Csak nekem tűnik fel, hogy Kiribayama az utóbbi időben megváltozott? Talán az előző tornán kezdődött, de a mostanin csúcsosodik ki: Szerintem most, a szemünk láttára érik be igazából. Mintha egyszerűen szétvetné őt az erő. Nagyon emlékeztet Harumafuji, vagy épp Hakuho szintlépéséhez, amit most művel. Már egyáltalán nem az a kérdés, hogy mikor lesz Ozeki, hanem, hogy meddig? Én ennek a tornának is őt tartom a legnagyobb esélyesének, és ha Terunofuji tartja ezt az évi 1-2 tornán való részvételes trendjét, akkor nem nagyon lesz Kiribayamának kihívója.
"kaphatna Ura egy különdíjat a "legjobb mimika" címen"
Ezzel csak az a probléma, hogy ezeket a különdíjakat (Shukun Sho, Kanto Sho és Gino Sho) is leginkábbb
olyan rikishik számára ítélik oda, így például a Gino Sho - t (azaz a legjobb technikai tudást) bemultató versenyzők esetében is azért elvárják, hogy a jutalmazott legalább-is egy 10 - 5, avagy 11 - 4, esetleg
12 - 3, kachi koshi eredmény mellett bizonyítsanak kivételes technikai tudást tükröző képességeiket. Így
pl. a legutóbbi Haru Basho alkalmával éppen Kiribavama-t (12 - 3 / Yusho), illetve Daieisho - t ) szintúgy
12 - 3 / Yusho Doten) jutalmazták ezzel. Ura, a jelenlegi torna 12. napját követően 6 - 6 eredménnyel áll,
azaz, ha mindhárom hátralévő meccsét hozza, még ebben az esetben is "csak" 9 - 6-al zárhat, ami azért
e azempontból kissé "vékony"-nak tűmlk.
Mind - emellett, a tény az, hogy nagyon preferálom éppen Ura sumo-ját, mert éppen ő az egyik kivétel a jelenlegi mezőnyben, aki mindenféle váratlan és igencsak látványos mutatváány előadására képes.
Bár a végkifejlet szempontjából érdektelen, de rég láttam Tsurigisho-tól ilyen jó meccseket. Most már többszörre nem csak egyszerűen a testsúlyát használja, hanem lehet látni a küzdelmeiben ötleteket, koncepciót, változatosságot is. Félek tőle, ez is olyan egyszeri fellángolás és a következő bashon ennek már nem sok nyoma marad.
A mai (12.) napon, a Makuchiban több igen érdekes és fontos esemény történt. Mindenekelőtt úgy tűnik, hogy Kiiribayama, Takakeisho legyőzésével elvileg megugrotta a promóció szükséges feltételét, vagyis a legutolsó 3 torna alkalmával Sanyaku - beliként eddig 11 + 12 + 10, azaz mind-összesen 33 győzelmet szerzett. Elképzelhetőnek tartom, hogy akik döntenek efelől, esetleg még agy ráadást kérnének tőle, ám
ahogy az elszántságát nézem, ez is meglesz neki. A másik igen izgalmas ügy "ex-Asashoryu" (Hoshoryu mentora), illetve "ex-Hakuho" (Hokuseiho patrónusa) közötti fiktív (valóságosan a Hoshoryu - Hokuseiho) találkozó kimenetele volt. Most úgy néz ki, hogy jelenleg - még "ex Asashoryu" (azaz Hoshoryu bizonyult jobbnak egy okuridashi-val. A holnapi nap sem tűnik könnyebbnek a japánná vált mongol óriás-nak, sőt,
ha lehet, még fogósabb feladat vár reá - Kiribayama. Na ez sem lesz éppen egy mód nélkül való látvány.
Ahogy szokás lett volna mondani : "mongol a monfolnak nem vájja ki a szemét", persze ez így hülyeség.
