Hát ami a sárga mombinszilvát illeti , ez biztos, hogy az, mivel én ettem meg a gyümit, és összetéveszthetetlen volt!
Majdnem narancssárga, nagyon izletes szilva alakú!
A levélzete pedig ahány kép annyi féle, majd lefényképezem közelről, és beteszem!
Ugy talán könnyebben el tudjuk dönteni!
Üvegházban nekem is konvektor van, és én is szembesültem a hátrányaival!
Jó ötlet a ventillátor, mivel én is ezt a módszert használom és így 10-15'C különbséget is el lehet érni a venti nélküli állapothoz képest!!!
Na meg kevesebb a gázszámla mivel nem megy folyamatossan a konvektor.
Venti nélkül itt nálam is cudar hideg lenne!Igy viszont stabilan éjszakai -15'C-nál is +17'C körül van az üvegházban!
Amik engem igazán érdekelnének ebböl a listából azok a Mammea americana és a Sandoricum koetjape. Milyen tapasztalataid vannak ezekről a növényekről, ha jól tudom most csíráztatsz belölük!!
pár kép, csak hogy szines is legyen a topic:
Sárga guava és a termése
Zapota és még pár gyümi thaiföldről
és a barbadoszicseresznye a terméseivel(idén decemberben)
Ezek kész növények árai.Persze postakész méretben.Meséltem,hogy két éve egy másik(Hawaii-i)kertészetböl rendeltem növényeket,szépen be is jöttek.akkor pl.a Dzsekfruitom majd fél méteres tö volt,és ha anyám nem száritja ki,talán még most is élne.Na mindegy.
Sajna én képeket nem tudok feltenni,eddig főleg orchideáimat fényképeztem csak.
Hát igen a 6 fok.Tavaly 0 fok is volt kétszer mégis kettő palánta kivételével minden megmaradt.(A Morinda citrifolia és egy Piper mestycum nem birta)Az igazság az,hogy évekig egy apámtol örökölt kis üvegházam volt,amit szénnel fütöttünk,de ezt sajna két éve az idö tönkretette,meg hát alacsony is volt,kinöttem minden tekintetben.2003-ban igy épitettem egy uj,fémvázast,ennek már jobb a belmagassága 3,4 m,bár az alapterülete hasonlo a régihez.És ide most gázt vezetettem be tavaly,de mivel cirkot nem lehetett felszerelni és messze is van a háztol,igy konvektort lehetett csak betenni.Valamiért azota az orchideáim sárgulnak(pedig minden szerelő azt mondja,hogy nem szelel),és levélhullás is nagyobb mint régen volt,amikor állandoan éjszaka is fel kellett kelni és reggel is alig volt parázs,az állando füstről nem is beszélve.Most azért a gáz kényelmesebb de ez sem az igazi,mert mint látom valamiért sárgulással reagálnak,meg bimbohullással,és hát ha ilyen -10-15 fok van akkor nem nagyon tud 10 fok feletti höt tartani:((.Ha csak 0--5 fok van akkor böven 10 fok vagy afelett van hajnalban.És igy a keltetés is jobb mert a kályha mellett van egy polc,azon vannak a magvetések,igy állando melegtalp van rájuk,ami nagyon jo ezeknek a tropusi növénykéknek.Szerintem valamikor veszek egy ventillátort még,talán megnöveli a höeloszlást.
Egyszer meg talán milliomos is leszek és tud az ember egy jobb gázfütést betenni valami más megoldással.
Ami a képeket illeti,jo hogy feltetted.mert a sárga mombin az nem sárga mombin.A levele alapján inkább Spondias cythere lehet és nem Spondias mombin.Mivel a sárga mombinnak szárnyalt a levele,mig az un.aranyszilvának amit az előbb irtam pedig olyan mint a mangonak.A termése is másmilyen.A sárga mombinnak szilvaszerü a magja, a S.cyethere-nek meg olyan mint ha tüskés lenne mindenfele.Tudom,mert mindkettö növény volt nekem évekkel ezelőtt,csak sajna nem maradtak meg,azota az elmut 6-7 évben nem találkoztam maggal,csak most jutottam megint hozzá,most probálok ujbol vetni,ha kikel egyáltalán.A képröl pedig mangoszerünek tünik a levele,tehát az nem sárga mombinszilva.
