Azért nekem ez nagyon furcsa, mármint az, hogy ennyi rózsát dugványról szaporit. Nekem is sok rózsám van dugványról, főként talajtakaró és rambler rózsák, valamint egy Mme Isac Pereire, utóbbi gyengén fejlődik saját gyökéren. Én ezt a módszert csak saját részre alkalmaztam, a valódi rózsaszaporitás szerintem a szemzés. Tavaly szemzett rózsáim összehasonlithatatlanul jobban fejlődnek, mint a dugványról szaporitottak. Ez alól persze van kivétel is, a Fairy talajtakarók nagyon szépek dugványról is és még vannak mások is.
Red Eden. Ha emlékszik még valaki, ősszel-télen nyafogtam miatta. Most még megfelel neki az idő - szép a színe, szépen kinyílik, nem ég meg:
Palais Royal.
Ausmas
Elfe
Nahéma
Ezek a futóim, 2-3 évesek, szóval még nem kimondottal nagy bokrok. Az Eden tartozik meg közéjük, de róla nem sikerült képet csinálnom, jól megrágták a rózsabogarak. Tényleg, Nálatok nincsenek ezek a dögök?
Sziasztok!!! Nem igazán vagyok jártas ezen a topikon, nemrég kezdett el érdekelni a rózsa. Igazából az érdekelne, miként lehet a vadrózsát szaporitani? Az okés hogy magvetéssel, de mikor és hogyan? Esetleg tudja e valaki, hogy mennyi idő alatt nő meg a vadrózsa,hogy alkalmas legyen a magas törzsű oltásra? A válaszokat előre is köszönöm !!!
Én is így tudtam fiatalon, hogy így kell rózsát szaporítani, ahogy Te írtad. (fejjel lefelé) De ezek halvány emlékképek a gyerekkoromból, onnan az emlék.
Aztán felnőtt fejjel megtanultam, hogy fejjel felfelé lehet dugványozni, (üveg, vagy Pet palack kell rá) ezért így csináltam és lettek is sikeres dugványaim.
A fejjel lefelé dugványozásra azt hittem, biztos rosszul emlékeztem, és sose próbáltam úgy. Mígnem el nem olvastam a hozzászólásodat.
Ha felétek biztosan így csinálják és meg is maradnak a dugványok, akkor valószínűleg lehet úgy is. Engem érdekelne a dolog, kíváncsi vagyok többek tapasztalatára.
Nagyon szép lett a rózsád! Itthon nem lehet kapni és nagyon tetszik. Rendeltem tavasszal a Lottumtól, de elég betegesnek nézz ki. Ha nem marad meg jó lenne egy szép tő! Légyszíves küldd már el email-ben a telefonszámát. Köszönöm!!!
Az félreolvasás - félreértés az volt, hogyMókuscic által írt hozzászolást olvastam félre.
Ezért elnézést is kértem. Ő az általam írt dolognak pont az ellenkezőjét írta csak én ugyannannak olvastam mint az enyémet... Bocsi!
De itt tényleg ez a "legenda" terjeng már időtlen idők óta.
Itt egy kb 20ezer lakosú város és a környék így tudja. Kérdeztem régebben kertészetben az elárúsítót, aki bizonyára nem szakember de ő is így tudja és van tőlem pár háznyira egy rózsatermesztő, aki időtlen idők óta termeszt és árúsit szálas rózsát a piacon, na ő is így csinálja. Nem kicsibe nyomja az öreg mert egy kb 1500 négyzetméteres területen termeszt rózsát. Szoktam látni nála a sok befőttesüveggel lefedett dugványokat. Szóval nem csak a nénikék...
Lehet valaki egyszer kitalálta hogy fejjel lefele teszik aztán úgy is meggyökeresedett.
Amúgy van a "technológiában" egy olyan rész is hogy a dugványt egy befőttes üveggel lefedik.
De senki nem tér ki arra a részletre, hogy milyen mélyre kell a földbe tenni és valószínüleg ott a lényeg, hogy bekerüljön a földbe legalább egy levélrész az alvórügy miatt.
Nem ismerem a rózsák habitusát, de valószínű azért működik a dolog, mert a szár valahol meggyökeresedik és egy levéltövében egy alvórügy megindul.
A mindenki által ismert "hagyomás" dugványozást is ahogy írjátok virágzás után kell elvégezni, ezt is és lehet a virágot nevelt szár könnyebben gyökeresedik, esetleg a szárvégi rügyek könnyebben indulnak...?
Amugy amiért az egészet itt megkérdeztem, csak az volt, hogy eddig nem kaptam sehol futórózsát ami hosszú virágzású és gondoltam dugványozok, csak az itt használt módszernél nem tudtam, hogy van e már virágzás után kifejlődött mag és az bújik ki, vagy a dugvány gyökerezik.
Mivel a nyakatekert dugványozásnél a földböl tör elő az új rózsa, valószínű egy alvórügyből.
Még sohasem hallottam ilyesmiről, de biztos nem a "magja" virágzik, mert az elvirágzás után még jó 2 hónappal érik csak be. Nagyon furán hangzik. Azt tudom, hogy elvirágzás után szokták őket szaporítani, de ez a "fejjel lefelé" valahogy új nekem.
Kihajtás után kaptak a rózsák indításnak tápot. Aztán, amikor már egyértelműen lehetett látni, melyik hajtáson lesz bimbó, és melyik vak, a vakhajtások tetejét visszacsíptem a második levélig. Míg a bimbók híznak, a lecsípett ágak oldalrügyei (3-4 is) őrült növekedésnek indultak. Ha nincs sok száz rózsánk, ez teljesen jó módszer a bokrosításra.
Dugványozni nem így szoktak, hanem fejjel felfele. Szerintem ez amolyan helyi legenda kategória, mert így nem lesz belőle rózsa. A szedernek teljesen más a növekedése.
Itt a környéken a nénikék úgy szaporították régen a rózsát, hogy az elvirágzott rózsát sziromhullás után levágták és a virágrésszel lefele a földbe ásták / ültették.
Ilyen esetben a rózsa magja hajt ki, vagy az ág hegye gyökeresedik, mint pl. a szeder?
Rendeltem már a clematite.ro-tól és a Pharmarosatól is. Van román oldaluk, rá kell keresni, Pharmarosa.ro. Nálunk -28 volt a télen, ha futórózsa érdekel, a Ghislaine de Féligonde, a Perennial Blue és a Little Rambler rózsáknak nem fagytak el az ágai, pedig fiatal tövek. A clematite.ro nagyon szép töveket küld, de többször rá kell irni, facebookon is, mivel egyedül dolgozik. Nagyon kedves nő, bizalommal lehet hozzá fordulni, én bazsarózsákat, évelőket is vásároltam már tőle. Ja és futórózsából jól birja még az éghajlatot a New Dawn és sok egyszer (de annál nagyobb tömegben) virágzó gyönyörű történelmi rózsa is. Angol rózsából nálam a Winchester Cathedralon alig találtam elfagyott ágat. Az ország ''szivében'' élek, nálunk a rózsák június elején virágoznak, majd rakok fel képeket róluk