Keresés

Részletes keresés

kicsee Creative Commons License 2008.08.02 0 0 6503
:)
Nem a burgonya vész vitte el a szárát, mert védekeztem ellene rendszeresen. Amistar, Ridomil, réz...
Elszáradt a szára, ahogy annak lennie kell. Voltak még zöldebb foltok, de ezzel már nem törődtem. Ma is voltam kinn szedem fel folyamatosan, mert a föld nedves és elkezdett csírázni... de úgy megszédültem ebben a melegben, hogy bejöttem inkább.

Végeztem egy érdekes kisérletet, ami számomra bebizonyította, hogy fertőzött a föld, vagy erre felé több a spóra a levegőben... vagy nem tudom.
A paradicsom egyik részét kezeltem minden fontos betegség ellen, műtrágyáztam egészséges, mint a makk. Most szedtem le a 120. kg paradicsomot róla.
Aztán volt amit nem permeteztem semmivel és nem is kapott tápanyagot...
Na hát hadd ne mondjam, hogy néznek ki rajta a paradicsomok...
Előzmény: Flanell (6499)
Hesperos Creative Commons License 2008.08.02 0 0 6502
Akkor ez már biztosan Agria... Legalább tudom a fajtáját. A kisebb gumókat elraktam jövőre vetni, majd meglátjuk hogy vészeli át a telet.
Előzmény: Flanell (6500)
Flanell Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6501
Hát, majd meglátom, hová alakul a dolog, a burgonyavész lesz-e gyorsabb, vagy a bogár.
Előzmény: CBNora (6495)
Flanell Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6500
Nálam is így néz ki az Agria.
Előzmény: Hesperos (6493)
Flanell Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6499
Na, én is pont így jutottam a Titokzatos Sárga Krumplimhoz! :)
Nagybátyámékkal szemben van egy bolt, és telefonáltam neki, vigyen át egy zsák vetőgumót, vasárnap megyek érte. Erre odahoz nekem egy zsák sárgát...
A következő héten vissza akartam cserélni, ám Desiree akkorra már nem volt. Megkérdeztem az eladót, hogy milyen fajta, de csak nézett nagyot, hogy nála nem is volt sárga, biztos véletlenül keveredett közé.
Rengeteg, viszonylag kicsi gumót terem, de annyira finom, hogy már vagy 10 éve megvan, idén ezt ültettem legtöbbet.

Nem lehet, hogy a szárát a burgonyavész vitte el?
Felénk még mindenhol zöld a szára. Bár, más, szárazabb években ilyenkor már nálunk is szedni kell, mert ha megázik, kihajt, és rossz ízű, üveges lesz.
Előzmény: kicsee (6492)
Hesperos Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6498
Én sem tudtam pontosan milyen fajta, de aztán CBNora mutatott képet az Agriáról, illetve leírta, hogy milyen, ez alapján pedig szerintem az enyém Agria, és így lehet, hogy a tied is.
Előzmény: kicsee (6497)
kicsee Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6497
Dede... alakra is színre is.
Előzmény: Hesperos (6493)
ptp2 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 6496
Az a bordó valami nem lehetett más mint maga a Krumplibogár-Királynő!
Előzmény: CBNora (6495)
CBNora Creative Commons License 2008.07.31 0 0 6495
Nálunk is van krumplibogár, pete is, valamennyi lárva is. Remélem, nem okoznak nagy kárt. Nem akarom rovarölővel permetezni, permetezés közben a férjem látott közte valami bordó bársonyos cincért. Én sajnos nem láttam, biztos szép volt.
Sajnos a burgonyavész általában gyorsabb pusztítást végez, mint a bogarak, ők meg föleszik a romokat. De eddig még mindig elég volt a krumpli.
Előzmény: Flanell (6491)
CBNora Creative Commons License 2008.07.31 0 0 6494
A mi krumplink is teljesen zöld, még mindig virágzik. Ma reggel felfedeztem az Agrián és a lila krumplinkon a kezdődő burgonyavészt. A paprika alakú paradicsomon is megjelent. Délután a férjem lepermetezte Cuproxáttal, talán lelassítja a terjedést. A középső két sorba ültettem a két ellenálló fajtát (White Lady, Vénusz Gold), oda már ilyenkor nem lehet rendesen bepermetezni. Hét végén majd megnézem alaposabban, van-e a többi fajtán is, most csak a tökszárakat igazítottam mellettük a kerítésen, akkor vettem észre a bajt.
Elég sok munkát ad a kerítésen a tök. Korábban naponta kellett áthúzgálni a szomszédból a hajtásokat. Most már elég minden másnap.
Hesperos Creative Commons License 2008.07.31 0 0 6493
Az enyém is kész van, teljesen leszáradt a szára, már majdnem felszedtem az összeset.

