Ja képzeld, még azt akartam írni, hogy tudod nagyon kerestem az Agria krumplit...végűl is nem jött össze..vetőben , ezért teljesen véletlenűl a Lidl-ben volt étkezési Agria vettem abból, félbevágtam , hogy mindkét oldalán legyen szem, és még most is nagyon szép a szára, sokáig virágzott is, majd kíváncsi leszek mi rejtőzik a föld alatt...
Először a Keletinél vettem a Hermész boltban, újabban a Farmerexpón egy szlovén cég standján. Meg szokott is teremni mag a meghagyott töveken, csak biztonság kedvéért veszek is. Lehet kapni téli vajfejet, az is áttelelő. Állítólag az is jó, de nekem eddig 2 zacskóból összesen egy fej kelt ki, úgyhogy nem kísérletezek vele. De ha nem kapsz mást, próbáld ki, nyilván csak pechem volt. Ma nem sikerült elvetni a salátát, csak megcsináltam a helyét. Kiszedtem a korai determinált paradicsomokat, már elég ramatyul néztek ki, a magas fajtákon már van bőven elég termés, azok jobb karban is vannak. Pár kiló még volt rajtuk, azt leszedtem.
Ma akartam elvetni az áttelelő salátát (Nansen fajta), nem biztos hogy kész lesz, akkor csütörtökön. Mindig ilyenkor szoktam. Már elvetettem a hónapos retket, de talán még azt is érdemes. Most is és még valamivel később is lehet vetni galambbegy salátát, tél végén, kora tavasszal ehető, teljesen télálló. Csak azért érdemes esetleg fóliaalagúttal (fátyolfóliával) takarni, hogy hozzá lehessen férni, ha hó van. Az a világos gyökerű az halvány sárgarépa, a pasztináknak másmilyen a levele is, és az íze is. Nem is nőne meg olyan gyorsan, mint a sárgarépa.
Nálam sajnos már ki is múlt a legtöbb paradicsom, először elszáradt a levelük, a száruk meg egyszerűen eltört, a karózás ellenére sem bírta el a paradicsomokat. Ami leért a földre, az szinte azonnal elrohadt, a többi meg elég kényszerérett lett. A zöldek jó részéből savanyúságot csináltam, már ettünk is belőle.:-) Eddig azt hittem valamit mi csináltunk rosszul. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon rövid száron próbáltak rengeteg termést nevelni, mert mire el tudtuk ültetni, a 20-30cm-es szárak tele voltak virággal.
Sziasztok! Eddig még nem írtam ide, de az utóbbi hetekben sikerült végigolvasnom Benneteket, nagyon sok hasznos információt sikerült begyűjtenem, köszönöm szépen! A kertem még nagyon friss, a május közepén történt tereprendezés után csak a hónap utolsó napjaiban tudtam kicsit veteményezni és piacon vett palántákat ültetni. Szerencsére itt elég esős volt a nyár eleje, sokat öntöztünk is és most már lassan mindent meg tudunk kóstolni. Sokat olvasgattam az utóbbi időben, sikerült egy-két szakirodalmat is beszereznem, tervezgetem már a vetésforgót is il tanácsai alapján, de lenne néhány kérdésem.
Először is, van-e még értelme most vetnem valamit? Gondoltam hónapos retket, esetleg mustármagot zöldtrágyának. Olvastam, hogy valaki (talán Zsebi?) vet áttelelő borsót is. Ezt mikor érdemes és milyen fajtát? Van-e valami, amire ügyelnem kell?
A másik problémám kicsit bonyolultabb. Május végén vetettünk sárgarépát is, Nantit, most már egész helyes bébirépák vannak. Néhány közülük egészen halvány, ugyanolyan a levele, az íze is elég hasonló. Ez valami albínó répa vagy pasztinák esetleg? A gyökérzöldségekkel kapcsolatban az a gondom még, hogy valószínűleg a talaj miatt sok elágazik, kicsi, rövid répák vannak, ráadásul alig lehet kiszedni. A talaj eredetileg öntéstalaj lenne, lejjebb vannak benne homokrétegek, de a tetejére, kb. a felső 10cm-t úgy hozattuk. Rotációs kapával össze lett forgatva, a tápanyagtartalommal valószínúleg nincs gond, mert minden nő, mint a gomba, de nagyon kötött. Mit érdemes ezzel csinálni? Őszel gondoltam komposztot beleforgatni, elég lesz vajon?
