Hát tényleg kiszúrás, de mit csináljak, ha nincs a szomszédban Waldorf :(
Azért nem a világvége. Dunapláza közelében (ez gyalog 20 perc tőlünk) a 13. kerben lakom és a X. kerületben fogok dolgozni. Ezek alapján nekünk a 3. kerületi és a 16. kerületi waldorf jöhet számításba. 3. kerületi ugyan ellenkező irány mint a munkahelyem vagy férjem munkahelye, de jó a tömegközlekedés oda. 16. kerület kicsit messzebb van, de a munkahelyeinkhez közelebb. Csak én járok kocsival ezért a tömegközlekedést is számításba kell venni. Főleg a szülői esteken, mert hazavinni és visszaérni nem tudnék.
Nekünk csak alternatív iskola jó, mert fiam elég elvarázsolt, más mint a többi gyerek.
Igen, kb. idáig kellene eljutni, hogy mérlegelni tudjon az ember, mi számít elszórásnak, és mi nem. Mert szerintem pl. nem elszórás az, ha azt az iskolát támogatom, ahova a gyermekem jár, hiszen nekem is érdekem, hogy minél jobb helyzetbe kerüljön az intézmény (ami nem mellesleg jobb az én gyerekemnek is). És, ha ezt nem tudom pénzzel elősegíteni, akkor megpróbálhatom máshogy. Csak sokan nem így gondolkodnak.
Köszi a részletes választ, bár igazán az iskolai érdekel, de lehet, hogy hasonló.
Megjegyzésedre meg csak annyit, hogy könnyű kiragadni egy mondatot és abba belekötni. Ha tovább olvastál volna látnád a magyarázatot is. Egyenlőre azt se tudom elképzelni, hogy munka mellett és ilyen messzire hordva a gyereket suliba, hogy lesz egymásra időnk. A többin meg nem gondolkodom, mert nem az a fontos számomra, hogy a suli fel legyen söpörve.
Nem tandíj, alapítványi hozzájárulás (több okból nem mindegy). Már miért ne mondhatná? És nem a többi szülőhöz képest kell megítélni, hanem önmagadhoz képest. Mert, ha havi egymilliót keresek(höhö), meg sem kottyan ötvenezer, ellenben havi százból a 16 is súlyos tud lenni. És ebben az esetben (meg akármikor is) nekem olymindegy, hogy más mennyit keres.
Egyébként a dilemmád tökéletesen érthető. Nehéz lenne azt mondani, hogy ha 500 ft-tal többet fizetnénk havonta, akkor összeomlana a családi költségvetés. Vajon meddig lehet 500 ft-jával emelni a tétet, amíg tényleg összeomlik? Vagy másként: miről mondunk le előbb: a külföldi nyaralásról vagy a tét emeléséről? Nem állítanám, hogy számunkra nem okoz komoly fejtörést a kérdés. Minden ősszel!
Egyébként nem hiszem, hogy van olyan ember, akinek mindegy. A gazdagok többnyire azért is (maradnak) gazdagok, mert nem szórják a pénzt. És mások a standardok. Az egyiknek ugyanúgy fáj lemondani a tengerentúli nyaralásról, mint a másiknak egy új télikabátról a 10 éve nyúzott helyett. Vagy mégjobban!
Elsőre valóban elég nehéz ezt megsaccolni, de nem 13 évre kell elkötelezned magad, hanem csupán 12 hónapra. Ugyanis minden ősszel újra megkérdezik tőled, hogy ebben a tanévben mennyivel tudsz hozzájárulni az iskola fenntartásához. Mindig megmondják azt is, hogy mi a szükséges minimum (ennek osztályátlagban ki kell jönnie -- sokszor úgy is csinálják, hogy összeülnek a szülők a szülői esten, és addig játszanak a számokkal, míg ki nem hozzák az osztályátlagot. Pl. körbeadnak egy papírt, amire mindenki -- név nélkül -- ráír egy összeget, és ha nem elég, megint körbeadják. Mindenki eldönti maga, képes-e feljebb menni), és azt is, hogy mi lenne az iskola számára ideális ajánlás. A többi egyéni nagyvonalúság és szociális helyzet függvénye.
Nem nem arról van szó, hogy sérti az igazságérzetemet (vagy mégis? ÁÁÁ nem) :) Vagyis nem értem :) Próbáld meg valahogy elmagyarázni, hogy hogy működik, mert tényleg nem értem és nem értetlenkedni szeretnék, csak azt gondolná egy laikus, hogy ha elmegy egy fizetős suliba, akkor megmondják, hogy ennyi a tandíj és kész. Ha nem tudom fizetni nem megyek oda. De ha azt mondják, hogy fizess 15 és 25 ezer forint között belátásod szerint, akkor miért mondaná valaki, hogy jó akkor 25. Nem arról van szó, hogy éhezünk, ki tudjuk fizetni mindkét összeget, de megérezzük a különbséget. Persze biztos van akinek mindegy és ha 3x ennyit keresnénk nekem se lenne ez téma. És honnan tudjam például, hogy a többi szülőhöz képest hogy ítéljem meg saját szociális helyzetünket?
