Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6470
Mi nyersen szoktuk enni a kínai kelt, salátának.
Előzmény: il1321 (6466)
il1321 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6469

A San MArzanot ismerik nálunk Lucullus néven.

Ez a Sana Pierre. Az Uno-ról nincs képem

Előzmény: il1321 (6466)
CBNora Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6468
Fekete retket most kell vetni, Müncheni sört is. Nekünk a Müncheni sör jobban megnő, mint a fekete.
Salátát nyári fajtát (rá van írva a zacskóra) most is lehet, áttelelőt ráér szeptember elején.
Kínai kelt kétszer próbáltam, nekem nem sikerült.
Előzmény: taormina1 (6465)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6467
Szia! A kínai kelt én idén próbáltam, de tavasszal vetettem, nem másodvetésnek. Nálam bejött, az összes levele fogyasztható és finom is, én ajánlom. Fekete retket én most fogok vetni, vagy ezen a héten vagy jövő héten, illetve salátaféléket vetek még majd aug. végén mikor kiürült a fóliasátor. Úgy látom a babbal nem vagyok egyedül idén, nekem is foghíjasan kelt, ha egyáltalán kikelt.
il1321 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6466

Szia!

http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9108176&aq_ext=1&aq_text=aszalás

A SAn MArzano a hosszúkás, kevés lével.

Kínai kelt is lehet vetni most, a palántázást nem szereti, 40sor,30 tőtávra. Főzeléknek, rakottnak fogyasztható.

Salátaféléket, fekete retket most vethetsz.

taormina1 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6465
Léci segítsen valaki visszakeresni Zsebi aszaltparadicsom receptjét; nekem sehogy se sikerül. Jó lenne, ha ö maga is elökerülne, hogy sikerüljön azonosítani a fajtákat, amiknek eláztak és kifakultak a cimkéi. San Marsano, San Pierre és Uno van köztük, asszem. Az egyik ilyen hosszúkás-ovális fajta, kicsit vastag börü és nagyon kevés a leve. Jól emléxem, hogy erre mondta Zsebi, hogy aszalásra alkalmas? (Aztán aszalt-paradicsom receptet is szívesen olvasnék, ha az elöbbi müvelettel sikerrel jártam.)
A piros koktél nagyon hitvány maradt; az üvegházba ültettem, jó helyre, de egy pár bogyó után elszáradtak.
Nem egészen értettem, amit a másodvetésröl írtatok, hogy salátafélékt pl. mikor lehet megint?
Én még szeretnék kínai kelt (Próbálta már valaki? Ajánljátok?) és fekete retket vetni, azt mikor kell?
A bokorbab nagyon foghíjasan kelt, aztán pótoltam a lyukakat, de ez sem járt több sikerrel, pedig kapott esöt
Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6464
Az én uborkáimat a peronoszpóra kapta el, talán még kihúzzák addig míg az új generáció kicsit megnő. Megnéztem a képeket, tényleg jók, és sok más jó dolgot is találtam az egyetemnél.

Sikerült elraknom a paprikákat, tűzdeltem közé uborkát is, most még hűl a leve, aztán azt is ráöntöm majd.

Elvetettem az összes uborkámat amit őszre szántam, 80 tő Mohikán f1-es van és mivel nem kaptam több Mohikánt, vetettem még 80 tő Perez f1-es hibridet is.

Előzmény: CBNora (6463)
CBNora Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6463
Kérdés, hogy tényleg vírus-e.
Itt elég jó képek vannak uborkabetegségekről.
http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/uborka/novved.htm
Vírusról:
http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/cucumber/cmv_cuc.htm
Előzmény: Vezso (6461)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6462
Lehet, hogy patkány vagy pocok... Nem tudom én sem konkrétan, de ezekre gondoltam. Nekem is van macskám,szám szerint 5, és ők fogtak egyszer valami pocokfélét. Miután megfogták nem voltak többet lyukak. (Kivéve amit maguk a macskák ásnak.)
Előzmény: Vezso (6460)
Vezso Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6461
A neten talált képek alapján úgy tűnik, hogy a tököket és az uborkát is megtámadta egy mozaikvírus, az ellen van bioszer? Mivel többé-kevésbé van termés, komolyabb méreggel én nem bántanám.
Vezso Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6460
Azt mondod a büdös trágyalére ráhajt? Lehet, bár a macskánk nagy vadász, szinte minden nap van fog valamit, ha tényleg patkány, remélem kiiktatja.
Előzmény: Hesperos (6459)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6459
Pocok vagy patkány nem csinál ilyesmit? Nálunk mikor volt egy két patkány, azok szép kis gödröcskéket csináltak, bár inkább a falakban voltak aktívak.
Előzmény: Vezso (6458)
Vezso Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6458

Érdekes dolgot találok mostanában a kertben. Valami kaparja földet. Eddig csak ott találtam, ahol forgáccsal van takarva az ágyás és az utóbbi napokban zöld-trágyalével locsoltam. Kb, akkora kis gödrök, amibe az öklöm belefér, kicsit talán nagyobbak. Először az uborka alatt vettem észre, de azóta szinte minden nap találok. Mi lehet?

