Mindkettőtöknek igaza van ("snowspeeder" és "eredetileg airspeeder"), ott van az oldalon a szövegben:
When stationed on Hoth, the Rebel Alliance modified T-47 airspeeders to become snowspeeders, fast flying conveyances for patrol and defense of their hidden base. It took some doing to keep the crippling cold from permanently grounding their airforce, but Rebel ingenuity overcame the relentless Hoth elements. The T-47 airspeeder is a small, wedge-shaped craft with two forward-facing laser cannons. In its rear arc is a harpoon gun fitted with a heavy-duty tow cable. The snowspeeder is a two-man vessel, with a pilot and rear-facing tailgunner.
Persze ebből nem derül ki, miért kellett akkor még a "hidegre is átállítani" őket, ha már át voltak alakítva :)
Az se túl világos, hogy akkor csak a snowspeedernek van két fős személyzete, az airspeedernek nincs?
dehát ezen a bolygón alapvetően is hideg van :D hát hogy jöttek ide azokkal, ha nem voltak átállítva a hidegre? :D eleve, épp a sztori előtt 1 nappal érkeztek? de a bázis (ami nem kicsi!!!) már kész, azt nem a szél fújta össze, szóval volt idő bőven mindenre és az építkezésben is vélhetően használták ezeket a járműveket (mert ha nem, akkor MINEK vannak itt???) no mindegy, szerencsére másnap reggelre már átállították őket vagy épp a hőmérsékleti határon billegett a dolog? mittudomén, mínusz 5 még OK, de mínusz 10 már sajnos nem és hát Luke-nak pont most kellett leesnie a lóról :D
Az meg az őshonos tauntanokkal megy szembe, mert ha még erre sem volt idejük, akkor arra hogy volt, hogy ezeket a vadállatokat befogják, betörjék, lovaglásra alkalmassá tegyék :D
Egyébként ennek kapcsán is sokan panaszkodnak a Disney Wars-ra, hogy gyak. minden bolygó egyforma, Lucas még CG hiányában is igyekezett az OT-ben változatos helyszíneket használni, de igazából a PT-ben kerültek elő olyan bolygók (Utapau, a víz alatti Naboo, Kaskyyyk, stb.) amik tényleg idegenszerűek lettek, ehhez képest az elmúlt évek sorijaiban nagyon megúszósak voltak a bolygók. Ha valami látványos, akkor meg általában fan service, egy régebbit mutatnak újra. Lehet, hogy a PT CG-je rosszul öregedett, de nekem továbbra is lenne igényem fantáziadúsabb bolygókra, ahol nem csak 1-2 új állat van vagy csak az intelligens létforma más, hanem idegen növények, földrajzi képződmények, stb. Persze sok reményem nincs, hogy lesz ilyen, bár a Skeleton Crew sztorijába pont beleillene mindenféle változatos idegen helyszín.
igen, az életszerűbb, hogy a műszaki csapat, akik felhúzták a bázist, kisebb supporttal érkeztek és a helyi Tauntaunokat befogva használták rövidtávú közlekedésre. aztán jöttek a siklók, egyéb járművek az utánpótlással.
csak a magyar szinkron által terjedt el az a kifejezés, hogy hósikló. holott ezek eredetileg Air-Speederek, amelyek alkalmazása többrétű. pl. az Obi-Wan soriban amikor megmentik Leiát akkor is egy ilyen siklót használnak, de normál éghajlati környezetben. szóval amikor épp átköltöztek a Hoth-ra Lucas ezzel a dumával, hogy nem voltak az Air-Speederek hidegre átállítva csak azt érzékeltette, hogy a lázadó csapatok valóban nem rég költöztek ide. szerintem ez teljesen oké.
