Valszeg másképp kell majd lehatolni/lejjebb hatolni, mint ma próbálják, mert a nagyenergiájú ütköztetések során rengetegféle új, virtuális/gerjesztett részecske keletkezik, amelyek csak szuperbomlékony kvázi-stabil entitások...
A koax is két "ér"! A külső köpeny az egyik, a belső vezeték a másik. Azonban asszimetrikus, mert a külső ér mindíg a föld, s a jelek a belsőn futnak. Az UTP-ben egyenrangú érpárok viszik a jelet (ellenfázisban a két ér), és külső árnyékolás helyett az érpárok csavartsága biztosítja a zavarézéketlenséget (valamennyire).
Minden érpár külön jelet vihet, így a 4 érpáron valóban négyszer annyi infó tud átmenni. De a 10Mbit-es renszerben csak két érpár van kihasználva, a másik kettőt "hiába vesszük meg". Egyébként is a csatlakozó középső érpárja telefonálásra lenne szabvány szerint fenntartva.
A sebességet nem csak az érpárok számának növelésével lehet fokozni, hanem az átviteli frekvencia növelésével. A sima érpárok egy frekvencia fölött már csődöt mondanak az áthallások miatt (ilyenkor persze még át lehet térni árnyékolt érpárra), a koax azonban nem (ha megfelelő minőségű). A nagyon nagy frekvencia azonban bonyolítja az áramköri megoldásokat, ami jelentős költségnövelő tényező.
A koax-os megoldásnak az előnye, hogy vele föl is fűzhetjük a hálózatot (HUB nélkül is), míg az UTP-nél ez nem így van megvalósítva.
Ez így nem teljesen pontos mert van köze a légkörhöz is. A napszél nagyon kevés iont tartalmaz, de sok ionizálni képes részecskéből áll, ezek egyrésze el is jut a légkör legfelső részébe, az az ionoszféra. Ha a napkitörések miatt több a töltött részecske a napszélben, akkor ebben a rétegben alakul ki a sarkifény. De a felszínt az sem éri el.
További, és pontosabb részletekért csillagász kellene.
Valami párhuzamos átviteli címzés van benne turpisságként, de ezt inkább valami hardverestől kérdezd, mert én csak hálózatot építettem. Van ilyen fórum/topic is!
A koax kábel hogy tudja ugyanazt megcsinálni 1db érrel mint az UTP/STP 8-al?máshogy: Az UTP-nek mért kell 8 vezeték ahhoz amihez a koaxnak elég 1db?
Ezért tud gyorsabb lenni? ha igen, ez túl egyszerű megoldás sebesség növelésre nem?
1703-1711. A kurucok (főleg magyarok) vívták a németek, illetve labancok (császárpártiak) ellen. A végén a kurucok veszítették el, a szatmári békével lett vége.
Szerintem történelmi regényekből elég sokat megtudhattok ezekből az időkből.
Az egyik legnépszerűbb persze A Tenkes kapitánya, de A Vöröstorony kincse is jó olvasmány (Hollós Korvin Lajostól). Azt hiszem, Jókai is írt egy-két könyvet a témában, pl. Szeretve mind a vérpadig, és ha jól tudom, a Cigánybáró is erről a korszakról szól.
A Rákóczi hadnagya is rémlik, mint film, de az nem biztos, hogy Jókai alapján készült.
De jo, nem vagyok egyedul!!! :))))))))))
Nekem egy amerikai haverom most magyarazta el az 56-os (magyarorszagi) esemenyeket. :)
Amit tudok ajanlani, az a gimnaziumi tortenelemkonyv. Ha tenyleg jo kell, akkor az, amely a hatosztalyosoknak keszult. Ertelemszeruen 6 kotet, baromi reszletes, forrasmunkak, kepek, es szerintem meg ertheto is. Na persze az ara...de hat ugyis itt a karacsony. :) Meg ott a konyvtar. :)
Mellesleg ismerek egy JegHerceget, aki egy fenomenalis erettsegi esszet irt a Szigeti veszedelembol ugy, hogy a mu nem szerepelt az olvasmanyelmenyei kozt, es imigyen sziszegett hatra az osztalytarsnojenek: "Pszt! Kik gyoztek?" :))))) [Azota elolvastam, mert nem volt pofam tovabb elni ezzel a lelki teherrel...]
Ugye a történelem is tudomány? Ilyen ügyben is tehetek föl kínos kérdést?
Szóval a feleségemmel megállapítottuk, hogy nagyon cikis szinten tudatlanok vagyunk történelemböl: Pl. a Rákóczi-szabadságharcot még évszázad szinten sem tudjuk elhelyezni az idöben, azt meg végképp nem tudjuk, hogy kik vívták kik ellen, milyen sikerrel. És így tovább.
Ez nagyon kellemetlen, és szeretnénk is rajta változtatni.
A kérdés:
Tudtok-e ajánlani valami jó könyvet, amivel érdemes lenne kezdeni - mondjuk elsösorban Magyarország történelme vonatkozásában, bár B ajánlatként világtörténelem is jöhet.
Jó lenne valami viszonylag képes-olvasmányos, de azért semmiképp se legyen gagyi (diplomás emberek volnánk amúgy, csak valahogy ez a tantárgy eddig kimaradt).
Simply Red!
Azért, hogy ne csak gonoszkodja, tovább gondoltam a hozzászólásod mondani valóját, de nem sokra vezet az aszalás, -szárítás bevezetése sem.