Keresés

Részletes keresés

woodruff Creative Commons License 2019.03.29 0 1 2808
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.21 0 0 2807
Előzmény: woodruff (2806)
woodruff Creative Commons License 2019.03.21 0 1 2806
Silvan Creative Commons License 2019.03.20 0 0 2805

Húha!-a fórum önkéntes!

Előzmény: Zsuzsánna Nagy (2804)
Zsuzsánna Nagy Creative Commons License 2019.03.20 0 0 2804

Te aztán megerőltetted magad a válaszoddal, gondolom nem lett semmi bajod.

Előzmény: pintjano (2802)
Ali-bá Creative Commons License 2019.03.17 0 0 2803

A lehúzott szőlővesszőket kösd el dróttal , ahogy Borisz ajánlja a videójának a második felében: 

https://www.youtube.com/watch?v=nRdk2uWeEmc

Előzmény: Zsuzsánna Nagy (2799)
pintjano Creative Commons License 2019.03.17 0 0 2802

Van két tő vadszőlőm,amelyeknek az ágait már le is huztam a fold alá bujtásnak, egyiknél két ágat a másiknál hármat,elég erős tőkék.

Be szeretném oltani zöldre fásan a lehuzott öt bujtást.Hagyhatok az alanytőkén vesszőket a következő évre  ,hogy jövőre megint legyen hogy mit oltsak.

Igen.... a többit nem értem. üdv PJ

whiskey98 Creative Commons License 2019.03.17 0 0 2801
Köszönöm a válaszokat, mindenképp ki fogom próbálni csak kíváncsi voltam az esélyére, az eredményről majd beszámolok.

A teldoros víz amibe érdemes beáztatni, olyan töménységű legyen mintha permetlének csinálnám?
zùzmara Creative Commons License 2019.03.17 0 1 2800

A csemegeszőlő topikban , nézd meg a Borisz videóját ! nagyon tanulságos ,és rávilágított milyen hátránya van egy vadalanyra oltott szőlőnek .

Zsuzsánna Nagy Creative Commons License 2019.03.17 0 0 2799

Van két tő vadszőlőm,amejeknek az ágait már le is huztam a fold alá bujtásnak egyiknél két ágat a másiknál hármat,elég erős tőkék.Be szeretném oltani zöldre fásan a lehuzott öt bujtást.Hagyhatok az alanytőkén vesszőkét a következő évre  ,hogy jövőre megint legyen hogy mit oltsak.Oltáskor vissza kel csipni az alanytőkén való hajtások csucsait vagy hogy kell csinálni.Ha a legalsó rűgy fölé oltok,azt ott ki kell vakitani vagy hagyjam meg azt a rűgyet és majd ha kihajt letöröm.Jó ha csak a rűgy tetejéig hasitom be az alanyt, a bujtásokat,vagy a rűgy közepéig kéne.A levelet meghagynám a rűgynél .Az éket féloldalasan faragjam hogy farészben végződjön vagy nem szűkséges.

Előzmény: Ali-bá (2787)
Ali-bá Creative Commons License 2019.03.17 0 0 2798

Kicsit késő, de ha nem hajt ki a hűtőben az oltásig, akkor eleve nyert ügyed van. Április végén már van olyan zöld hajtás, ami beoltható.   Ha megindultak az oltóvessző rügyei, még akkor is próbálkozhatsz, sikerülhet.

Előzmény: whiskey98 (2796)
zùzmara Creative Commons License 2019.03.17 0 0 2797

Próbáld ki ,és majd ősszel beszámolsz ,semmit nem veszíthetsz.

Előzmény: whiskey98 (2796)
whiskey98 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 2796
Sziasztok!
Ha most teszek el hűtőbe vesszőt, zöldbe fás oltáshoz, még nem késő?
apus61 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 2795

Bocs Én egy kicsit elírtam nem szőlő oltvány kell nekem ,hanem zöldbe fás oltáshoz 2-3 rügyes oltócsapok 4-5 tőke átoltásához.

Előzmény: Maci_P (2794)
Maci_P Creative Commons License 2019.03.07 0 0 2794

Németországból rendeltem, ~600Ft/db áron ideér, és még papírod is van róla, így a hegybíró is elfogadja, ha rendes (merthogy telepíthető fajta lett, FN-re használható).

Előzmény: apus61 (2793)
apus61 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 2793

Tisztelt fórum társak!

Solaris szőlő oltvány érdekelne, ha van valakinek és tudna küldeni /nem ingyen/ kérem jelezze.

e mail címem elérhető,köszönöm.

laca5 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 2792

*megmértem.

Előzmény: laca5 (2791)
laca5 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 2791

Köszönöm!

Megkértem, 12 mm. Akkor az még lehet jó is akár?

3 rügy van, az alsó kettőt próbálnám meg gyökereztetni, a harmadikat meg oltom.

Előzmény: Ali-bá (2790)
Ali-bá Creative Commons License 2019.03.05 0 0 2790

Erős tőkén csak két szemről indítsd az alanyt. Várj az oltással, hogy vastagodjon május végéig. Az alanynál a csomónál, nódusznál ejtsd a vágást. Az oltóvessző általában ovális keresztmetszetű, ezt használd ki.  

