Az SzDSz a rendszerváltás legmeghatározóbb pártja volt. Radikális antikommunizmusa miatt rengeteg szavazója volt még 1994-es választásokon is. Aztán koalíciót kötött az „ősellenségével” még olyan áron is, hogy ezzel elveszítette szavazóinak 70 %-át, pedig nem lett volna szükség rá, mert az MSzP több mint 50 %-kal nyert. A hatalomért ennyi szavazóját vágta a sarokba. Ha akkor ezt nem teszi meg, még mindig 20-30% közötti eredményt érne el, ami egy sokkal kiegyenlítettebb, demokratikusabb palamentet feltételezne, egy élhetőbb magyar demokráciát.
2002-ben is odaállt a hatalom mellé, és inkább kapaszkodik belétek, liberálisokba, mert tudják, hogy ez az utolsó kijátszható kártyájuk az MSzP mellett a megmaradásra.
De őszintén, mi közötök Nektek liberálisoknak az MSzP-hez és a szavazóikhoz? A jobb oldalon több liberális gondolkodású ember van egy városban, mint az MSzP táborban az egész országban. Pártvezetőiteknek csak a szavazatotok kell, aztán ha majd fordul a politikai szélirány kivágnak Titeket is a szemétdombra. Vegyétek már észre!
Semmi nem lett a parlament alólkiszervezve, de egy ilyen jó demagóg hazugsággal, vannak akik azt hiszik, hogy nagyot lehet mondani, hát mondják minden gondolkodás nélkül.
Ellenben most a "haveri kör" még a parlament alól is kiszervezte amit csak akart... De ebben a banánnépköztársaságban már ez sem érdekel senkit, csak az, hogy túlélje valahogy a Fletó-kókány korlátolt felelősségű társaság agyrémeit.
A Fidesz esetében a diktatúra lehetősége egy egyértelműen létező veszély. Elég megnézni, hogy pártjukon belül milyen diktatorikus rendszert épített fel a felcsuti gazember. Aki saját embereit így terrorizálja, az ellenfeleivel szemben még ennél is nagyobb aljasságokra lehet képes. És országlásuk alatt láthattuk, hogy a diktatúra számukra természetes folyamat.
Ellenben a leendő pénzosztó cimboráról már tudhatja bárki, aki rá kiváncsi, hogy a termelőktől átvett árut nem fizette ki a cége, se az árut nem adta vissza a termelőknek. Csalás-sikkasztás gyanúja az ilyesmi, nem is kis tételben!:)
Persze le lehetne írni, hogy a döntések előkészítésében a 200 főnyi koalából 10 vesz részt, a miniszterek bábok, kivettek a minisztériumi hatáskörökből fontos dolgokat és a kormányfő alá vitték ezeket, a 10,000 milliárdos eu-s pénz elosztásáról pedig egy régi cimbora dönt, aki nem tartozik a Parlamentnek felelősséggel.
Csak a szokásos túlérzékenység, rettegés az antiszemita "veszélytől". Nekem már a könyökömön jön ki az ilyesmi, noha ezt is meg lehet érteni. A problémám mindössze az, hogy ők viszont nem tudják megérteni azt, hogy sokan viszont hasonló undorral/félelemmel tekintenek az utódpártra.
Aha, persze. Mondjuk én vagyok a hülye, hogy olyan kölykökkel vitatkozom diktatúrákról, akiknek nagy valószínűséggel életük legnagyobb traumája az volt, amikor három napig beteg volt a kutyájuk. Van abban valami igazság, hogy a történelem ismétli önmagát. Csináljátok csak szépen végig ti is, hátráljatok csak bele nagy lelkesen, büszkén, öntudatosan, szépen, ahogy a hitlerjugend masírozik az égen, ugyanabba a lomposba, elmegy ám Herakleitosz a bús picsába a folyóival.
Nem is tudom hányszor húzták már rám itt, hogy Demokrata, MaNem és Hírtv hazugságaiból élek.
Ilyenkor mindig el kell mondanom, hogy életemben max 10 MaNem cikket olvastam, ellenben a Népszabadságot rendszeresen olvasom, Hírtévét nagyon ritkán nézek, akkor az ismeretterjesztő, teljesen politikamentes adásokat (pl tegnapi Airbus-os az tetszett és Gyurcsány nevét egyszer sem ejtették ki :DD ), viszont kb 3-4-szer annyit nézem az ATV-t, mint a hírtv-t (Újságíróklub, Fridi, Juszt, Kálmán Olga (talán szembesítés, vagy mi a neve), és a betelefonálós műsor). De ezt nem értik meg...
irígylem azokat, akiknek az a legfőbb problémájuk, hogy mi hangzik el egy reggel 6 órakor kezdődő hétvégi rádióműsorban vagy egy marginális hetilapban... :-) És persze ezt rögvest ráhúzod 2 millió emberre, akik jó része még azt se tudja, hogy létezik egy Bencsik nevű ember. Mint mondtam, lehet úgy nézni, hogy félig tele van a pohár, meg lehet, úgy, hogy félig üres. Hidd el, a Fideszt elég komolyan anyázzák radikális körökben azért, mert kiküldte, gyakorlatilag száműzte az MN Lovast Brüsszelbe, vagy mert megválasztották most Such Györgyöt rádióelnöknek. Bírálhatod a Fidesz, rengeteg igazságod van, de nézd meg mi van a másik oldalon. Közgazdászok mondják, hogy a Fidesz -- leszámítva az utolsó évet -- nagyjából rendbentartotta a gazdaságot, ezt vesd össze a Medgyessy-Gyurcsány kormánnyal. Ma már talán az euro közeli bevezetésén gondolkodhatnánk. Megérte? Egy vasárnap reggeli műsor miatt? :-)
Látványos körútat tett Izraelben... talán nekik is van annyi sérelmük, problémájuk, mint nektek Néhány pontosítás, mielőtt beleszuszakolsz valamelyik kis sztereotip dobozkádba. Nem vagyok zsidó, se buzi, se semmilyen kisebbség. Nem szokásom sérelmileg megszólalni (pedig lenne mire), ha így tennék, akkor ott lennék én is a Kossuth téren, a hőbörgők között.
