Fák nem nagyon nőnek Szardínián, legalábbis nem a homokos parton. Ahol meg van egy kis hűvös, ott a strandi árusok ejtőznek általában:) De sziklák az északi részen szinte mindenhol vannak.
Sziasztok Köszönöm a könyvvel kapcsolatos hozzászolásaitokat.kb én is eddig jutottam vagyis nincs magyar nyelven beszerezhetö utikönyv.Kedves DUNDALK örülö hogy ennyire örülsz,hogy az idén népszerü Szardinia.3 hét mulva Madeirára utazunk,Szardinia a következö 1 éves tervünkbe szerepel csak szeretek elöre felkészülni.Na mindegy akkor megveszem itt Németországba a könyvet de a német nyelv nem perfekt még.Legfeljebb forditgatok.Mégegyszer köszi mindenkinek és akik most indulnak szabira kellemes pinenést és jo idötöltést kivánok
augustusz vegen kerszulok szardiniaba. csak nemtudom melyik reszt valaszuk. nekem olyan resze kellene ahol nem sima tengerpart van hanem ijen sziklakkal fakkal van.. hogy ne kelljen napon lenni, legyen hova bujni ..
Cala gonone hasonlo csak oda nehez az eljutas.. meg valami hasonlot tudtok ajanlani? koszonm
Szardinia elég nagy, rengeteg néznivaló van, talán csak a legfontosabbakat említi, hiszen ez egy vékony kiadás.
Ami meg az északi részt illeti, biztosan Costa Paradiso nagyon szép( mi nem jártunk ott), de a sziget másik északi oldalán is rengeteg látnivaló van mint Santa Teresa di Gallura, vagy a La Maddalena sziget. Porto Cervo és Rotondo, és az Orosei öböl pedig olyan gyönyörű, mint egy Karib tengeri part. Ezeket a könyv mind tartalmazza.
Mi is ezzel a Marco Polo-s könyvvel mentünk, én elég gyengének tartom, a Costa Paradisoról pld. egy sort sem írnak, pedig az északi part egyik gyöngyszeme
A Magyar Könyvklub forgalmazásában jelent meg a Marco Polo sorozatban magyar nyelven és térképekkel együtt. Nekünk legalábbis ez van. Érdemes keresni, mert nagyon hasznos volt a 3 szardíniai utunkon.
itthon nem lehet kapni magyar nyelvűt. A Libri, a Shopline a stb az Alexandra, Antikvárium oldalakon leadtam már pár hete a keresési igényemet, de pár napja visszajött, hogy nem beszerezhető egyik sem, és nincs is készleten :(
haha.. úgy néz ki, hogy mindenhol elfogyott az a néhány példány, mert idén mindenki szardíniára utazik a Wizznek köszönhetően. Ha az angol megy, akkor esetleg Amazonról szerezd be, pár nap alatt megérkezik.
Marco Polo vagy Lonley Planet árban szállítással kb. ugyan ott vagy, mint, ha itthon vennéd.
Mi is hazaérkeztünk a szigetről. Sajnos csak egy hétig időzhettünk ott, ennyi időbe algheroi szállással a következők fértek bele: Bosa, Porto Torres, Castelsardo, Stintino, egy teljes nap csónakázás Cappo Caccia-ig, a Neptun barlang, Argentiera, Lazzaretto.
Az autóbérléssel semmi gond nem volt, szerencsére nem is történt olyan dolog, mely miatt a kölcsönző korrektségét tesztelni lehetett volna. Annak ellenére, hogy 300 eurós letét zárolását beszéltük meg, és az autó felvételekor le is húzták a kártyámat egy kütyün, mire hazaértünk vagy fel is oldották, vagy nem zároltak semmit, mert nincs zárolt tétel a számlámon.Az autó bélése full biztosítással 335 euró volt, és tankoltunk kb. 70 euróra.
Egy helyen tankoltunk, két alkalommal, a Porto Torresre vezető úton, ott nem számoltak fel kiszolgálási díjat. A városban a parkolóhely keresése néha időigényes, vagy marad a fizetős opció.
