Keresés

Részletes keresés

Hesperos Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6440
Másodvetésben én sem vagyok teljesen otthon, de a nagyapám egyszer csinált egy táblázatot arról, hogy mit hogyan szokott ő. Hátha mész vele valamire. Júliusban szokott vetni: 27. hét : uborka és tök. 28. hét: bab és cékla. 29. hét: saláta és téliretek. 30. hét: sárgarépa. 31. hét: saláta. Augusztusban vet: 32. hét: spenót. 33. hét: téliretek és a 35. héten sóskát. Én idén próbáltam ki és vetettem babot másodvetésnek illetve borsót is korábban de az nem sikerült.
Előzmény: kicsee (6439)
kicsee Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6439
Még gyakorolnom kell ezt a másodvetésés szemléletet. Mi nem szoktuk így soha. Korábban is vagyunk ugye az időjárással nekem lassan vége a mezőgazdasági évnek... Bár lehet most kedvet kaptam még egy két dolog elvetésére.

Súgjátok meg nekem mit lehet ilyenkor, vagy mit érdemes?
Előzmény: CBNora (6438)
CBNora Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6438
Milyen korán értékeled az évet!
Nálunk még virágzik a krumpli, akkora a szára, hogy nem lehet közé menni. Még a tavalyit esszük.
A paradicsomot esszük, egyelőre győzzük nyersen. Elfogyott a Cuproxát, további sok eső várható, kell még venni. Még nincs baja sem a krumplinak, sem a paradicsomnak, de nem szabad elkiabálni.
Nemrég vetettem futó zöldbabot, most kezd csavarodni a szára.
Kezdenek nőni a sütőtökök a kerítésen, pár már nagyobbacska, és most kezdenek igazán kötődni a termések.
A kígyóuborka és a Bernadett a szabadban kezd kimúlni, az üvegházban nagyon atkás. A legszebb az a kettő, amelyik cserépben van fal mellett. Még pár adag saláta ki fog jönni abból, ami van rajtuk. A Mohikánt most kezdtük enni. Finomabb, mint a Perez volt. Apróbb, de több van rajta, talán a héja is vékonyabb. Jövőre is ezt vetem inkább.
A paprikát is már szedjük. Egy Elefontormány csípett. Eddig még nem jártunk így. Nem nagyon esszük az erőset.
A répa nálunk is a szokásos, a pasztinákból még nem húztam ki, a lombja szép.
Szépen kikelt a kétféle téli retek, saláta, káposztarépa, kb. 5 centis a cékla. A versenyhagyma még bent van, átmérőjök átlag 5 centi. Finom édesek, de nem éppen verseny méret. Már konyul a szára, nemsokára azt is kiszedem. A helyére jön majd a Húsvéti rózsa retek őszre.
A káposztafélék tele vannak liszteskével, felhőkben röpködnek körülöttük. Tetvesek is voltak, azok már eltűntek. Káposztapoloska is kevés van már. Az összes kártevő ellenére elég normálisan nőnek.
Előzmény: kicsee (6436)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6437
Szia! Egyáltalán nem titok, az én csepegtetőm ilyen házilag barkácsolt, így nem a kerti vízhálózatra van kötve (mert nem bírná a nyomást), hanem egy 150l-es exolajoshordóra. Így nagyon egyszerű a dolog, mivel a csepegtetés úgy néz ki, hogy fogom a hordót, feltöltöm vízzel és kinyitom a csapot, a víz meg a gravitációnak engedve szépen kifolyik. Mikor tápoldatozni akarom a csepegtetőn lévő növényeket, egyszerűen hozzákeverem a 150l vízhez a tápoldatot arányosan, és jól feloldom benne.
Előzmény: miksza63 (6435)
kicsee Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6436
Üdv mindenkinek!
Régen nem jelentkeztem, gondolom nem is hiányoztam senkinek :D :D

Egy kis beszámoló:
A bab kuka lett, egyáltalán nem sikerült jól, valami gebasz lehetett a maggal, mert egyrészt itt-ott kelt ki, másrészt meg a csövekben alig van babszem.

Paradicsom nagyon jól sikerült kb a felét szedtük le (látva a még zöld bogyókat),
40kg lett, szóval olyan 70-80kg biztos lesz. Ki is passzíroztam, ez a paradicsom inkább húsos, mint leves, de végülis az íz számít. Ennek fényében nem rossz a lé mennyisége, 15liter lett belőle + amit behörpöltünk.