A harmadik falatnak az tűnt ma, hogy Daieisho megállította Asanoyama-t, aki ezzel együtt is, felettébb szép eredménnyel áll eddig. Ő is olyan helyzetbe kerül a holnapi napon, mint ahogy Hokuseiho esetében említettem, csak neki, éppenséggel a Yokozuna következik. Ez se lesz egy izgalommentes látványosság.
Még egy gyanum van, de ez persze lehet, hogy csak gyanu. A torna most is lejthet hazafelé, azaz totál elképzelhetőnek tartom, hogy elsősorban Takakeisho (most kado ban Ozeki és 7 - 5-nél tart), valamint
Shodai (most 6 - 6 - al áll), a sorsolás szeszélye folytán kihagyja a Yokozuna ellen esedékes randevúját.
Persze csak a kétkedés ördöge az, ami belőlem szól, de mind a ketten jelenleg kockázatos helyzetben
kerülhetnek. - legalábbis az összetett eredményeik éppen aktuális állása szerint. Majd ezt is meglátjuk.
Ez a mai Gonoyama - Ochiai meccs egészen brutális volt. Mind-kettőjük az "utolsó lukon fütyült", beletett minden mozgósítható energiát. Szerintem akár még egy Makuchi-rangadónak is beválhatott volna. Nem
csoda tehát, hogy ők ketten állanak az élen, bár az eddigiek alapján Shonannoumi-nak és Atanifuji-nak is lehet ehhez még egy-két szava. Például holnap Shonannoumi-nak (1W) épp Atamifuji (8E) következik.az idevezető szakaszon. Vagy az sem érdektelen, hogy például Atamifuji Ochiai-tól kikapott, ezzel szemben Gonoyama-t verte. Ez se semmi csoda. Mindenesetre két feljutó már biztos, Gonoyama és Shonannoumi.
A további helyekért még Budhozan, Roga, valamint a két említett, Atamifuji és Ochiai szállhat harcba, ha
a Makuchi-ból négyen lépnének vissza, de ez még a következő négy versenynap "zenéje". Vagyis a Juryo
is tartogat még izgalmat bőséggel. És éppen emiatt is joggal mondható, hogy a Natsu-Makuchi mellett, a Natsu-Juryo sem kelthet bennünk csalódást - most.
Amikor néztem a tegnapi Sekiwake - randevút, szinte sajnáltam Wakamotoharu-t, amiatt, hogy Kiri - nek sikerült (nyilván nem szándékosn) "fejre ejteni" ót, mert akkor már látható volt az eredmény-táblában az
is, hogy éppen ma éppen a féligmongol - féligjapán óriással kerül szembe. Nos úgy tűnik, hogy Waka jól kezekte a tegnapi "fejreesését", mert mára sikerült alkotnia valamit Hokuseiho megállításának céljára.
Gonoyama a mai összecsapásukkal ismét nyílttá tette aJuryo Yusho sorsát. Elnézve mind a kettejük jelen formáját, jó van esélye van annak, hogy itt "play off" döntse el a végeredményt. És - mert a mai meccs tanulsága az, hogy - legalábbis Gonoyama - felkészült Ochiai-ból mára, kérdés, hogy Ochiai egy play off esetén "mit tud előhúzni a kalapjából". Szinte kívánom, hogy ilyen végkifejlet legyen, mert ha lesz, az minden bizonnyal nagyon érdekes esemény lesz. Legalábbis Ochiai számára lehet komoly jelentősége - következménye, mert Gonoyama már egész iztos, hogy Makuchi - lakó lesz a Nagoya 2023 - on. Ochiai-nak még tennie kell ezért, nem is keveset, az egyszer biztos.
És még valami: Ochiai szorult helyzetében megint lábrúgáshoz folyamodott, ahogy az előző bashon is többször már. Lassan érdemes lesz ezzel a fegyverével is számolni az ellenfeleinek, mert gyakran, nagyon szépen és eredményesen dolgozik vele.
