Szuper, köszönöm! :) Van tipped, mostanában ez mennyibe kerülhet? Persze hamarosan utánaolvasok én is, de épp azon megy a kattogás, hogy maradjon-e az eredeti terv (~4000 forintért Bergamoból Párizsba), vagy maradunk Malpensa reptéren és ~8500 forintért megyünk, viszont transzfer költség nélkül. Szerintem kb. ugyanott lehetünk transzferrel, bár elképzelhető, hogy egész olcsón át lehet jutni Bergamora. Ez esetben pedig megismernénk, egy későbbi utazásoknál is jól használható reptér váltás körülményeit is... :)
Sziasztok! Bocsánat, ha már sokszor szóba került, de most nem volt sok időm visszakeresni. Nagyságrendileg meg tudnátok mondani, hogy kb. mennyibe kerülhet a transzfer Milano Malpensáról, Bergamoba? Febr. 26-án érkezem 7:40-kor Malpensa reptérre és a tervek szerint, Bergamoról 13 órakor mennék tovább. Van közvetlen megoldás is, vagy csak a Centrumban átszállással tudom megoldani? Szerintetek, kényelmesen mennyi időt számoljak erre a transzferre? Előre is köszi mindenkinek az infókat :)
Mivel relatív sok időt lesztek Milánóban, talán megkereshetnétek azt az éttermet, amiről a képtáram 191, és 192-es képénél írok. Maga az is egy jó program, ha elsétáltok odáig, ráadásul jól meg is éheztek. :-) Szinte nyílegyenes út vezet a Via Dantén a Sforza palotáig, azon átsétálva Margitsziget szerű parkon át lehet eljutni a Diadalívig. Persze villamossal is biztos lehet mindezt megkerülve:-) Milánóban érdekes módon nagyon régi villamosok járnak. Na de az étteremre visszatérve: befizeti az ember az x. összeget és válogatott tipikus olasz finomságokból degeszre eheti magát. Nincs nagy kockázat, hogy finom lesz-e, vagy sem, hiszen biztos akad, amit szeretünk. Ráadásul megpróbálkozhatunk olyannal is, amit amúgy nem mernénk rendelni, mert hátha nem ízlik. Persze az összeg nem kevés, de tuti, hogy nem éhesen álltok fel az asztaltól. Csak mondjuk kérdés, üzemel-e már akkor, amikor arra jártok. Emlékezetem szerint benn nem sok hely volt, inkább csak a hatalmas választék.
a milánói képtáram, némi szöveggel. Ha működik. Mi csak kettő napot töltöttünk ott, simán kibírtunk volna egy harmadikat is, de "sokat akar a szarka..."
Azért még március is elég messze van, ha kutogatsz itt a topicban, többen írtunk beszámolókat, képekkel, amiben részleteztük a milánói programunkat..., ezt sajnos most újra már nem tudjuk megtenni.
Dehogynem, természetesen érdekelnek a templomok is. Épp most foglaltam le az Utolsó Vacsorára a jegyet. Sajnos nem vagyunk már huszonévesek, én 40, a nejem 37... Szóval klasszikus városlátogatásáról beszélünk, templomokkal, múzeumokkal, stb.
Így érthető :-) Szerintem készüljetek többféle programmal, aztán majd az időjárás függvényében meglátjátok. Ám ez abban az esetben nem működik, ha messzire mentek, hisz előre kell megvenni a jegyet. Meg hát tudni kellene, hogy mi érdekel titeket. Ha fiatalok vagytok, és a jelek szerint azok, akkor biztos szerettek vásárolni, márpedig Milánó ebben nagyon jó! De állítólag Torino is olcsó és jó, a város csupa árkádos házból áll, ami árkádok alatt üzletek kirakatai csillognak, és oda talán nem is kell előre váltott jegy. Azért tényleg, mi az ami érdekel benneteket? Gondolom a templomok nem annyira.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. A márciusi időpont igazából adott, egy rockkoncert kedvéért megyünk oda ekkor. Különben mi is többnyire májusban járunk városlátogatni.
Egy szerdai napon érkezünk a korai órákban, es vasárnap reggel indulunk vissza. Kocsi nem lesz, csak tömegközlekedés. 4 teljes nappal számolok, ezt szeretném minél hatékonyabban megszervezni.
