Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2008.09.08 0 0 6615

A lila zöldbab milyen fajta és milyen vetőmagból van? Ízre milyen? Mennyire fut?

 

Idén Goldmarie fajtát vetettem, egy német és egy magyar csomagot, érdekes mód jócskán eltérnek egymástól! Az egyik ceruzaszerű, hosszú egyenes hüvelyeket hoz, a másik kanyarodó, laposat, néhány kifejthető szemmel, de ha nem elég kicsinek szedem, a héja már megkeményedik és kevéssé élvezhető. Egész nyáron folyamatosan termettek, egyszerre épp egy étkezésre valót, de a nem fajtaazonos vetőmagok miatt nem tudtam igazán jól felhasználni. Jövőre kipróbálnék valami mást.

Előzmény: CBNora (6605)
Flanell Creative Commons License 2008.09.07 0 0 6614
Esetleg egérillattal. :)
Előzmény: CBNora (6613)
CBNora Creative Commons License 2008.09.07 0 0 6613
Én is főleg azért szedem össze a piciket, hogy ne gyomosítson. A lilából nem nagyon szokott sikerülni, nehéz megtalálni.
Valamennyit azért tudok hasznosítani, a szobamacskánk nagyon szeret játszani a kb. mogyorónyi krumplikkal. Esetleg állatkereskedéseknek lehetne árusítani macskajátéknak, gusztusos kis tasakokban, mondjuk ötösével csomagolva.
Előzmény: Flanell (6612)
Flanell Creative Commons License 2008.09.07 0 0 6612
Hát a közepes krumplikkal nincs is gond, de az összmennyiség fele kicsi meg apró. :(
Apám mindig azt emlegeti, hogy majd jó lesz héjában sütni, mert az milyen finom, de gyakorlatilag tavaly télen is csak egyszer csináltunk, ételhez meghámozni meg senki sem akarja.
Tavaly meg tavalyelőtt össze sem szedtem a kicsiket, de azzal meg az a baj, hogy a földben sok áttelel, és utána nem győzzük kapálni, mindig újrahajt.
Előzmény: CBNora (6598)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.07 0 0 6611
Értem. Ötletes megoldás, egyszer kipróbálom.
Előzmény: CBNora (6610)
CBNora Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6610
Lényegében igen. Most még a salátára nem kéne, csak a rigók miatt kellett föltenni, különben rákotorják a sorra a szalmát, ami a paradicsom után ott maradt.
A hónapos retekre most is kell, így nem férnek hozzá a legyek, és nem lesz kukacos. A téliből általában kimásznak, mire kiszedem, és a járatokat benövi a héj. Arra legföljebb késő ősszel dobok fóliát az erősebb fagyok ellen, míg nincs kiszedve.
Előzmény: Hesperos (6609)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6609
És pontosan milyen szerepkört is tölt ez be? Tavaszi melegágy meg télre a saláta fölé?
Előzmény: CBNora (6608)
CBNora Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6608
Iltől van az ötlet, ő vett először. Lesz majd több is műanyag csőből fátyolfóliával.
Előzmény: Hesperos (6606)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6607
Én is tervezem a gyümölcsfavásárlást. Ugye ilyenkor szabadgyökerűt érdemes venni?

Tudtok ajánlani valami jó korai meggy fajtát, illetve sárgabarackot?
Előzmény: Csillu77 (6600)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6606
Tetszik ez a kis fólia alagút... Igazán praktikus. Ilyet még nem láttam.
Előzmény: CBNora (6605)
CBNora Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6605
Pár gyümölcs.
A paprikák a fólatartó nagy karók között, hátul a karókon van az uborkaháló. Mögöttük paradicsom és káposztafélék.
Futó lila zöldbab.
Elöl a káposztarépák, aztán egy retek, aminek a termése ehető (kísérlet), a hátárben a fátyolfólia az Il-féle retkekkel.
A fóliaalagutak az áttelelő salátáknak, előtte cékla, mögötte Allium tuberosum, most az éretlen terméseket csipegetem.