Krumpli is meghálálta a gondoskodást, eddig 30kilót ettünk meg ez kb 2 sor a 15ből.
Az átlagos gumónagyság 8-10-12centi átmérőjú. Attől függ, hogy a sor elején van vagy végén, ahol kevesebb vizet kapott... De láttam tenyérnyi átmérőjűt is, többet is.

Töknek meleg volt egy kicsit az idei nyár, a vicc kedvéért meghagytam egyet, kiváncsiságből, hogy meddig nő. Vastagabb, mint a combom(100kg vagyok :) ) és kb egy méter hosszú.

Dinnye megadta magát szerintem, nem figyeltem rá eléggé, több víz és tápanyag kellett volna.

Zöldség-répa-karalábé-uborka-cékla-hagyma hozta az elvárt szintet, meg vagyok elégedve velük. A hagymával különösen, finom ízletes, nem agyösszehúzóan erős. :)
Káposzta csak elenyésző mennyiségben használható fel, nem szereti a földet valószínű. A paprika a célegyenesben adta fel a küzdelmet, szerintem valamit nem jól csinálhatok, vagy ez sem szereti a földet.
Borsót, retket már megbeszéltük, hogy nem ebben az évben könyvelhetjük el az évtized termését. Kb mást nem is termeltünk értékelhető mennyiségben.

Ha esetleg nem esne eső a következő két hétben nem bánnám, akkor kezdjük felszedni a krumplit, a szára már szárad elfelé.
Összeségében jó év volt, főleg azoknak a növényeknek amiket nagyon szeretünk.
miksza63 Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6435

Szia!

Hogyan oldottad meg a csepegtetőn keresztüli tápoldatozást? Ha nem titok. :)))

Előzmény: Hesperos (6425)
katbo Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6434
Kicsit elcsúszott a szöveg, ami szépen terem, az az üvegházi.
Előzmény: katbo (6433)
katbo Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6433

Sziasztok, már megint csak futok utánatok.

Mindenkinek gratulálok a szép termésekhez, ahol baj van, oda jobbulást kívánok.

Nálunk a palántáról neveltek szépen teremnek, a ki nem nőtt répa helyére én is salátát akartam ma szórni. Kár, hogy nem tettem, mert ez a jó nagy zuhi jót tett volna nekik.

Mutatok Nektek két képet.

Ez a kicsi épphogy csak kinőtt a földből és csak terem.

Itt nem lett jó a kép, de nagyon szépen teremnek.

Tao, mi újság a cukkinikkel?

Anyósomnak adott palánták hatalmasakat teremnek. (a sárga minik)

Nálunk meg egész pici állapotában, már a tövön el kezd rothadni. Eddig még csak egy nőtt meg mininek nevezhető állapotúra. A csíkos és a normál  szépen hoz termést.