Dehogy vitatkozunk :) én csak leírtam, hogy hogyan éltem meg a film ezen aspektusait gyerekként. Nyilván, ma már tudom ezt logikusan máshogy is látni + azóta van ezer egyéb forrás (pl forgatókönyv) ami alapján azért már más a dolog. Meg amúgy nem is erről akartam beszélni, csak valahogy ebbe az irányba mentünk, nem baj. No de:
Igen, kihajthatta a belét, de a néző fejében első körben szerintem akkor is inkább a megfagyás fogalmazódik meg, hiszen:
1. Luke még életben van, tehát "olyan sokat" nem feküdt a hóban, vagyis Han viszonylag hamar ért ide
2. Luke is eljutott a hátasával lényegében pontosan ebbe a távolságba, szóval olyan nagyon egy másik (ráadásul pihent!) tauntaun számára sem lehetett ez a táv olyan sokkal megterhelőbb, hogy bele kelljen halnia
3. A deck officer is arra utalt, hogy meg fog fagyni a taun, a néző számára EZ az információ, mert Han "hajtását" nem látjuk
Igen, nekem is az volt az első gondolatom, hogy Han is bebújt Luke mellé a bélésbe, ugyanakkor másnap reggel egyáltalán nem kelt a ruházata olyan benyomást, mintha egy döglött állat beleiből mászott volna elő :) Szóval mégsem abban aludt, hanem bizony abban a sátorban (?) vagy miben, amiről egyébként tesz említést egy korábbi forgatókönyv, illetve a regény is, de a filmben nem olyan nagyon egyértelmű ez a dolog. Egyébként Han nem építget semmit, max a könyvben. Kifújja magát a büdös miatt, aztán elővesz valamit a nyereg alól, ami engem leginkább a rádiójára emlékeztet, de nem épít semmit. Hogy mit eszik a Wampa? Fogalmam sincs :D Ugyanakkor a Hoth-ban az a jó, hogy teljesen élettelen, lakhatatlan. De Wampa mégis van rajta, nem tudom, de nekem a többi nem odavalósi az alapfelvetés miatt :D
Visszatérve a tauntaunhoz: mire is jó ez az állat, ha sem a hideget, sem a túlzott igénybevételt nem bírja? :D egy sérült ember a hóban fekve (!) is nagyobb eséllyel él túl, mint ez az úgyamúgy itt őshonos állat :D Na mindegy, nem kell válaszolni, már csak marháskodok
Ahogy Strato is írja, a belét is kihajtotta Han. Utána meg a meleg belébe költöznek hőseink, azért nem halnak meg :)
A sátrat most meg nem mondom, hogy a filmből ugrik be vagy a könyvből, de valamit építget ott Han, az biztos.
Ha a tauntaun nem őshonos, akkor a wampa se lehet az (mit enne ott a barlangjában), nem hinném, hogy a felkelők egész ökoszisztémát szállítottak oda. Amúgy meg kár vitázni ezen, Lucas nem volt exobiológus :) a Tatuin is megérne egy misét, hogy mi a franc tartja fenn növényzet hiányában...
A filmben azt látni, hogy valamit elővesz, ami nekem amúgy leginkább a rádiójára hasonlít.
Másnap pedig egy nagyobb méretű, hosszanti hóbucka mellett áll, ami leginkább a halott Tauntaun hófödte testére emlékeztet és nyilván nehéz is volna ott más egyébre asszociálni.
"De nekem itt sosem hiányzott ez a logikai kapocs. Szóval ha benne marad, talán túl lett volna magyarázva (mutatva) egy picit."
Őszintén szólva sosem hiányzott a filmből nekem sem ez a magyarázat, mert nem is jutott eszembe, hogy ez a két faszi ugyanaz lehet. :)
Mármint, a sötét kocsmában kíséri a kamera Luke-ot, Bent és Csubit, megáll a kamera egy háttérszereplőn, majd snitt: kint a verőfényes napsütésben egy ember beszélget a rohamosztagosokkal. Senki se mondja, hogy itt egyből levágta, hogy ez a két ember ugyanaz az egy ember! :D
Szóval csak miután láttam a kivágott pillanatot (és megvilágosodtam, hogy ez a két faszi egy), azután érzem azt, hogy ezt nem kellett volna kivágni, hiszen – számomra legalábbis – csak így lett egyértelmű a helyzet arra vonatkozóan is, hogy C3PO mire teszi azt a megjegyzését. :)
A filmben azt látjuk, hogy nagyon rossz az idő. A rossz időbe a nem őshonos, de sérült Luke nem hal bele. A nem őshonos, ámde törékeny ember Han Solo sem hal bele. Csak az őshonos Tauntaun (Han Soloé) hal bele ebbe a körülménybe :) hát...
Megérzi: ott az az érdekes, hogy Luke (aki jedi!) viszont nem érzi meg azt a veszélyt!
