A lila zöldbab milyen fajta és milyen vetőmagból van? Ízre milyen? Mennyire fut?
Idén Goldmarie fajtát vetettem, egy német és egy magyar csomagot, érdekes mód jócskán eltérnek egymástól! Az egyik ceruzaszerű, hosszú egyenes hüvelyeket hoz, a másik kanyarodó, laposat, néhány kifejthető szemmel, de ha nem elég kicsinek szedem, a héja már megkeményedik és kevéssé élvezhető. Egész nyáron folyamatosan termettek, egyszerre épp egy étkezésre valót, de a nem fajtaazonos vetőmagok miatt nem tudtam igazán jól felhasználni. Jövőre kipróbálnék valami mást.
Én is főleg azért szedem össze a piciket, hogy ne gyomosítson. A lilából nem nagyon szokott sikerülni, nehéz megtalálni. Valamennyit azért tudok hasznosítani, a szobamacskánk nagyon szeret játszani a kb. mogyorónyi krumplikkal. Esetleg állatkereskedéseknek lehetne árusítani macskajátéknak, gusztusos kis tasakokban, mondjuk ötösével csomagolva.
Hát a közepes krumplikkal nincs is gond, de az összmennyiség fele kicsi meg apró. :( Apám mindig azt emlegeti, hogy majd jó lesz héjában sütni, mert az milyen finom, de gyakorlatilag tavaly télen is csak egyszer csináltunk, ételhez meghámozni meg senki sem akarja. Tavaly meg tavalyelőtt össze sem szedtem a kicsiket, de azzal meg az a baj, hogy a földben sok áttelel, és utána nem győzzük kapálni, mindig újrahajt.
Lényegében igen. Most még a salátára nem kéne, csak a rigók miatt kellett föltenni, különben rákotorják a sorra a szalmát, ami a paradicsom után ott maradt. A hónapos retekre most is kell, így nem férnek hozzá a legyek, és nem lesz kukacos. A téliből általában kimásznak, mire kiszedem, és a járatokat benövi a héj. Arra legföljebb késő ősszel dobok fóliát az erősebb fagyok ellen, míg nincs kiszedve.
Pár gyümölcs. A paprikák a fólatartó nagy karók között, hátul a karókon van az uborkaháló. Mögöttük paradicsom és káposztafélék. Futó lila zöldbab. Elöl a káposztarépák, aztán egy retek, aminek a termése ehető (kísérlet), a hátárben a fátyolfólia az Il-féle retkekkel. A fóliaalagutak az áttelelő salátáknak, előtte cékla, mögötte Allium tuberosum, most az éretlen terméseket csipegetem.
1. A lejjebbi képen csíkokra vágva az aszalódók egy része az, így szárítva bármibe.
2. Feldarabolva olajban üvegben.
3. Kockákra vágva fagyasztva, aztán kaliforniai csírkére, paradicsomos, sajtos tésztára.
4. A kicsit pirosakat, vagy akár teljesen zöldeket a termőszezon végén darabonként papírba csomagolva, egy nagyobb dobozba téve akár karácsonyig eláll. (Tvaly tettem róla képet ide)
5. ledarálva kevés sóval keverve üvegbe ételízesítőnek.
Szóval szokni nem szoktam :-), de szerintem nagyon finom lehet a sült paprika olívaolajban. Grillen vagy szabadtűzön megsütöd (feketére!), aztán nejlonzacskóba teszed, vagy egy edénybe és lefeded. Pár perc, aztán könnyedén lehúzható a héja. Csíkokra, vagy darabokra vágod, beteszed kis üvegekbe és felöntöd olívaolajjal. Mehet mellé fokahgymagerezd, esetleg kaukkfű, vagy más száraz fűszer.
