A mai világban? Bármi előfordulhat. Kezdjük azon, hogy a jászberényi Electrolux üzemben a saját márkaneveiken kívül még legalább 3-4 nevet ragasztanak a hűtőkre, amik egyébként általában műszakilag ugyanazok mintha Electrolux vagy Zanussi lenne. Ugyanakkor a ritka méreteket vagy egyéb réstermékeket, amikre nem akarnak vagy nem érdemes ráállni, azokat legyártatják egy isztambuli pincében vagy egy sanghaji dzsunkán és ráragasztják a Zanussi vagy Electrolux nevet. (Az AEG-et állítólag nem.) Ott dolgozóktól tudom, meg azt is, hogy a boltokban látnak olyan termékeket, amiket állítólag ők gyártottak, de valójában nem. Ezenkívül még azt is lehet tudni, hogy a Zanussi név alatt szinte kizárólag csuang-cseng gyártású kompresszorokat használnak, az Electroluxba mikor mit a prémium névbe meg általában neves gyártmányt (Danfoss pl.) amik egyébként pont ugyanannyira vagy még jobban alulméretesek, mint a dzsunkapozitív cuccok.
Ez a mai úgynevezett kapitalizmus. Használd (minél kevesebbet) és dobd el (minél hamarabb).
Egyébként azért kérdeztem, mert a tiednél a méret és a típuskód is gyanús, persze nem biztos, de lehet, hogy egy isztambuli pincéből származik.
Köszi a reagálást. Egyelőre nem mondtam le a rendelést, a HGCS miatt amúgyis nagyon kötött pályán vagyok. Bízom benne, hogy te fogtál ki egy selejtes darabot.
Azt nem tudod véletlenül, hogy ez a típus jászberényi gyártás volt vagy valami átcímkézett kínai import?
ZFC627WAP. Jegesedik, a teteje nem húz be, körbe jeges az egész emiatt. Télen lesúlyoztam, dehát az nem állapot, hogy ha ki akarom nyitni súlyt emeljek. A szerviz szerint ez direkt ilyen, hogy kényelmesen könnyen nyitható legyen, de azért beszilikonozták azt a lyukat, ami biztosítja, hogy ne húzzon rá az ajtó. Nem lett jobb.
Két oldalán van olyan hely, ahol kb 20cm sugarú körben rossz a szigetelés, ott párásodik. A szerviz csak akkor fogadta volna el, ha 10 fok különbség lett volna ezen helyek és a normál fal között. Nem volt meg csak 5-6 fok, így kénytelenek vagyunk elviselni egymást még egy darabig.
Zanussit sem, abból nagyon befürödtünk a fagyasztóládával (még garanciás, de már azon gondolkodom mit vegyek helyette...)
Melyik típus és mi a baj vele? Pár napja rendeltem egyet (ZFC31401) HGCS-vel a 26 éves "dánLehel" kiváltására. A fagyasztó nélküli Zanussi hűtőszekrényünk pár hónapja van meg, azzal a világon semmi baj nem volt eddig.
Ha eldugul, elnyálkásodik a lefolyó azzal tisztogatod ki. Én a régi hűtőnkben ezzel tisztogattam, aztán utánaküldtem még egy kis tiszta vizet, ha nyálkás volt domestost. A mostani hűtőnkben a fél év alatt még nem kellett használni, ez nem jegesedik hátul. A lefolyó a leolvasztott jegből keletkezett vizet vezeti ki hátulra, ahol elpárolog.
A vásárolt A++ Panasonic megadott energiafogyasztása 235kWh/év, a ténylegesen mért (4 napos mintavétellel) 260kWh/év.
10% a specifikációhoz képest a különbség, én ezt jónak értékelem (+kb. 24 fok van a lakásban...). A 10 éves A-s Whirlpool-hoz képest 35% energiát spórolunk, úgy, hogy nagyobb is lett a hűtő meg NoFrost-os is (amit imádunk, nem vennék hagyományost újra). Tíz év alatt ez kb. 60000Ft megspórolt villanyszámla lesz, ami az új hűtő árának a 40%-a, de még a régi hűtő eladásával is csak a fele -> kizárólag energiaspórolási céllal nem érte volna meg megvenni.