il1321 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6604

1. A lejjebbi képen csíkokra vágva az aszalódók egy része az, így szárítva bármibe.

2. Feldarabolva olajban üvegben.

3. Kockákra vágva fagyasztva, aztán kaliforniai csírkére, paradicsomos, sajtos tésztára.

4. A kicsit pirosakat, vagy akár teljesen zöldeket a termőszezon végén darabonként papírba csomagolva, egy nagyobb dobozba téve akár karácsonyig eláll. (Tvaly tettem róla képet ide)

5. ledarálva kevés sóval keverve üvegbe ételízesítőnek.

CSak nnyi jut eszembe hirtelen.

Előzmény: F.Szilvi (6601)
Zitka Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6603
Előzmény: Zitka (6602)
Zitka Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6602

A fenébe! Elszállt a hsz-om. :-(

 

Szóval szokni nem szoktam :-), de szerintem nagyon finom lehet a sült paprika olívaolajban. Grillen vagy szabadtűzön megsütöd (feketére!), aztán nejlonzacskóba teszed, vagy egy edénybe és lefeded. Pár perc, aztán könnyedén lehúzható a héja. Csíkokra, vagy darabokra vágod, beteszed kis üvegekbe és felöntöd olívaolajjal. Mehet mellé fokahgymagerezd, esetleg kaukkfű, vagy más száraz fűszer.

 

Aztán lehet belőle télen pl. ilyen finomságot csinálni fetával:

 

 

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2005/09/slt-paprika-feta-sajttal.html

Előzmény: F.Szilvi (6601)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6601
Nagyon sok kápia paprikám van/ lesz , ti hogyan, milyen formában szoktátok tartósítani, mert már nem bírom a lecsót látni sem...
Csillu77 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 6600
Bevallom, mi megettük eddig az összeset, amit találtam. Pont olyan jó íze volt, mint a sárgarépának. :-)

Köszönöm szépen a válaszokat, igazából az a bajom a talajunkkal, hogy nem tudom, milyen lett volna, ha nem töltetjük fel. Sajna az előző tulaj a házbontásból maradt sittet elterítette az egész telken, benőtte a gaz, stb. Mi építkeztünk és a gyomirtózás után derült ki, mi a helyzet, ráadásul az utcafront egy fél m-rel magasabban van, mint a ház, így fel kellett tölteni. Az itteni ipari parkból hozták a földet, jó barna, tömött, de sajna tele volt gazmagokkal. Ha hagyjuk, méteresre nőtt volna a paréj, cirok, parlagfű és hasonlók. Most már csak a muharral küzdünk, a veteményesban meg mindig akad még üveg, kő, betontörmelék.
Gödörásáskor látszik, hogy totál homokos az altalaj, csak a teteje ilyen feketeföld.

Ma végre eljutottam egy díszfaiskolába, a jövő hét végére ígértek eperpalántát és nézegettem gyümölcsfákat, meg szőlőoltványokat is. Ha sikerül a héten felásni a helyét, akkor a jövő hét végén elkészül az eperültetvényünk!
Előzmény: il1321 (6597)
Hesperos Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6599
Tényleg szépek.