Aztán lehet belőle télen pl. ilyen finomságot csinálni fetával:
Bevallom, mi megettük eddig az összeset, amit találtam. Pont olyan jó íze volt, mint a sárgarépának. :-)
Köszönöm szépen a válaszokat, igazából az a bajom a talajunkkal, hogy nem tudom, milyen lett volna, ha nem töltetjük fel. Sajna az előző tulaj a házbontásból maradt sittet elterítette az egész telken, benőtte a gaz, stb. Mi építkeztünk és a gyomirtózás után derült ki, mi a helyzet, ráadásul az utcafront egy fél m-rel magasabban van, mint a ház, így fel kellett tölteni. Az itteni ipari parkból hozták a földet, jó barna, tömött, de sajna tele volt gazmagokkal. Ha hagyjuk, méteresre nőtt volna a paréj, cirok, parlagfű és hasonlók. Most már csak a muharral küzdünk, a veteményesban meg mindig akad még üveg, kő, betontörmelék. Gödörásáskor látszik, hogy totál homokos az altalaj, csak a teteje ilyen feketeföld.
Ma végre eljutottam egy díszfaiskolába, a jövő hét végére ígértek eperpalántát és nézegettem gyümölcsfákat, meg szőlőoltványokat is. Ha sikerül a héten felásni a helyét, akkor a jövő hét végén elkészül az eperültetvényünk!
Átültettem ma a málnák fiatalabbik részét a kerítés mellé, ott szellősebb lesz nekik. Az öregebb töveket kimetszettem és kiástam. Remélem megmaradnak. Nemsoká érkezik a szedrem is, illetve ha minden igaz kapok egy pár ribizli bokrot is.
Még elég zöld volt krumpli szára, de ki kellett szedni, mert a bogarak lerágták a leveleket. Amikor észrevettem az első kikelő kicsiket, el is döntöttem, hogy még egyszer lefújom kontakt szerrel, csak pont akkor lenyekkentem, és nem tudtam permetezni, mire rendbe jöttem, akkor meg már felesleges volt. De így is nagyon ritka eset, hogy augusztus legvégéig kibírja a földben. Meg vagyok elégedve a terméssel, az össztermés (aprókkal együtt) lett vagy 6 mázsa, tavaly ugyanekkora területen fele sem volt, a 40 fok leégette a szárakat. A burgonyavész csak néhány tőnél jelentkezett, kivétel az Agria, ahol 10% fölötti volt az elszáradás.
Ez az az Ismeretlen Sárga Krumpli, amit szoktam emlegetni. Azt hittem, a sok eső miatt végre egyszer hatalmasra nő, de nem, csak sok lett alatta, néha még 30 is tövenként. A képen a nagyok a valóságban közepesek. De megintcsak arra jutottunk, hogy semelyik másik fajta nem közelíti meg ezt ízben, állagban és expresszgyors fővésben.
Volt még 50 szemes Agria, ez alatt elég tűrhető méretűek lettek, bár kevés darab. Az íze nem olyan jó, mint ahogy itt olvasom.
Laura, német import 50 szemes, nagyon szép rózsaszín, de német lévén valószínűleg nem bírta a száraz nyarat, kevés és nem is nagy. Többé nem vetjük. Még nem kóstoltuk.
Kondor. Hatalmasra nőtt, szokás szerint alig van alatta ültetni való kicsi. De valószínűleg nem is ültetünk belőle, mert vagy valami vírus, vagy egyéb miatt üveges marad, bármeddig főzzük is.
Hétfőtől állítólag ősz lesz, azt már nem szeretik az atkák, a paradicsom olyankor elkezd hajtani és nyúlni, és ha idáig elviselte valahogy az atkákat, még sok zöldet fog teremni.
Nálam a föld leginkább a homokra hasonlít. Nagyon sokat kell locsolni mert nagyon hamar eltűnik a víz belőle, és száraz időben mint valami sivatagai homokot, egyszerűen elfújja a felszín egy részét a szél. Ettől eltekintve tápanyagértékét jónak gondolom, mert minden szépen terem benne, bár idén be fogom forgatni a növényi komposztot amit készítettem. A paradicsom aszalást én most valamelyik nap fogom újra megpróbálni, mert az előző kísérletet elmosta egy csúnya vihar. Majd meglátjuk mi sül ki belőle.
