Én is éppen az útépítéssel szívok. Egy egészen apró üvegházam van. Az út maga szép is lett, kiszuperált teraszkövekböl van, de kissé besüllyesztettem, és melléje az ágyást támasztó deszkákat egyenlöre nem sikerült bevernem. Holnap újra megpróbálom.
Tovább fejlesztettük ma a fólisátrunkat: utat építettünka közepén végig, méghozzá a szomszéd bontott téglájából. Másfél fektetett tégla a szélessége, a végén közészórtunk homokot, igatán szép lett. Majd talán lesz róla fénykép is a közeljövőben! Az út mindkét oldalán 120-120 cm az ágyásszélesség. Kellene még merőlegesen az útra kb 120 cm-enként néhány belépő tégla is, hogy hozzáférjek a növényekhez, mert 120 cm-re nem tudok benyúlni. Ez lesz a következő dolog, aztán februárban ráhúzzuk a fóliát, meg ajtót teszünk a végére. Az ajtó is a szomszéd kiszupereált ajtaja lesz, amit körbefűrészelünk, hogy csak egy keret maradjon, aztán bevonjuk fóliával. Szörnyű száraz a föld, alig nedves a felső 20 cm-s réteg, alatta csontszáraz. Azt mondják, rém száraz lesz a nyár :((
Kedves Földtúró! Üdv a "földhözragadtak" között. Szerencséd volt, hogy így sikerült megcsinálnod a fóliát. Az enyém is tulajdonképpen kombinált üveg és fóliaház. Előtte nekem is egy 5*2m méretű fóliám volt, ami elég egy család ellátására. A tapasztalataimat természetesen megosztom mindenkivel itt, és a biokert fórumon. Megírom mit és mikor csinálok, no meg azt is hogyan. Ha kérdésetek merül fel, ha tudom megválaszolom. Remélem örömöd tellik a kertedben, jó munkát és jó egészséget kívánok hozzá.
Üdv Mindenkinek! Tavaly volt először konyhakertem egy Bp környéki faluban, így az első tapasztalaokat megszereztem. Aztán tavaly ősszel elkezdtem fóliasátor után vágyakozni, olvastam sokat a neten meg online-antikváriumban vett szakkönyvekben róla. A vágy egyre nagyobb lett, pénz azonban nem volt rá. Honnan lehetne nekem fóliasátram ingyen? Hát lett. A szomszéd faluban lomtalanítás volt, elmentem, hátha találok valami fa vagy fém anyagot, amiből a vázát megépíthetjük. Ha hiszitek, ha nem, egy kész-komplett műanyag fóliasátor-váz volt kirakva az egyik ház elé, 8 db 6 méteres műanyag cső, alig bírtuk hazahozni. Kedves párom leásta őket kb 1/2 m mélyen a földbe, kettőt a tetején hosszába rádrótozott-ragasztott, és készen áll. Lett így egy 6x3 m-es fóliasátrunk, egy gazdaboltban vettünk rá fóliát, egy ekkora darab 10 ezer Ft volt. Azt tanácsolta egy ismerős, hogy februárban tegyük fel rá a fóliát, addig hadd kapja meg a föld a téli csapadékot. Nagyon tetszik il1321 üvegháza, meg a képen látható konyhakertje is. Valami hasonlót szeretnék én is megvalósítani, a cél az lenne, hogy 5 fős családomat el tudjam látni zöldséggel, ne kelljen arra költeni. Nagy köszönettel vennék ehhez tanácsokat, például Tőled, kedves il1321, hogy mikor mit hová, hogyan. Paradicsomot, paprikát, uborkát palántáztam tavaly, szobában, aztán zutty ki a szabadba. Mit kell most, a fóliasátorban másképp csinálni? Minden tanácsnak örülök, aztán szívesen megosztom a tapasztalataimat Veletek. Üdv földtúró
zoongary... volna egy olyan kérdésem,hogy ez az üvegház hol épűlt?Csak mert nemrég meglátogatott egy nagyon jó barátom aki ha jól emlékszem Hollandiában vett részt egy ilyen ház építkezésén.Keress meg e-mailen,mert szeretném vele tartani a kapcsolatot.Köszönöm.Kellemes Ünnepeket!
Most lehet duggatni zöldhagymának való. Februárban szintén. Lehet korai, saját retked, karalábéd. Két három héttel a szabadföldi előtt paprika, paradicsom, uborka. Ősszel ki lehet tolni a termesztési időt retekkel. hagymával, spenóttal, karalábéval. Mi pl kígyóuborkát egy darabot nem vettünk, a két tő novemberig ellátott. Nem kell annyira komolyan venni mindent. Az enyém is szellőzik több helyen, nem olyan nagy baj az. A lényege: saját termesztés, testmozgás, jó levegő. Ebből primőrökkel nem fogsz piacolni. Találd meg a lehetőségeket. Üdv.