A zapota az tényleg az.A longanjaim pedig nekem most keltek ki kéthete,igy csak remélen hogy néhány hét mulva nekem is ilyen szépen fognak nöni a cserépben mint a képen neked.
Hát igen,ugyanazt tudnám rola mondani,mint a licsiröl.A szakirodalom szerint nagyon meleg és páraigényes,ehhez képest amelyik a melegben van a polcon az kipusztult,az a magonc pedig amelyiket le tettem a hüvösbe a földre a licsi mellé,szép zöld,egészséges.
Várátóton én is láttam szép nagy fa.Nekem van egy 4 éves fácskám,nem túl gyorsan nő. egy másik 1 éve pusztult ki.még virágzásnak híre sincs. sajnos elég érzékeny növény.
Nincs.Még csak tavaly vetettem először.Mármint a sima karambolát,mert a bilibbi nem kelt ki.Még kicsi,15 centis.Vácrátoton viszont a karambolát már láttam virágozni.
Na nem elrémiszteni akartam senkit,ez igazábol egy táblázat lett volna,de valamiért ilyen hülye formában és feldarabolva lehetett csak feltenni.Csak ugy találomra feltettem,az egyik általam ismert kertészet kinálatát és árait.Hagy csorogjon az embernek,ami ilyenkor szokott.
Persze,elvileg én is rendelhetnék 2-3 oltott fajtát Floridábol,de amit nem látom,hogy nálunk is tud megfelelően fejlődni nem vágok bele.Ha ugy érzem, a magoncokn,hogy megfelelő helyet találtam nekik,lehet majd 2-3 év mulva rendelek egyet.30-40 dollár darabja.Miután állitolag magrol 8-10 év mulva terem csak,kinek van ezt kedve kivárni:))
A litcsi nálam is agyrém.még mindig akkora mint 2 éve csírázás után egy hónappal volt.elszárad a levele, majd hoz helyette újat, de nőni nem sokat nő.megpróbálom átültetni.
Na ma reggel 6 fok volt az üvegházban.Remélem ez a -15 fok odakint hamar véget ér.De legalább nappal süt a nap,ez mindg nagyon jot tesz a bentieknek.
Szépek a képek.Jo is az ha látok ilyeneket.Lehet,hogy nekem is ilyen Lipo fajtám van?Tisztára ugyanolyan a levele,meg a virágállása,meg az egész habitusa,mint egy citromomnak,amit még anno szlovákok árultam Magyarországon grapfruitnak.:)
Ami a licsit illeti,kész agyrém az a növény.Évekig vetettem,és mindig az történt,hogy kihajtott két három levelet majd egyszer csak elkezdett kiszáradni függetlenül attol,hogy melegben vagy hüvösben tároltam.Aztán tavaly tavasszal vetettem megint és a magoncokbol 3 megmaradt.az egyiket az asztalon tartom az üvegházban relative melegben.Ez most eldobálta a leveleit,de a hajtása zöld,remélem tavasszal majd szépen kihajt.Egy másikat le tettem az üvegház talajára,bár féltem,hogy mivel ott mindig hidegebb van esetleg valami baja lesz mert ugy irják,hogy a licsi melegigényes növény.Hát láss csodát ez a növény megtartotta a leveleit,és szép zöld,még a friss rügyecskéi is zöldek,szerintem amint tavasszal kap egy kis meleglöketet szépen fog hajtani.Szoval ezek után mit mondjak erre a növényre???Mit mondhatnék a melegigényére?
Nem tudom,csak azért irtam le,hogy megosszam az ilyenkor az ember fejében lejátszodo dilemmákat.
Remélem ebben az évben nekem is elkezd virágozni a guave.Te hogy tartod?hátha valamit nem jól csinálok.képet is tehetnél fel róla.
A litcsim viszont alig nő és mindig leejti leveleit, nem kedveli az otthoni klímát nálam,pedig másoknak egész jól nő.