Nekem is a házikertem nagyon kötött feketeföld volt. Nyár elejére már olyan volt, mint a beton, se kapálni, se öntözni nem lehetett. Az idén tél végén megelégeltem, leszedtem a tetejéből 10-15 cm földet, elvitettem, és helyére hozattam nagyon apró pucoló homokot, ami nem éles szemű. Trágyát szórtam rá, és rotációs kapával többször átforgattam. Nem bántam meg a sok munkát. A kertem csak kb. 50 négyzetméter.
Jópofák ezek a paradicsomok. Ma elvetettem a Nansen salátát. Nem volt hova átpakolnom a kiszedett paradicsomok alját takaró szalmát, így csak félrehúztam a sorok fölül és úgy vetettem. 6 rövid sor lett. Rátettem a kis lidles fóliaalagutakat a lyuggatott nejlonnal, nehogy a rigók vagy Medvém szétkotorják a szalmát. Szépen növögetnek a retkek, amit küldtél. A gyökere még nem vastagszik, de a lomja szép és nagyon jól kelt. Gondosan letakartam fátyolfóliával, nehogy kukacos legyen. Azt is azok a pici ívek tartják, oda elég. De nem mertem nyárra teljesen elcsomagolni, hajlítva nyalábban beszúrtam a földbe egy félreeső helyen, most meg ugyanúgy szúrtam le. Nem mertem kiegyenesíteni és újra meghajlítani. A káposztarépákhoz majd veszünk műanyagcsövet. A téli retkek már szépen híznak. Minden másnap alaposan meglocsolom.
Nekem is kötött a talajom. Csak annyit tudsz vele csinálni, hogy próbálod a szervesanyag tartalmat növelni. Nem feltétlen trágyával, hanem szalma, lomb,széna, fű, zöldtrágya leforgaatásával, vetve a mustármag, facélia,körömvirág. Talajtakarással védeni a kiszáradástól vegetációs időszakban. A nanti répában nekem is osk volt a világos, ez szerintem valami elvadult változat. Salátaféléket lehet vetni, hónapos retket. Talajtakarónak mustárt. Lehet dugdosni korai, vagy áttelelő zöldhagymát. Szeptember végén el lehet az őszi fokhagymát dugdosni.
Én is aszaltam paradicsomot, igaz még nem sajátot, hanem a nagymamám által termesztettet. Igaz ő simán hosszúkás paradicsomnak hívja és huszonéve maga fogja belőle a magot, de ugyanolyan jó volt hozzá.:-) Én terítettem a rácsra egy vékony szúnyoghálót is, ez megvédte mindenkitől. Előtte fügét is aszaltam ugyanígy, az is jól sikerült.
Tegnap kigazoltam a paradicsom helyét és az egyik elszáradt tövön találtam egy csodaszép friss hajtást. Még bimbós is, kíváncsi vagyok, lesz-e belőle valami.
Nálunk egyébként se poloska, se pók nincs (csak a lakásban), van ellenben rengeteg darázs, na meg szúnyog...
A talajjal kapcsolatos kérdésemre van valakinek ötlete? A 6554.hsz-ban írtam róla, köszönöm.
Nekem sincs saját Brehm. Ott van a Neten, lejjebb tettem be a linket, a Magyar Elektonikus Könyvtárban található.
Én még csak most készítek először aszalást. A San M-ből, Kimagoztam, felcsíkoztam, felfűztem cérnára, és kitettem a szélbe. Két nap alatt majdnem kész. Előtte besóztam egy kicsit. A szében, és a só miatt tényleg nem mennek rá a legyek. Hogy milyen lessz, majd később mondom meg.
Nekem ez a szárítás se vált be igazán, pedig nagyon szeretem. (Ez a San Marzano, amiböl ezt csináljuk?) Valahogy túlszáradt, vagy mi, és zörgös ropogós maradt a lében is. Vagy ez késöbb megpuhul? Az íze meg valahogy....dohos, vagy mi. (Biztos nem penészedett meg; kint, napon száradt meg pár nap alatt.) Az se igaz, hogy a legyek nem mennek rá.