Igazából és főleg a női vonalra mondom hogy jó volna ide egy viszonylag stabil és fix összeállítás, ne úgy verődjön össze a csapat hogy mindig egy másik négyes tolja.
Már csak azért is mert egyrészt nagyon közel volt az olimpiai kijutás a debreceni selejtezőn, másrészt meg ott az a német csapat tudott csak egy utolsó pillanatos kosárral nyerni a dudaszó pillanatában, akik az olimpián meg végül aranyérmesek lettek. Tehát van ám lehetőség ebben...
Szerintem egyedül Demeter Attila, aki kizárólag 3x3-as mostanság. Mindenki más nagypályán is játszik.
A nőknél főleg, ők általában NB1-ben, a férfiak többnyire másodosztályban.
A kérdés csak az, hogy ki hogy osztja meg az idejét a két sportág között.
A 3x3-ban megtanult dolgok szerintem hasznosak lehetnek nagypályán is a játékosoknak. Palánk közeli befejezések, pick and roll, gyorsabb gondolkodás.
Főleg fiatalabbaknak lenne érdemes mindkettőt csinálni, még több energiájuk, idejük van. Aztán ha bejön a nagypályás karrier, akkor úgyis azt kell továbbvinni, ha meg nem jön be, akkor meg lehet a 3x3-ra több időt szánni.
Pont erről írtam, hogy nemzetenként a top 100 kosaras az nem a 3*3-ban lesz, mert a 100. legjobb is annyit keres 'hagyományos' kosarasként, hogy nincs értelme a 3*3-mal foglalkozni. Amíg nem lesz nagyságrendekkel több pénz a 3*3ban, addig nyeri Hollandi a az olimpiát és addig lesz a bajnokságből kiörögedett Ivosev és társai a magyar válogatott.
De ennek kérdés, van-e értelme. Mert szabadidősportként, streetballként sok van, de..
Ki az a hülye aki u14-ben ilyenek összehoz? Oké, hogy nálunk van ilyen bajnokság, de akkora eltérések lehetnek itt a játékosok között, hogy csak na, ez a korosztály az akceleráltak mekkája, van aki már felnőtt fizikummal bír majdnem.
A magyar női 3x3 válogatottban nagypályás kosaras is volt, Sopron Basket játékos például.
Amúgy itt a hollandok amolyan piaci rést találhattak és gondolom ráfeküdtek erre a dologra.))
Hát USA furcsa itt, nem létezik hogy egy akkora országból ne találnának 4 értelmes kosarast. Mondjuk a jobbak nyilván más summáért nagypályáznak. Egy olyan elméleti lehetőség, hogy mi történhetne ha mondjuk Steph Curry, LeBron James , Kevin Durant, Anthony Davis bevállalna egy efféle mókát?...
Szerintem igen komoly mészárlás volna egy ilyenből.)) Mondjuk a játékidő rövidsége adna némi esélyt talán másoknak, emiatt lehetne tán nagyobb a szórása az eredményeknek, elég egy kis "run" dolgot elkapni és már alig van idő a fordításra. Na meg ezek az események az amúgy is kevéske idő második részére nagyjából egy büntetőpárbajra fokozódnak le, legalább is amikor én néztem folyton ez ment...
Nem tudom, hogy mellékesben tudják-e csinálni, vagy pl mint röpiben mennyire válik ez szét. Azért szerintem vannak itt is a 3x3-ban bizonyos sajátosságok, pl meddig jutnának el az olimpia bajnok hollandok, ha a pályás amcsi csapatból kapnának rendre 3-3 játékost ellenfélül, azaz hányszor nyernének ők?
46 olimpiai érmük van a románoknak összesen evezésből, a második legtöbb az összes sportágat nézve.
Érdekesek ezek, hogy melyik országban minek van/lesz kulturája, hagyománya. Valszeg az sem törvényszerű, hogy Mo. kajak nagyhatalom, valaki, valakik miatt egyszer így alakult.
Hollandia, akik normál kosárlabdában mondjuk úgy, sehol nincsenek, megnyerte a férfi és a női 3*3 kosárlabda tornát, ezek is elképesztő érdekesek.
És kérdés, mikor fogják a komoly kosaras nemzetek komolyan venni a sportágat. De mivel egy nemzet 100. legjobb kosarasa is jól keres hagyományos kosarasként akár spanyol, akár francia, akár szerb. mivel végtelen pénz van a sportágban, ezért nagyon komoly pénzeknek kellene a 3*3-ba áramolni, hogy reális alternítava legyen tényleg jó, nem másodvonalbeli játékosoknak is. Mivel a skillset az lényegében ugyanaz.
A vizilabdát is ugyanabban a vízben tolják meg a szinkronúszást is :). Nyílván a kajak-kenu lobbi elnyomta az evezős sportot, de ez is olyan mint a tenisz, meg a lovaglás, régen úri sportnak tartották, technikásabb, bonyolultabb maga a mozgás és az eszközök is, ennél egyszerűbbnek tűnt a KK. Az evezésnek óriási egyetemi hagyományai vannak az angolszász országokban, a fiam Cambridge-ben tanul, ő is ott kezdett el evezni (addig kézizett itthon), de teljesen beszippantotta a közeg, mind a 31 college-nak van saját boat club-ja, óriási presztizsharc megy az egyetem belüli versenyeken is, halál profi a közeg, jó a hangulat. Csak azt nem értem, hogyan jönek a képbe a románok...
Nekem sincs jó véleményem Jenő munkásságáról,de ez az állandó baszogatása már túl van tolva. Gondolom a főnökei is észrevették a hiányosságait,felkészületlenségét, rossz stílusát,mert nagyon félretették,hátrasorolták a csapatban. Ezek után nem kéne már rugdosni. Persze ha ősszel visszajön okoskodni a mennyeibe.....
Nagyon érdekes, hogy kinek a pöcse vége Knézy. Amikor az MTVbe vissza akart menni, akkor mondták neki, hogy "kösz, de nem kösz". Aztán jött a telefon, hogy akkor mi lesz a pozíció. Biztosan így még nagyobb élmény vele együtt dolgozni.
Azt nézem, hogy a vizes sportok egy részében kiemelkedően jók vagyunk, de mellette a nem nagyhatalom európai országok, akik jól szerepeltek az olimpián pl. Hollandia és a románok is, nyertek egy csomó érmet evezésben. Hollandia 8-at, Románia 5-öt (a teljes 9 érmükből). De a britek is nyertek 8 evezős érmet, vmi brutál mennyiségű szám van ott is.
Mi arra nem akarunk ráfeküdni?
Vagy ahhoz tenger kell?
Ennyire más, mint a kajak, amiben pedig a legtöbb érmet tudtuk elhozni?
A múltkori negatív hsz után ma azt kell mondanom,hogy ez egy óriási meccs volt. Most az amcsik az elejétől nagyon beleálltak a meccsbe. Szükségük is volt rá,mert a franciák is nagyot mentek.
Ha ezek az amcsi sztárok még oda is teszik magukat,akkor nem nagyon lehet megverni őket. Curryre meg nincsenek szavak. Nagy játék volt.