Nálunk is rengeteg ilyen bogár van, amiről eddig nem is tudtam, hogy mi. Ebből lesz aztán az a ronda nagy zöld bogár, majd ugyanilyen színű lesz később, mint kicsiben, csak nagyban? Jól gondolom? És ha összenyomom, iszonyú büdös.
Ezek amúgy mit művelnek a növényekkel? Mivel lehet írtani őket (lehetőleg biológiai módszerrel)? Nekem paradicsomon, paprikán, bazsalikomon meg a babon van rengeteg.
Nem is kell ekkora legyen a paprika, mert nem tudja beérlelni a termését, azért nyírtam meg, előbb kellett volna, de mással voltam elfoglalva, mióta lenyírtam rohamléptekben elkezdett pirosodni, remélem tudok majd olyan fotót küldeni amin már a nagy része piros lesz.
Mikor szept. végén október elején leszedjük tiszta piros és karácsonyig eláll. De teszek el savanyúnak is nagyon mutatós és finom
Nálam 2 éve jönnek, Sajnos kajálnak is néha, és sztem viszik át a betegséget. Én finoman, két ujj között összenyomom, ahányat csak találok. :-) Egyébként a paradicsomvész szerű borzalmas levélelszáradás+gyümölcsmegrohadás nálam leállt. Nem tudom a pontos okokat, de: 1. Száraz lett az idő. 2. nem locsolok tömlővel, hanem minden tövet kisvödörrel 2-3 naponta 3. Leszedtem a száraz levelek zömét 4. visszacsíptem az összes tövet, hogy új virágot már ne hozzon 5. Komposztlével dúsítom hetente az öntözővizet. 6. mihelyst beérett, azonnal leszedem a paradicsomot 7. irtom a poloskát (ld. fent) Nálatok mi újság?
Én a fűszereket és a gyógynövényeket is az alábbi üvegbe rakom el. Kapható belőle sok féle forma. Pl.én nagyon szeretem az egy literes régi tejesüveg formájút, illetve a képen látható másik méretűt is.Ezek tulajdonképpen befőttesüvegek, úgyhogy tökéletesen záródnak. Én láttam már a Spárban, Kikában, Baumaxban is ilyet, és még megfizethető áron. Mindegyikben van egy prospektus a teljes választékról.
Ezek 3m hosszú, 3,5 cm átmérőjű vaskarók, bontásból vettem kb 50 db-ot. Rövidebb karónak meg az olasznád beérett szárát használom. Van még jónéhány 16 mm átmérőjű 2 m-es betonvasam is. 25 év alatt sokminden összegyült:))
Nekem megint olyan hitvány lett minden, hogy nem is nagyon merek írni. Úgyhogy csak azt szeretném kérdezni, hol szerzel ilyen sok jó karót? Ez nekem komoly probléma, állandóan hiányzik, vagy nem elég magas.
Az a benyomásom, hogy az üvegház nem kap elég fényt. A környezö fák nagyon megnöttek, és a nap elég nagy részében beárnyékolják. A hálót le is vettem róla.A paprikák embermagasságú, megnyúlt óriások, a padlizsánok az idén nagyon szép nagy növények lettek sok virággal, -amiböl valahogy sose lett termés.
Óriási tapasztalatom ugyan nincs (5 éve kertészkedem), de ilyet még egyik évben se láttam... Szerinted szívogatják is a paradicsomot, vagy csak napoznak rajta? :-))
Egy kis tegnapi betakarítás. A káposztafélék kivételével elégedett vagyok mindennel. Azokat a poloskák lerendezték. De paradicsomon még ilyet nem láttam.
Ha tudnám magamról, hogy skizofrén vagyok, azt mondanám, nini, egy fotó, amit én csináltam. Igen, pontosan így néznek ki a paradicsomaim, tökfeketék a kicsi poloskáktól. De már nem aggódom miatta, legalább van, akinek ízlenek. ;)
Soha nem láttam még ilyen tömegben, főleg ilyen apró pöttyös poloskákat. Tömegével vannak akár egy-egy paradicsomszemen is, néhol egy-egy felnőtt :-) kíséretében, a koktélparadicsomon akár egyedül is..
Bocsi, hogy csak most válaszolok de egészségi okokból voltam távol, most próbálok kicsit vissza olvasni de elég reménytelen válallkozás.
Olyanra vágd amilyent szeretnél majd télen a salátákba szórni, vagy kenyér v. zsemle félébe bele sütni. én olyanra szoktam /illetve a férjem meccs nézés közben idén olimpia alatt/mint a kis újjamon a köröm. Az üvegek változóak, teszem kis hosszukás zöldborsos, capri bogyós üvegbe, mustárosba mikor milyen tettszik meg, felbontás után hűtőben tarom. A bors az üveg nagyságától függően 5-10 szemig, van hogy fekete bors, van úgy, hogy feket, piros, és zöld.
