Jó, de itt az elterjedés mutatná a kedvelést, arról pedig egyáltalán nincs szó.
Mondjuk egy barátnőm spanyol sráccal tervezett közös gyereket, ő három keresztnevet óhajtott adni leendő lányuknak, az egyik a Száva lett volna, a másik a Milagros, de a harmadikra nem emlékszem. : )))
Barangó, Ünige, Kenecse..nem is hallottam még ezekről. A napokban hallottam egy Enéh, Ajsa testvérpárról, az Enéhről azt golndoltam első körben, hogy valami amcsi név, közben meg kiderült, hogy ősmagyar.
Egyre nagyobb divat ősmagyar- vagy csak annak mondott- neveket adni, a különlegesség jegyében..
Persze, lehet hogy jobb, mint egy tucatnév, de nem minden esetben. A családban is volt ilyen gondolkodás, mindenképp különlegeset akartak, Timúr, Noé vezetett, és a Noé nyert. 3 betűs vezetéknévhez...túl rövid szerintem. Megbarátkoztunk már vele, de nem ment könnyen, a kisfiú tündéri, azért ez segített;)
A Száva mennyire ismert/elterjedt/elfogadott itthon, mint női név?
Ünige, nekem ez az aktuális kedvencem, egy másik fórumon olvastam, hogy valaki ezt a nevet adta a lányának. (Csak feltételezem, hogy lánynév. :)) Becézése Ünike. :)
Erna maximálisan ronda szerintem... és úgy hangzik, mintha Ernőt terveztek volna, és nem is lett volna lánynév tartalékban.
Benett se szép önmagában sem, és extra tehertétel, hogy az -ett végződéstől nőinek látszó férfinév.
Az egész ikerpár olyan végúl a gondosan megtervezett neveikkel, mintha egy szem Bernadettet vártak volna és kényszerűségből osztották volna a nevet kétfelé -- szóval ezeket a szülőket szerintem fölösleges mentegetni.
Szerintem se csúnya, de először én is furán néztem, és nem tudtam eldönteni, hogy akkor most a Berna az Bernát extrásítása-e vagy a Bernadetté. Aztán láttam, hogy írtad, hogy fiú-lány pár. :)
De szerintem is lesznek vele gondjai, mert nem biztos, hogy érteni fogják, és lesz majd párszor Bertának is írva. (És Bernátnak is, szerintem...)
Benetten már akkor is csodálkoztam, amikor a műsorvezető fia kapta, de ezekután én tuti nem adtam volna (mondjuk én amúgy se).
Hétvégén egy játszóházban egy kisfiú játszott a lányom mellett, és végig füleltem, hogy most akkor mi is a kissrác neve? Kérdeztem is, hogy most akkor Kerecsen vagy Kenese? De kiderült, hogy Kemecse. Hááát, szerintem neki is fog majd kelleni magyarázkodni...
Nekem nem hangzik csúnyán, dehát ízlések és pofonok ugye : )
sztem nem fog küzdeni Berna, annyi olyan név van ma már, ami régebben nem volt, v. csak nem hallottuk... és a mai gyerekek, fiatalok elfogadóbbak, én ezt veszem észre. (minden téren, nemcsak nevek terén). Benett sokkal furibb nekem, de nyilván ezt is megszokják/megszokjuk. (nekem a Büszkeség és balítélet Bennet családja jut eszembe róla, meg az unszimpi műsorvezető Balázs fiát is így hívják, tehát lehet h csak ezért)
Ernát annyira nem, de azért tegyük a szíveinkre a kezeinket, nem egy szép hangsor...
(ha már, akkor a Berna még egy fokkal jobb...)
Látod, ezt nem tudom megérteni: nyugodtan anyakönyvezhették volna Bernadettnek, s otthon szólíthatnák Bernának, de nem, nekik lepapírozott extravagancia kell. Oszt küszködjön szegény lány a nevével, mert minden második ember megfogja kérdezni, hogy "nem Bernadett?"
Most ismeretlenül így jól ledorongolom őket, pedig én inkább a jelenséget helytelenítem, az egyéneket - valahol - meg tudom érteni.
Szerintem a Bernáról csak lemaradt a 'dett' a végéről :-P
De komolyan: én a Bernadettől függetlenül is olyan csonkának érzem így ezt a hangsort. Befejezetlen. Vezetéknévnek még el tudnám képzelni, de keresztnévnek semmiképp... :-(
Kerestem pár hónapja Anna tesó mellé kislánynevet, végül a férjem egy reggel arra ébredt, hogy a lánya Adél lesz :) Szerdán meg is született, tegnap haza is hoztuk Adélt :)
Nálunk az első gyereknél focimánia (nem az enyém) miatt a Milán/Herta nevek merültek fel félkomolyan, de aztán nem léptük meg (szerencsére, mert így is küzdelmes volt a harmadik fiúnak is nevet találni, hát még ha csak focicsapat lehetett volna).
Nekem tetszik, de elfogult vagyok: kb 6 éve utazgatás közben összeakadtunk egy 10 hónapos példánnyal, tüneményes baba volt. Azóta nagyon tetszik ez a név, bár saját gyereknél mégse merült fel opcióként.