Nem ilyen a tied?
Előzmény: kicsee (6492)
kicsee Creative Commons License 2008.07.31 0 0 6492
Az én krumplim készen van... bár egy kicsit korainak tartom, de a szára elszáradt úgyhogy lekaszáltam.... hagyom még a földben egy kicsit, de lassan ebből felszedés lesz... kicsit előre vagyunk, vagy csak a krumplim koraibb? Ismeretlen fajta. Desiree-nek mondták, de hát könyörgöm az enyém sárga héjú és sárga húsú :)
Flanell Creative Commons License 2008.07.31 0 0 6491
Nálam a legtöbb krumplinak még szép, eleven, zöld a szára, kivéve, amit a burgonyavész elkapott, már egy hónapja nem permeteztem.
Ma szedtem ki (életemben) először az Agriából, olyan fantasztikus nagyok nincsenek benne, de azért nagyon meg vagyok elégedve a mérettel.
A 4 féle közül ezt kapta el legjobban a burgonyavész, talán az ötödét, pedig ez 50 szemes vetőgumó volt, nem olyan 10 éve termesztett, mint a másik sárga.
Viszont megint támad a krumplibogár. Azt hiszem, még érdemes lesz leszórni valami nem felszívódóval, Decis van is itthon.
Hesperos Creative Commons License 2008.07.30 0 0 6490
Én is most délelőtt szedtem fel krumplit csak már olyan meleg van, hogy nem bírok meglenni a napon. Összesen asszem 16 sor van, abból felszedtem 2 sort ami kb. 30Kg lett.

Uborkából azért csináltam ilyen sokat, mert az egyik kedvenc savanyúságom a csemegeuborka, meg hát kap belőle a pesti rokonság is.
Előzmény: kicsee (6488)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.30 0 0 6489
Szia!

Igen, a paprikát fólia alatt tartom.
Előzmény: lizzi* (6485)
kicsee Creative Commons License 2008.07.30 0 0 6488
Na akkor te is úgy vagy az ubival, mint mi a paradicsommal. Tavaly háromszor ennyi paradicsomot raktam el és harmad ennyi sem lett... Idén most járunk a 30. liter kifőzött paradicsomlénél. Pedig most sokkal kevesebb növényt palántáztunk ki. Viszont megkapta mindig, amit kívánt.
Juhéjj, örül az egész család. (hogy nekik nem kell szenvedni vele :D )

Erre felé 300-350 forint kilója a paradicsomnak.... kb eddig leszedtünk olyan 100kilót (evésre meg kifőzésre) Mondja valaki, hogy nem éri meg kertészkedni.

Krumpli 70-80 forint, eddig 30-40kg-nál járhatunk... az is pénz...
Előzmény: Hesperos (6484)
ptp2 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6487
Megérett az első sárgadinnye, és még meg is lehetett enni, elég finom volt, a probléma csak az hogy a sok eső miatt kihasadt egy kicsit, de azért meg vagyok elégedve vele, elég jó íze volt. Jövőre lehet én is felvezetem támrendszerre. A túl sok eső nem használt neki a földön, egy-két szár el is rothadt ott ahol sűrűbb volt. :( Az uborka, paradicsom, paprika szépen fejlődnek, néhány kép a kertből 4 nappal ezelőttről. http://www.picamatic.com/view/713389_P1060112/ http://www.picamatic.com/view/713405_P1060111/ http://www.picamatic.com/view/713425_P1060109/
CBNora Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6486
Hú, jó nagy család kell, hogy az összes uborka elfogyjon majd!
Én egy zacskó Mohikánt vetettem el két részletben, most kel a második adag, az elsőről esszük. Az első adag nem bújt mind elő, csak kb. a fele, vagy megették, mielőtt láthattam volna öket, de így is elég kettőnknek, amennyi van rajtuk.
lizzi* Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6485
Én tegnapelőtt vetettem Mohikán uborkát, talán jó lett volna előbb 1-2 héttel, de reménykedem. Vetettem müncheni sörretket meg salátákat még. Persze nem ilyen mennyiséget mint te, nagyon kicsi a kertem. Kínai kígyó ubim nagyon szépen indult, de most valami betegsége lett, azért még én is várok róla egy kis termést. A paprikád fólia alatt volt? A paradicsomok nekem is most kezdenek pirosodni, a legfinomabb egy Sultan nevű fajta, ezt csak azért vettem palántaként a piacon mert a palántaárusnál ez fogyott a legjobban, gondoltam aki ért hozzá és viszi az biztos tudja, hogy jó fajta:)
Hesperos Creative Commons License 2008.07.29 0 0 6484
Sziasztok!