A Földön is vannak olyan körülmények, amit az amúgy hidegtűrő állatok sem bírnak. Attól még élhettek ott, hogy a kritikus hideget sokáig nem bírják. Nekem fura lenne, hogy a felkelők még tauntaunokat is szállítottak, és nem is nagyon hiszem, hogy lett volna idejük befogni őket, amikor a "birodalmi flotta végigkergette őket a galaxison". Pár hete viszont már ott lehettek, ionágyút, pajzsot gondolom nem pár óra alatt építenek fel, az idő alatt beidomíthattak tauntaunokat. Egyébként úgy emlékszem a tauntaun meg is érzi a wampa közeledtét, innen is gondolnám, hogy őshonos fajok.
Pont a napokban. Eztem a filmet ujra es van egy mondat a deck officer szajabol, hogy nem tudnak kimenni Luke-ot keresni mert a siklok jincsenek meg atallitva a hidegre. A tauntaunok meg az ennyire hideget mar nem birjak. Ergo nem innen szarmazo hatasok. Nekem ez mindig egyertelmu volt.
ugyanakkor van olyan elmélet is, miszerint a lázadók még éppen csak most érkeztek, hadd ne mondjam, még megmelegedni sem volt idejük (éérteeeeed! megmelegedni, a Hoth-on, éééérteeeed, hát óóórjási!) :D
ezt bizonyítja, hogy épp csak most találkoztak először a Wampákkal (mondanám, ha nem lenne kivágva a jelenet) és ha így, akkor mégis, hogyan volt idejük arra, hogy egy őshonos faj (taun) példányait ekkora mennyiségben betörjék, megszelídítsék, hátasukká tegyék stb? talán hihetőbb, ha azt gondoljuk, hogy ezek egy másik, csakugyan igencsak hideg bolygóról származnak/hozták magukkal és hát ezért bírják csak korlátozottan az extrém hideget, mert ez már nekik is túlzás
így megmaradt a Hoth lakatlanságának misztériája is
"Valamit rágcsált a wampa még előtte"
igen, de már csak a Special Editionben
mondjuk ha azt számításba vesszük (én nem akartam volna), akkor az vélhetően Luke hátasa volt
egyszerűen visszament érte az óriáscica :D hiszen a desszertet már rögzítette a plafonra
A filmből vajmi kevés derül ki, de azt kétlem, hogy a felkelők hozták volna a tauntaunokat, őslakos fajnak tűnnek. Egyébként csak az éjjelt nem bírják meg a vihart, amikor be kellett zárni a kapukat, jobb időben rajtuk őrjáratoztak. Valószínű kint ilyenkor el tudnak bújni valahol. Régebben voltak okoskodások, hogy vannak a Hoth-nak melegebb/kontinentálisabb éghajlatú részei is (de az elég hülyeségnek tűnik, akkor miért nem ott szálltak le), a legújabb ez a barlang+gejzír elmélet, hogy ezek csinálnak annyi meleget, hogy valami gyér növényzet megél.
Szerintem Luke csak a desszert lett volna :) Valamit rágcsált a wampa még előtte, hogy Luke-ot meg akarta kóstolni :) Mint az oroszlánok-tigrisek, akik alapból nem embert esznek, de némelyik rászokik...
Ja, tényleg, a tauntaunok. Azok amúgy idevalósiak? Mert ugyebár a nagy hidegben meghalnak
És igen, akár ehetnének taunt is, de az egyetlen példány, akit látni a filmben pont nem ezt csinálja, hanem a már szemmel láthatóan is kevesebb kalóriát tartalmazó Luke-ra megy rá :D
(ha már: azt így hogy oldotta meg és főleg minek és miért pont így, hogy kicsit megolvasztotta a jeget a plafonon és addig tartotta oda Luke lábfejét, hogy az visszafagyjon és utána így lóghasson lefelé? ha én Wampa volnék, csak simán kitörném az ember lábait ilyen esetben, szóval amúgy egy ilyen Wampa valamennyire intelligens lény, hogy ilyen szofisztikált módszerei vannak?)