A belső és külső körülmények mindig olyanok, hogy az analógiák sántíthassanak. Felteszem, hogy neked nem volt szerencséd egy diktatúra evolúcióját végigkísérni. A szüleid még elmondhatták esetleg, amit te elintézel egy legyintéssel, így alkalomadtán bizonyos idő eltelte után ciklikusan ismétlődhet az egész, jól. Utólag lehetünk bölcsek.
Az túlzás, hogy Orbán nem tett gesztust... eltávolította a legszalonképtelenebb radikális figurákat...
Hát, akkor mi egészen más országban élünk, ezek szerint. Vagy csak az lehet, hogy mást és mást tartunk szalonképtelennek. Lehet, hogy neked kedvenc rádióműsorod a Vasárnapi Újság, kedvenc lapod a Demokrata, ahogyan azt Orbán ajánlotta, ami nem baj, csak így ne csodálkozzunk, ha bizonyos fogalmak mást és mást jelentenek számunkra.
De ha nincs Orbán, akkor is meglesz számotokra az örök ellenség, a nacionalista-klerikális-populista jobboldal. Az orbáni jobboldal ma nacionalista, klerikális és populista. Kicsit kacérkodik egyfajta nacionál- kommunizmussal is. Én vagyok a hibás, ha azt mondom a királyra, hogy meztelen?
hanem ugyanolyan áldozatok, mint ti, csak velük nem X rendszer, hanem Y rendszer szúrt ki és talán nekik is van annyi sérelmük, problémájuk, mint nektek. Aha, szegény Orbánt egészen Londonig üldözte az a gyalázatos rendszer akkor, amikor én a kert végéig se mehettem, egy másik gyalázatos rendszer miatt. De ugye azt te is tudod, hogy alkalomadtán az áldozatokból is ugyanolyan elnyomók válnak, sőt, ha lehetőséget kapnak?
Na jó, kicsit lehiggadtam... Nem az én véleményem, hanem tény, hogy jelenleg semmi esélye Magyarországon egy tekintélyelvű, diktatórikus berendezkedésnek. Érzelmileg érthető, ám racionálisan nem elfogadhatóak az olyan érvek, hogy pl. a náci Németországban is így kezdődött... A belső és külső körülmények olyannyira mások, hogy az analógiák szükségszerűen sántítanak. Ez persze nem akadályozza meg az érdekelteket abban, hogy kihasználják Magyarország náci ill. kommunista múlját, az azzal való ijesztgetést a kampányban. Az túlzás, hogy Orbán nem tett gesztust a "másik oldal" felé, idestova mást se csinál évek óta. Látványos körútat tett Izraelben, törekedvén az ottani elittel való legjobb kapcsolatra, látványosan megnyitotta a pártját a volt párttagok előtt, eltávolította a legszalonképtelenebb radikális figurákat (Lovastól Molnár Balázsig), pl. most a Fidesz éppen az ezekben a körökben teljesen elfogadhatatlan Such Györgyöt segítette a rádióelnöki székbe, egyebek... Az egy más kérdés, hogy ezek a lépések elégtelen voltuk vagy csekély hitelességük, netán következetlenségük miatt nem hoztak megfelelő eredményt a Fidesz számára. Lehet nézni úgy, hogy a pohár félig tele van, úgy is, hogy félig üres. Namármost, ha a pohár tele lesz, sokan lesznek, akik továbbra is azt mondják, hogy a pohár üres. Érdekből vagy félelemből, esetleg mindkettőből. Nézd, engem nem érdekel Orbán, fene se fogja itt népszerüsíteni, amikor máshol kritizálom, azt sem gondolom, hogy én meggyőznélek itt bármiről. De ha nincs Orbán, akkor is meglesz számotokra az örök ellenség, a nacionalista-klerikális-populista jobboldal. Te már nem, de talán a gyereked majd megtanulja, hogy ők sem emberevők, hanem ugyanolyan áldozatok, mint ti, csak velük nem X rendszer, hanem Y rendszer szúrt ki és talán nekik is van annyi sérelmük, problémájuk, mint nektek.
Most csak hogy lásd mennyire leszarod te azt, amit mondok: -honnan veszed, hogy nekem fiam van? Ha ezt megválaszolod, már be is láthatod, hogy miért nem akarok én neked elkezdeni hosszan kifejteni valamit, ami akár érdekes is lehetne, ha egy értelmes, nyitott befogadóra találna.
Lehet, de akkor én azt átugrottam véletlen és nem olvastam.
Ja, feltűnt már másból is, hogy inkább írni szoktál, mint olvasni. Pedig azt sem árt néha:
"VAN MÁS VÁLASZTÁS - ELVTÁRSI MAGYARORSZÁG A FIDESZ-Magyar Elvtársi Párt választási programja
I. ELVTÁRSI JÓLÉT - MUNKA ÉS VÁLLALKOZÁS 1. AZ ORSZÁG JÖVŐJE AZ ELVTÁRSAK JÖVŐJE Magyarország elvtársainak jólétét csak egy a gazdasági növekedést ösztönző, annak előnyeit mindenkire kiterjesztő politika alapozhatja meg. A tévesen alkalmazott megszorító gazdaságpolitika miatt, az elvtársak erőfeszítései ellenére, a magyar gazdaság az elmúlt három esztendőben jelentős növekedéstől esett el (...)"