Átültettem ma a málnák fiatalabbik részét a kerítés mellé, ott szellősebb lesz nekik. Az öregebb töveket kimetszettem és kiástam. Remélem megmaradnak. Nemsoká érkezik a szedrem is, illetve ha minden igaz kapok egy pár ribizli bokrot is.
Előzmény: CBNora (6598)
CBNora Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6598
Szépek ezek a krumplik. Héjában főzni jobb is a közepes, mint a nagy.
Az Agria meg úgy látszik, ízlés dolga. Mi szeretjük.
Előzmény: Flanell (6596)
il1321 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6597
Én is erre gondoltam, hogy "megvadult" . Ezeket én kidobom.
Előzmény: Flanell (6595)
Flanell Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6596
Még elég zöld volt krumpli szára, de ki kellett szedni, mert a bogarak lerágták a leveleket. Amikor észrevettem az első kikelő kicsiket, el is döntöttem, hogy még egyszer lefújom kontakt szerrel, csak pont akkor lenyekkentem, és nem tudtam permetezni, mire rendbe jöttem, akkor meg már felesleges volt. De így is nagyon ritka eset, hogy augusztus legvégéig kibírja a földben.
Meg vagyok elégedve a terméssel, az össztermés (aprókkal együtt) lett vagy 6 mázsa, tavaly ugyanekkora területen fele sem volt, a 40 fok leégette a szárakat.
A burgonyavész csak néhány tőnél jelentkezett, kivétel az Agria, ahol 10% fölötti volt az elszáradás.

Ez az az Ismeretlen Sárga Krumpli, amit szoktam emlegetni. Azt hittem, a sok eső miatt végre egyszer hatalmasra nő, de nem, csak sok lett alatta, néha még 30 is tövenként. A képen a nagyok a valóságban közepesek. De megintcsak arra jutottunk, hogy semelyik másik fajta nem közelíti meg ezt ízben, állagban és expresszgyors fővésben.

Volt még 50 szemes Agria, ez alatt elég tűrhető méretűek lettek, bár kevés darab. Az íze nem olyan jó, mint ahogy itt olvasom.

Laura, német import 50 szemes, nagyon szép rózsaszín, de német lévén valószínűleg nem bírta a száraz nyarat, kevés és nem is nagy. Többé nem vetjük. Még nem kóstoltuk.

Kondor. Hatalmasra nőtt, szokás szerint alig van alatta ültetni való kicsi. De valószínűleg nem is ültetünk belőle, mert vagy valami vírus, vagy egyéb miatt üveges marad, bármeddig főzzük is.
Flanell Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6595
Az a világos répa szerintem attól van, hogy a magtermelőnél átporzódott vadmurokkal.
Előzmény: Csillu77 (6554)
Flanell Creative Commons License 2008.09.05 0 0 6594
Hétfőtől állítólag ősz lesz, azt már nem szeretik az atkák, a paradicsom olyankor elkezd hajtani és nyúlni, és ha idáig elviselte valahogy az atkákat, még sok zöldet fog teremni.
Hesperos Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6593
Nálam a föld leginkább a homokra hasonlít. Nagyon sokat kell locsolni mert nagyon hamar eltűnik a víz belőle, és száraz időben mint valami sivatagai homokot, egyszerűen elfújja a felszín egy részét a szél. Ettől eltekintve tápanyagértékét jónak gondolom, mert minden szépen terem benne, bár idén be fogom forgatni a növényi komposztot amit készítettem. A paradicsom aszalást én most valamelyik nap fogom újra megpróbálni, mert az előző kísérletet elmosta egy csúnya vihar. Majd meglátjuk mi sül ki belőle.
Előzmény: jacsoj (6592)
jacsoj Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6592
Nekem is a házikertem nagyon kötött feketeföld volt. Nyár elejére már olyan volt, mint a beton, se kapálni, se öntözni nem lehetett. Az idén tél végén megelégeltem, leszedtem a tetejéből 10-15 cm földet, elvitettem, és helyére hozattam nagyon apró pucoló homokot, ami nem éles szemű. Trágyát szórtam rá, és rotációs kapával többször átforgattam. Nem bántam meg a sok munkát.
A kertem csak kb. 50 négyzetméter.
Előzmény: Csillu77 (6589)
CBNora Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6591
Jópofák ezek a paradicsomok.
Ma elvetettem a Nansen salátát. Nem volt hova átpakolnom a kiszedett paradicsomok alját takaró szalmát, így csak félrehúztam a sorok fölül és úgy vetettem. 6 rövid sor lett. Rátettem a kis lidles fóliaalagutakat a lyuggatott nejlonnal, nehogy a rigók vagy Medvém szétkotorják a szalmát.
Szépen növögetnek a retkek, amit küldtél. A gyökere még nem vastagszik, de a lomja szép és nagyon jól kelt. Gondosan letakartam fátyolfóliával, nehogy kukacos legyen. Azt is azok a pici ívek tartják, oda elég. De nem mertem nyárra teljesen elcsomagolni, hajlítva nyalábban beszúrtam a földbe egy félreeső helyen, most meg ugyanúgy szúrtam le. Nem mertem kiegyenesíteni és újra meghajlítani. A káposztarépákhoz majd veszünk műanyagcsövet.
A téli retkek már szépen híznak. Minden másnap alaposan meglocsolom.
Előzmény: il1321 (6590)
il1321 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6590

