Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Kösz a felvilágosítást.A Négyjegyű függvénytáblázatok mindig a közelemben van (na persze kicsi a lakás) de az erre nem tér ki.Észak Koreában biztos benne van:)).
Pedig ezt mar leirtak nehanyan valamerre a forumon is... az MOA, nem MAO!
Minute Of Angle, ja, szogperc, azaz 1/60 fok... innentol meg derekszogu 3szog, hosszabbik befogoja a lotav, (durvan) ezen befogo es azatfogo kozti szoget adja meg (masik befogo a celnal van)
Az AN 94 bennem semmiféle indulatot nem keltett, ezért én nem kezdtem matekozni.:-)
A MAO (Mao Ce-tung, élt 1883-1976-ig), az egy kínai vezető volt, amiről te írsz az a MOA (minute of angle, magyarul szögperc). Ez arról szól, hogy egy adott távolságon a szóráskép két szélső pontjából a csőtorkolathoz húzott egyenes hány szögperces szöget zár be egymással. Az amiknál leggyakrabban 100 yard távolságon adják meg egy adott fegyver MOA értékét a szakírók, de ez még nem sokat mond arra nézve, hogy mit tud a fegyver 200, 300 yardon. Szerintem a különböző távolságokon lőtt szórásképek átmérője kifejezőbb.
Az AN 94 olyan indulatokat keltett,hogy megpróbáltam a matematikát segítségül hívni.De olyan érték jött ki amit nem merek leírni.
Valaki leírná mit jelent a MAO (a puskacsövek pontossága).Nekem csak rémlik,1 MAO azt jelenti,hogy a lövedékek 1 fokperc pontossággal hagyják el a puskacsövet.Ez egy olyan szög,aminek a csúcsa a puskacső torkolata és a szög szárai innen távoznak és elméletben a lövedék útját mutatják meg.De én már azt se tudom 1 fokperc hány fok?
Szóval segítsen ki valaki mert ki akarom számolni hány MAO kell az AN 94-hez.
Az ábrák igen szaharák, a szövegből sem sok derül ki, de első ránézésre a szerkezet különlegessége, hogy már a zár hátra mozgása során megkezdi az adogatást. Ezzel nagyobb zársebességet lehet megengedni, ami nagyobb tűzgyorsaságot jelent. A lövéskor már külön adogatópályában csücsülő lőszer előnye (kétlövéses sorozatot feltételezve), hogy nem kell bazi erős, kezelhetetlen tárrugót alkalmazni. (Ilyen nagy tűzgyorsaságnál egy hagyományos tárból, hagyományos adogatással, nem érne fel a 2. lőszer az adogatópályába, mielőtt a zár az adogatási helyzetbe érne.)
Ennyit első blikkre, de mivel nem filóztam olyan sokat az egészen és az ábra-szöveg is vacak, nem 100%ig biztos, amit leírtam
Nincs olyan Angol-Magyar szótár, ami használható lenne a fegyverterminológiára. Lásd a sok magyarra fordított könyvet, ami tele van félrefordításokkal, nyerítő szakszerűtlenségekkel. Pl: a "blowback", amit "szó szerint fordítva "visszalökőnek " írnak, pedig "tömegzáras" a valódi jelentése. Ez csak úgy megy jól, ha ismered mondjuk a PA-63 összes alkatrészét, működését magyarul, majd ugyanezeket megtalálod egy angol anyagban és kitotózod, hogy mi-mit jelenthet.
Egyébként meg nem téged fikáztalak, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ha vki valamit leír - és még ügyesen meg is érted - az nem feltétlenül van beszélő viszonyban a valósággal.
Teljesen jól értetted a cikkben leírtakat.
Érdekes és bonyolultnak tünő működésű fegyó.
A Kala előnye az egyszerűség és megbízhatóság.
Ennek a fokozott tűzerő.
Látni kellene működés közben, hogy eldönthessük, bátor-e aki mer ilyen komplex szerkezetre hagyatkozni éles helyzetben?
Nekem meg olyannak tűnik,mintha választani lehet 1 vagy 2 jobb egyenes között.
Egy M74-es már elég durva dolgot csinál.Megérte így megbonyolítani egy szerkezetet?
Szóval akkor nem fordítottam rossszul,mert ha megint,akkor nagyon szégyelltem volna magam.Az állítás olyan szenzációs és ilyenkor elcsúszni gáz.
Csak azt nem értem minek az AN 94 akkor,ha nem várható rőle a csoda.Amennyit megértettem a működéséből elég unikális (nem helikális heheh:))).Csicsa meg stb.
Nem egy földi gépkarabélyba való a szekezete akkor meg minek brillírozni egy fényes elmével.
Mire jó az,hogy 0.5555 milisecundum telik el két lövés között 5.45x39 (M74) -es lőszerrel.Akit egy ilyen eltalál annak már elrontották a napját.