És talán a legnagyobb ilyen kimaradt dolog a Wampa ügy az Echo bázison úgy en bloc, amiből nagyjából semmi sem maradt, csak itt-ott néhány kis nyom, ugyebár
Viszont nekem ez sem volt gond, mert így mindig úgy tudtam nézni a Hoth-ra, hogy teljes mértékben élettelen és lakatlan és az egyetlen (!) élőlény az az egy szál Wampa, aki feltűnik a filmben. És hogy azzal is Luke találkozik először. Ez így egészen más, mintha tudatában volna annak (korábbi Wampa támadás a bázis ellen), hogy nem is olyan lakatlan a bolygó. Jó, persze, abba meg nem gondoltam bele, hogy de akkor mit evett EDDIG? A filmben látható apró, a többi Wampára utaló jeleket meg csak sokkal később vettem észre, ha minden igaz, egy Star Wars Insiderben :D
Végülis, igazad van, talán benne lehetett volna hagyni ezeket a kis jeleneteket. De nekem itt sosem hiányzott ez a logikai kapocs. Szóval ha benne marad, talán túl lett volna magyarázva (mutatva) egy picit. És erre nemigen van példa ezekben a filmekben! Úgy értem arra, hogy egy ilyen aprócska "háttérfolyamatot" ennyire megmutogatnak. De megpróbálhatunk példát hozni mégis, úgyis uborkaszezon van :) Én ezt amúgy mindig úgy értelmeztem, hogy a droidok tudják, hogy Luke-ék benn vannak és az "utca embere" valami infót ad át a birodalmiaknak a kocsma ajtajában. Ezt látja a néző is és akkor mondja Artunak, amit. Nekem itt sosem volt hiányérzetem.
Példa még: Threepio és R2 és a rögzítő peckek, nekem azok voltak néha zavaros dolgok.
Meg amikor Ben elriasztja a Tuskeneket a hangjával, én ott egész sokáig nem vágtam, hogy milyen hang jön ki belőle, meg hogy az belőle jön ki és nem csak valami akármilyen háttérzaj.
Ha már Tuskenek: az viszont elég jól meg van mutatva, hogy nézik őket a puska távcsövével, meg "lóra" pattannak stb, ez kb egy hasonló "folyamatábra", mint a kocsmás lett volna és ezt is kb lehetne érteni akkor is, ha "csak úgy" előugrana a Tusken a sziklákon (ahogy egy filmmel később a Wampa, ugyebár (bár ennek is tudjuk az okát))
Illetve amikor eladják a siklót, nekem valahogy akkor is úgy "látszott", hogy ezt éppen most adták el és igazából levágtak innen nekem néhány másodpercet, nem tudom, Kenobi mozdulata olyan :D De itt meg ugye olyan bénán sikerült a vásárló úr jelmeze, hogy inkább igyekeztek egyáltalán nem megmutatni a bizniszt
Visszatérve a kocsmás jelenetre, jobban belegondolva, azok eléggé túlterhelt jelenetek már enélkül is.
Ugyebár riaszt az a riasztó és kiküldik a droidokat, aztán látni, ahogy Kenobi alkudozni kezd Chewieval, aztán látni, hogy Greedo is már ott somfordál, Luke-ba belekötnek, fénykardsuhogtatás, megbeszélés Hannal, Threepio odakinn aggódik, bejönnek a rohamosztagosok, érkezik Greedo is. És akkor innnen még Han csaját is inkább kivágták és akkor vannak még a másodlagos (cselekményhez nem tartozó) háttérjelenetek is, a zenekar, az idegen lények, az egyik inni átveszi az italát, egyik-másikuk meg még össze is különböznek, szóval elég sokmindent meg lehet itt figyelni, kell itt megfigyelni. Én pl igencsak sokadik megtekintésre vettem észre, hogy Kenobi kb elsőre Chewie mellé ül le és magyaráznak egymásnak
Egyébként képregényekben is tökre csípem, amikor vannak apró háttéresemények. Pl a Leonard képregényekben van néha egy macska, egy egér meg egy koponya. Ha őket nem nézed, csak a főszereplőket, akkor talán észre sem veszed. De néha ők is sajátosan reagálnak, csinálnak valamit vagy kapcsolatban vannak a fő sztorival, szóval ilyen kis képregény a képregényben. De mondjuk 9 "kockából" ők csak 3-ban láthatóak, na ilyen dolgok :)