A szálláshelyünk 2 km-re volt a várostól egy olívaültetvény közepén, fanatasztikus tájon, nagyon csendes, nyugodt helyen. 60 négyzetméter volt a miénk, és a háziak több kutyája, macskája :) A szálláshely 350 euró volt egy hétre, ebben benne volt az ágynemű, törölköző, konyhafelszerés, valamiféle reggeli (joghurt, keksz, kávé, tea járt mellé, ezeket első napon egyszerre megkaptuk, hogy gazdálkodjunk belőle). Nagyon jól felszerelt apartman volt, de nem volt klímája, ez meghatározta az éjszakáinkat (ventillátor mellett aludtunk). Az egyetlen probléma az ottlétünk alatt a szörnyű meleg volt. Ez keresztbetett a túrázási terveinknek, így maradtak a szebbnél szebb partok, strandok.
Az étkezést a piacról, boltból oldottuk meg, egy alkalommal éttermeztünk Porto Torresben, itt 2 főfogás, egy sajtkóstoló, 2 sör, 2 kávé 38 euróba került. A halak, tengeri herkentyűk nem olcsók, de egy 20eurós tonhalszeletből 2 vacsora is kijött. Tulajdonképpen semmi nem olcsó, de aki beéri a finom sonkás, peccorinós szendvicsekkel, és hajlandó megfőzni a vacsoráját, egészen jól ki tudja hozni a nyaralást.
Algheróból egész napra béreltünk egy motoros gumicsónakot, ez 99 euró+ benzinköltség (kb. 38 euró) volt. Ez volt a legolcsóbb ajánlat a kikötőben. Nagyon megéri, nagyon szép öblöket közelítettünk meg vele.
Köszi. Még biztosan visza fogunk térni a szigetre.
Nekem legtöbbször a teleobjetív van rajta, mert állandóan állatokat keresgélek, zoomolgatok. A flamingókat mi délen, Cagliarinál láttuk, ott is csak kevés helyen lehetett megállni a kocsival, de nekem sikerült akkor több helyen is viszonylag közelről fotóznom vízben állókat. Itt és az utána következő részekben több képsorozatis van róluk.
A "gyöngyös" helynek utána kell néznem, nem mond semit sem. Mi Stintinónál láttunk hasonlót, csodás fehér kavicsokat, de nem ilyen szabélyosan gömbölyűket. Hoztam is haza belőlük. Már régóta rajongója vagyok a fotóidnak, másik topikokban (pl. Ausztria) is követtelek már sokszor.
Több helynek végül mi is itthon néztünk utána, így tudtam meg, hogy az a város ahol romok között sétáltunk, már 60 éve lakatlan, árvízek és földcsuszamlás ttette azzá.
San Salvatore furcsaságára is itthon derült fény. stb stb
halász vadász madarász üres tarisznyában kotorász :-) szól a régi mondás.
Mi is végigsétáltuk párszor a mocsarak mellett vezető utat, de csak egy madarat láttunk a vizben, azt is pokoli messze.
Azután azzal dühítettek a dögök, hogy a legváratlanabb helyzetekben többnyire vezetés közben 3-5 fős csapatban elszálltak előttünk, leképezni nem lehetett.
Egyszer ugyanez, hajnalban balról jött 5 darab, sűrűn utáltam őket... de megálltam a kocsival, mert leszállni véltem őket a nádas(?)-ban. De nem, csak magukhoz rántottak a vízből vagy 30-50 másik madarat akiket addig nem is láttam, na akkor már az idegbaj környékezett, mert nem felém tartottak....
De azt án leírtak egy kört és felém ill előttem repültek el.
Az a szerencse, hogy össze volt csavarva a nagytele a géppel, és így elkaptam őket.
Ha akkor kellett volna rákészülni, nem lett volna semmi az egészből.
Később is többször láttam őket a kocsiból, de amit szerettem volna már megvolt.
Van egy egyórás program Olbia előtt egy helyen ahol kishajóval visznek vizimadarak közé, százméterekre a flamingóktól. A vízben állókról ott készült a kép.
Csodálatos képek. Az első képért, amin csoportban repülnek a flamingók, nagyon irígykedek, mi ilyet csak autóból láttunk, megállni nem lehetett, de egy álomfotó lett volna, neplementekor.