Mondom, hogy kacccsa! Nagyon-nagyon-nagyon jó fegyver-lőszer kombináció (értsd verseny, v. mesterlövészfegyver) amivel produkálható 100 m-en az egylukas pontosság két lövés esetén. Ezt a pontosságot még hiperszuper lövőtől sem lehet elvárni egy katonai tömegfegyverrel és acélmagvas hadilőszerrel. Jó esetben 100 m-en kb. 5-8 cm -es ötlövéses szórásképet lehet ilyenekkel lőni egyeslövéssel.
Abban lehet vmi igazság - bár a gyakorlati jelentősége sztem igen korátozott -, hogy ha a kétlövéses sorozat szórásképe rettentő jó (mondjuk 10 cm alatti), akkor az egymáshoz közel becsapódó lövedékeknek várhatóan nagyobb lesz a hatása a testpáncélon. Az első lövedék nagyobb területen megrongálja a védőanyagot, amin esetleg a második könnyebben átszalad. De ilyen erővel fejbe is lehet lőni a kuncsaftot, oszt annyi.
Hát ez a "lövedék belekloffolja az előtte kilőttet a célba" dolog olyan kacsa, hogy akár a magyar sajtóból is származhatna.:)
Utána néztem és a forrás Max R. Popenker weboldala.
AN 94 oldala ha jól számolom a 3. bekezdés (adattáblázat nem számít).
Ha megint elcsúsztam a fordításban akkor bocsánatot kérek,de az én szegényes nyelvtudásommal az jött le,a második lövedék röppályálya olyan hasonló az elsőéhez,hogy egy jó lövész és az AN 94 képes azt megcsinálni,hogy a második lövedék oda csapódjon ahova az első (ezt 100 méterig).Aki érti az angolt kíváncsian várom mit fordít le,mert ez nekem fantasztikus és nagyon kíváncsi vagyok,hülyeséget mondtam-e.
Hát ez a "lövedék belekloffolja az előtte kilőttet a célba" dolog olyan kacsa, hogy akár a magyar sajtóból is származhatna.:)
Ha az elméletet nézzük, akkor Bel szerintem közelít az igazsághoz. Ugyanakkor gyakorlatban akármi is lehet.
Mindenesetre egy jól sikerült fegyvercső, igényes torkolati kúppal, a megengedett méretek alsó határán lévő töltényűrrel, egy jól illesztett, stabil, bevált zárszerkezettel, teljesen állítható elsütéssel, az ergonómikus agyazásba jól felfekvő, stabilan rögzített tokrésszel egy klafa kaliberben elég nyerő kombináció... És akkor a céltávcsőről és egyéb kiegészítőkről még nem is beszéltünk.
Mi hiányzik ezek közül a vadászfegyverek jelentős részénél? (És most azért tényleg nem az SSG-ről mekegek.) A puskacső, csak véletlenszerűen sikerül jó szórásképűre. A töltényűrök néha egészen izgalmasan gagyik, esetenként még komoly gyártók fegyvereinél is. A cső csak igen ritkán "szabadon lengő", legtöbb esetben nyomja az ágyazat. A tok-ágyazat illeszkedés igen gyakran ócska, a fegyverzerkezet "billeg" a farészekben. Az elsütőszerkezetek is igen változatosak (extrém példa: ma volt a kezemben egy FÉG GV rettenet. Az elsütőerő saccra olyan brutál 50-60N lehet, bár gyorsítóval azért jobb. Ugyanakkor: a gyorsító billentyű elhúzási ereje kb. 100-150N lehetett, erőművészek előnybeni).
Az egészből azt akarom kihozni, hogy ha a csillagok éppen jól állnak, egy vadászfegyver is rendelkezhet mesterlövészfegyver szintű pontossággal, de ez inkább a kivétel. Az átlag vadász úgy sem tud egy dinnyénél (néha kétszárnyú ajtónál) kisebb tárgyat nagy biztonsággal eltalálni 100 méterről, még feltámasztott fegyverrel sem, nekik teljesen felesleges a precíziós csúzli.
Amennyire látom, a leggyakoribb rendvédelmi mesterlövészuskák gyakorlatilag távcsővel szerelt céllövő puskák, amire esetleg ráírják a marketingesek, hogy "Police Ultrasniper Plus Model".
Mi a különbség a három forgótolózáras puska között:
a,katonai
b,rendőri (TESZ)
c,vadász
A gyakorlati kulonbseget mar megirta a Gvass. :-)
Az elvi:
Vadasz a leggagyibb, mert ok kozelrol lonek egy kozepes meretu celra (kozel: 100-200 meter, kozepes meret: egy szarvas tudeje; persze extrem kivetelek vannak, de a tobbsegre ez a jellemzo). Jellemzoen kis nagyitasu tavcsovet hasznalnak, hogy nagy legyen a latoszog, egy vaddisznot es egy embert pedig ezekkel is jol meg lehet kulonboztetni; vastag szalkeresztet hasznalnak, mert azt jobban latni. Sulya fontos, hogy cserkelesnel ne legyen kenyelmetlen.