Ha mindez nem segít, akkor úgy illeszd be az oltóvesszőt, hogy az egyik oldala pászoljon. Ott megindul a forradás és össze forr az alannyal kellően. Lényeges a gondos, légmentes kötözés. A nyujtható kötözö a jó.    A forradásnál nagyobb lesz a 'bunkó', de ez csak szépség hiba.

Gondolom, hogy nem egyetlen rügyed van. A másikat gyökereztesd máris Borisz módszerével.  Még nem késtél el vele.     Sok sikert!

Előzmény: laca5 (2788)
vlacko Creative Commons License 2019.03.05 0 0 2789

próbálj zöldbe fás szemzést csinálni, hátha összejön. Vesztenivalód nem sok van.

Előzmény: laca5 (2788)
laca5 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 2788

Sziasztok!

Mit lehet tenni, ha az eltett vessző brutálisan vastag? Kb. 1,5 cm. Zöldbe fásat terveztem vele, de ilyen vastag zöld hajtás nem létezik. Van rá valami módszer?

Azon agyalok, hogy meggyökereztethetném és konténerbe növelnék amíg nem nyerek róla használhatóbb vesszőket. Ez megvalósítható lenne? (egyáltalán: nincs késő már a gyökereztetéshez?

Ali-bá Creative Commons License 2019.03.01 0 0 2787

Nem kell a rügyekkel bajlódjál. Ha kihajt, majd kitöröd, vagy csak visszacsíped, hogy ne az nőjön. Ha marad ott egy-két levél az csak táplálja a beoltott nemest, nem árt semmit, sőt használ. Nagyobb a lombfelület, több asszimilátát termel.

A tőkén is jó, ha marad valamennyi eredeti zöld lomb mindaddig, míg az oltások képessé nem válnak fenntartani a gyökér és lomb közötti megfelelő arányt.  (A megmaradt eredeti hajtások végeit természetesen vissza kell csípni, hogy ne az nőjön, hanem az oltvány.)

Előzmény: Zsuzsánna Nagy (2786)
Zsuzsánna Nagy Creative Commons License 2019.03.01 0 0 2786

Azt szeretnén megkérdezni ,hogy a  zöldbe fás oltásnál a rűgyek kivakitását hogyan és mikor kell csinálni.Az oltás előtt hány nappal kell elkésziteni.Olvastam a diófa gyűrűs szemzésénél hogy négy nappal az oltás előtt kell a helyet előkésziteni hogy megáljon a sebfelűleteken a nedvezés másképpen nem ered meg.Na de visszatérvén ide a szőlőoltáshoz.Itt hogyha az alsó rűgybe oltok az oltócsap vége abba a rűgybe kell belepasszoljon azt még be lehet kötni avval az egy kötéssel.De ha feljebb oltok akkor minden lapu tövét be kell hogy kötözzem mármint a kifaragott rűgy sebfelűletét.Meg hogy szokták

ezt csinálni én próbálgattam de mindig szalad át a kés a rűggön és levágja a laput is hijába nem akarom. Az oltás után rögtön kell is vadalni ,vagy nem szűkséges majd ha csak kihajt.

Előzmény: Ali-bá (2785)
Ali-bá Creative Commons License 2019.02.23 0 2 2785

Erős tőkébe célszerű több oltást helyezni és az alany néhány hajtását visszacsipkedve ideiglenesen megtartani.

Előzmény: VERSZERKER (2784)
VERSZERKER Creative Commons License 2019.02.23 -1 1 2784

Nálam volt ,hogy öreg tőkéket visszafűrészeltem,hogy oltásra előkészítsem.

A tőke  később tavasszal ,nem adta a héját.

Mégis beszemeztem csipszemzéssel .

Nyárra ezek a tőkék kiszáradtak.

Azóta félve ,fenntartással fűrészelnék vissza drasztikusan egy idős tőkét.

Még úgy is veszítettem el öreg tőkét ,hogy 2 szemre vágtam vissza ,hogy majd zöldbe fásan beoltom.

Gyönyörűen megindult a két szem ,ám ezeket a hajtásokat is visszavágtam később zölden , 5 centisekre .

Behasítottam és belefaragtam v alakban a csapokat lekötöztem,és ahelyett hogy kihajtott volna , a 20 éves tőke kiszáradt oltásokkal együtt .

Szerintem olyan sokkot kaptak a gyökerek a visszametszések miatt , amit nem hevertek ki , inkább gutaütést kaptak , és vissza száradtak.

Úgyhogy mindenki csak fenntartással , drasztikusan.

Van olyan fa is ,amelyik inkább kipusztul ha drasztikusan visszavágják.

Ezért szokták 3 alkalomra elosztani , vagyis 3 évre a visszametszést ,ifjítást.