CBNora Creative Commons License 2008.07.18 0 0 6432
Egyre jobban örülök, hogy vasárnap kiszedtem a hagymát, és vetettem a helyére salátát, retket. Már minden kikelt, nem kellett locsolni. A krumpliknak nagyon nagy a lombja, most még megvédi a gumókat a kimosástól.
Előzmény: Hesperos (6431)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.18 0 0 6431
Nekem egész életét fólia alatt tölti el, a paprikák mellett. A sok esőnek én sem örülök, a sok felhőszakadás kimosta a krumplit, és a hagymának sem tesz jót a túl sok víz.
Előzmény: ptp2 (6430)
ptp2 Creative Commons License 2008.07.18 0 0 6430
Néztem róla képeket, jól néz ki. Embertelen ez a sok eső már, csoda hogy még nem rothadt el a földön, ma is esett, szinte minden nap.. Júniusban is 120 mm volt. Most már jöhetne rá egy kis száraz meleg mert itt fog nekem éretlenül megrohadni. Neked még fólia alatt van?
Hesperos Creative Commons License 2008.07.18 0 0 6429
Nagy keresések árán mégiscsak előkerült az a papír. A dinnye charentais fajtához tartozik, amiről azt írják, hogy magas cukortartalmú, gerezdes héjú, lazacszínű húsú, kerek termésű fajta, és ezt csak sátorban lehet nevelni amennyire az ábrákon látom.
Előzmény: Hesperos (6428)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.18 0 0 6428
Hát... akármennyire is kerestem a papírjukat az már nincs meg. Így nem tudom milyen fajta. Viszont arra emlékszem hogy nem magyar volt a mag, valahonnan külföldről hoztak valamelyik rokon.
Előzmény: Hesperos (6427)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6427
Hű... Megnézem neked a vetőcsomagolását mert fejből nem tudom már...
Előzmény: ptp2 (6426)
ptp2 Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6426
Orthocidos lével én is kezeltem palántadőlés ellen. Ezüstananász fajta sárga húsú. Magnéziumot is kapott azt elfelejtettem írni. A tied milyen fajta?
Hesperos Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6425
Kimaradt a tápok közül a Kálium. Kapott még csepegtetőn át kálium oldatot is.
Hesperos Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6424
Szia! Én összesen 10-12 tövet nevelek sátorban, ebből 4 földben van a többiek pedig konténerben. A sátori növények mindegyikéhez hasonlóan ezek is csepegtető rendszerről kapják a vizet, így egységesen minden növénnyel kapták kis korukban (a paprika virágzásáig) tápoldatként a Fertical I-et hetente, valamint mikor át lettek ültetve a palántanevelő ládákból földbe illetve konténerbe, gomba ellen az összes gyökerét kezeltem Orthocid 50WP-vel. A paprika virágzása után Fertical II-t kaptak 2x, majd a mostani tápoldatozással a csepegtetőn keresztül 2 hetente kapnak Volldüngert (1:10-hez arányban). Először 2008.06.07-én permeteztem a dinnyéket Mikal 64WP-vel, majd rá egy hónapra 2008.07.04-én kombinálva lett a Mikal, a Champion, az Orthocid és az Actara, illetve még lesz permetezve 1szer Bi58-al. Jelenleg ugyan úgy kezel mint az uborkát, minden mellékhajtást, kacsot, letörök, így csak a fő hajtás marad meg. Az enyém 1 hónappal későbbi vetés mint, a tied, így ezen még, amit találtam termést nagyon kicsi, és még rengeteg virág van rajta.
Előzmény: ptp2 (6423)
ptp2 Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6423
Én is idén nevelek először sárgadinnyét, összesen 5 tövet, szabadföldön május eleji vetéssel, jelenleg így néz ki: http://www.picamatic.com/view/632663_P1050775/ érdekes hogy 2 féle dinnye van rajta mint ahogy a képen is látszik, a világosabbikból van 2 db rajtuk, a sötétből 8-10 db, pedig egy fajta a mag, szerintem az egyik típus nem lesz jó dinnye, és vannak még kis kezdemények. Visszavágtam a hosszú indákat így kis területet vesz igénybe és talán nem is megy el feleslegesen a tápanyag a hosszú indákba, így 5 tőről kb 10-15 db dinnye lesz úgy számolom. A permetezése 2 hetente történik Amistarral és 1x vagy 2x Championt és Actarát kapott még hozzá. 1x Volldüngert és 1x Wuxal Kálciumot. Te mivel kezelted? Szép egészségesek.
Előzmény: Hesperos (6419)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6422
Válaszodat köszönöm.
Előzmény: Vezso (6421)
Vezso Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6421
Én ugyan nem dinnyézek, de apám az üvegházra szokta kívülről felfuttatni, aztán hagymazsákba teszi a dinnyéket.
Előzmény: Hesperos (6420)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.17 0 0 6420
Na jó... úgy látom a képeket nem sikerült beszúrni megfelelően de azért megpróbálom még egyszer. Jó éjt nektek!

Hesperos Creative Commons License 2008.07.16 0 0 6419
Szép estét!

Az a kérdésem lenne, hogy van e valakinek bármilyen tapasztalata a sárgadinnyével kapcsolatban? Én most nevelek először dinnyefajtát és érdekelne, hogy mire kéne ügyelnem? Már felkötöttem őket, úgy tervezem hogy felfuttatom őket a sátor bordáinak az ívén és a dinnyéket szépen külön-külön kis raschel zsákokban kötöm fel, hogy ne szakadjanak le ahogy megnőnek. Szerintetek ez jó megoldás lenne? A mostani állapotról mellékelek képet.
forgione1 Creative Commons License 2008.07.14 0 0 6418

Ez akár levéllikasztó gomba is lehet(ne). Cosavet (kén) jó neki.

Tafrina ellen viszont már ősszel kell kezdni a védekezést.  Lemosó permetezés. Tavasszal ismét, rügypattanástól pedig hetente felszívodó szerekkel...