Nálunk idén van először, úgyhogy engem is újdonságként ért.
Eddig azt hittem, hogy a nagy zöld az anyukájuk, a pöttyösek a gyerekek. :-) De nem vagyok benne biztos... Mindenesetre tényleg büdösek. Én egyszer gyerekkoromban egy málnaszemmel együtt bekaptam egy poloskát is - azóta hatványozottan irtózom tőlük. :-( Az íze se jobb, mint a szaga. :-DDD
Fogalmam sincs, mivel lehetne őket távoltartani...
Sajnos a száradás (rothadás nélkül) nálam már feltartóztathatatlan. Aug. elejéig egész jó volt a helyzet, persze részben a sok esőnek is köszönhetően. Alig kellett öntözni, és főleg locsolókannával, a tövekre koncentrálva tettem azt is. Aztán elutaztunk egy hétre Görögországba, és akkor itt kánikula volt. No akkor meglendült a száradás, és hiába csipkedtem az elszáradt leveleket, terjedt tovább. A paradicsomok azért beérnek, csak némelyik tő elég muris látvány, levél nélkül piroslik rajta a rengeteg paradicsom. Most már főleg koktél van, abból idén (magamhoz képest) rengeteget ültettem, mert kaptam a szomszédból palántákat, és nem volt szívem kidobni még a leghitványabbakat sem.
Nálunk is rengeteg ilyen bogár van, amiről eddig nem is tudtam, hogy mi. Ebből lesz aztán az a ronda nagy zöld bogár, majd ugyanilyen színű lesz később, mint kicsiben, csak nagyban? Jól gondolom? És ha összenyomom, iszonyú büdös.
Ezek amúgy mit művelnek a növényekkel? Mivel lehet írtani őket (lehetőleg biológiai módszerrel)? Nekem paradicsomon, paprikán, bazsalikomon meg a babon van rengeteg.
Nem is kell ekkora legyen a paprika, mert nem tudja beérlelni a termését, azért nyírtam meg, előbb kellett volna, de mással voltam elfoglalva, mióta lenyírtam rohamléptekben elkezdett pirosodni, remélem tudok majd olyan fotót küldeni amin már a nagy része piros lesz.
Mikor szept. végén október elején leszedjük tiszta piros és karácsonyig eláll. De teszek el savanyúnak is nagyon mutatós és finom
Nálam 2 éve jönnek, Sajnos kajálnak is néha, és sztem viszik át a betegséget. Én finoman, két ujj között összenyomom, ahányat csak találok. :-) Egyébként a paradicsomvész szerű borzalmas levélelszáradás+gyümölcsmegrohadás nálam leállt. Nem tudom a pontos okokat, de: 1. Száraz lett az idő. 2. nem locsolok tömlővel, hanem minden tövet kisvödörrel 2-3 naponta 3. Leszedtem a száraz levelek zömét 4. visszacsíptem az összes tövet, hogy új virágot már ne hozzon 5. Komposztlével dúsítom hetente az öntözővizet. 6. mihelyst beérett, azonnal leszedem a paradicsomot 7. irtom a poloskát (ld. fent) Nálatok mi újság?
Én a fűszereket és a gyógynövényeket is az alábbi üvegbe rakom el. Kapható belőle sok féle forma. Pl.én nagyon szeretem az egy literes régi tejesüveg formájút, illetve a képen látható másik méretűt is.Ezek tulajdonképpen befőttesüvegek, úgyhogy tökéletesen záródnak. Én láttam már a Spárban, Kikában, Baumaxban is ilyet, és még megfizethető áron. Mindegyikben van egy prospektus a teljes választékról.