Nálam a Meisei-Hokuseiho volt a nap meccse. Hokuseiho egy vadállat. Ilyet nem lenne szabad leírni, de szinte biztos vagyok abban, hogy yokozuna lesz.
Összességében ez egy nagyon színvonalas torna eddig, remek meccsekkel. Én még odatenném a Chiyoshoma-Onosho meccset is a listádba, gyönyörű shitatenagét mutatott be a mongol.
És egy érdekesség a Makuchi 11. napjára. Az Index Fórum / keresőablaka "Natsu 2023 Banzuke" kereső-jére kitett Banzuke tábla tartalma szerint Takayasu, az első 10 napi szünetet követően, 0-1-9 eredmény- állásnál visszatér a ringbe és holnap Abi - val meccselhet. Erre azért mindenféleképpen kíváncsi leszek.
Én ighazából, most - már, leghinkább Ochiai hátralévő meccseire vagyok kíváncsi. Ez a mai, Bushozan
ellen vívott összecsapása sem volt éppen piskóta. Ahogy a 170egynéhány kiló tömegű ellenfele, szinte inget - gatyát beletéve próbálta kilökni a teljesen a ring peremére szorult ifjoncot és még innen is volt
ereje (fizikuma) éés önbizalma (mentalitása) és nem - csak visszájára fordítani a mccs kimenetelét, de mindezt olyan szinte magától értetődő természetességgel cselekedte, hogy tán még Bushozan is csak
a földön hasalva jött rá, hogy itt-most valami nagyon nem úgy sikerült, ahogy ő azt elképzelte. Valami teljesen ismeretlen látvány volt az egész mozdulatsor, annyi bizonyos. És ez - szerintem - nem lehet a véletlen műve. Akad ebben valami félelmetesen tudatos is. Épp emiatt vagyok igazából kíváncsi arra,
hogy amikor majd (remélhetőleg már a közeljövőben) a Makuchi "felsőház"-ában vitézkedik, ott hogy
fog bejönni neki ez a sok esetben megdöbbentő stílus - küzdőmodor. Mert például, ahogy az látható
- a Makuchi "alsóház"-ában a Haru Basho alkalmával kiválót nyújtó Kinbozan most igencsak szenved -
kínlódik a Maegashira-felvilágban (dacára éppen a mai Ozeki-verő napján látottaknak). Mert az eddigi
Natsu - mérlege azért messze nem hasonlít a Haru-n látott Kinbozan-mérleghez - talán véletleenül.
10. nap. Nagyon látványos mérkőzések voltak, kiváncsi vagyok, kinek melyek tetszettek a legjobban. Nálam leginkább ABI Shodai elleni és Kiribayama
győzelme tetszett, mindkettő kiváltotta számomra az "ejha" faktort. De a Meisei-Hokuseiho (teljesen más okból) meccs is felejthetetlen. (Az "ügyetlen"
ifjú mongol hogy a fenébe tudott megint fordítani?" Érthetetlen !) Dicsérni lehet ma Kinbozant, Hoshoryut, és bár Kotonowaka vesztett, őt is.
ABI torok-szorító támadása kápráztatóan jól sikerült. Hétköznapi értelemben véve brutálisan ronda, de valahol mégis remek volt. Ilyen szépet még Chiyotaikai sem tudott !!! Rég láttam ilyen jót.
Chyonokuni visszalépett a tornától, nagyon komoly térdsérüléssel küszködik, valószínűleg megy a makushitába, de az sokkal valószínűbb, hogy hamarosan bejelenti az intai-t.
Neki volt már egy sérülés miatti lecsúszása, majd visszaemelkedése, de ezúttal nem hiszem, hogy erre sor fog kerülni.
A legmagasabb pozíciója M1 volt, de nsert egy halom alacsnyabb osztálybeli yushot, a juryoban pl. hármat is. Kedveltem, nekem hiányozni fog.
