovacska Creative Commons License 2012.08.01 0 0 1851

Hétvégén 3 dészából 9 tövet raktam újba, 1-1 maradt a helyén.

Ami nagy tapasztalat, hogy bizonyos méretnél már szétválnak a növénykék és önálló gyökerekről táplálkoznak. 1-2 héten belül további 2 dézsát rakok rendbe.

Optimális esetben ha mind túléli, akkor ~15 új tő fog önállóan éldegélni. Hogy mire lesz jó nem tudom, de kedvelem ezeket a fácskákat :D

G.Zoli Creative Commons License 2012.08.01 0 0 1850

A marhatrágya meghozta a várt hatást! A levelek jóval nagyobbak és négy sarjat is hozott a kb 60cm basjoo!

Előzmény: G.Zoli (1824)
kojonó Creative Commons License 2012.07.29 0 0 1849

Nekem a garázsban volt december végéig 3-7fokon teljesen világos napos helyen. Nem maradt akkorra már egy levele sem. Mielőtt megfagyott volna ott, behoztam a lakásba, ahol 15fokos, de sötétebb hely volt. Februártól hozott új leveleket, megindult, de kiültetés előtt már ismét sorvadozott. Most az egyik cserépben a másik kiültetve szépen fejlődnek.

Előzmény: G.Zoli (1846)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!