Ezek 3m hosszú, 3,5 cm átmérőjű vaskarók, bontásból vettem kb 50 db-ot. Rövidebb karónak meg az olasznád beérett szárát használom. Van még jónéhány 16 mm átmérőjű 2 m-es betonvasam is. 25 év alatt sokminden összegyült:))
Nekem megint olyan hitvány lett minden, hogy nem is nagyon merek írni. Úgyhogy csak azt szeretném kérdezni, hol szerzel ilyen sok jó karót? Ez nekem komoly probléma, állandóan hiányzik, vagy nem elég magas.
Az a benyomásom, hogy az üvegház nem kap elég fényt. A környezö fák nagyon megnöttek, és a nap elég nagy részében beárnyékolják. A hálót le is vettem róla.A paprikák embermagasságú, megnyúlt óriások, a padlizsánok az idén nagyon szép nagy növények lettek sok virággal, -amiböl valahogy sose lett termés.
Óriási tapasztalatom ugyan nincs (5 éve kertészkedem), de ilyet még egyik évben se láttam... Szerinted szívogatják is a paradicsomot, vagy csak napoznak rajta? :-))
Egy kis tegnapi betakarítás. A káposztafélék kivételével elégedett vagyok mindennel. Azokat a poloskák lerendezték. De paradicsomon még ilyet nem láttam.
Ha tudnám magamról, hogy skizofrén vagyok, azt mondanám, nini, egy fotó, amit én csináltam. Igen, pontosan így néznek ki a paradicsomaim, tökfeketék a kicsi poloskáktól. De már nem aggódom miatta, legalább van, akinek ízlenek. ;)
Soha nem láttam még ilyen tömegben, főleg ilyen apró pöttyös poloskákat. Tömegével vannak akár egy-egy paradicsomszemen is, néhol egy-egy felnőtt :-) kíséretében, a koktélparadicsomon akár egyedül is..
Bocsi, hogy csak most válaszolok de egészségi okokból voltam távol, most próbálok kicsit vissza olvasni de elég reménytelen válallkozás.
Olyanra vágd amilyent szeretnél majd télen a salátákba szórni, vagy kenyér v. zsemle félébe bele sütni. én olyanra szoktam /illetve a férjem meccs nézés közben idén olimpia alatt/mint a kis újjamon a köröm. Az üvegek változóak, teszem kis hosszukás zöldborsos, capri bogyós üvegbe, mustárosba mikor milyen tettszik meg, felbontás után hűtőben tarom. A bors az üveg nagyságától függően 5-10 szemig, van hogy fekete bors, van úgy, hogy feket, piros, és zöld.
Az üzletbe árult nincs is felvágva, szeletben van, de azt ha használod olajosan kell vagdosni hát az nem igazán jó szerintem.
A kertem sajnos nagyon elhanyagolt mert a férjem nem igazán ért rá mindenre én meg most is csak arra vagyok alkalmas, hogy nézelődjek, és próbáljam magam túltenni a látottakon.
A tulipán paprikám olyan magas mint én /164/ ilyen állapotban még decemberben sem érne meg, megnyírtam ezek után látszanak rajta a paprikák és elkezdett pirosodni
Én ismerek olyan kerámiaedényt, mely hermetikusan zár, és tulajdon képpen jól is néz ki. Én ilyenekben tartom a fűszereket. Sokféle létezik, én berakok egy párról képet. Háztartási boltokban lehet kapni.
Sziasztok! Némiképp off kérdésem lenne, de mint rokon téma, hátha vannak itt is művelt művelői. :) Beleugrottam a fűszerszárításba, s előbb-utóbb a tárolás kérdése is nyomasztani fog. Akármilyen kis vagy nagyobb üveget néztem (kertészeti boltok, hobbiboltok, vegyeskereskedések) vagy nem zártak jól vagy úgy néztek ki, mintha egy kefíres dobozt kereszteztem volna egy mélyhűtővel. Hol lenne érdemes fűszernek való üvegeket néztem? Kifejezetten (jól záró) üveget szeretnék, a széles körben kapható műanyag izék nem tetszenek túlzottan. Köszönöm előre is.