Keresés

Részletes keresés

kiseg Creative Commons License 2008.08.28 0 0 6530

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy zöldhagymának való dughagymát ilyenkor már lehet dugdosni, hogy legyen őszre? Folymatosan, pl. 2 hetes ciklusokban is rakhatok hagymát egészen a fagyokig?

Köszi

Vezso Creative Commons License 2008.08.22 0 0 6529

Bocs, hogy eltűntem, mint szürke szamár a ködben, nem jutottam idáig, it az ígért cékla receptje. Én a kertet sajnos nagyon elhanygoltam, gyakorlatilag a betakarításra szorítkoztam. :(

hozzávalók: 1kg cékla, egy nagyobb szál torma, cukor, ecet, köménymag, só

céklát nyersen lereszelni, tormát hozzáreszelni, az ecetet a vizet a köménymaggal és a sóval felforralni, céklát meghinteni cukorral és ráönteni az ecetes vizet, elkeverni, kihűlés után üvegbe rakni, hideg helyen tárolni. Néhány hétig áll el.

Előzmény: Hesperos (6524)
CBNora Creative Commons License 2008.08.19 0 0 6528
A Farmerexpón rendezett burgonyás szakmai nap programja olvasható a terméktanács honlapján, a Rendezvények pontban. Mi megyünk.
http://www.obtt.hu/
CBNora Creative Commons License 2008.08.19 0 0 6527
Nálunk is sok az atka, de bízom benne, hogy a paradicsomok attól még kibírják a fagyokig. Azért szerintem elég jól meg lehet különböztetni a paradicsomvésztől, lassabban is pusztít, de idővel tényleg elszárad.
Úgy néz ki, nálunk megállt a Phytophtora fertőzés. Egyelőre legalábbis. Az üvegházban az uborkát viszont tönkretették az atkák, ugyanúgy, mint tavaly. Nem nagy baj, van már helyette elég paradicsom, paprika, még egy kevéske uborka is szabadföldben, és nőnek az újak. Mára kikeltek a frissen vetett retkek is. Mindent úgysem bírunk megenni.
Szerencsére a paprikáinkon nincsenek atkák, a dáliákon viszont van. Csak viszonylag jól bírják, tavaly is, tavalyelőtt is volt rajtuk, de elég szépek így is.
Előzmény: Flanell (6526)
Flanell Creative Commons License 2008.08.19 0 0 6526
A paradicsom leszáradását okozhatja atka is, nagyjából úgy néz ki a növény, mint a paradicsomvész esetén.
Közelről meg kell nézni a levelet, apró állatkák, pici pókfonatszerűségen mászkálnak.
Nálunk most elözönlött mindent, paradicsomot, paprikát, dísznövényt.
taffy Creative Commons License 2008.08.19 0 0 6525
Kösznöm a választ, jövőre megpróbálom így.
Előzmény: Hesperos (6524)
Hesperos Creative Commons License 2008.08.17 0 0 6524
Réztartalmú szer alatt érthető pl. a Champion 50WP vagy Mikal C 64WP, mindenki mást szeret, én ezt a kettőt szoktam kombinálni.
Előzmény: Hesperos (6523)
Hesperos Creative Commons License 2008.08.17 0 0 6523
Szia!

A paradicsomot én a kiültetés utáni 20. napon szoktam kezelni gyökérgombásodás ellen, valamint az első permetezést is ekkor ejtem meg réztartalmú szerrel, amit 2 hetente ismétlek, amíg el nem kezd érni a termése. Idén bevált a dolog, mert nem száradtak le, de az előző évben ez is kevés volt.