Ezek számomra azért fontos kérdések, mert nem pár hónapra íratnám be a gyerekemet. Ha az iskola mellett döntök, akkor 8-13 évig fizetnem kell. Nem vehetem ki a suliból, csak mert rosszul mértem fel anyagi helyzetünket. Hülye hasonlat, de olyan mint a lakáshitel, ha belevágok hosszú ideig fizetem.
Adóval kapcsolatban meg, hát igen, jó lenne ha többet adóznék és nem adóemelésre gondoltam :)
Szolidaritással meg nincs problémám, csak egyenlőre tények adatok számok érdekelnek :)
Olyan elég kevés van, aki a dupláját fizeti... Azért, aki megengedheti magának, és jó érzéssel meg tudja tenni, az megtoldja; legalábbis felkerekíti a támogatás összegét. Havi 15-20 ezer forintról van szó. Egy 30 fős osztályba akár 2 gyerek is járhat ingyen, ha a többiek csak egy-két ezressel megtoldják a havi összeget. Persze az összkép ennél árnyaltabb, nagy különbségek vannak...
Suliban ezen felül vannak még kirándulások, osztálypénz (havi 500, mondjuk, de ez sulifüggő). Ennivalót mindenki maga visz általában (első-másodikban szokott lenni esetleg máshogy, de az meg félévente egy alkalom), valamint ebédbefizetés (ha van lehetőség a suliban enni), "füzetpénz" (füzet, kréta, stb.), szintén iskolafüggő, hogy mennyi. Ezek zöme nem opcionális,mint ahogy a minimális támogatás befizetése sem. El lehet tőle térni lefelé, de általában csak erős indokkal.
A szülőik este 6-7 között kezdődnek a legtöbb w-iskolában. A gyerekvigyázás nincs megoldva, de ilyen későn már nem is lehetnek gyerekek az iskolában. Mindig vannak szülők, akik nótóriusan késnek -- nem bírnak előbb odaérni. Emiatt még sosem tapasztaltam feszültséget. Mindenki igyekszik a tőle telhetőre -- ez az előfeltevés az uralkodó.
THR írta: "az iskoláért szószerint semmit nem tudok és nem is akarok tenni." Ebből kiindulva véleményem szerint ez nem az ő helyük. Tisztelem annyira hogy komolyan veszem, amit ír. Ennyit a lenézésről, nem kommentálom tovább.
Kedves TH3R1,
mi ovisok vagyunk, majd a sulit leírja valaki illetékes, de talán nincs nagy különbség: havi egy szülői est, félévente egy takarítás, egy mosás, egy Mihály napi ünnep, egy mÁrton napi ünnep (ezek lehet, hogy az iskolásoknál már külön vannak, csak a gyerekeknek), egy adventi ünnep, egy bazár, esetleg egy farsang (ez valahol szülős, valahol csak gyerekes, nálunk változó), egy nyár-ünnep. A farsanghoz, a bazárhoz, a Mihály naphoz és a nyár-ünnephez kapcsolódik nálunk szülői feladat (Mihály: sárkánykészítés, farsang: teremberendezés, bazár: kézműves termékek készítése, bazáron : ki és bepakolás, termékek árusítása, játszóházban tevékenység-vezetés, büfében segítés stb., nyár-ünnep: udvar díszítés és szétszedés..) Évkezdetkor festés, nagytakarítás, kisebb barkácsolási munkák szintén a szülők dolga. Nálunk a havi átlagos befizetés kb 12.000 ft, 5000-22000 terjed a skála, ez azt hiszem extrém alacsony a w-ovik között, küzd is sajnos az ovi. Ez nem egy gazdag környék, úgyhogy az iskola még jobban küzd. Ezen kívül vinni kell a szokásos tisztasági csomagot (zsepi, szalvéta, Wc-papír, szappan,) de ez máshol is így van, meg a kaját, de az a suliban szintén nincs. Több most nem jut az eszmbe. Minden opcionális, de engem pl zavar, ha valakit nagyon nem zavar, hogy nem csinál semmit...A pénz más kérdés, azt én jobban megértem, ha nagyok az eltérések. A melóval sajnos úgy vagyok, hogy mindenki tudja, hogy ez mivel jár, lehet tervezni és nagyon helyes,hogy te pl ezt így körüljárod, sajnos nem mindenki teszi meg. (Váratlan élethelyzetek persze vannak-betegség, ikerszülés stb..:-))).