Előzmény: Zitka (6417)
Zitka Creative Commons License 2008.07.14 0 0 6417

Van viszont más panaszkodnivalóm. :-(

Az őszibarackfánkat - sajnos azt kell mondjam: szokás szerint - tavasszal jól elkapta a tafrina. Szinte az összes levele befodrosodott, majd lehullott. Az ágvégeken aztán hozott normális leveleket, de azokat meg ellepték a tetvek. Most meg ezernyi apró darazsat (vagy afféle csíkos röpködő izéket) látok a fa körül, és ilyen csipkésre eszik a leveleket. :-(((  A dúvadakat nem tudtam lefényképezni, de hátha tudja vki, mik ezek... :-O

Előzmény: Zitka (6416)
Zitka Creative Commons License 2008.07.14 0 0 6416

OFF: talán emlékeztek rá, pár hete panaszkodtam, hogy a daturám sárgul, hullajtja a leveleit, és folyton kókadt. VAspótlást ajánlottatok.

Hát épp ilyen túlsúlyos szert nem találtam, de egy csüngő növényekhez való tápoldatban látszólag volt "valamennyi" vas. És a jelek szerint használt is. Gyönyörű lett, amint a képen is látható, és eszement tempóban hozza a trombitáit. :-)

Vikka78 Creative Commons License 2008.07.14 0 0 6415
Tök jó kép! :)))
Előzmény: katilan (6396)
CBNora Creative Commons License 2008.07.14 0 0 6414

Az idei vetések nagy részén túlvagyok.

Tegnap kiszedtem a vöröshagymát. Nem lettek valami nagyok, de kettőnknek elég  lesz. Alig volt már levelük, nem hiányzott, hogy megázzon.

A helyére vetettem egy sor vörös, egy sor zöld levelű salátát, meg olyan retket, aminek az éretlen termését kell enni. Még nem próbáltuk, kíváncsi vagyok, hogy fog ízleni. Minden esetre a földben lakó kukacok miatt legalább nem kell izgatni magunkat.

Elvetettem a téli retkeket is, a szokásos Müncheni sört és Blauer Herbst und Wintert (ez volt tavaly a lila).

Az újra vetett káposztarépák már kikeltek. Úgy látom, már nincs annyi káposztapoloska, ezek talán egészségesek maradnak.

Most már csak az áttelelő salátát kell elvetni szeptember elején, és majd a kiszedett gyökerek helyére a madársalátát.

Itt a munkahelyemen elég rendesen esik, remélem, otthon is.

Morcsi Creative Commons License 2008.07.14 0 0 6413

Sima esővízgyűjtő "hordók". Az OBI-ban vettük, de nagyon figyelni kell, mert szanaszét dobálják a darabjait a polcra, úgy kell összeválogatni és a pénztárosok általában nem tudják, mi tartozék és mi külön áras (bár ebből néha jól is ki lehet jönni ;)). A gyártó honlapja, ahol képet is láthatsz: http://www.wolfplastics.eu/front_content.php?idart=495

Négyszögletesek, fedővel, az aljára szereltünk csapot. Van hozzá "sámli" is, amire állítani lehet, így aláfér a kanna, vödör. Mi úgy barkácsoltuk meg, hogy a fedőket méretre kivágtuk és az ereszcsatornát egyenesen belekötöttük. 300l egy tartály kapacitása, 4 db-ot vettünk. 2-be lett az ereszcsatorna kötve, a másik 2 pedig picit alacsonyabbra melléjük állítva, ha a közvetlen bekötésűek megtelnek, ezekbe át tud folyni a víz. Ha ezek is túlcsordulnak, akkor az utcai árokba folyik a többlet. Ha így leírás alapján nehéz elképzelni, tehetek fel képet róla.

Tegnapelőtt azt is kitaláltuk, hogy az egyik ilyen tartalék tartályt teljesen bekeverjük Wuxal-al. Így egyszerűbb a tápolás nem kell fecskendővel szórakozni minden kannánál.

Előzmény: taormina1 (6411)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.14 0 0 6412
A Mirabolan-hoz kapcsolódóan nekem is lenne kérdésem, mégpedig az, hogy tudja-e valaki hogy ezt a fajtát honnan lehetne beszerezni? Sokakat megkérdeztem már, de mindenki azt mondta csak úgy nő szabadon.
Előzmény: Törölt nick (6409)
taormina1 Creative Commons License 2008.07.13 0 0 6411
Kifejtenéd ezt bövebben, hogy milyen módon tárolod?
Előzmény: Morcsi (6403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!