Firenzébe Bolognából vagy leginkább Pisából lenne érdemes menni. Ha már ilyen távoli célokban gondolkozunk Milánóból, akkor inkább ajánlanám Genovát vagy Torinót..., bár egy nap azokra se nagyon elég, de azért inkább. Ellenben Bergamóra elég, közel van és szép, kicsi, kellemes. Mondjuk én soha nem utaznék sehova márciusban, elég fázós vagyok, nem hiszem, hogy élvezni tudnám. Ha utazás, ami sok-sok pénz, az nekem szinte csakis május. És eddig még mindig bejött! Nem hiszem, hogy bármennyivel is drágább lenne, nagy embertömeg sincs meglepő módon, esőt szinte sose láttam, hőséget sem.
Bizony, ez szinte egy az egyben olyan mint a Wizzair jegyei, csak ki kell nyomtatni egy A/4-es lapot, amin ott a QR-kód, ezt csippantja le a kalauz a kis szerkentyűjével és annyi. Ezen semmit nem kell érvényesíteni. Sőt, ha jól tudom, már ki sem kell feltétlenül nyomtatni, a letöltött jegy okostelefonról is érvényes.
Milánóban a Centrálén a vágányokhoz, a peronokhoz csak érvényes jeggyel lehet bemenni, így elvileg bárki nem juthat a vonatok közelébe, de pl a firenzei pályaudvaron nincs ilyen ellenőrzés.
Akár egy kis firenzei "kostoló" is beleférhet. Tavaly szeptemberben egy hasonló majd 3 egész napos (szombat kora reggeltől - hétfő késő estig) milánói kiruccanásban mi ezt megjártuk, és nem bántuk meg. Firenze egy csoda, és ugyan egy szűk nap nem elég rá, arra mindenképpen jó volt, hogy meghozza a kedved egy később toszkán túrához.
- reggel, a 7.20-kor a milánói Centráléról induló Frecciarossával a majd 350 km-es utat ( kb Sopron - Nyíregyháza) egy bolognai megállással alig több mint másfél óra alatt tettük meg. (40 euró körül volt az út fejenként) 9-kor már Firenzében voltunk, és erős 7 óránk volt a városban, de hozzá kell tennem, hogy nekünk aznap este sietni kellett vissza Milánóban, mert az esti Inter-Milan derbire is hivatalosak voltunk.
- délután fél ötkor indultunk vissza, akkor már nem Frecciarossával, hanem a vörös Ferrari-vonattal, az Italo-val, náluk is egy óra 40 perc a menetidő Milánóba, ők akkor még a Porta Garibaldi pályaudvarra, és onnan jártak Milánóba és Milánóból, de ha jól tudom idéntől már ők is használják a Centralét. Náluk is az is jó, hogy hogy nagyon jó promóciós áraik vannak ha jó előre veszel náluk jegyet, így például egy Firenze - Milánó is kijöhet 19 euró/kopf áron.
( mindehhez még annyit, hogy mi visszafelé még messziről sem láttunk kalauzt a vonaton - azaz a kutya nem nézte meg hogy érvényes jeggyel utazunk, vagy hogy jeggyel szálltunk e fel a szupervonatra...)
Visszatérve Firenzére, ha Ti nem siettek este időre vissza Milánóba, reggel 9-től este fél 9-ig van időtök Firenzében, és este 10- fél 11 óra körül már újra Milánóban vagytok, és ebből ki lehet hozni egy nagyon tartalmas napot Firenzében, még egy Uffizi látogatással is. Tényleg megéri, ég és föld Milánóhoz képest Firenze.
Arról nem is beszélve, hogy nem kis élmény ezeken a vonatokon utazni (akár a Frecciarossa, akár az Italo), oltári kényelmes, és sokkal simábban siklik 300 km/h óra felett, mint a szentendrei Hév 30 km/h-nál... Mondjuk ezeknek a vonatoknak külön sínpárja van, ahol csak ők járnak, és mindez azzal jár, hogy az út leglátványosabb részén, Bologna és Firenze között gyakorlatilag csak alagútban szeli át az Appenin-hegységet, pillanatkora jön ki az egyikből és már zúdul is be a következőbe.
Mindez fejenként, oda-vissza kb 60-70 euró, és itthonról kényelmesen lefoglalható, kifizethető és kinyomtatható a jegy, Olaszországban már csak a vonatra kell felszállni, más dolgod nincs.
