Ajajaj. Egy kiadós pofánvágás (legalább virtuálisan) kijár az ilyennek, aki más tollával dicsekszik. Egyetértek SzaboZ -vel. Tegyél, ill. mindenki tegyen a magáéba névjegyet.
sztem vedd fel a kapcsolatot az adminokkal, es tavolittasd el. mondjuk lehet, h kerni fognak valami bizonyitekot, de forrasfile-ok, fotok biztos jok hozza.
A krpano-s panorámák 80%-os JPEG tömörítéssel készültek (az eredeti kép természesen tiff) igy minőség vesztés sajnos van, de
csak igy tartható a képtartalomtól függő 2.5-5.5 Mbyte körüli méret. 100%-os jpeg-nél a méret 15 Mbyte-ra is felmehet, és ez lassabb internetnél már zavaróan hosszú idő alatt jön le.
A fókuszt én mindig egy átlagos távolságú részre lövöm be, a Bazilikánál ( a toronynál) feltehetőleg a tér végében lévő házakra. A rekesz általában 9.5, és ennél már minden tartományban éles a leképzés.
Egy egész picit lágynak érzem, de C 10-22-vel sem láttam jobbakat eddig. Vagy ez az erőteljes tömörítés miatt van csak? (nagyon hamar lejöttek a panók, és néhol halo effekt is van)
Az Sz.I. bazilikánál hova volt állítva a fókusz? Vagy 10mm-en már, ha mondjuk 2m-re állítod, akkor 30cm-től végtelenig gyakorlatilag minden éles lesz?
Én sem akartam Sigma-t, de osztottam, szoroztam, kipróbáltam többet, és talátam egy éles kópiát... :) Majd rakok fel ide képeket, ha lesz mit mutatnom... :)
Sigmát nem szeretnék a későbbi chip problémát elkerülendő, ha újabb gépvázra váltanék. Ettől függetlenül a képminősége érdekel, így örülnék ha tennél fel mintát. Neked van esetleg összevetési alapod sigma 10-20 @10mm vs. samyang 8 ügyében?
Én is 10-22-es Canon-t néztem, kipróbáltam élőben több Sigma 10-20-at, és egy éleset megvettem, jóval olcsóbban, és jónak tűnik... Hamarosan tudok majd mutatni képeket ezzel...
Az első Pentax K-5-el készült panorámám itt található. A tartalom nem izgalmas, de a képminőség számomra fantasztikus. A többi képem K10D-vel készült, és mindíg PS előtt görcsöltem, hogy kicsit élvezhető legyen az eredmény (nem értek hozzá, így nem is igazán szokott összejönni). Ez a váz, ugyan azzal az obival (Peleng 8mm) pöpec képet készít - szerintem :). A fenti linken található kép miután kijött a gépből csak összefűzésen, állvány retuson és átméretezésen ment keresztül. A méretezés rontott a képen, de még így is oda vagyok tőle. A képet megcsináltam K10D-vel is, és a kettőt összenézve vehető észre a különbség, azért vagyok annyira besózva :) ..... valahol ki kellett beszélnem, az asszonyt annyira nem érdekli :) Őt inkább folgalkoztatta az, hogy a K-5 árán, hány bejárati ajtót lehetett volna venni :D
egy halszem azért eléggé más mint egy ultra-nagylátó, pl. ontopik esetben is: olyan panorámafejet célszerű venni (pl. az olcsó Panosaurus sajnos nem ilyen, azzal eléggé oda kell figyelni), ami pontosan beugraható előre beállított lépésközökre,
mert a halszem egyik sajátossága, h az optikai középpont bekalibrálása csak az adott elmozdításhoz érvényes!
pontosan, csak néhányszor ismételve (más távolságokra is tesztelve), mert kicsi az esélye, h elsőre tökéletesen sikerül eltalálni
de így is gyorsan megvan, és attól kezdve nagyon kényelmes használni (szerintem jobb is, mint ha AF lenne, mert az AF rendszer is könnyen téveszt ilyen extrém obival. Ha pedig egyszer belőtted a skálát, már biztos lehetsz a dolgodban. A mélységélesség miatt nagyon precíznek úgysem kell lenni a használat során)
Jól értem, annyi az egész, hogy keresek egy objektumot amiről tudom, hogy mondjuk 3 méterre van a géptől, ráfókuszálok, majd a 3 csavart oldom a gumigyűrű alatt, 3 méterre állítom a skálát és meghúzom a csavarokat?
azt az egyet sajnálom egyébként, h nem hosszabb a fókuszállítás útja: helyesen kalibrálva sajnos tényleg a skálán szereplő asszem 30 centi körüli érték a minimum távolság, ami csak egy normál obinál nagyon közeli, halszemnél az igazán vicces belenézős képekhez még kicsit kevés
kipróbáltam: szándékosan a másik irányba elkalibrálva a skálát ez közelebbre vehető, de akkor már a végtelen felén mászik el, ami persze nem jó