Keresés

Részletes keresés

ehcs Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2792
És ott ki volt Gaius?

Mert amúgy így simán mint "Gaius", valami római jogász volt, asszem...
Előzmény: közt-es állapot (2791)
közt-es állapot Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2791
csak az IRL Bibliában Gaius név az Újszöviben van, tudtommal :-)
Előzmény: Biga Cubensis (2790)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2790
szerintem arra akartak utalni, hogy az "Isten" szó meglehetősen amortizálódott az idők folyamán. tudod, már a Bibliában kijelentette, amikor a nevét firtatták, hogy Vagyok aki Vagyok :)
Előzmény: Gósztrájder (2789)
Gósztrájder Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2789

Spoiler THE END

Ez most mit is jelent a végén?:

- Tudod, hogy nem szereti ezt a nevet.

???

Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2788
Egyébként a visszamenetel a leatomozott kolóniákra sem annyira egyértelmű, ha jól emlékszem a radioaktivitást úgy bírták, hogy beoltották magukat valami szerrel. Nyilván ebből sem volt kimeríthetetlen tartalékuk. A robotokat meg ugye már szélnek eresztették..
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2787

" 1, Már hogy a fenébe ne lett volna valamilyen adatbázis? Szerinted reális, hogy a Battlestarhoz hasonló hadihajón, ahol sok ezer ember él, nincs valami ilyesmi? "

szerinted egy mai Nimitz osztályú repülőgéphordozón milyen adatbázis van? legfeljebb katonai, ezenkívül van egy könyvtár, de kétlem, hogy találnál benne olyan könyvet, hogy miképp építsünk szénerőművet. a Galactica sem tér egy sokban egy mai hordozó szerepétől, nem arra tervezték, hogy távoli világokat kutasson fel és kolonizáljon.

"2, Szakemberek azért szép számban voltak, az ő tudásukat miért kellett hagyni elveszni?"

Baltar Defense Mainframe ismeretei valószínűleg elvesztek az utókor számára, de nem hiszem, hogy egy építész vagy agrármérnök ne találta volna fel magát.

" 3, A túlélők annyira tiszta lappal akartak kezdeni, hogy pl. alapvető orvosi ismereteket is veszni akartak hagyni?"

ezt ki állította?

" 4, A ciklus megtörése csak két módon lehetséges: vagy az emberiség teljes kihalásával, vagy a történelmi tudás átörökítésével. Itt egyik sem történt meg, a befejezésből is csak annyi derül ki, hogy "angyal-Caprica" reménykedik abban, hogy most nem ismétlődik meg az egész újra, de ez csak a véletlenen múlik."

erre Ysu válaszolt, de szerintem sem csak erről van szó. egyébként az angyal arra alapozta az állítását, hogy számos pozitív dolgot látott, nem harci droidokat...

Előzmény: capacete (2785)
ysu Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2786

"4, A ciklus megtörése csak két módon lehetséges: vagy az emberiség teljes kihalásával, vagy a történelmi tudás átörökítésével. Itt egyik sem történt meg, a befejezésből is csak annyi derül ki, hogy "angyal-Caprica" reménykedik abban, hogy most nem ismétlődik meg az egész újra, de ez csak a véletlenen múlik."

Ezt mire alapozod? Mondják valahol?

A szakemberek tudása a maguk kis közösségének hasznára válik. Nyilván nem a tylium-finomítóké, és a viper-építőké, de talán lesz, aki ért a földhöz, mert a Botanikai hajóról jött, lesz, aki ért a bányászathoz, lesz, aki tud házat építeni, lesznek a katonák között, akik hamar megtanulják a vadászatot a többiekhez képest. Eleinte nem biztos, hogy rögtön az őslakókkal fognak keveredni, valószínűbb, hogy egy ideig maguk között élnek, és csak lassan keverednek össze az őslakókkal.

Azt senki nem mondta, hogy elvetik az alapvető orvosi ismereteket. Gondolod, hogy az összes orvost kirakják egy szigetre, nehogy valamelyik csoporttal tartsanak? Valószínű szétosztották őket, legfeljebb vigyáznak, hogy dr. Mengele (Roberts?)közelébe ne kerüljön Sagittarionról származó személy.

Én is sajnálom, hogy nem tartották meg a már kialakult társadalmukat, nem maradtak nagyjából együtt, nem lett Lee elnök, s főleg, hogy nem kaptunk rá utalást, hogy pár generáció múlva hogy emlékeznek vissza a leszármazottak őseik nagy utazására. De ez van, ez lett a vége, és attól, hogy mást vártam, még egész jó kis vég lett. A karakterektől elbúcsúztunk, szép volt, jó volt. Hiányozni fog a sorozat.

