Sziasztok! Némiképp off kérdésem lenne, de mint rokon téma, hátha vannak itt is művelt művelői. :) Beleugrottam a fűszerszárításba, s előbb-utóbb a tárolás kérdése is nyomasztani fog. Akármilyen kis vagy nagyobb üveget néztem (kertészeti boltok, hobbiboltok, vegyeskereskedések) vagy nem zártak jól vagy úgy néztek ki, mintha egy kefíres dobozt kereszteztem volna egy mélyhűtővel. Hol lenne érdemes fűszernek való üvegeket néztem? Kifejezetten (jól záró) üveget szeretnék, a széles körben kapható műanyag izék nem tetszenek túlzottan. Köszönöm előre is.
Azt szeretném megkérdezni, hogy zöldhagymának való dughagymát ilyenkor már lehet dugdosni, hogy legyen őszre? Folymatosan, pl. 2 hetes ciklusokban is rakhatok hagymát egészen a fagyokig?
Bocs, hogy eltűntem, mint szürke szamár a ködben, nem jutottam idáig, it az ígért cékla receptje. Én a kertet sajnos nagyon elhanygoltam, gyakorlatilag a betakarításra szorítkoztam. :(
hozzávalók: 1kg cékla, egy nagyobb szál torma, cukor, ecet, köménymag, só
céklát nyersen lereszelni, tormát hozzáreszelni, az ecetet a vizet a köménymaggal és a sóval felforralni, céklát meghinteni cukorral és ráönteni az ecetes vizet, elkeverni, kihűlés után üvegbe rakni, hideg helyen tárolni. Néhány hétig áll el.
Nálunk is sok az atka, de bízom benne, hogy a paradicsomok attól még kibírják a fagyokig. Azért szerintem elég jól meg lehet különböztetni a paradicsomvésztől, lassabban is pusztít, de idővel tényleg elszárad. Úgy néz ki, nálunk megállt a Phytophtora fertőzés. Egyelőre legalábbis. Az üvegházban az uborkát viszont tönkretették az atkák, ugyanúgy, mint tavaly. Nem nagy baj, van már helyette elég paradicsom, paprika, még egy kevéske uborka is szabadföldben, és nőnek az újak. Mára kikeltek a frissen vetett retkek is. Mindent úgysem bírunk megenni. Szerencsére a paprikáinkon nincsenek atkák, a dáliákon viszont van. Csak viszonylag jól bírják, tavaly is, tavalyelőtt is volt rajtuk, de elég szépek így is.
A paradicsom leszáradását okozhatja atka is, nagyjából úgy néz ki a növény, mint a paradicsomvész esetén. Közelről meg kell nézni a levelet, apró állatkák, pici pókfonatszerűségen mászkálnak. Nálunk most elözönlött mindent, paradicsomot, paprikát, dísznövényt.
A paradicsomot én a kiültetés utáni 20. napon szoktam kezelni gyökérgombásodás ellen, valamint az első permetezést is ekkor ejtem meg réztartalmú szerrel, amit 2 hetente ismétlek, amíg el nem kezd érni a termése. Idén bevált a dolog, mert nem száradtak le, de az előző évben ez is kevés volt.
Tápként hetente kapnak Volldüngert, illetve a virágzás elkezdődéséig Fertical 1-et. A virágzás után, mikor nőnek a paradicsomok, kicsit erősebb koncentrációban kapják a Volldüngert, de még az érés megkezdődése előtt leállok a tápoldattal, mert már anélkül is elvannak.
Szia, mivel és milyen gyakran permetezed a paradicsomot? Nekem 2. éve "leszárad", idén 2x permeteztem réztartalmú szerrel, de édes kevés volt. Ami van rajta az "kényszerérik". Jövőre szeretnék egészséges töveket nevelni.