Kikelt az összes uborkám, mind a 160 tő, ilyen még nem volt, hogy 1 hibás mag sem volt közte. Nőnek a dinnyék is már, lassan felkötöm őket raschel zsákba, nehogy leszakadjanak. A paprikákról már elraktam 10 üvegnyi savanyút, és még mindég rengeteg van. A paradicsom valahogy csak nem akar pirosodni, csak nőnek, de nem pirosodnak, illetve a Lucullus már pirosodik de annak nincs túl sok leve. A régi uborka már nem húzza sokáig, lassan lejár az ideje. A káposzták elkezdtek nőni mint a gomba, a karalábé úgyszintén. A kelbimbó vegetál, tulajdon képpen mióta itt van azóta nem csinál semmit csak van. A krumplinak leszáradt a szára, elkezdtem felszedni őket, és raschel zsákban elrakom őket a pincébe. A metélőpetrezselymet nem győzöm nyírni, 1 hét alatt visszanő a teljes lombja ettől az esős időtől. Most, hogy megint napos az idő, hátha kicsit megáll. A céklák még nem kerültek elő, de lassan ideje lesz. A retket is elvetettem, majd kiderül mi lesz belőle.
lizzi* Creative Commons License 2008.07.27 0 0 6483
Sziasztok! A kertecském pazar, csak összeültettem mindent a 30 négyzetméteren, annyi féle növényt, hogy kb. tizszer ekkora helyen kellett volna. Jövőre nem követem el majd ezt a hibát, de most minden szép, úgy tűnik a bimbóskel is kiheveri a betegségét, szerencsére nem húztam ki gyökerestül. Mindent úgy csináltam, ahogy mondtátok, itt a termésből egy kevés:
Flanell Creative Commons License 2008.07.25 0 0 6482
Erről jut eszembe, a túl későn vetett és meg nem nőtt téli retek áttelelt, és párat meghagytam, most van sok mag, ha rá tudok menni holnap a földre, vetek.

Vetettem helybe kétféle késői karalábét, máskor jóxoktak lenni, jobbak, mint a palántázott, most mindkettőt kelés után kiette valami jószág szikleveles korban, múlt héten már 1 sem volt.
A késői cékla, amit porba szórtam, rosszul kelt, a bolti és a saját termésű mag is, 3 sorban sem lett annyi, mint 1-ben kellene. Leghamarabb jövő héten tudom gyomlálni, ha még megtalálom őket.
Előzmény: il1321 (6476)
miksza63 Creative Commons License 2008.07.23 0 0 6481

Szia!

Nekem hozott Il linkje találatokat.

Az alábbi hozzászólásszámok a nyerők: 1278, 2312, 3103, 3116, 4995, 6466

Előzmény: taormina1 (6474)
Vezso Creative Commons License 2008.07.23 0 0 6480
Valaki megfigyelte már, hogy az időjárássel és a terméssel kapcsolatos népi okosságok igazak-e manapság?
Vezso Creative Commons License 2008.07.23 0 0 6479
Hát, a fene tudja. Teszek fel képeket otthonról, már készítettem, csak még a fényképezőgépen vannak.
Előzmény: CBNora (6463)
CBNora Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6478
Pár bogyó már régóta van a mienken, meg rengeteg atka, kabóca, stb. Valamivel kevésbé atkás, mint az üvegházban volt, de nem nő olyan gyorsan, nem is terem annyit. Lusta vagyok megfőzni, 2-3 elég kis bogyónál nincs is több a pár tövön. Tavaly ilyenkor az üvegházban már volt rajtuk elég sok.
Egy teljesen megkopaszodott, néhány úgy-ahogy él, de jövőre lehet, hogy nem vacakolok vele.
CBNora Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6477
Próbáld ki a Müncheni sört is! Ugyanúgy mindenütt lehet kapni a magját, mint a feketének, ugyanúgy eláll, csak nem olyan kemény, és nálunk nagyobbra is nő. És ha jársz Németországban, vegyél Hild's Blauer Herbst und Wintert! Ha idén nem is jön össze, jövőre próbáld ki! Azt lehet nyárra is vetni, de tárolható is, szép és finom.
il1321 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6476

A retket amit őszre, télire tárolunk el, még most kell vetni, mert a nyári melegben magszárba megy, nem fejleszt gumót. Nem is szabad a nyári melegben vetni, írjanak bármit a zacskójára. (Pl láttam olyan téli feketeretek zacskót, amire márciusi vetés volt írva, noha julius vége előtt nem szabad vetni) Augusztus végén lehet vetni újra piros hónapos retket.

A padlizsán nekem is szép, tele van virággal, de még nincs termés. Most van először, még nem ismerem. Én naponta öntözöm. Hetek óta ma esett először eső, tele is lettek a hordóim.

taormina1 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6475
Nem tudjátok, hogyan kell tárolni/tartósítani, hogy ne avasodjon meg?
taormina1 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 6474
Il köszönöm szépen, a keresés nekem nem adott ki találatot!

A jános-napi retek nyári vetése különben szerintem szamárság; ugyan a sok esötöl ezúttal szépen kelt, de csak szívós, vékony gyökerü virágzó növény lett, nem retek. Nincs szerencsém a retekkel. majd meglátjuk, mit tud ez a fekete!

Nem tudom, a padlizsán miért nem terem. Üvegházban van, szép egészséges nagy növény sok virággal, de termés egy sincs rajta. Vagy csak késöbb fog?
Előzmény: il1321 (6466)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!