Az üzletbe árult nincs is felvágva, szeletben van, de azt ha használod olajosan kell vagdosni hát az nem igazán jó szerintem.
A kertem sajnos nagyon elhanyagolt mert a férjem nem igazán ért rá mindenre én meg most is csak arra vagyok alkalmas, hogy nézelődjek, és próbáljam magam túltenni a látottakon.
A tulipán paprikám olyan magas mint én /164/ ilyen állapotban még decemberben sem érne meg, megnyírtam ezek után látszanak rajta a paprikák és elkezdett pirosodni
Én ismerek olyan kerámiaedényt, mely hermetikusan zár, és tulajdon képpen jól is néz ki. Én ilyenekben tartom a fűszereket. Sokféle létezik, én berakok egy párról képet. Háztartási boltokban lehet kapni.
Sziasztok! Némiképp off kérdésem lenne, de mint rokon téma, hátha vannak itt is művelt művelői. :) Beleugrottam a fűszerszárításba, s előbb-utóbb a tárolás kérdése is nyomasztani fog. Akármilyen kis vagy nagyobb üveget néztem (kertészeti boltok, hobbiboltok, vegyeskereskedések) vagy nem zártak jól vagy úgy néztek ki, mintha egy kefíres dobozt kereszteztem volna egy mélyhűtővel. Hol lenne érdemes fűszernek való üvegeket néztem? Kifejezetten (jól záró) üveget szeretnék, a széles körben kapható műanyag izék nem tetszenek túlzottan. Köszönöm előre is.
Azt szeretném megkérdezni, hogy zöldhagymának való dughagymát ilyenkor már lehet dugdosni, hogy legyen őszre? Folymatosan, pl. 2 hetes ciklusokban is rakhatok hagymát egészen a fagyokig?
Bocs, hogy eltűntem, mint szürke szamár a ködben, nem jutottam idáig, it az ígért cékla receptje. Én a kertet sajnos nagyon elhanygoltam, gyakorlatilag a betakarításra szorítkoztam. :(
hozzávalók: 1kg cékla, egy nagyobb szál torma, cukor, ecet, köménymag, só
céklát nyersen lereszelni, tormát hozzáreszelni, az ecetet a vizet a köménymaggal és a sóval felforralni, céklát meghinteni cukorral és ráönteni az ecetes vizet, elkeverni, kihűlés után üvegbe rakni, hideg helyen tárolni. Néhány hétig áll el.
Nálunk is sok az atka, de bízom benne, hogy a paradicsomok attól még kibírják a fagyokig. Azért szerintem elég jól meg lehet különböztetni a paradicsomvésztől, lassabban is pusztít, de idővel tényleg elszárad. Úgy néz ki, nálunk megállt a Phytophtora fertőzés. Egyelőre legalábbis. Az üvegházban az uborkát viszont tönkretették az atkák, ugyanúgy, mint tavaly. Nem nagy baj, van már helyette elég paradicsom, paprika, még egy kevéske uborka is szabadföldben, és nőnek az újak. Mára kikeltek a frissen vetett retkek is. Mindent úgysem bírunk megenni. Szerencsére a paprikáinkon nincsenek atkák, a dáliákon viszont van. Csak viszonylag jól bírják, tavaly is, tavalyelőtt is volt rajtuk, de elég szépek így is.
A paradicsom leszáradását okozhatja atka is, nagyjából úgy néz ki a növény, mint a paradicsomvész esetén. Közelről meg kell nézni a levelet, apró állatkák, pici pókfonatszerűségen mászkálnak. Nálunk most elözönlött mindent, paradicsomot, paprikát, dísznövényt.
A paradicsomot én a kiültetés utáni 20. napon szoktam kezelni gyökérgombásodás ellen, valamint az első permetezést is ekkor ejtem meg réztartalmú szerrel, amit 2 hetente ismétlek, amíg el nem kezd érni a termése. Idén bevált a dolog, mert nem száradtak le, de az előző évben ez is kevés volt.
Tápként hetente kapnak Volldüngert, illetve a virágzás elkezdődéséig Fertical 1-et. A virágzás után, mikor nőnek a paradicsomok, kicsit erősebb koncentrációban kapják a Volldüngert, de még az érés megkezdődése előtt leállok a tápoldattal, mert már anélkül is elvannak.
Szia, mivel és milyen gyakran permetezed a paradicsomot? Nekem 2. éve "leszárad", idén 2x permeteztem réztartalmú szerrel, de édes kevés volt. Ami van rajta az "kényszerérik". Jövőre szeretnék egészséges töveket nevelni.