Két másik magániskolát is próbáltunk. Az egyik szemérmetlenül drága volt, és köszönőviszonyban sem voltak a körülmények sem a számlával, sem az ígéretekkel. A családok is rémesek voltak, a legviszataszítóbban hivalkodó újgazdagok vitték a prímet. A másik elég jó, színvonalas iskola, szimpatikus pedagógiai programmal, amit elég jól meg is valósítanak -- különösen az alsó tagozatban, de a gyerekem egy idő után nem érezte jól magát az osztályában, mert a jeles bizonyítványával nem tudott magának olyan megbecsülést kivívni magának a közösségben, mint mások a menő cuccaikkal. (Nagyon jellemző sajnos, hogy sokat dolgozó és többnyire szimpatikus, nagyon jómódú emberek nagyon neveletlen, elkényeztetett gyerekei rázzák ott a rongyot...) Ezen kívül alkalmunk volt tapasztalatokat szerezni két állami iskoláról is, mindkettő színvonalas állami gimnázium hírében áll, az egyikről lesújtó tapasztalatokat szereztünk az okatás színvonalának szempontjából, a másik elég jó, de itt is azt látom, hogy az előnyeit azért is tudja annyira jól kihasználni a gyerekem, mert nem egy jutalmazáson és büntetésen alapuló tekintélyelvű szisztémában szocializálódott, hanem tisztában van a saját értékeivel és érdekeivel, és nem fél érvényre juttatni őket.
Mi kimondottan a második gyerekünk túlérzékeny alkatához kerestünk iskolát, és találtuk meg a Waldorfban az ideális jelöltet. Nekünk ez teljesen bejött, és aztán már a többi gyerekünket is odavittük. Csak időközben váltunk a wladorf-pedagógia elkötelezett támogatóivá.
OFF Nem vagyok kötözködő hajlamú, csak nem haygom a kötözködést válasz nélkül.:)
És udvariasságom az "adjonisten-fogadjisten" elvén működik.:) A modorom az viszont valóban nyers, de ez meg annak köszönhető, hogy munka közben fórumozok, nem vagyok képes körmondatokra. ON
Tévedésben vagy, pusztán a kötözködésért nem kezdek gépelni, az mások szokása itt. Ha nem jött le a mondanivalóm, bocs, de nem az én hibám.
Szülői est este van (mint a neve is mutatja), általában 1/2 6-6-tól, hogy mindenki odérjen. Gyerek otthon van, mert ha elhúzódik a beszélgetés, akkor sokáig tart a szülői, és az nem jó a gyereknek (meg amúgy is, mit csinálna a sötét iskolában). Ilyenkor nagymama, bébiszittyó, szomszéd stb. segítségét kell igénybe venni.
Ugyanígy kérdezhetnénk, hogy hogyan lehetséges, hogy nem egyformán adóznak az emberek. Ezt nem gúnyolódásként mondom, hanem gondolatébresztő gyanánt.
A w-iskolák szociális értelemben is közösségként próbálnak működni. Ez jól-rosszul meg is valósul. Egyrészt a helyzet tükrözi a magyar demokrácia minden gyermekbetegségét -- pl. némelyek egyáltalán nem hajlandók kivenni a részüket a méltányos közteherviselésből --; másrészt viszont valóban van pár család az iskolában, akiket sikerült közadakozásból fenntartani a felszínen hosszabb-rövidebb ideig, amíg krízishelyzetben voltak -- súlyos betegség, haláleset, munkanélküliség, tűzeset, akármi következtében; és minden osztályban van egy-két gyerek, akiknek a részét a többiek dobják össze, mert a szüleik nem képesek érdemben hozzájárulni az iskola fenntartási költségeihez. Ez a rendszer a szolidaritásra épül, és minden működési zavara abból adódik, hogy a szolidaritás nincs meg olyan mértékben, mint ideális lenne.
Én azt gondolom, ha ez az elképzelés ellenkezik az igazságérzeteddel, akkor az sokkal nagyobb akadálya a w-ban való beilleszkedéseteknek, mint az, hogy görcsölsz amiatt, hogy a fenébe fogod beszuszakolni az agyonzsúfolt határidődnaplódba a havi egy szülőit, vagy a kéthavi egy takarítást (ami csak az elemi legalsóbb osztályaiban ilyen gyakori, később egyre ritkul), ami senkinek sem egyszerű feladat! (Egyébként mindig vannak, akik képtelenek beszuszakolni... Nincsenek kiválthatatlan feladatok. Az ilyen problémákra többnyire van megoldás.)
Milyen iskolákat próbáltál és azok miért nem voltak jók. Te miért a Waldorfot választottad? A többi iskola is alternatív volt, ahonnan eljöttetek?
