Pedig tanulhatnál tőle, a könnyebb számolás kedvéért tegyük fel, hogy pont 20 hektárod van, hektáronként 3300 tőkével, ez összesen 9900 tonna termést eredményezne. Na, hol vagy te ettől? ;))
Figyi: a 150 kg-hoz kell legalább 50, de inkább 75 m termőkar+öntözőrendszer folyamatos tápanyag-utánpótlással. Egy ilyen kart jó eséllyel csak évtizedek alatt tudsz kinevelni, mert ha hirtelen húzod el több m-re, akkor a szálvessző végére összpontosul az erő. Intenzív növekedés mellett is legalább 10-15, de inkább 20 év, mire akkora lesz a tőke, hogy lesz rajta annyi termő rügy és a termésnek hely, hogy ekkora termésmennyiséget lehessen róla szedni. Páran vagyunk itt, akik alaposan képben vagyunk a tőke terhelhetőségét illetően, minket nem tudsz megetetni ezzel a valótlansággal.
De tegyük fel, hogy te vagy Micsurin elvtárs mai magyar reinkarnációja és tényleg szedtél 1 azaz egy árva tőkéről 150-kg-ot. Ekkor csak annyit kérdeznék: minek? Kizárt, hogy az összes fürt összes bogyója kellően beérett, egészséges, a fajtára jellemző színű és legfőbbképp ízű, zamatú volt. Ha nem volt az, akkor teljességgel értelmetlen dolog volt ennyit rajta hagyni azon kívül, hogy dicsekedhess vele.
Teljesen igaz! Sajnos marad a valamilyen módon a beazonosítás. Amikor elöször megvettem Abasárról mintegy 20 fajta oltványt, (ami rezisztensnek mondott csemege oltványok voltak) pontosan megjelöltem, melyik hová esett. Majd később is rendeltem, ezek közül kettö fajtát, amit érdemesnek találtam. (sajnos mikor ez a második adag termőre fordult, volt legalább 6 fajta, amik nem is mutattak semmi ellenálló képességet) Ezek után nem csoda, hogy teljesen keverem a dolgot, mert nem azt kaptam amit rendeltem. Azóta nem foglalkoztam avval mit mondtak a fajtára anno. Egy biztos, hogy amit írtam tévesen az kék mindkettő (Esther, Néró) Nekem az a tőke ami nagyon erős az fehér fajta . Fürtje nagy bogyója húsos héja vastagabb.Enyhén muskotályos ízű. Szeptember közepén érik. Ez nagyon intenzíven növekszik. 2021-ben ez a tőke termett 150 kg-ot mégis volt rajta több 4 m-es hajtás. Mellette van két tő kék fajta. Korán érő magnélküli fajta. Fürtje
aránylag kicsi héja vékony, de nem rothadós. (olyasmi, mint az oportó) Bogyói kerek közepes méretűek. Ízre fűszeres nagyon zamatos. Van benne ici pici Otelló zamat. Levelei nagyok és nem annyira ízeltek. (lapura hajazó) Ez a két fajta már szabadgyökerű vesszőről ültetett. Sajnos a NET-ről nem tudom 100%-ra beazonosítani őket. Úgyhogy elnézést a "kavarásért"!
A kék szőlő az Esther. Legalábbis az eladó azt állította. A fehér meg Néró. A fehér az nagyon intenzíven növekszik. A kék meg legyengült az utóbbi évben.(annyira meg sem erősödött) Ezért minden lehetőséget forszírozok, hogy mi lehet. Legutóbb az ütött szeget, hogy az intenzív Néró egyszerűen elnyomja a mellette lévő tőkéket. A tőke távolság 1 méter kb. (Ez egy ház melletti lugas, ami fel van futtatva 1 emeleten át a tető széléig.) Tavaj megtrágyáztam baromfitrágyával (fürj), de nem igazán volt hatásos. Idén kapott 3x 15-ös NPK műtrágyát gazdagon) Vegetációban még kap nitrogént és elválik, hogy mi lesz.