Enho is visszalépett, neki a háta sérült meg még a múltkori jungyon, ex-Hakuho szerint 3 hónap a felépülés. Ha ez így lesz, akkor a Nagoya bashot kihagyhatja és akkor kb. Makushita 40-60 közötti szimtről kezdheti meg a visszakapaszkodást szeptemberben.
A 9. nap Makuchi - összefoglalóját végignézve valami olyasmire figyeltem fel, amit ckorábbbiakban nem tartottam érdekesnek és nam is vettem észre. Az itt feltett kérdés is ezzel kapcsolatos és a Takakeisho - Nishikigi, illetve a Terunofuji - Meisei meccseken született eredményekkel függ össze. A két összecsapás
abban egyezett, hogy - meglepetésre - az esélytelenebb fél győzött - végülis. És ez alkalommal az is jól látható volt, hogy az esélytelen (alacsonyabban rangsorolt) fél jóval kisebb "kis boríték" csomagocskát
kapott kézbe a meccset követően a Gyoji - tól, mintha a győzelmi díjat a magasabb rangú, esélyesebb kollégája kapta volna. Legalábbis az eddigi versenynapokon a Yokozuna, valamint az Ozeki is legalább duplája mennyiségű "csomagocskát" kapott kézhez, mint mostani, ellene nyertes ellenfele. Eddig abban
a hiszemben (és eszerint úgy látszik,, hogy tévedésben) éltem, hogy az efféle jutalom "borítékocskákat"
a szpontorok már az összecsapás előtt ajánlják fel és azt az összecsapások eredményének alakulásától függetlenül teszik. Vagy eszerint tévednék ?
Megvallom, Teru veresége némileg meglepett - főleg Meisei ellen. Mert bár utóbbinak most jól megy épp, de eddig Teru olyan magabiztosan nyerte a mérkőzéseit, hogy nem gondoltam volna, hogy a kilencedik napon egy Maegashira fogja megállítani.
Ezen a meccen már a tachiai se sikerült neki igazán, utána meg Meisei élt a lehetőséggel és egy percre se hagyta, hogy rendezze sorait, folyamatosan forgatta-nyomta, míg úgy alá nem tudott kerülni, hogy ki tudja nyomni az alacsony súlypontját kihasználva. Szóval Teru ezen a mérközésen nagyon nem nézett ki jól - ami nem tudom, mennyire írható valami fáradtság javára, ill. mennyire lesz trend (vagy mostantól megint behúzza a "maradékot").
Így viszont a megint egy csomóan visszajöttek a meccsbe, elvileg még Hokuseiho is...
Amit írsz Ochiai-ról, az számomra annyit jelent, hogy az egészen kiváló fizikai és mentális adottságai - képességei mellett, valami egészen félelmetes a gyors reagáló képessége, a helyzet-felismerése és a gyorsasága - ötletessége, egyfelől az elképzelései megvalósításáben, másrész még a lehető legesleg-képtelenebb helyzetekből kivezető, megfelelő út - mód villámgyors felismerésében - alkalmazásában.
Vagyis a reagáló-képessége is valami egészen félelmetes és ez nagyon fantázia-dús cselekvés-módon nyilvánul meg az esetében. El se tudom képzelni most, hogy ezek az egy helyen, ilyen töménységben összejött - összegyúlt, kivételes adottságok vajon meddig lesznek képesek őt juttatni. Ahogy ilyenkor szokás minősíteni (akárcsak a korábbi "óriások", mint pl. Chiyonofuji, Takanohana, Asashoryu és épp
a legutóbb Hakuho) egy "őstehetség" színre - lépésének lehetünk épp a szemtanui.
