Keresés

Részletes keresés

növénybubus Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8008

bocsánat, a "peperomia szárán egyesével ÁLLNAK a levelek ( a fáradtság.. )

Előzmény: növénybubus (8007)
növénybubus Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8007

peperomia tuti nem. ha megfigyeled, a pepeormia szárán egyesével vallak a levelek, bojler növényének pedig kettesével, egymással szemben helyezkednek el. kettes levéllállás a pepromiáknál nem létezik. ez alapján az echeveria is ki van zárva, neki körkörösen helyezkednek el a levelei. a Crassuláknak viszont kettesével állnak a levelei. tehát a crassulafélék között kell keresgélnünk :P

Előzmény: énisegy (8006)
énisegy Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8006

Na hát ez az!!:))

Azt kéne kideríteni hogy végülis mi ez. Pozsgás és pozsgás között is van tartásbeli különbség, mind átültetés, teleltetés, mozgatás hely...tűző nap vagy árnyékos terasz szintjén. Viaszvirágot tűző napra kitenni nem szabad, a crassula az árnyékban felnyurgul pedig mindkettő pozsi.

Jó lenne tudni hogy Bojler növényének van-e szára, vagy egy felnyurgult levélrózsás növényről van-e szó.

Szerencsére Bojler ezzel nem vitát indított hanem az agyunkat tornáztatja!!:))

Nb-Anna Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8005

http://www.elicriso.it/it/come_coltivare/echeveria/

Én azért nem zárnám ki az Echeveriát, ráadásul Bt.nő képén az egyik alsó levél mintha hullámos lenne - az Echeveria-hibrideknél több ilyen is van. Egyébként nekem is van Peperomiám /tarka), és Echeveriám is, bár a képen láthatónál húsosabb levelű faj /alighanem E. derenbergii.)

Flanell Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8004

Peperomia kizárt.

Ha letörsz egy levelet, célszerűen alulról, és lehajítod a cserép földjére, kis növényke fejlődik belőle.

Mindenképpen pozsgásként tartandó, ritka öntözés nyáron is, valamint hideg, félszáraz teleltetés.

énisegy Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8003

Ez pedig a peperomia obtusifolia, de keress rá   /nem saját kép!!/

Itt virágával:

A növény egyébként nagyonszép pozsgás, a tarka változat nem olyan régóta kapható csak.

énisegy Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8002

Vita nincs. Csak annyi hogy a crassulának és a peperomiának más más igényeik vannak.

A kérdés annyi volt, hogy bár a növény jól érzi magát, hogy lehetne megoldani hogy a növény ismét kerekebb és nagyobb leveleket hozzon.

Nézd, ez az én borsom...tudom tarka..:) Kerekebb, nagyobb levelekkel, a fiatal levelek viszont ugyanolyan lant formájúak mint

a képen.

Nb-Anna Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8001

Szia, látom, jókora vitát vált ki a növényed. Én Tozatu-val értek egyet, szerintem a növényed pozsgás, valamelyik Echeveria-faj lehet (talán gibbiflora?). A gondozási tippekkel is egyetértek. Peperomia viszont biztos nem lehet, annak nincs ilyen hamvas-kékes levelű változata - legalábbis még nem találkoztam ilyennel. A Peperomia levélalakja is más. Ha virágozna, még könnyebben eldönthető lenne a kérdés.

Előzmény: Bojlertestű nő (7994)
énisegy Creative Commons License 2011.08.25 0 0 8000

Ettől a gondozástól ki fog nyiffanni ez a növény......

Előzmény: Tozatu (7998)
énisegy Creative Commons License 2011.08.25 0 0 7999

Ez Peperomia obtusifolia, köze nincs a crassulához.

Magyarul borsarc, díszbors, törpebors.

Télen nyáron lakásban ablak mellett érzi jól magát, egyenletes szobahőmérsékleten.

Ha a hajtáscsúcsát visszavágod, hoz oldalhajtásokat. Ettől majd tömzsibb lesz. A gond az, hogy ez alacsony nem marad, mivel egy elég lassan növő futónövény.

Nekem a tarka változata van.

Tozatu Creative Commons License 2011.08.24 0 0 7998

A majomfával rokon,mint pozsgás,úgy is kell tartani.Ha nyúrgul kevés a fény neki és ne öntözd túl,mert kirothad.Télen pihentetni szükséges,meleg szobában elcsúnyul.Nyáron akár ki is teheted a szabadba és feleddkezz el róla.

növénybubus Creative Commons License 2011.08.17 0 0 7997

nincs mit :)

Előzmény: Bojlertestű nő (7996)
Bojlertestű nő Creative Commons License 2011.08.15 0 0 7996

Kipróbálom! Köszönöm!