Elolvastam az ajánlott könyvet, és eléggé elrettentö, hogy három féle kategóriára osztja az üvegházakat, de még a legutolsó, un. "hideg" üvegháznál is elöfeltételnek tartja a fütést, hogy legalább fagymentesen tartsa a lakókat. Nekem fütésem egyáltalán nincs, nem is megoldható sem szerkezetileg (nincs a közelében áram) sem anyagilag. Még egy másik gondom is van, az üvegház egyszerü, szimpla üvegböl készült olcsó, nagyáruházi konstrukció, és nemcsak, hogy fütve nincs, de az üveg és az aluprofil illeszkedése a legtöbb helyen nem tökéletes, néhol akár félujjnyi rés is van közte, szigetelöprofilt nem is látott, így hiába is füteném. Hát, nagyon elbizonytalanodtam, mire lesz ez egyáltalán jó...
csak egy ötlet: üveget olcsón lehet szerezni pl. müanyagablak gyártótól. nekem is onnan van. horganyzott U vas profil hulladékot (a müanyag ablak profiljába csavarozzák bele) pedig a méh-telepre hordják.néhány tubus sziloplaszt meg egy kis beton és kész az üvegház.
Megmondom öszintén két éve volt és már nem emlékszem rá.Egy ismerösöm fedezte fel valamelyik kiállitáson öket,nyáron telefonos egyeztetés után kocsival lementünk,megkerestük a telephelyet,és amikor végigvezettek,és elmondták az üvegházak fajtáit,akkor közölték,hogy ilyen közepes méretüekkel(ami ugye nekik miniatür semmi)nem foglalkoznak.
o csak érdeklődtem.Két éve mikor az üvegházamat épittettem akkor Szegeden egy cég 5000 nm alatt nem is állt szoba az emberrel,pedig nagyon jo kis holland házakat szereltek,árultak.Nekem meg itt Pesten nem többhektáros kertjeink vannak mint vidéken:((Igy csak egy 9x4 m-es kellett.Egy használt ukrán üvegházat vettem azt szerelték valahogy össze.DE bövitenem kell majd hamarosan 1-2 éven belül,egy 6X4 méteres szárnnyal,és félek megint ott leszek ahol a part szakad:((Ha normálisat akarok,ilyen elemekböl,akkor majd azt mondják tul kicsi,ha meg készet akarok venni akkor meg az lesz ilyen ilyen nagyot nem árulnak.Valahogy ilyen középmérettel senki nem foglalkozik hazánkban:((
a haz kozepen hosszaba van ket cso(kozepen vannak a nyitomotorok),ezek egy un fogashazhoz kapcsolodnak minden egyes keresztmerevitonel.a fogashazhoz pedig a
nyitocsovek kapcsolodnak,ezekhez van az ablak rogzitve
.
ez a ket kozepso,hosszaban elhejezett cso a fogashazakkal.
az egyik jobbra fordul es a bal oldali ablakokat nyitj a masik az ellenkezoje
1. Tallózás - itt megkeresed a feltöteni kívánt képet
2. Feltölt - alul megjelenik a kép egy kis idő múlva
3. Beszúrás - alul a képnél a beszúrásra kell klikkelni a kép megjelenik fent a szövegnél is (Explorer), csak ekkor lesz igazán fent a kép. Mozilla-nál csak annyi lesz, hogy [image]
4. Végül mehet.
Ha túl nagy a kép mérete akkor át kell méretezni pl. ha xp-t használsz akkor ott van a Microsoft Photo Editor (megnyitod a képet - Image - Resize - Units: Pixels - a nagyobb értéket átírod mondjuk 800 -ra) - Save as.. adni kell egy nevet neki és kész. Ezt a képet kell feltöltened.
Ez lesz a nyerö megoldás,- szerintem se bírja el. Majd pénteken megnézed. Félnék is megfúrni azt a filigrán aluprofilt.
Il123, a szakkönyveket nem találtam, -legalábbis az idevágót nem- a bio-topicon.
Most egyenlöre elhatároztam, hogy utat fogok építeni bele, meg ágyásszegélyt, ahogy lejjebb láttam valamelyikötöknél, csak sajnálom a 3 vadon nött paradicsomot, akik pont a tervezett út közepén állnak, de sokra amúgy se mennek, meg a molytetü is megtámadta öket.
Ha a függőleges tartó tartja a polcok egész súlyát, azt elbírja az építmény?
Én inkább úgy oldanám meg, hogy a földre vagy legalább a betonszegélyre támaszkodjon az állvány, az átmenő vagy lemezcsavar pedig csak a stabilitást biztosítsa.