Előzmény: capacete (2785)
capacete Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2785

Ok, tényleg fölösleges ezen vitatkozni, akinek tetszett, tetszett.

Nem tudom azért megállni, hogy ne tegyek néhány megjegyzést hozzá:

1, Már hogy a fenébe ne lett volna valamilyen adatbázis? Szerinted reális, hogy a Battlestarhoz hasonló hadihajón, ahol sok ezer ember él, nincs valami ilyesmi?

2, Szakemberek azért szép számban voltak, az ő tudásukat miért kellett hagyni elveszni?

3, A túlélők annyira tiszta lappal akartak kezdeni, hogy pl. alapvető orvosi ismereteket is veszni akartak hagyni?

4, A ciklus megtörése csak két módon lehetséges: vagy az emberiség teljes kihalásával, vagy a történelmi tudás átörökítésével. Itt egyik sem történt meg, a befejezésből is csak annyi derül ki, hogy "angyal-Caprica" reménykedik abban, hogy most nem ismétlődik meg az egész újra, de ez csak a véletlenen múlik.

Na mindegy, engem senki nem fog arról meggyőzni, hogy hihető az, hogy emberek tízezrei birkaként süllyedjenek vissza az őskorba...

Előzmény: Biga Cubensis (2783)
capacete Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2784

Persze, annyira nem vagyok hülye, hogy ne fogjam fel. :)

Ennek ellenére zavar, ha egy sorozat belső konzisztenciája teljesen felborul, ez régi vesszőparipám. Nem szeretem az öncélú befejezéseket, pláne akkor, ha nem is igazán eredetiek. (A majmok bolygója óta egy ehhez hasonló befejezés több mint elcsépelt.)

Előzmény: Bateman (2782)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2783

az egész végkifejlet az "elménk előbbre jár, mint a lelkünk" megállapításból következett. technikailag valószínű megvalósítható lett volna, de tiszta lapot akartak. a kör megtörését így gondolták. még ha ez nem is jó módszer, a készítők gondolom azt akarták sugallni ezzel, hogy valamilyen radikális változtatás kell, a tudás felhalmozása önmagában nem elegendő.

ezenkívül szerintem ami mozdítható volt, azt elhozták a hajókról, azokat a raktárakat itt is felhúzták, amit Capricán. csak központosított fővárost nem akartak.

de miért gondolod, hogy komplett adatbázisok voltak a hajókon? még ha egy előre tervezett misszióról lett volna szó, de ugye minden hajó épp útban volt valahová, amikor kitört a háború. egy sima utasszállítón, szennyvíztisztító hajón, bányászhajón miért lett volna komplett könyvtár? gépek is csak azok voltak, amik a hajón valamilyen funkciót láttak el. egyébként is kezdett már olyan érzésem lenni, hogy a flotta végtelen alkatrészbányával rendelkezik, de valószínűleg már mindenből kezdtek már kifogyni, nem csak a fogkrémből.

ráadásul nem igazán egy szokásos regényekkel teli könyvtárra lett volna szükség, hanem tervrajzokra, szakkönyvekre, dokumentációkra.

Új Caprica egyébként nem tudom mennyire teljesen emberi, és mennyit építettek a megszállás után a cylonok hozzá.

"Ez elég nyilvánvalóan nem állja meg a helyét. Bekövetkezett 115000 évvel ezelőtt egy kulturális ugrás az emberiség történetében? Kialakult az írásbeliség? Akkor hogyan öröklődött a tudás és milyen formában?"

nyilvánvalóan ezt nem gondolták teljesen végig, bár kellő okoskodással nyilván meg lehetne magyarázni. de pont te mondtad, hogy mindenki nagyjából Hérától származik, tehát a többiek vonala kihalt. a valóságban is az történt a Földön, hogy az ember majdnem a kihalás szélére sodródott és egy 20 000-es közösség létezett csak, amiből a m. Éva származik. történhetett akármi a kolóniaiakkal, egy vírus például, amire csak a hibrid Héra volt immunis, ez a komorabb verzió illene is a BSG-hez.

vagy a kolóniaiak elrejtik a maradék tudásukat egy építményben és úgy intézik, hogy csak pár tízezer év múlva találják majd meg. végülis istenekként szinte akármit megtehettek. az építmény meg ennyi idő alatt eltűnik, de azt a tudást addigra már szájhagyományként továbbadják.