Egy másik fórumon azt mondták az a baj, hogy nem használunk fedőt a hűtőben. Ezt nem igazán tudom elfogadni, mert szűkebb és tágabb ismeretségi körömben van még jó pár ember akik nem használnak fedőt, még sincs olyan problémájuk, mint nekünk. És ha már fedjünk le mindent: néha veszünk egy szál füstölt kolbászt, vagy van egy darab füstölt szalonnát amit nem 1-2 nap alatt eszünk meg, mert néha akár 2 hétig is ott van a hűtőben egy tányéron. Akkor azzal mit csináljak? Mert szerintem a szalonnának nem jó ha 2 hétig be van csomagolva. Egyébként anyám vett egy másik hűtőt, így sose tudjuk meg mi volt ennek a baja.
Pár hónapja ki kellett dobni a néhány éves Elekrolux hűtőnket. Sajnos a hűtő helye adott volt beépített konyhabútor miatt, így eléggé korlátozott volt a lehetőség a vásárolható tipusokból. Elektroluxot semmiképpen sem vettem volna újra, Zanussit sem, abból nagyon befürödtünk a fagyasztóládával (még garanciás, de már azon gondolkodom mit vegyek helyette...)
Végül Gorenje lett. Meg is lennék vele elégedve, bár sokkal kisebb a belseje, mint a korábbi hűtőnknek, de legalább cipőkanállal befért. Csak éppen a fagyasztófiókok vannak elfuserálva. egyszerűen nem lehet kihúzni és keresni benne, mert rögtön kizuhan, semmi nem tartja. Már sikerült is eltörnöm az egyik fiókot emiatt.
A Liebherr minősége gyakorlatilag a Miele-ével egyezik. Ha jól tudom, egy helyen is gyártják. Fagyasztó nélküli hűtőt vásároltam. Nagyon elégedett vagyok vele.
Most rendeltem LG no frost hűtőt a Media Markttól szerelő ismerősöm tanácsára. Eddig bevált, remélem a későbbiekben sem fog csalódást okozni. Ráadásul összekötve a kellemest a hasznossal egy utazási utalványt is kaptunk mellé, majd nyáron jó lesz. ;)
Köszönöm a választ! LG-ben eddig nem gondolkoztam, de ez tényleg igen jól hangzik.
Az Electrolux-al kapcsolatban valószínűleg tényleg igazad van. Voltam a márkaboltban, és ott is inkább arról beszélt az eladó, hogy a NoFrost inkább egy plusz meghibásodási lehetőség, mint áldás. Ezt akkor ki is lőttük.
A 10 év garancia a kompresszorra meg mindenképp az LG mellett szól...
Közben néztem a Panasonicot, amit vettél. Hát az sem elvetendő. A helyzet egyre bonyolultabb :)
itt a topikban az LG megy nagyon, szerintem okkal, tényleg jók, öcséméknél is évek óta nagy megelégedésükre szolgál. Mi végül a Panasonicnál kötöttünk ki (ami Gorenje) de az Electroluxokat sokáig nézegettem. Végül az szólt ellene, hogy nem éreztem elég meggyőzőnek a NoFrost technológiájukat. Mintha nem lennének benne annyira otthon, a honalpjukon se nagyon propagálják, szemben mondjuk egy LG-vel akik abszolút erre fókuszálnak. Az LG meg azért esett ki, mert gyakorlatialg nincs normális fehér színű hűtőjük, tehát szimplán esztétikai okokból.
A Liebherről én nagyrész inkább csak jót olvastam de nekünk szintén kiesett az irreálisan kicsi zöldségtartók miatt, dédszüleimnél van egy 20+ éves Liebherr, sose volt vele gond és a mai napig csendes.
Szerintem én ebben az árkategóriában ezt az LG-t venném, inverteres lineáris kompresszor 10 év garanciával, 0 fokos zóna, egy csomó okosság amit az általad linkeltek nem tudnak:
Fura dolog ez a márkaszimpátia, könnyen ki lehet esni az opciók közül, elég egy rossz szervizes... vagy még annyi se. A most lecserélt Whirlpool-unk 11 éve hiba nélkül üzemel, most is megy még, mégse vennék Whirlpoolt valamiért, egyszerűen nincs benne az a plusz, amiért jó érzés kinyitni.