Tényleg jól hangzik a szülői, így már nem is olyan rémes az a havi 1. Mikor vannak a szülőik időben. És Ilyenkor a gyerekekre vigyáz valaki tanár vagy bejönnek a szülőkkel, vagy meg kell oldani a hazajutásukat, mert az elég nagy szervezést igényelne havonta, mivel férjem 2 műszakban dolgozik és van kistesó is. Ha szülői után kell a gyereket átvennem, akkor nem is lenne gond.
Hát Florg nekem éppen nem mondott semmit, csak kötözködni akart, de köszi majd odafigyelek mit mond, bár én túl sokat beszélgetni nem szándékozom vele :)
Nos, az előzőre nem reagálnék, mert puszta indulatból írtad, úgy tűnik, tele is van csúsztatással. (Egyvalamit mégis: megfelelő kérédsre elég informatív szoktam lenni, aki ezt nem látja, súlyos olvasási nehézségei lehetnek. A hozzászólásaidból pedig pont nem jön le, hogy bárminek is utánaolvastál volna,(és a csípős megjegyzéseket megteszem bizony akkor is, ha nem tetszik, ez ugyanis egy fórum)).
Mint a fórumban sokszor leírtuk már, annyit dolgozol, amennyit a lehetőségeid engednek, és annyit fizetsz, amennyit a lehetőségeid engednek. Ideális esetben. Persze ehhez az kell, hoghy ne az "én nem teszek semmit a suliért, és punktum" hozzáállással indulj neki, hanem minimum nyitottan. És bizony jó esetben fizet duplaannyit az, aki nem tesz semmit a suliért, és ezzel tesz. De aki alapból indulatokkal indít, tényleg jobb, ha elgondolkodik más sulin is, vagy magába néz.
A szülőkkel való beszélgetést meg azért ajánlottam, mert a suliban biztosan szülőkkel találkozol, nem pedig arctalan topiklakókkal. És nem a nyílt napról beszéltem, hanem a jövendő elsős szülőknek szóló előadásokról, amik mostanság indulnak mindenütt, és akkor is el lehet menni, ha az ember gyereke öt éves.
A havi szülői est hasznos dolog; egyetlen másfajta (3 másfajtát, összesen 4 iskolát próbáltunk még) iskolában sem kaptam olyan pontos és megbízható képet arról, mi folyik az iskolában, mit tanul a gyerekem, hogyan áll, milyen az osztálytanító, milyen az osztályközösség -- szóval, hogy mi van -- mint ezeknek a szülői esteknek az érdeméből. Néha persze nem bír elmenni az ember, de érdemes rendszeresen részt venni rajtuk! Nem olyan kibírhatatlanul sok, mint elsőre tűnik!
Én azt gondolom, Te komolyan veszed ezt a dolgot, s ez már tiszteletet ébreszt. Ha vannak konkrét kérdéseid, szívesen válaszolok.
(Florg stílusán meg szerintem nem érdemes fennakadni. Valóban kötözködő hajlamú és az udvariasság nem a legfőbb értéke, de amikor éppen mond is valamit, akkor érdemes ám odafigyelni, mert tudja, hogy miről beszél!)
Köszi én is pont ezt érzem. El nem tudom képzelni hogy fér bele az időmbe az iskolai munka, de nem kivonni akarom magam a munka alól.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy hogy lehetséges, hogy nem egyformán fizetnek a szülők? Mi nem állunk annyira jól, de ha a gyerekem fejlődésének ez a suli a legjobb, akkor kifizetjük amit kell nem fogunk tőle nyomorogni, de önként biztos nem fogom a dupláját fizetni.
Azt hiszem florg olvtárs egy waldorf iskola igazgatója, szóval éppen jó helyen kérdezted.... hát nagyjából így viszonyulnak mindenkihez akinek vagy kétségei vagy kritikái vannak . A waldorfot csak dicsérni szabad. Teccik érteni?
Nehéz konkrétan kérdezni, amíg csak ismerkedek a sulival. Minden szép és jó volt, amíg csak a módszereket és álltalános véleményeket ismertem. De most, hogy itt olvaslak titeket, hogy mennyire aktívnak kell lenni, kicsit csalódtam.
Konkrétan az érdekel, hogy azon kívűl, hogy reggel beviszem a gyereket és délután érte megyek, milyen feladatok hárulnak rám és ezek milyen gyakorisággal. És a befizetett fix összegen kívűl, amit ha tudsz írdd meg légyszíves, hogy mennyi, milyen egyéb költségek vannak? Gondolok például az említett szendvics és bábkészítésre. Ezeket nekem kell finanszírozni? Kiváncsi lennék pl egy évre havi lebontásban, milyen programok feladatok költségek vannak.