Tápként hetente kapnak Volldüngert, illetve a virágzás elkezdődéséig Fertical 1-et. A virágzás után, mikor nőnek a paradicsomok, kicsit erősebb koncentrációban kapják a Volldüngert, de még az érés megkezdődése előtt leállok a tápoldattal, mert már anélkül is elvannak.
Előzmény: taffy (6522)
taffy Creative Commons License 2008.08.16 0 0 6522
Szia, mivel és milyen gyakran permetezed a paradicsomot?
Nekem 2. éve "leszárad", idén 2x permeteztem réztartalmú szerrel, de édes kevés volt.
Ami van rajta az "kényszerérik".
Jövőre szeretnék egészséges töveket nevelni.
Előzmény: kicsee (6503)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6521
Nálunk kezdenek megfeküdni a paradicsomok a betegségtől.
Többféle van, ami legkevésbé bírja a betegséget az a magától kelt lugasparadicsom.
Permetezni már nem merek, mindennap szedem a termést, ilyenkor gondolom már nem lehet.
Ami viszont egyáltalán nem kapta el bár egymás mellett vannak az a Lucullus és a hátsó kertben a koktél. A koktélért nem lelkesedem, macerás a szedése, de mindig tartunk mert anyósom és a sógorom szereti. De azt el kell ismerni hogy nem beteges, szívós fajta . :)
Előzmény: CBNora (6514)
CBNora Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6520
Délután meg is kóstolhatod.
(Locsolni fogok hátul, dudálj!)
Előzmény: Thor (6518)
CBNora Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6519
Az enyém is kapott rózsatápot, Wuxalt, most virágzásindítót kap. 5 liter vízhez egy kávéskanállal, naponta.
Előzmény: Thor (6518)
Thor Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6518

Ó! :)

Nekem is ilyen van az erkélyen, csak negyedekkora :) és van rajta vagy 3 db paradicsom, pedig adtam már neki rózsatápot, muskátlitápot, Vuxalt. Biztos nem jó adagolásban.

CBNora Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6517
Hát pontosan nem tudom, mindig a szárán hagyom őszig. Talán ha már a héja piros, és nem narancs, és a kocsány se zöldes, hanem jó dugószínű. Ausztriában ilyenkor már szokták árulni a piacon, kokcákra vágva zacskóban, levesnek. Állítólag szétfő a héja, én ezt nem mertem kipróbálni, inkább meghámoztam, de a piacon is mondták, meg olvastam is.
Előzmény: il1321 (6516)
il1321 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6516
A kis sárga Ushi tökök mikor számítanak érettnek? Mert jó lenne megkóstolni:)
il1321 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6515

Nekem szépen keltek a retkek, káposztarépák, de sok a bolha a szárazság miatt, locsolni meg nem mindíg tudom. Majd meglátom mi lesz belőle. Kikelt a tőled kapott cékla is. Majd összehasonlítom az enyémmel. A paradicsomok, paprikák szépek. Lehet elrakni bóven télire. Majd teszek fel képeket, csak egy ideig nem volt asztali gépem, a képeim meg a mentett vinyón voltak. De lehet, hoghy mire felteszem, a juliusiak már elévülnek:)))

Most a jövö héten megint nem leszek. Lassan vége a nyárnak:(((

Előzmény: CBNora (6513)
CBNora Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6514
Jól megnőtt cserépben a paprika alakú paradicsom. Tápoldatot persze kap rendszeresen. Nagyon bőven terem, de nem olyan ízletes, mint szabad földben. Tulajdonképpen tartaléknak szántam, ha egy esős szaktól elvinné a burgonyavész a többit. A dolognak van is értelme, ezen a fajtán már megjelent, de kis mértékben, és mostanában nem terjed. A mai meleg is jó lesz ilyen szempontból.
A másik cserepes fajtánk, a Gardener's Delight viszont cserépben talán finomabb, és több van rajta, mint a szadaföldin. Úgy látszik, az tényleg nagy cserépbe való.
A paprikáink mostanra lettek igazán szépek, már sok van rajtuk.

CBNora Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6513
Épp meg akartam keresni a topikot, jó régen nem írtunk bele.
Most néztem a tavalyi naptáramat, aug. 2-án vetettem az őszre szánt Húsvéti rózsa retket. Ma gyorsan vetni fogok. Húsvéti rózsa magot nem találok, boltba menni nincs kedvem.
IL!
Itt a lehetőség, elvetem a Tőled kapott fehér retek magokat.
CBNora Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6512
Nincs trükk. Főve zöld lesz. A lila színben a növényen kell gyönyörködni.
A mienk futó, de az is jó fajta, nem szálkás, lassan vénül.
Előzmény: minka456 (6511)
minka456 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 6511
Vetettünk az idén lila zöldbabot (valami olasz fajta, Purple Teepee, de itthon lehetett venni) és nagyon jól bevált. Bokorbab, bőtermő, nem szálkás.