A véleményeteket/tanácsotokat szeretném kérni, vajon melyik lehet megbízhatóbb, jobb. Tudom nem egysezrű összehasonlítani őket, mert az egyik NoFrost-os, a másik nem ,stb. Ha esetleg valakinek van tapasztalata a két márkáról, esetleg típusról, azt szívesen venném. Mindegyikről olvastam jókat és rosszakat egyaránt - így nem könnyű a döntés.
Ha esetleg valaki mást típust ajánlana azt is szívesen venném.
Ezelőtt Samsung hűtőm volt, ami a garancia lejárta után egy héttel hibásodott meg, és nem volt túl olcsó a javítás, ezért azt nem igen preferálom, és hasonló a helyzet a Hotpoint Ariston-nal is (itt a legnagyobb problémám az volt, hogy hosszú-hosszú egyztetés jött ki a szervízes, és szerinte nem volt a hütővel semmilyen probléma. Ezt eljátszottuk 3x...)
Hátul még soha nem takarítottuk. Egyesek szerint nem is kellene leolvasztani sem, de gondolom az évente 1 alkalom, amikor le lett olvasztva + kitakarítva, az nem ártott meg neki. Vidéken, kis kocka lakásban vagyunk, a hűtő a konyhába, max. 21 °C-ban ácsorog, faltól és a konyhaszekrénytől kellő távolságban. 10 évente egyszer van egér a padon, vagy 2 napig (de egy pár éve azok is elkerültek). De a lakásba eddig még nem jutottak le. A padon meg nincs semmi, gondolom ezért a "villámlátogatás".
Most egyenlőre megy, csak nem merjük újra megpakolni. Kicsit többet főzünk, hogy 1-2 tányér ételt próba képen beletegyünk. Egyenlőre minden ehető.
Hát ez rejtélyes. Tudósíts mi van kíváncsi vagyok...szerelő sem sokat tud csinálni. Hátul a kompresszornál szoktátok tisztítani, karbantartani? Lakásban van, vagy házban? Bocsi a feltételezést, de a kis állatok szeretik a meleget télen. Aztán már több ötlet tényleg nincs.
Bár nem vagyok hozzáértő, de a penészt kilőném. Joghurt, tejföl, vaj stb. elvannak a gyári csomagolásban. Szalámi, sajt azok 2-3 napig ácsorognak a hűtőbe, de eddig még egyik sem penészedett. (gondolom hűtőn belüli penészre gondoltál) Egyéb étel (tehát főtt kaja maradék) ritkán van betéve, de az másnapra elfogy. Felbontott befőttek, savanyúk, lekvárok nem hiszem, hogy veszélyt jelentenének. Tojást 10 db-os tartóban vesszük, ha elfogy a tartót kidobjuk (eddig még törött tojásunk sem volt) Kb. 1 hete megy a hűtő, egyenlőre várunk. Remélem mire jön a jó idő csak eldönti mit akar, mert jó lenne visszapakolni 1-2 dolgot.
Végül egy Panasonic lett a befutó: NR-BN31AW1-E. Ez gyakorlatilag a márkanévtől és néhány designelemtől eltekintve ugyanaz a modell, mint a Gorenje NRK6192TX - A Gorenjével ellentétben viszont ez fehér színű, és a Panasonic egy futó akció keretében adott öt év teljeskörű garanciát.
Jövő héten beüzemelés, kíváncsian várjuk.
Ha bárki Panasonic hűtőt tervezne venni, minden NR-BN kódal kezdődő modell a Gorenjével közös már, stratégiai megállapodást kötöttek és tulajdonrészt is vettek a Gorenjében. Általában persze az ugyanazt tudó Gorenje modell némileg, néha sokkal olcsóbb. Nekünk most 5000Ft volt a Panasonic felár és járt cserébe +2 év garancia, így nem volt kérdéses a döntés. Remélem jól választottunk.
Update: a vizet a cseppelvezető dugulása okozta. Beledugtam drótot, Most megint jó.
Azért most már megnézzük a kiválasztott hűtőket, ha ennyi energia belement a válogatásba.
quickyyy: ez az olajos íz elég horror. Penész nem bújt meg valahol? A No frost levegőkeringetése miatt lehet, hogy hamar bemászik mindenbe a szaga, ha valahol van penész.