Előzmény: növénybubus (7995)
növénybubus Creative Commons License 2011.08.15 0 0 7995

rengeteg nap, ritka öntözés, télen hűvös teleltetés, minimális öntözéssel

Bojlertestű nő Creative Commons License 2011.08.15 0 0 7994

Sziasztok!

Tavaly télen vettem ezt a levelei alapján pozsgás (?) növényt.

(A leveleknek nincs baja, nem foltoak, csak most ültettem át a virágot és nincs még lemosva. :))

Jól érzi magát itt, 3-4  új kis növényt tudtam mellőle áttelepíteni, nevelgetni és maga a virág is többszörösére nőtt azóta. 

A kérdésem az, hogy mit lehet vajon tenni, annak érdekében, hogy a virág alacsony maradjon és hatalmas kerek leveleket hozzon(mint korábban), tehát inkább tömzsi és telt legyen,  mint nyurga, összevissza növő levelű?  Hagyni kéne kis cserépben nyomorogni, vagy mi lehet a megoldás?

Előre is köszönöm a segítséget!

Flanell Creative Commons License 2011.08.15 0 0 7993

Atka?

Előzmény: horika_ (7987)
növénybubus Creative Commons License 2011.08.12 0 0 7992

ez sem kizárt. először próbáld meg az átültetést. ha nem segít, akkor gyanakodhatunk fertőzésre.

Előzmény: horika_ (7991)
horika_ Creative Commons License 2011.08.12 0 0 7991

Zuhanynál egy félig bevágott zacskóval le szoktam takarni a földjét, így nem sok víz jut be. Csak ezt a fajtát szoktam ilyen sűrűn letusolni, mert a bolyhos leveleibe elég hamar beletapad a por és csúnya lesz tőle.

Átültetve még nem volt. 1,5 éve vettem és azóta minimum megkétszerezte a hajtásait, az egyik büszkeségem - volt.

Közben rájöttem, hogy nyaralás előtt egyhelyre csoportosítottam a növényeket hogy a szomszádnak könnyebb legyen öntözni. Több másik növénnyel is érintkezett, lehet, hogy onnan kapott el valamit...

Előzmény: növénybubus (7990)
növénybubus Creative Commons License 2011.08.11 0 0 7990

a két hét is elég tartós. ha a növény gyökere vízben áll, nem kap levegőt. pár nap alatt megfullad. a heti zuhanyozás sok. általában negyedévente bőven elég lezuhanyozni a növényt. zuhanyozáskor a földre is megy víz, jócskán, ami szintén a túlöntözésre vezet vissza abban az esetben, ha két zuhanyozás közben is öntözöd. meg kell várni két locsolás közt, amíg a föld felső 2-3 centije megszikkad. nagyon remélem, hogy csak ápolási hiba, azt könnyű orvosolni. mikor volt utoljára átültetve? gondolkoztam még, földuntság is lehet. a növény is termel salakanyagot, amik a gyökereken keresztül távoznak, és a talajban raktározódnak. ez felgyülemlik a cserép földjében, ami a növényed számára méreg. ezen a tápozás nem segít, egy kiadós átültetés viszont igen :)

Előzmény: horika_ (7989)
horika_ Creative Commons License 2011.08.11 0 0 7989

Köszönöm válaszod.

A száraz levegőt azért lőném ki, mert nincs szó extrém száraz körülményekről, ill. eddig nagyon jó volt neki az a hely. Plusz hetente van zuhany.Meg ilyen gyors ütemű romlást szerintem nem tud a száraz levegő előidézni.

A tápanyaghiány sem esélyes, ui. kb. háromhetente kap Substralt.

Túlöntözés... Ez nincs kizárva, mert a tünetek kezdete előtt a növények a szomszédra lettek bízva két hétre, és nem fukarkodott a vízzel... :(( De tartós túlöntözésről biztosan nem beszélhetünk.

Szóval inkább a baktérium / gomba lesz a megoldás. A gyökereket holnap átnézem.

Köszi még1x!

