Sziasztok, én is tervezek már egy rendelést, Kahlfilmtől. Ott van szerintem ragasztó is. Ha akarod összedobhatjuk, de jó lenne legalább három ember. üdv
No, ennél sokkal többet én sem tudok, mert ez már több mint 20 éve volt... az írást még el tudom olvasni, meg néhány szó fel-feldereng, de azért Dosztojevszkijt nem fordítanék. De nincs is sok jelentősége, mert az oroszok is tudnak angolul. Ők ugyanis azt tanulták idegen nyelv órán az iskolában. Végülis oroszul mégsem tanulhattak... ;-)
Műterembe való! Azok ugyanis nem üveg szűrők, hanem csak amolyan vékony fóliák. Ugyan megfelelő dobozban szállíthatók, de tábori körülmünyek közt tisztítani, szerelgetni rémálom. Inkább kerítsél rendes orosz szűrőket. Ff-hez való szokott lenni a vaterán, ebayon is fityingekért, ha egy-két hónapig nagyon figyeled, tuti, hogy találsz a méretedben. Színeshez meg max egy polár meg egy UV kell, noname-ből az még vaciújan is megfizethető.
én is főleg a családot filmezem: ha nem lenne gyerekem, biztos több művészi meg hasonló dolog kerülne a lencse elé, de én így sokkal boldogabb vagyok. Pl. megörökítettem k40-esen ahogyan kergetőzünk, bújócskázunk stb. Ezek pótolhatatlan felvételek, hangulatok és színek, pedig digitális videón is sok anyagom van.
Ha többen összeállunk akkor érdemes lenne rendelni. A Cokin szűrők tényleg jók, fotózásra nagyon sokat használtam.Találtam pár Agfa kazit félreraktam. Délután küldöm az előfürdő receptet is. Az utóbbi időben visszafogtam magam. A vegyszeres kannákat popsikenőcsös tégelyre cseréltem.:-))) Ja! pár nap alatt többet forgattam mint egy év alatt.
Egy kérdés: Cokin négyzetes szűrőket használt már valaki? Iszonyú drága, de jó lenne befektetni egy szettbe, főleg filmezéshez kellene...tapasztalatok? Lehet egyeltalán nálunk kapni? Másik kérdés: Rendel-e mostanában valaki németből?
Sajnos már tavalyelőtt sem volt meg. Pedig a kilencvenes években még dolgozott... de most már valami pizzéria van a helyén.
A haverom a XIII-ba szokta vinni a prakticáját. Asszem a Csángó utcában van. (Vagy a Frangepánban? Valami második keresztutca jobbra, az tuti.) Itt az indexen is hallottam már róla, hogy valaki velük cseréltetett redőnyt a zorkiján, és olcsó volt meg jó is. Hogy aztán filmfelvevőt vállal-e azt nem tudom. Minden esetre súlyos ezrekre lehet készülni.
Hát sajnos már nem ismerek, rég volt, hogy abbahagytam!
Pesten az egykori Dimitrov téren (asszem ma Vámház tér) a csarnokkal szemben a Váci u előtti keresztutca sarkán, a hentesbolt háta mögött volt egy Lőrincz nevű zseniális tudású, aranykezű fotó- és moziműszerész.
Mindenhez nagyon értett!
Nem tudom megvan-e még.
Én utoljára 74-ben (uram atyám!) voltam nála beteg kamerámmal, ezért gyanítom, hogy ő már nincs, de talán az utódja esetleg.
A titok nyitja valószínűleg az, hogy csak egy egészen keskeny fénybeszűrődés van, amely a pár másodperces megállásoknál még nem okoz észrevehető csíkozást, viszont ha percekig áll a gép lencsesapi nélkül, akkor már látszik.
Ok, mindesetre nem mondanám haszontalannak, csomó jelenet volt (10-12 kocka stoptechnikás egy helyszínen egymás után 4-5) ahol jól jött, viszont tényleg semmi más hibát nem csinál, jó szolgálatot tett a gép. Kösz! (Felteszem netre a filmet ha bedigiztem a napokban)
Javítva volt a masina és a műszerész egy foggal rosszul tette a helyére a pillát. A pilla nemtakar le álló helyzetben, mellette az optikán keresztül a filmre jut némi fény, ami elég ahhoz, hogy fehérre túlexponálja az első kockák szélét.
Ha a film egészében nem okoz más zavart, akkor ártalmatlan a dolog. De egy jó fotoműszerész egy perc alatt a helyére tudja rakni.
Lenne egy érdekes kérésem: Elmo 110-el dolgoztunk és furcsa módon minden snitt első kockájának jobb szélére (kb. fél-1 mm-nyi) egy fehér csíkot exponál. Ez azért lehet, mert amíg áll a pille addig bever a fény, vagy gyárilag tehettek bele valami marker-félét, hogy vágásnál látni lehessen. Ugyanis amikor kockáztunk vele, akkor nem látszott, ezért gonodlom ez utóbbit. Hallott valaki ilyenről?
Hejhó! Na most jöttünk meg Dunaszekcsőről, ott volt ilyenféle filmestábor. Csináltunk is egy élőzenés s8 filmet, persze burlesk :) Nagy öröm: a 3 díjból kettőt nyertünk vele. Teszem majd fel netre...majd, mert már 1 hete nem aludtam. Igazából ez egy egy hetes alkohol-munka-tábor...de nagyon megéri. Üdv!