szóval nekem nem probléma ez a befejezés, én kitöltöm a fantáziával :)

Előzmény: capacete (2779)
Bateman Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2782
ez tényleg eléggé ellentmond az új Capricás résszel. De ennek nyilvánvaló oka az, hogy a filmbéli karakterek konzultáltak az írókkal, akik azt szerették volna, ha a befejezés csattanója végülis az lenne, hogy ők valamilyen szinten a jelenlegi földi civilizáció alapjainak gyökerét képezzék. a karaketerek pedig ennek  megfelelően cselekedtek az utolsó részben:)
Előzmény: capacete (2779)
ysu Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2781
Nahát, mégis linknek illesztette be! :)
Előzmény: ysu (2780)
ysu Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2780

Közben folytatom az elemzéseimet a következő (korábban kimaradt) résszel:

http://marymcdonnell.freeblog.hu/archives/2009/03/25/Battlestar_Galactica_-_Guess_Whats_Coming_To_Dinner/

(valamiért most nem akar linket beilleszteni a rendszer)

capacete Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2779

"Sajnos nehezen értik meg a feladás-ellenzők, hogy gyakorlatilag nem volt mit feladni. 38 000 átlagember pár mérnökkel, gépésszel, egy tudóssal hajóroncsokból egy ős-Földön nem tudja folytatni azt a technológiai civilizációt, ami megszakadt. Igazából nem úgy menekültek el, hogy készültek volna rá, nincsenek könyvtárak, dokumentációk, tervrajzok, gépek. (persze egy-két hajóval visszamehettek volna valamelyik kolóniára....)"

Tényleg elég nehéz megérteni valamit, ami teljesen irracionális. Egyrészt ahogy te is rámutatsz, hozhattak volna erőforrásokat a kolóniákról is, másrészt ha ez nem is kivitelezhető, a túlélők szétszórása a világ minden tájára még egy minimális újjáépítést is lehetetlenné tett. Azt nem igazán hiszem, hogy ne lett volna digitális adatbázis, alapvető gépek stb. Új Capricán talán nem kezdtek el egy újjáépítést? Mi az ami drasztikusan megváltozott azóta?

Itt azt kellene elfogadni, hogy logikus egy olyan lépés, ami a civilizáció teljes feladásával jár (nem csak technológiai, hanem kulturális értelemben is).

"Egyébként szerintem itt nem csak a genetikai örökséget kell nézni, hanem nyilván a 38 000 kapcsolatba került az ősemberekkel és tanították őket. Tehát a tudás (adjuk magunkból a jót) kultúrálisan öröklődött"

Ez elég nyilvánvalóan nem állja meg a helyét. Bekövetkezett 115000 évvel ezelőtt egy kulturális ugrás az emberiség történetében? Kialakult az írásbeliség? Akkor hogyan öröklődött a tudás és milyen formában?

Előzmény: Biga Cubensis (2778)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.25 0 0 2778

Sajnos nehezen értik meg a feladás-ellenzők, hogy gyakorlatilag nem volt mit feladni. 38 000 átlagember pár mérnökkel, gépésszel, egy tudóssal hajóroncsokból egy ős-Földön nem tudja folytatni azt a technológiai civilizációt, ami megszakadt. Igazából nem úgy menekültek el, hogy készültek volna rá, nincsenek könyvtárak, dokumentációk, tervrajzok, gépek. (persze egy-két hajóval visszamehettek volna valamelyik kolóniára....)

A mitokondriális Éva nyilvánvalóan csak a mitokondriális génekre vonatkozik, más géneket nem csak tőle örökölhettünk. Ezenkívül:

"Újabb eredmények viszont arra utalnak, hogy olykor, kismértékben, a spermium mitokondriumai is hozzájárulhatnak az utód mitokondriális genomjához. Ebben az esetben az apai és anyai mitokondriumok génjei rekombinálódhatnak. Így a mitokondriumok talán korántsen tisztán csak anyai ágon örökítik génjeiket."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mitokondri%C3%A1lis_%C3%89va

Egyébként szerintem itt nem csak a genetikai örökséget kell nézni, hanem nyilván a 38 000 kapcsolatba került az ősemberekkel és tanították őket. Tehát a tudás (adjuk magunkból a jót) kultúrálisan öröklődött - itt gondolom hatott RDM-ékre a ma is divatos felfogás, hogy már voltak korábban is fejlett civilizációk, illetve azokat "istenek" segítették kialakulni. Szóval szerintem érdekes belegondolni, hogy mi van, ha tényleg ez a helyzet - pusztuló civilizációk vetik el a következő magját és mindegyik kicsit már más lesz.