Előzmény: növénybubus (7988)
növénybubus Creative Commons License 2011.08.11 0 0 7988

száraz levegő, tápanyaghiány, túlöntözés, gombásodás, bakteriális fertőzés... hirtelen ez jutott eszembe, de meg nem mondom, ezek közül melyik. nézd meg a gyökereit, élnek-e a halottakat vágd le, ültesg át friss földbe, ne tocsogjon soha a vízben és naponta permetezd. ha ezek után is ugyanezt csinálja, akkor maradt a baci vagy a gomba.

Előzmény: horika_ (7987)
horika_ Creative Commons License 2011.08.10 0 0 7987

És a képek:

Előzmény: horika_ (7986)
horika_ Creative Commons License 2011.08.10 0 0 7986

Sziasztok!

Néhány hete az egyik Calatheám (Rufibarba) állapota rohamos ütemben romlani kezdett. A levelei kívülről bebarnulnak, elszáradnak és összepöndörödnek. A földje nyirkos, rendszeresen kap zuhanyt és másfél éve van ugyanott. Eddig gyönyörűen fejlődött, de most napi 2-3 levelet kell levágnom.

Van vkinek ötlete?

Köszönöm!

anblock_italia Creative Commons License 2011.08.04 0 0 7985

Sajnos ebben hiába reménykedsz:-( Amikor először megjelent utána nagyon kemény tél volt, az egyik legkeményebb az utóbbi években, a fügék lefagytak, de ezek sajna előjöttek tavasszal, pedig én is nagyon reménykedtem! Nem tudom mi lesz a megoldás, mert a kertes övezetkben is talán ha minden 10.- gazda figyel oda a növényzetére, és hát az utcákról ne is beszéljünk. Nyílván nem lenne jó állandóan mérgeket fecskendezni mindenhová.., reméljük talán valahogy mégis megoldódik. Tavaly és az idén is kevesebb volt, feltehetően a sok eső miatt, de azért az sem lenne jó, ha ilyen esős nyarak lennének. Szóval szerintem elég komoly a gond!:-(

Előzmény: Gömbtatu (7984)
Gömbtatu Creative Commons License 2011.08.04 0 0 7984

Köszönöm a válaszokat. Igen, sajnos én is azt látom, hogy mindenfelé megtelepedtek, a muskátlira nem mentek rá egyelőre, annak talán nem szeretik az illatát. Remélem, lesz egy jó kemény tél, és az megoldja a gondot.

Előzmény: anblock_italia (7977)
növénybubus Creative Commons License 2011.08.01 0 0 7983

ömm... a guzmaia minden, csak nem pozsgás, köze nincs hozzájuk. párás klímájú esőerdőkben él, fák elágazásaiban. esőerdőről tudni érdemes, hogy ott szinte minden nap esik az eső. tehát... víz és páraigényes növény. persze, nem szereti, ha tocsog a vízben, de a pozsgás növények tartási módszere sem áll közel hozzá. árnyékos, meleg és párás helyet igényell, szemben a pozsgásokkal, amik napfényen és száraz levegőn, szomjaztatva érzik jól magukat. broméliafélék között is vannak pozsgások, pl a tillandsia egyes fajai. de a guzmania nem pozsgás, még egy kicsit sem :)

Előzmény: trigi0722 (7980)
nyüffi Creative Commons License 2011.08.01 0 0 7982

természetesen faggyúszErű:)

Előzmény: nyüffi (7981)
nyüffi Creative Commons License 2011.08.01 0 0 7981

sziasztok,

a denevérvirágom kezdi önmagát rendbehozni:)) viszont újabb kérdésem lenne, a hawaii-pálma levelein faggyúszarű gömböcskék jelentek meg, félnem kell tőlük vagy sem?

trigi0722 Creative Commons License 2011.07.31 0 0 7980

Nem lehullatja, szép lassan el fog száradni a színes része, akkor majd ki kell vágni. Ez pozsgás, nem kell neki sok víz és sokáig  szép marad.

Igen, ha elvirágzik, akkor is tovább él.:-)

Előzmény: by-169 (7973)
növénybubus Creative Commons License 2011.07.31 0 0 7979

elvirágzik, azaz elszárad a virágzata. ezután az egész növény elpusztul, a sarjakat kivéve, azok tovább élnek. a broméliafélék ilyenek, elvirágzás után elpusztulnak. a sarjakat leválaszthatod, és külön elültetheted, de így is hagyhatod, ahogy most van, mutatós, dús lesz. természetesen az elpusztult részt le kell vágni.

Előzmény: by-169 (7973)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!