Katonai puska elvi jellemzoi fontossagi sorrendben: megbizhato (harcteri korulmenyek kozott is), olcso (sok kell belole), pontos (igy, a 3. helyen! jellemzoen nagy celpontra lonek nagy tavolsagra (-800 m, mellalak)), es en negyedikkent ideirnam a nagy tuzgyorsasagot is (ezert gyakori, hogy ontolto puskat hasznalnak, noha a forgo-tolozaras puskak megbizhatobbak, olcsobbak es pontosabbak). Jellemzoen ok kis, fix nagyitasu tavcsovet hasznalnak, mivel ezeknek nagy a latoszoge, es megbizhatoak; fontos, hogy a tavolsagbecslesben segitsen a szalkereszt; a kis nagyitas azert nem hatrany, mert amilyen iranyba tartjak a puskat, ott ugyis csak ellenseg lehet => loni lehet mindenre, ami mozog (persze bekefentartasnal ez nem igy van, de az nem is nagyon megy a katonaknak). A sulya sem elhanyagolhato, sokszor messze kell cipelni.
Rendori puska elvi jellemzoi fontossagi sorrendben: pontos, pontos, pontos. Ezekkel kozelre lonek (-200 m) nagyon kicsi celra (nem "fejbe" lovik a terroristakat, hanem a kisagy a cel optimalis esetben, rosszabb esetben az, ami kilatszik a kisagybol a tusz mogott). Nem kell nagyon megbizhatonak lennie, hiszen soha nem nyomjak bele a homokba, nem robban fel mellette kezigranat, nem vesz el a bevetes elso heteben a fegyverolaj. Nem fontos az ar, mivel sokkal kevesebb rendori mesterlovesz van, mint katonai (na jo, ha igy halad tovabb a MH, ez nem lesz igaz :-( ). A tuzgyorsasag is mindegy, hiszen melyik rendornek jutna eszebe 2-t loni egyetlen bevetesen? A tavcso nagy nagyitasu, hiszen minden reszletet jol kell latniuk, hogy kulonbseget tudjanak tenni a tusz es terrorista kozott. A szalkereszt finom, hogy minnel kevesebbet takarjon; tavolsagot lezerrel mernek. Sulya nem szamit, ugyis fekve, "megágyazva" lonek.
Sport puska elvi jellemzoi fontossagi sorrendben: pontos, pontos, ???. Itt fugg attol is, hogy milyen versenyszam, de mindenkeppen a pontossag az elso ketto. A versenyszamok egy reszeben csak ez szamit, nehanyban viszont (azert a pontossagnal sokkal kisebb mertekben) szamit a "tuzgyorsasag" is, amit persze ugy kell erteni, hogy van-e tar a fegyverben. A tavcso gyakran allithato iranyzeku, finom szalkereszttel; a tavolsagot megmondja a szervezo. A sulynak meg kell felelnie a versenyszabalyoknak.
Én már felsültem angolból,de valahol mintha azt olvastam volna,hogy profi kezében a második lövedék megtolja az első a célban 100 méteren bellül és ez nagyon jó ha lövedékálló mellényt visel a célszemély.Hogy ezt hol olvastam?Sok forrást nem olvashattam,talán itt.Biztosat nem tudok.
Ott az AN 94,ami csak annyival tud többet egy AK-nál,hogy a második lövedék
fenéken találja a másodikat segítve az áthatolást."
Hat, ezt azert igy helybol nem hiszem el.
Az Abakan lenyege ez, hogy a sorozat elso 2-3 lovese oylan gyorsan koveti egymast, hogy a fegyver meg nem mozful hatra. Ezaltal uralhatobb, es valoban kozelebb csapodnak be a lovesek. De azert mire a masodik loszer "elsul", az elso nagy esellyel reg a celban van mar.
Az átütőképesség nem olyan mellékes pl. az oroszoknak.
Ott az AN 94,ami csak annyival tud többet egy AK-nál,hogy a második lövedék
fenéken találja a másodikat segítve az áthatolást.Ha ez az oroszoknak megéri a költséget és a részleges rendszeresítést akkor az elemzőik látnak benne valamit vagy olyan nagy a korrupció.Én ez utóbbiban nem hiszek az AN 94 esetében.
Unguided, Mint irtam, szerintem minden attol fugg, hogy merre jarsz vele, mily celra is kell... ha haboru kozepen vagy, akkor bizpny cseszheted a csucsezkozeid, ha nem talalsz hozzajuk loszert, miutan ellotted a sajatod... ha csak egy ropke bevetesrol van szo nyilvan mas a helyzet. Hangtompi tenyleg jol jon sokszor, meg ha utban van le is veheto... viszont golyoallolyukasztani ha nagyon kell 9*19 ben is van spec. loszer, aztan ha elfogyott megis van mit belerakni a cuccba es nem egy darab vas/muanyag lesz a kezedben. Szoval a 5-7 nekem is tetszik, egyetlen bibim vele, hogy loszert kinkeservesen kapsz hozza. Es ez a civil eletre is igaz, maskepp mar reg beszervaltam volna egyet :) mert azert eleg babaaa... Nagykapac. tar meg van USP-hez is (enyim 18) glockhoz meg elmebeteg harmincvalahanyat is kapni, aztan ha nagyon akarsz meg sorozatot is lohetsz vele, ha a megfelelo modell van nalad :)