Ez a fehér Néró hozott alulról 4-5 méteres hajtást, pedig ez a tőke mintegy 150 kg termést is adott.
A kék meg 40 cm-es hajtásokat ceruza vastagságban. Ezen pedig nem sok volt a termés.
Nálam is azt kapja mint a többi és elég védett helyen van, a terasz mellett. Inkább az vele a bajom, hogy nem fejlődik annyira, mint ahogyan a fajtajellegnek megfelelően kellene.
Valószínűleg az lehet a baj, hogy egy másik tőke helyére ültettem, amit betegség miatt ki kellett vennem.
Az előző tőke legkisebb maradványait is kiszedtem, a földet szinte teljesen kicseréltem és egy évet vártam (tudom, hogy ez nem sok).
Mindezek ellenére talajuntságra gyanakszom. Most negyedik éves.
Most visszaolvasva tényleg vénusz lesz, föleg ha a hajtások "tüslések", mint az uborkának, a levelei meg lapulevelek. Nálam állománypermetezést kap, ha rezet, akkor rezet, ha ként, akkor ként, de nálam permetezéstöl baja még nem volt, az erös szelet viszont nem szereti, akár méteres hajtásai is kitörnek, és mivel tavasszal mindhárom rügyét kidobja, a kitört helyett nem marad másod/harmadrügy, ezért nem igazán alkalmas rövidcsapos termesztésre, hacsak nincs állandóan védve a széltöl.
Ez a fehér és a kék szőlőm egymás mellett van. A fehérnek semmi baja nem volt a kék az tavasszal
atkás volt nagyon. Lemosózás után is. Volt egy szomszédom, aki ültetett magának kb. 800 négyszögöl oportó szőlőt. (hagyományos fejművelésűt) Telepítéskor megadta a módját a talaj előkészítésnek. !Több száz mázsa birkatrágya stb.) 3. éves korában nyáron hetente ment a lombot
kacsolni annyira hajtott. Na, ezt elkapta annyira az atka, hogy nem bírt vele. Hiába lemosózta és később lombosan hetente atkairtóval permetezte és mégsem tudta megvédeni. A legújabb szerekkel
(pénzt nem kímélve) szórta és mégsem. Az lett a vége, hogy otthagyta parlagon. Ennek az embernek pedig több 10 hold szőleje volt és értett a szőlőhöz, de ez az oportó legyőzte.
Erre gondolok, mert ez az Esther szőlő hasonló az oportóhoz (a termése)
Atka elleni lemosózás akkor ideális, amikor a rügyek épp megpattantak, a barna szöszök vége épp elkezdett zöldülni. De ha komoly atkaproblémád van, akkor július közepén-végén védekezz ellenük, amikor vonulnak (mennek áttelelni a rügyekbe), bár azt nem tudom, hogy jelenleg van-e engedélyezett atkaölöszer, ill. az e´lelmezésügyi várakozási idöre is figyelni kell. Egy július végi tetejezés csodákat tehet, ill. a rövidcsapról az áttérés a szálvesszös (guyot, nem ernyö) müvelésmódra.
Köszönöm! Sajnos a fajtákkal megvagyok keveredve, mert Abasárról ahogy rendeltem oltványokat
azt észrevettem, hogy volt aminek köze nem volt a megjelölthöz. Kb 20 félét vettem és ez a kettő maradt (hagytam) meg. De jól írod felcseréltem a kettőt. A lemosónál szoktam a javasoltnál erősebb dózist adni. Mivel ez a kék fajta korán is indul, a rügyei megpattantak kissé, amikor a másik még alszik és nem egyforma stádiumban kapták a ként. Majd idén valami olajosat adok korán, hogy hátha... Az atka miatt muszáj valamivel lemosóznom. (lehet,hogy az atkák gyöngítették le, mert tavasszal nagyon megtámadták azt láttam. De utána "kinőtte" magát. Csak a vesszőket látom satnyáknak.