Előzmény: capacete (2777)
capacete Creative Commons License 2009.03.25 0 0 2777

Azokkal kell egyetértenem, akik szerint gyenge volt a befejezés.

Teljesen hiteltelen ez a hirtelen "vissza a természethez" mozgalom, amikor korábban a sorozat hitelesen mutatta be, hogy milyen ellenálláshoz vezethet ennél jóval kisebb horderejű döntés. A technológiáról való teljes lemondás valóban aligha értelmezhető másnak, mint kollektív öngyilkosságnak, amit mondjuk a sorozat lezárása meg is erősít, hiszen ha Héra a mitokondriális Éva - mellesleg ő is fiatalon hal meg -, akkor a többiek nem tudták továbbörökíteni a génállományukat.

Osztom azt a nézetet is, hogy a technológia és ezzel együtt a történelmi tudás teljes feladása hosszú távon éppen hogy a konfliktusok ismétlődését hozza magával, hiszen tapasztalatok nélkül a korábbi hibák megismétlődését legfeljebb véletlenül lehet elkerülni.

Summa summarum, egy nagyon jó sorozat méltatlan lezárásának tartom az utolsó részt.  

Bateman Creative Commons License 2009.03.25 0 0 2776
annyira azért nem érdekel:) privát levélben azonban elküldhetnéd a részleteket.
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (2775)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2009.03.24 0 0 2775
Ha hiányzik akkor javaslom megtekintésre az original serest, legalábbis az első évadot (mondjuk a második meg vicces ellenpontja a Daybreak 2-nek).

Van benne pár dolog amitől leesett az állam... de nem spoilerezek.
Előzmény: Bateman (2774)
Bateman Creative Commons License 2009.03.24 0 0 2774

most fejeztem be. hát, csak bejött a istenes-angyalos szál a végkifejlethez, ami nekem csalódás, de összességében nagyon impozáns befejezés volt, némi szájbarágós moralizálással a végén (mennyire nem illettek oda, azok a gagyi bevágott felvételek a robotokról...). Még emésztenem kell, hirtelen a Chief szálat sem tudom értelmezni, de talán a sorsszerűség, a végzet menyilvánulása volt, ahogyan ráébredt Tory tettére. Ha az a gyilkosság nem történik meg a légzsilipben, most valószinűleg a letöltődés alapú cylon civilizáció uralná az univerzumot:) ez tesztett. továbbá az is, ahogyan az operaház látomás értelmet nyert, bár sokkal fifikásabbra gondoltam. ami szerintem összecsapott volt, az a Földre való letelepedés. Simán két részt lehetett volna levezetésképpen áldozni rá. Mit miért tettek úgy, ahogy, nem volt nyilvánvaló és nem is volt logikus. azért csak 35.000 embert kellett úgy betelepiteni, hogy azok meg is tudjanak élni. ráadásul ez a szétszóródás sem működött volna, mint ahogy valószinűleg nem is működött. gyakorlatilag minden ember meghalt. egyedül Héra volt az, aki asszimilálódott és az ő hibrid génjei adhattak az őslakosoknak valami olyat, amitől beindulhatott azok fejlődése, mai emberré válása. ha nem igy van, mi értelme a végső National Geographic-os jelenetnek és Héra kiemelt szerepének? Roslin elmenetelénél ysu jutott az eszembe, amint sir. tuti, hogy elsirta magát:) Kara elmenetele, szerintem semmi mást nem mutatott meg, mint az irók fáradtságát, ezt talán el lehetett volna kerülni, de már nincs értelme ötletelni.

összevetve az egészet, sikerült egy emlékezetes befejezést kreálni az alkotóknak, hiányozni fog a sorozat.

Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2773
Egy kérdésem van, , hogy adják ezt as sorozatot valahol magyar tv-ben mostanában? A comment.com mintha azt írta volna hogy a TV2 fogja vetíteni, de nem találom hogy mikor.
közt-es állapot Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2772
bocs, végülis nem az idővonalon viteráznak, hanem döntésre sarkallják humanoidjainkat...(?)
Előzmény: közt-es állapot (2771)
közt-es állapot Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2771

nekem az tetszik, ill. fura is egyben, h ennyire interaktívak az angyalok. tehát mintha folyamatos rálátásuk/kontrolljuk lenne a történésekre, hiába tekerik ide-oda az idővonalat, mégis összejön a végkifejlet... vajon hányszor próbálhatták? :-)

az a középgagyi scifi ugrott be, melyben Nic. Cage játszott ilyen jövőbelátó csávót, és ott bizony volt "again & again", mire rájött a végső megoldásra :-D

Előzmény: Biga Cubensis (2764)
jzb990 Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2770
sajna hogy vége lett, 4 éven keresztül vártam a hétvégéket hogy megnézem az újabb részeket, de most már nincs mire várni........

szerintem az első 2 évad volt a jó, a többi csak vergődés, némely részt csak tisztelettudatból néztem végig, de visszagondolva JÓ VOLT!!

So say we all!!
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2769
Na elbúcsúzom, emberek, mivel ennek is vége. Ha lesz Caprica topic akkor még ott lehet hogy felbukkanok.

Közben Jar-Jar Binx jutott az eszembe, szóval lehet bármilyen nagyszerű egy alkotás, akkor is becsúszhatnak defektek :)
Skywalker. Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2768

ezt most tényleg ne olvasd el

utána viszont feltétlenül!

felirat szerintem nagyon hamarosan lesz magyar is, de én sem bírtam ki, és ennek a résznek az angolja is teljesen könnyen érthető, angol (és hamarosan magyar) felirat pedig a hosszupuska-n található

Előzmény: ehcs (2767)
ehcs Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2767
nemolvasomel nemolvasomel nemolvasomel! :DD

/Bár egyszer sem bántam meg, amikor megnézés előtt elolvastam, de most NEM!/

Kérnék egy kis segítséget: honnan szoktátok letölteni az angol feliratot? Először fordul elő, hogy nem rakják a fenekünk alá a letöltött részt, és a felirat linkjét nem kaptuk meg. Mivel elég tré az angolunk, nagy segítség lenne. Köszi!
Előzmény: ysu (2765)
Skywalker. Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2766

10 pontos írás!

ittam minden szavát, köszi + gratula!

Előzmény: ysu (2765)
ysu Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2765

Szerintem angyon szép befejezés lett, de engem hazavágott három napra. Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz lesz elengedni ezt a sorozatot, a szereplőket, pláne Roslint, akinek a halálára az első pillanattól kezdve készültünk. Egy percig sem feltételeztem, hogy nem fog meghalni, mégis, mikor meghalt, teljesen összetörtem. Túl sokat nézek tévét, az a baj.

A vége tényleg szájbarágós lett kicsit, de. Ugyanezt az üzenetet sokkal finomabb formában elhelyezték a 4. szezon majdnem minden epizódjában. De komolyan, tessék megkeresni. Segétségül néhány példa: Escape Velocity, The Road Less Traveled, Faith, The Hub, Revelations, Blood On The Scales, Deadlock, Islanded In The Stream Of Stars. Nem hiszem, hogy túl sok emberhez eljutott volna. Legalábbis a visszajelzésekből nekem így tűnt. Így legalább az is elgondolkodik, aki a finomabb forma felett elegánsan elsiklott ("válaszok" és "űrcsaták" után kutatva).

Közben elkészült az elemzésem:

Battlestar Galactica 4*20 - Daybreak 2
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2764
Az angyal Six már a miniseriesben megjelent. Az egész téma az elejétől fogva meghatározta a BSG-t, csak egy csomóan reménykedtek abban, hogy az angyal valami kézzelfogható, racionális dolog lesz. Szerintem egy ilyen lezárás sokkal jobb, amikor kapunk egy nemszokásos angyalképet, amiről keveset tudunk, egy Istent, aki inkább "it", mint Ő. Nem hinném, hogy jobb lett volna, ha az derül ki, hogy az angyalok az egerek 34. pándimenzionális megtesülései, vagy a féregjáraton átmenve a 42. párhuzamos dimenzió Baltarja és Sixje, vagy akár a gnarzomorphus távoli idegen faj ügynökei.
Előzmény: Dr.Feelgood (2761)
Platon Creative Commons License 2009.03.23 0 0 2763
A csillagképekkel nincsen baj.

Csak a nevek hasonlóak, de most visszanéztem a 2x07 ben, és az ott látszó csillagképeknek semmi közük a földi állatövhöz.
Előzmény: közt-es állapot (2748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!