Az egyetlen probléma, hogy főzés közben eltűnik a szép lila színe. Tud valaki valami Barba-trükköt ez ellen?

Régebben taormina 1 (3835) és CBNora (3110) írtak ilyen babról, de később nem tértek vissza a témára.
Hesperos Creative Commons License 2008.08.04 0 0 6510
Ilyenek most a dinnyéim.

Hesperos Creative Commons License 2008.08.03 0 0 6509
Sziasztok!

Próbálkozom a paradicsom aszalással, zsebi receptje alapján szeretném csinálni. A kérdéseim a következők lennének. Írta, hogy feldarabolja ollóval. Körübelül mekkorára? Aztán... Azt írja, hogy miután felvágta kis üvegekbe tölti, de mekkora legyen a kicsi? És még az merült fel, hogy mennyi bors kéne mindebbe?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Szép napot!
Hesperos Creative Commons License 2008.08.03 0 0 6508
Nagyon szép darab!
Előzmény: szalmaszál (6507)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.03 0 0 6507
Ez lenne a második képe.
Előzmény: szalmaszál (6506)
szalmaszál Creative Commons License 2008.08.03 0 0 6506
Kedvenc paradicsomom.

Nem tudom mi lehet a neve, magától kelt a komposzton, lehetne mondjuk a "Komposzt királynője".:)
Nehezen érik, félárnyékban van, de ez itt a képen egy tő! :-)

Minden karját felkaróztam, tele van paradicsomokkal.

Úgy örülök neki.:)
Flanell Creative Commons License 2008.08.03 0 0 6505

Flanell Creative Commons License 2008.08.03 0 0 6504
Hát igen, már nem úgy van, mint a komenizmusban, a zárt piacgazdaság idején, mikor az is nagy szám volt, ha Jugoszláviából importáltak valami primőr zöldségfélét vagy gyümölcsöt. Manapság már az egész világból hozzák a jobb-rosszabb minőségű dolgokat, az egzotikusabbnál egzotikusabb betegségekkel együtt.
Elmúltak már azok az idők, mikor a kertésznek csak annyi dolga volt, hogy elültette a paradicsomot, aztán meg szedte egész nyáron nyakra-főre.
De aki ebben nőtt fel, az nem érti meg, hogy ha 30 évvel ezelőtt jó volt így, akkor most miért nem jó.
Előzmény: kicsee (6503)
kicsee Creative Commons License 2008.08.02 0 0 6503
:)
Nem a burgonya vész vitte el a szárát, mert védekeztem ellene rendszeresen. Amistar, Ridomil, réz...
Elszáradt a szára, ahogy annak lennie kell. Voltak még zöldebb foltok, de ezzel már nem törődtem. Ma is voltam kinn szedem fel folyamatosan, mert a föld nedves és elkezdett csírázni... de úgy megszédültem ebben a melegben, hogy bejöttem inkább.

Végeztem egy érdekes kisérletet, ami számomra bebizonyította, hogy fertőzött a föld, vagy erre felé több a spóra a levegőben... vagy nem tudom.
A paradicsom egyik részét kezeltem minden fontos betegség ellen, műtrágyáztam egészséges, mint a makk. Most szedtem le a 120. kg paradicsomot róla.
Aztán volt amit nem permeteztem semmivel és nem is kapott tápanyagot...
Na hát hadd ne mondjam, hogy néznek ki rajta a paradicsomok...
Előzmény: Flanell (6499)
Hesperos Creative Commons License 2008.08.02 0 0 6502
Akkor ez már biztosan Agria... Legalább tudom a fajtáját. A kisebb gumókat elraktam jövőre vetni, majd meglátjuk hogy vészeli át a telet.
Előzmény: Flanell (6500)
Flanell Creative Commons License 2008.08.01 0 0 6501
Hát, majd meglátom, hová alakul a dolog, a burgonyavész lesz-e gyorsabb, vagy a bogár.
Előzmény: CBNora (6495)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!