Nekem is kötött a talajom. Csak annyit tudsz vele csinálni, hogy próbálod a szervesanyag tartalmat növelni. Nem feltétlen trágyával, hanem szalma, lomb,széna, fű, zöldtrágya leforgaatásával, vetve a mustármag, facélia,körömvirág. Talajtakarással védeni a kiszáradástól vegetációs időszakban. A nanti répában nekem is osk volt a világos, ez szerintem valami elvadult változat. Salátaféléket lehet vetni, hónapos retket. Talajtakarónak mustárt. Lehet dugdosni korai, vagy áttelelő zöldhagymát. Szeptember végén el lehet az őszi fokhagymát dugdosni.

 

Én most így próbálkoztam az aszalással.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Csillu77 (6589)
Csillu77 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6589
Én is aszaltam paradicsomot, igaz még nem sajátot, hanem a nagymamám által termesztettet. Igaz ő simán hosszúkás paradicsomnak hívja és huszonéve maga fogja belőle a magot, de ugyanolyan jó volt hozzá.:-) Én terítettem a rácsra egy vékony szúnyoghálót is, ez megvédte mindenkitől. Előtte fügét is aszaltam ugyanígy, az is jól sikerült.

Tegnap kigazoltam a paradicsom helyét és az egyik elszáradt tövön találtam egy csodaszép friss hajtást. Még bimbós is, kíváncsi vagyok, lesz-e belőle valami.

Nálunk egyébként se poloska, se pók nincs (csak a lakásban), van ellenben rengeteg darázs, na meg szúnyog...

A talajjal kapcsolatos kérdésemre van valakinek ötlete? A 6554.hsz-ban írtam róla, köszönöm.
Előzmény: taormina1 (6586)
il1321 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6588

Ez a kezdő oldala a Brehmnek:

http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/index.html

Előzmény: taormina1 (6586)
il1321 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6587

Nekem sincs saját Brehm. Ott van a Neten, lejjebb tettem be a linket, a Magyar Elektonikus Könyvtárban található.

Én még csak most készítek először aszalást. A San M-ből, Kimagoztam, felcsíkoztam, felfűztem cérnára, és kitettem a szélbe. Két nap alatt majdnem kész. Előtte besóztam egy kicsit. A szében, és a só miatt tényleg nem mennek rá a legyek. Hogy milyen lessz, majd később mondom meg.

Előzmény: taormina1 (6586)
taormina1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 6586
Mindig szerettem volne egy nagy Brehmt!

Nekem ez a szárítás se vált be igazán, pedig nagyon szeretem. (Ez a San Marzano, amiböl ezt csináljuk?) Valahogy túlszáradt, vagy mi, és zörgös ropogós maradt a lében is. Vagy ez késöbb megpuhul?
Az íze meg valahogy....dohos, vagy mi. (Biztos nem penészedett meg; kint, napon száradt meg pár nap alatt.) Az se igaz, hogy a legyek nem mennek rá.
Előzmény: il1321 (6580)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!