De régebben úgy emlékszem, csak Bergamóba ment, Milánóba nem.
Azért a kettő város még így sem tűnik összehasonlíthatónak. De én azt mondanám, márciusban még Bergamo is hideg, nem hogy egy tópart. Mondjuk nekünk is négy napunk volt, kettő Milánó, egy Bergamo, egy a Comói-tó.., hát nem tudom, kibírtam volna még egy napot Milánóban. Attól függ mennyire sürgős nekik, hogy visszatérő utazók vagy csak éppen most arra járnak. Most így visszaemlékezve elég sietős volt az az egész.
időjárás lutri, de ha jó, én három nap városozás mellett nem egy másik városba mennék. másrészt viszont nem is lennék három napot sem milánóban, hanem abból legalább egyet bergamóban, az igaz. és egyet a tavaknál, ha olyan az idő. amúgy a maggiorét nem bonyolultabb elérni, mint bergamót.
Én is úgy gondolom, hogy a városok azért már márciusban is kellemes hőmérsékletűek lehetnek, de a tavaknál nagy szerencse kell, hogy jó időt fogjunk ki. Ráadásul sokkal bonyolultabb is elérni őket, mint mondjuk Bergamót. Nem is értem, annak idején Bergamó és Milánó mintha egy város lett volna, mindenki összekötötte a kettő megtekintését. Na mondjuk inkább azért, mert a repülő Bergamóba ment és nem Milánóba. De Bergamó akkor is az egyik legérdekesebb észak olasz város, és könnyű, biztonságos az elérhetősége. Mondjuk a jó időjárás ott is fontos lenne, de nem kizáró ok, mint ahogyan majdhogynem az egy tónál.
Én is a Maggiore-t ajánlanám. Stresaból hajóval 1-2 sziget, de ha időbe beleszorítod érdemes a Madre-t is megnézni, szemben Laveno és a Funivia, így vagy úgy az is nagy élmény. :)
Március közepén megyünk 4 napra Milanóba. 1 napot máshol szeretnénk eltölteni, úgy, hogy estére érjünk vissza. Van ötletetek, hogy mi lenne egy jó úticél? Jöhet továbbá bármilyen hasznos infó amit az ottlétünk alatt felhasználhatunk.
Mi tök véletlenül a Corso Cristoforo Colombon, egy háztartásibolt-szerű üzletben vettünk több, jópofa dolgot, a hűtőmágnesek is csak 1 EUR-k voltak, ami tényleg ritkaság Milánóban, ahogy láttuk......
Térképen megnézve a viale Gorizia előtt, a villamos megálló környékén volt, a Porta Genova felé jövet-menet botlottunk bele.
Eleve hangulatos a környék, a közelben vannak a csatornák!!!
Két fiatal olasz srác volt az eladó benne kivételesen, nem szecsuániak.............
A Ripa di Porta Ticinese-n, a csatorna partján vasárnap volt bolhapiac, de nem volt igazán nagy választék semmiből....egyedül a biciklis cuccok tűntek fel nekem.....
Szembe vele, a vasút oldalában egy régi raktárépületben termelői piac, ugyan nem olcsó, de helyben készített minőségi termékek, borok, sörök, tészták, kenyerek, sajtok, meleg kaják, stb.............
1. Mintha valahol az előzményekben azt olvastam volna, hogy Milánóban a gyerekeknek nem kell a tömegközlekedésre jegy 14 évesig. Ezt meg tudja erősíteni valaki? Vagy félreértettem valamit? Egy 10 évessel ha mennék akkor csak magamnak kell megvenni a jegyet/bérletet, vele meg semmi tennivaló nincs csak simán utazgat? Vagy azért ez nem ilyen egyszerű?
2. Kiskorú gyerek úgy utazhat CSAK AZ EGYIK szülőjével külföldre, ha másiktól van belelegyező nyilatkozat, hogy hozzájárul a gyerek külföldre távozásához. Van vkinek személyes tapasztalata erről? Tényleg kérnek ilyen papirt? És mit fogadnak el, mert egy sajtcédulát bárki produkálhat akár a reptéren is, aztán odafirkál vmilyen aláírást (ki és hogy tudná ezt ellenőrizni) és annyi.