A kutyánk biztos nem, mert éjszakára meg van kötve, meg eddig nem találtam. A kerítés fel van ugyan téve, de nincs mindenhol rögzítve, ógyhogy valami bejöhet kívülről, de mi, a sün csinál ilyet? Kommandózzak éjszaka, hogy meglepjem. Eddig nem okozott semmi kárt, csak érdekes.

Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6457
Köszönöm, érdekelne.
Előzmény: Vezso (6456)
Vezso Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6456
Én tormával összereszelve nagyon szeretem, ha érdekel, megkérdezem asszonypajtást, hogy hogy szokta csinálni.
Előzmény: Hesperos (6450)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6455
Válaszotokat köszönöm, a paprikát megpróbálom, elleszek vele délután, a céklarecepteket meg elraktam, ha lesz cékla majd kipróbálgatom, ami szimpatikus.
Előzmény: il1321 (6454)
il1321 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6454

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9041088&la=70390029
http://www.fogyipatika.hu/cekla.html
http://recept.grocceni.com/kovaszoltcekla.html
http://www.edenkert.hu/cikkek/konyhakert/cekla-repa-telire/

Almapaprikát én a kicsiket ketté, a nagyobbakat négyfelé szoktam vágni. Esetleg a magházat ki lehet vágni, az ízén nem ront, viszont gusztusosabb, ha nincs benne a sok mag. Ha bármilyen paprikát teszel el savanyítani, késsel vagy be kell vágni, vagy megszurkálni, hogy a lé belül is feltöltse.

Előzmény: Hesperos (6452)
CBNora Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6453

Juj, nem tudom, ide is Il vagy Zsebi kéne. Nem tudok savanyúságot eltenni, talán azért mert nem is nagyon szeretem.

Zsebinek csuda gyönyörű savanyúságai szoktak lenni, hátha benéz, és ír valamit.

De rémlik, mintha nagyanyám is egészben rakta volna el.

Előzmény: Hesperos (6452)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6452
Válaszodat köszönöm, és még van itt egy kérdés. Ma rakok el almapaprikát savanyúságnak. Ugye úgy ahogy van, egészben kell üvegbe rakni?
Előzmény: CBNora (6451)
CBNora Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6451

Nálunk egész fiatalon néha kitúrja a lótücsök, de inkább szárazabb időben, mikor locsolni kell az ágyást. Ha a talaj mindenütt nedves, nem szokták kitúrni. Más baja eddig még nem volt. Legfeljebb kicsit pöttyös lesz a levele, de attól még rendesen megnő a gumója, nem érdemes foglalkozni vele.

El lehet rakni savanyúnak is, de én nem szoktam, lerakom a pincébe, mint a krumplit meg a répát. Inkább majonézesen szeretjük, nem ecetesen. (krumplival, hagymával, mustáros tejföllel, esetleg hozzá még egy kis főtt kukorica). Én csak úgy simán főve is szeretem.

Ilnek vannak még céklareceptjei, majd biztos jelentkezik.

Előzmény: Hesperos (6450)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6450
Sziasztok! Ma megpróbálkozom a céklavetéssel, soha nem vetettem még eddig. A kérdésem az lenne, hogy milyen esetleges kártevőkkel számoljak és hogy a terméssel mit lehet kezdeni majd. El lehet a céklát is rakni savanyúnak üvegbe?
Hesperos Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6449
Kösz az ötleteket, ha lesz hó idén akkor kipróbálom, ha nem akkor marad a kannázás.
Előzmény: Vezso (6448)
Vezso Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6448
Apám minden télen hord be az üvegházba havat. :) A salátáinak elég szokott lenni, igaz, az fejes, de tavasszal nagyon korán van.
Előzmény: Hesperos (6446)
CBNora Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6447
Gondolom, működne, még nem próbáltam. Eddig teljesen szabadban voltak, nőttek is, csak nem tudtam szedni. A paprikák helyére áttelelő salátát szoktam ültetni. Kannával szoktam a fóliában locsolni fagymentes időszakokban. Ha már víztelenítve van a kert, kiviszem a házból. Kicsit strapás, de télen nem kell sok víz. Szerintem érdemes kipróbálni, biztos korábban is lehetne szedni, mint ha kint van.
Előzmény: Hesperos (6446)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6446
Szia! Írtad hogy, ősszel a sárgarépa helyére érdemes vetni galambbegy salátát, illetve, hogy megpróbálod fólia alagúttal fedni, hogy télen is szedhess belőle. Ez az elv úgy is működne, ha én a nagy fóliasátorba vetném el a paprikák helyére? És ha így vetem, akkor hogyan kéne öntözni? (oda semmilyen víz nem kerül be a párán kívül...)
Előzmény: CBNora (6441)
Morcsi Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6445

CBNora, il: köszönöm!