Nálunk kezdenek megfeküdni a paradicsomok a betegségtől. Többféle van, ami legkevésbé bírja a betegséget az a magától kelt lugasparadicsom. Permetezni már nem merek, mindennap szedem a termést, ilyenkor gondolom már nem lehet. Ami viszont egyáltalán nem kapta el bár egymás mellett vannak az a Lucullus és a hátsó kertben a koktél. A koktélért nem lelkesedem, macerás a szedése, de mindig tartunk mert anyósom és a sógorom szereti. De azt el kell ismerni hogy nem beteges, szívós fajta . :)
Nekem is ilyen van az erkélyen, csak negyedekkora :) és van rajta vagy 3 db paradicsom, pedig adtam már neki rózsatápot, muskátlitápot, Vuxalt. Biztos nem jó adagolásban.
Hát pontosan nem tudom, mindig a szárán hagyom őszig. Talán ha már a héja piros, és nem narancs, és a kocsány se zöldes, hanem jó dugószínű. Ausztriában ilyenkor már szokták árulni a piacon, kokcákra vágva zacskóban, levesnek. Állítólag szétfő a héja, én ezt nem mertem kipróbálni, inkább meghámoztam, de a piacon is mondták, meg olvastam is.
Nekem szépen keltek a retkek, káposztarépák, de sok a bolha a szárazság miatt, locsolni meg nem mindíg tudom. Majd meglátom mi lesz belőle. Kikelt a tőled kapott cékla is. Majd összehasonlítom az enyémmel. A paradicsomok, paprikák szépek. Lehet elrakni bóven télire. Majd teszek fel képeket, csak egy ideig nem volt asztali gépem, a képeim meg a mentett vinyón voltak. De lehet, hoghy mire felteszem, a juliusiak már elévülnek:)))
Most a jövö héten megint nem leszek. Lassan vége a nyárnak:(((
Jól megnőtt cserépben a paprika alakú paradicsom. Tápoldatot persze kap rendszeresen. Nagyon bőven terem, de nem olyan ízletes, mint szabad földben. Tulajdonképpen tartaléknak szántam, ha egy esős szaktól elvinné a burgonyavész a többit. A dolognak van is értelme, ezen a fajtán már megjelent, de kis mértékben, és mostanában nem terjed. A mai meleg is jó lesz ilyen szempontból. A másik cserepes fajtánk, a Gardener's Delight viszont cserépben talán finomabb, és több van rajta, mint a szadaföldin. Úgy látszik, az tényleg nagy cserépbe való. A paprikáink mostanra lettek igazán szépek, már sok van rajtuk.
Épp meg akartam keresni a topikot, jó régen nem írtunk bele. Most néztem a tavalyi naptáramat, aug. 2-án vetettem az őszre szánt Húsvéti rózsa retket. Ma gyorsan vetni fogok. Húsvéti rózsa magot nem találok, boltba menni nincs kedvem. IL! Itt a lehetőség, elvetem a Tőled kapott fehér retek magokat.
Próbálkozom a paradicsom aszalással, zsebi receptje alapján szeretném csinálni. A kérdéseim a következők lennének. Írta, hogy feldarabolja ollóval. Körübelül mekkorára? Aztán... Azt írja, hogy miután felvágta kis üvegekbe tölti, de mekkora legyen a kicsi? És még az merült fel, hogy mennyi bors kéne mindebbe?
Nem tudom mi lehet a neve, magától kelt a komposzton, lehetne mondjuk a "Komposzt királynője".:) Nehezen érik, félárnyékban van, de ez itt a képen egy tő! :-)
Minden karját felkaróztam, tele van paradicsomokkal.
Hát igen, már nem úgy van, mint a komenizmusban, a zárt piacgazdaság idején, mikor az is nagy szám volt, ha Jugoszláviából importáltak valami primőr zöldségfélét vagy gyümölcsöt. Manapság már az egész világból hozzák a jobb-rosszabb minőségű dolgokat, az egzotikusabbnál egzotikusabb betegségekkel együtt. Elmúltak már azok az idők, mikor a kertésznek csak annyi dolga volt, hogy elültette a paradicsomot, aztán meg szedte egész nyáron nyakra-főre. De aki ebben nőtt fel, az nem érti meg, hogy ha 30 évvel ezelőtt jó volt így, akkor most miért nem jó.