Előzmény: Laszlo Lakatos (2783)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2019.02.22 0 0 2783

Ameikeket az elején csináltam rögtön miután nekifogott könnyezni,ahogy zeolit   irta a 1533 hozzászólásába,azokbol több mint minden második megjött ugyhogy olyan 60 szazalékos volt az eredmeny ,Áztatni nem áztattam az oltóvesszőket csak ahogy kivettem a hűtőből vitem oltani gombaölőzve sem voltak tárolás előtt sem utánna sem,a kést sem fertőtlenitettem, visszavágni se vágtam vissza a vadat előre hogy megáljon a sebfelűleten a levezés az oltás idejére, ha ezeket megcsináltam volna lehet hogy még emelték volna az eredési százalékot.Volt ameik fajtából minden szem megjött mind például az alettából,de nem tudom hogy miért.Ezek a korábbi oltások kihajtottak,hogy mennyi időre azt nem tudom de szerintem rendes idejűkre.Ezen bátorodtam fel hogy később még csináljak minél többet igy csipszemzéssel de azokból már nem jött meg csak esetleg 5 százalék és hónapokra rá indultak meg mind csak tortek elo a vadak a rejtett rűgyekből én meg folyton vadaltam.Csináltam több alkalomkorilyen csipszemzést de minél később csináltam annál kevesebb jött meg belőlűk Látttam videókat a youtubon, hogy csipszemzéssel oltották át az öreg szőlőket ,és már jó lombozatjuk volt és akkor vágták vissza,még az is bátoritott ,én meg aztán csináltam azt hittem hogy nekem is fog működni de nekem a későbbiek nem jöttek össze.

Előzmény: suske76 (2771)
gyurka kertész Creative Commons License 2019.02.20 0 2 2782

helló

Igen a zöldbe fás oltás a legbísztosabb ha egézséges és erős egyrügyből kitörő zöld vesdszőbe oltassz egy csapos fás részt akkor szinte 99% a bisztos eredési arány.!

Ilyen hasiték oltást még nem próbáltam de úgy hallottam nem is szeretik mert annak kicsi az esélye hogy sikerül de majd most az idén én is kipróbálom egy tőkén amit nem sajnálok akkor sem ha nem sikerülne és majd beszámolok rolla milyen lett az eredmény!!

Én a helyedbe zöldbe fát csinálnék de kérdezzél meg mást is hogy ők mit javasolnak és ebből már csak el kell döntened hogy melyik módszert fogod alkalmazni.

Üdv:kertész gy.

Előzmény: jeti padawan (2781)
jeti padawan Creative Commons License 2019.02.20 0 0 2781

Az a helyzet, hogy ez tulajdonképpen egy tő szőlő, egy jó nagy lugas. A földből ugyan három helyen bukkan elő, de azok már elágazások (egy domb lett kialakítva kertépítési okok miatt, azért az elágazásig nem fogom kiásni). Nézegettem, de az első erős vesszőnek nevezhető részek méterekre vannak a tövétől, azok is elég girbegurba ágakból erednek, és nincsenek túl jó helyeken a lugas szempontjából sem. Nem igazán volt ez megfelelően alakítva a múltban. Félek, ha ott vágom el, rengeteg zöldet fog hajtan azok előtt. Azért gondoltam arra a drasztikus átoltásra, ami a youtube-on is látható, meg ide is linkelték már:

https://www.youtube.com/watch?v=1gKTZE1Sdmw

A földből előkerülő három kart elvágnám alacsonyan, bár a legvastagabbat tuti, hogy fűrészelnem kell (jó sörösüveg átmérőjű, ha nem erősebb...). Ehhez viszont fás oltócsap (ha jól nevezem így) kell. A másik lehetőség, amit levettem a fórum olvasása során, hogy elvágom most ugyanott, de lekezelés után megvárnám az alvórügyekből előkerülő új hajtásokat, azokból választanék párat, de ha jól értettem ez is zöldbe fásoltással lenne a legeredményesebb.

Előzmény: gyurka kertész (2780)
gyurka kertész Creative Commons License 2019.02.19 0 1 2780

Helló azokat a tőkéket amiket át szeretnél oltani azokat  vágd vissza és max 2-3 erős vesszőt hagyál meg rajta.

A 3 erős vesszőt 4-5 rügyre vágd vissza és majd ha a fagyok elmúlnak akkor 2 élő rügye végleg levágod és várod a szép ceruza vastagságu vesszőket és májusban átoltod.

Ha esetleg van még rá igényed nekem van néró szöllőm és tudok is küldeni ha kell.

irj email-t.

Üdv: kertész gy.

Előzmény: jeti padawan (2779)
jeti padawan Creative Commons License 2019.02.19 0 0 2779

Sziasztok!

Tudna valaki pár db. Néró oltóvesszőt adni nekem Szeged környékén. Aki adhatott volna már befejezte a metszést... Átoltani szeretném az erős növekedésű, se csemegének, se bornak nem igazán jó ismeretlen fajtájú szőlőtőkémet (valami direkt termő féle lehet). A föld fölött kevéssel elvágós két oltóvesszős, ékoltásos verzióban gondolkodom (majdnem karvastagságú a föld fölötti rész). Vagy ezzel már el is késtem? Oltvány még kapható itt-ott, de az vesszőnek nem tudom jó-e (nem sok rajta a nemes rész). Vagy vágjam el az alanyt most, kezeljem le és oltsak zöldbe később?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!