Néró nem magnélküli fajta. Esther kék fajta, Nérónál is korábban érik, aug. elején. Lemosóra semmi sem érzékeny, mert ott a rügyek még éppen hogy csak megpattannak, tehát nincs zöld hajtás, különben pedig egy olajos kénes szert használ az ember (esetleg réz-kénest).
Az othello vegetációban valóban érzékeny a kénre, levelei csúnyán megperzselődnek, de más fajtánál ezt nem tapasztaltam (régi direkttermőkből más nincs már, ott még előfordulhatnak), Esther, Néró, Vénusz nem érzékenyek - persze melegben, túlzott lémennyiséggel, túl töményen bármit meg lehet perzselni.
az othelló érzékeny a kénre,de csak a levele. A lemosó permetezésnek az a lényege, hogy akkor permetezed, amikor még nincs levele, legfeljebb éppen pattannak a rügyek (barna, szöszös duzzadt valami, esetleg ennek a barna "fülpiszkáló vattá"-nak a végén már picit zöldes, de még nem látni egy levélkét se.
Ebben a töménységben a lombot permetezve árthatsz neki, nem véletlenül van a dobozán a leírásban külön feltüntetve, ha egy szer alkalmas lemosózásra és állománypermetezésre is, hogy mikor milyen töménységet szabad alkalmazni. És még hozzájön a hektárdózis is, azaz, az sem mindegy, hogy egy m2-re mennyi permetszert juttatsz ki. (a hektárdózis 5000-ed része jó közelítéssel megfelel az egy tökére jutttatandó szer ill. lémennyiség mennyiségének)
Üdvözlök itt minden topic- tagot! Egy kérdésem lenne.: ---Van ugyebár a lemosó permetezés, ami egy töményebb dózis. Azt kérdezem, hogy nem árt e a tőkének ez? Azaz bizonyos fajtáknak. Nekem van egy kék fajta a lugasban. (nérónak vettem). Ez egy "rezisztens" fajtának mondott. Mag nélküli hatalmas levelekkel aránylag kis fürtökkel korai fajta. Íze fűszeres, pici otelló zamatot érzek rajta.
Na, ezért gondoltam, hogy érzékeny lehet a lemosózásra, mert még a régi időkben az otellót is bepermeteztem amit kerítésnek ültettek az eleink. Hát a réz vagy a kén tartalom miatt az összes levél leszáradt és alig úszta meg a dolgot az otelló. Létezhet, hogy ettől gyengült le ez a néró fajta?
Mellette van olyan fehér tőke, ami majd felrobban az erőtől. (talán ester) Ezen idén volt egy tőkén 140 kg szőlő, mégis akkora hajtásai vannak, hogy alig bírni vele. Ez ugyanúgy lett lemosózva.
Működik azoknál is. A 6-8 rügyes lehajtott vesszőt kihajtás után, mikor látod a fürtöket megválogatod. Én csak kb. 3 hajtást szoktam hagyni egy karon és mindegyiken csak 1 fürtöt. Így szépek, jóízűek lesznek és nem terhelődik túl a tőke.
Mi is most ültettünk egy 4 db kis szerzeményt. Nem volt fagyott a föld, ellenben masszívan át volt ázva, ami az agyagnál hálás dolog. Tapad, és utána csúszik. Vicces volt. Mindegy, az oltványok felkupacolva, ha nem bírják, akkor így jártunk.
Szerintem ultesd el.En 2 napja ultettem el 1 kimaradt sajat gyartmanyu szolot.Sajnaltam kidobni,igy elultettem.Ha olyan helyen elsz ahol ho van akkor is el lehet ultetni.Az ultetes helyerol el lehet kaparni a havat.Viszont haladni kell mert keddtol jonnek a kemenyebb fagyok.Ultesd el majd csirkezd fel jol.Szerintem jobb helyen lesz a foldben.