Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Na most látom hogy nem került fel a kép két napja.. :) Akkor hiába várom a megfejtést. Ő rá gondoltam, kertes házba a nappaliban szaladgált. Elsőre szívbaj jött rám, mert belvárosban csótányos házban laktam, de ő itt inkább valami lótücsök félének tűnik csak más fej szerkezettel.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni a beazonosításhoz... Ezt a minap találtam a fürdőszobában már felfordulva ( be vagyunk pöttyözve) ... Esetleg valaki meg tudna nyugtatni, ugye nem csótany?!
A másik fórumon már kitárgyaltuk ugyan a latin és magyar nevek kérdését, de most újra elő kell hoznom.
A lisztbogár név alatt én (és sokan mások is) a Tenebrio molitort ismerem, mely egy 12-18 mm méretű bogár, most biztos, hogy nem erről van szó. A kenyérbogár és a dohánybogár már az említett mérettartományba esik, de nem mertem nyilatkozni, mert nem tudom, pontosan miről is van szó. A Gyakorikérdések.hu oldalon olvasható dolgok általában nagyon messze vannak a tudományostól, ezt nem annyira érdemes idézni, ha határozásról van szó.
A lakásban előforduló bogarakról ez egy jó összefoglaló:
Ezek mik, tud valaki segíteni? Alig pár miliméteresek, nem nagyon mozognak. Konyhapulton és a belső ablakpárkányon vettem észre őket. Ha eltakarítom őket, pár óra múlva megint lesz pár darab. Valaki látott már ilyet?
Ő milyen rovar lehet? Ágyon fekvés után láttam, hogy valami megcsípett és aztán őt találtam. Korábbi hozzászólások alapján talán fatetű, de ők csípnek embert?
Igen, ezen már jobban látszik. Szerencsére az kizárható. Sajnos nem az ágy/matrac régiséghez van kötve, bármikor "begyűjthető" és hazavihető, szomszédtól is örök vendégségbe mehet. Nem is a takarítás hiánya miatt jelenik meg. Mondjuk kevés sanszot is adtam az ágyi poloskának, de gondoltam jobb ahhoz hasonlítani és a szükséges intézkedést megtenni, ha mégis... De Nórának igaza van.
Szerintem ez fatetű (Psocoptera), mint most előző két állat is.
Penészt, nedves helyet kell keresni, nem kártevőt irtani. Maga az állatka teljesen ártalmatlan, de ha sok van, akkor valahol van a lakásban nedves, penészedő zug, és az nem jó.
Sziasztok! Hetek óta próbálom a konyhából kiirtani ezeket az icipici valamiket... Esetleg más találkozott már velük. Élelmiszereken, tányéron, pohárban találtam őket