A mai (9.) versenynapon, a Makuchi-ban Végül a Yokozuna is elveszítette az ártatlanságát Meisei - vel szemben, egy Yorikiri - vel. Így most hármasban (Teru, Meisei és Asanoyama) álldogállnak 8 - 1 - el az
élen. Kiribayama - miután verte Daieisho-t - ezzel nagyon fontos skalpot begyüjtve fontos lépést tett
az Ozeki promóció felé. Még legalább 3, leg-kedvezőtlenebb esetben 4 győzelmet kell begyüjtenie a hátralévő 6 versenynapon és jelen formáját, fizikai és mentális állapotát elnézve ez egyáltalában nem
tűnik teljesíthetetlen feladatnak számára. Gondolom, hogy Takakeishonak (jelenleg (6 - 3) sem jelent megoldhatatlan feladatot a minimális kachi koshi megugrása, ami a kado ban állapotból kivezető utat jelentheti neki, így ismét legalábbis két Ozeki kerülhet fel a Nagoya 2023 Banzuke listába.
Mindezzel együtt is most az igazi érdekesség a Juryu-ban található, ahol még kettecskén vannak, "mégromlatlan" (9 - 0) állapotban, az élről (1E) induló Gonoyama, illetve a középről (8E) startoló Ochiai. Míg
az előző és szerintem, mellette még Shonannoumi (1W / 7 - 2) is (az előbbi biztos, utóbbi szinte biztos feljutó az onnen ugyancsak visszajutásra esélyes Bushozan (3E / jelenleg 7 -2) mellett, számomra az a leges - leg-izgalmasabb, az igazi kérdés, hogy a szinte újonc Ochiai esetleg egy Juryo Zensho Yusho-ra
is képes lehet - e és ez esetben a második Juryo-beli lépésével már fenn is találhatja magát a "legfelsőHáz"-ban, amire éppen ebben a "mi korunkban" aligha lehet példát találni. Szóóvl ez talán még inkább foglalkoztat most, a Nagoya Basho előtt, mint az, hogy most ki viszi a Makuchi Yusho-t, illetve születik
- e egy vadonat-új mongol Ozeki (habár ez - utóbbi sem egy mellékes szempont).
Bár a Makuuchi még nem ment le, de számomra a mai nap mentése már most Ochiai-é volt (adag mázli is volt persze benne, de az, hogy a kifordítás után nem adta fel és ahogy illeget-billeget még fél lábon, míg az ellenfél elhasal - az azért megérne valami külön plecsnit)
Hokuseiho "gyilkos" mozudata: jobb kéz a nawashin. Ha ezt el tudja érni, és valahogy bepozícionálja magát optimális szögbe, szinte lehetetlen kivédekezni. Rátehénkedik az ellenfelére, ezzel támadási kényszerbe helyezi őt (mert mindig az fárad jobban, aki alul van), a támadást meg adott pillanatban hárítja a, szerintem jelenleg a mezőnyben legerősebb jobb kezes technikájával. Ha ezt tökélyre fejleszti, akkor sikeres Ozeki lehet belőle. Hiszen ismertünk már jónéhány egytrükkös Ozekit, például Kotoshoho, vagy Chiotaikai, de még Takakeisho is ilyen. Néha belekényszerül másba is, mint a lökdösődés, de abból ő jön ki általában rosszabbul. Tehát, egy tökéletesre fejlesztett technika lehet akár több évnyi Ozeki rang. De a Jokozunasághoz komplexebb szumó kell.
Hokuseiho egy kicsit olyan, mint egy zsákbamacska: benne van minden meccsében egy marha nagy bénázás (l. Tsurigisho ellen) és bármely nagy név ellen egy jó meccs (l. Asanoyama ellen). Kérdés, hogy előbbieket ki tudja-e iktatni, mert ha nem, akkor minden testi ereje ellenére is limitált, hogy meddig juthat el a ranglistán.
Számomra ma a nap győzelme Tsurigisho-é volt: az, hogy pont ő nyer henkával pont Chiyoshoma ellen... (a többire ott a MasterCard :D )