CBNora Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6444
Szerintem csak céklát. A bimbós kel lassan fejlődik.
Még tervezek vetni a Mohikán uborkából is. Másfél hónap kellett neki, hogy teremjen, még érdemes, ha megtalálom a maradék magot. Hiába ellenálló, a korábbi vetés már eléggé sárga foltos, nem hiszem, hogy a fagyokig húzza.
Előzmény: Morcsi (6442)
il1321 Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6443

Sziasztok. Másodvetésre szóba kerülő növények:

Vethető helyben, vagy palántának uborka, cukkini. Ilyenkor kell elvetni a téli tárolású Müncheni sör, és Fekete (Erfurti fekete) retkeket. Hónapos retkek vetésére még meleg az idő, magszárba mehet, majd aug végén, szeptember elején. Vethető a cékla, káposztarépa, kerek (tarló) répa. Lehet vetni zöldbabot. Borsóra meleg van. Csemegének, friss fogyasztásra rövid tenyészidejű sárgarépát. Vethető ruccola, radiccio, endívia, galambbegysaláta, karalábé. Káposztafélékre már késő van, azokat juniusban elvetve palántának kelle előnevelni. Van választék, és biztosan kihagytam valamit( a fentiek nagy részét én tegnap vetettem el, még ennek a hónapnak a végéig vethetőek). Jó munkát.

Előzmény: Morcsi (6442)
Morcsi Creative Commons License 2008.07.21 0 0 6442

Céklát és bimbós kelt érdemes még vetni?

Nálunk pillanatnyilag terményszünet van. Az összes salátaféle kezdett már magzani, felhúzkodtuk mindet. Felszedtük a vöröshagyma egy részét, a lila és a póré még csak most erősödik, nagyon nehezen indulnak meg. A sárgarépa szintén, a múltkori egyelésből rendes bébirépák jöttek már ki, finomak voltak. A karósbabnak tetszik a hűvösebb idő, egy nagy tálnyit már termett, hét végére megint lesz legalább annyi (remélem, sikerül a gombabetegségektől megóvni). A paradicsom és a csípős zöldpaprika ígéretes, a napokban végre kezdhetjük eszegetni. A cukkinim még nem kezdett virágozni, de úgy nő, mintha húznák. A padlizsánt túl későn vetettem, ami kikelt, az alig néhány centis még, remélem, lesz még idén rajta valami. A szőlőt nagyon csúnyán elkapta a peronoszpóra, mire nagy nehezen sikerült megfelelő időjárást találni a permetezéshez, már a fele lesárgult.

Másodvetésbe tettem rövid távra hónapos retket, hosszabb távra új zélandi spenótot és galambbegy-salátát. Tervezek még gyorsan rukolát, valamint télre céklát és bimbós kelt, több ötletem nincs.

Eddig örültem a folyamatos csapadéknak, de az elmúlt 4 napi termés már túlzás. Kétszer kaptunk jeget, annyira telítődött a föld, hogy több helyen tócsák maradtak (agyagos a talaj) és a garázsunk előtt 40-50 cm iszap áll. Most már elég lehetne...

Előzmény: CBNora (6441)
CBNora Creative Commons License 2008.07.20 0 0 6441
Tavaly pont ilyenkor vetettem a téli retket. Most igyekeztem, mert mondták előre a hidegfrontot, be is jött. Áttelelő salátát szeptember elején fogok, meg addigra kikelnek a felmagzottak magoncai, azt szétpalántázom.A tavaszi retkeket nyár vége felé újra érdemes vetni, ősszel nem magzik föl. Mindig nagyobb szokott lenni, mint a tavaszi, és kevésbé fás. Aztán nem mindig esszük meg, de ha túl sok az eső, és lerohad a paradicsom, akkor jól jön. Ugyanúgy a saláta is.
Ősszel még a kiszedett sárgarépa helyére is érdemes galambbegy salátát vetni kora tavaszra. Idén ráteszem a kis fóliaalagutat, akkor talán lehet majd a hó alól is szedni. Nem biztos, hogy olyan enyhe lesz a tél, mint az utóbbi két évben.
Nálunk a cékla mindig a borsó után jön, nyáron úgyse nagyon ennénk, őszig meg még megnő.
Előzmény: kicsee (6439)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!