Nekem is kötött a talajom. Csak annyit tudsz vele csinálni, hogy próbálod a szervesanyag tartalmat növelni. Nem feltétlen trágyával, hanem szalma, lomb,széna, fű, zöldtrágya leforgaatásával, vetve a mustármag, facélia,körömvirág. Talajtakarással védeni a kiszáradástól vegetációs időszakban. A nanti répában nekem is osk volt a világos, ez szerintem valami elvadult változat. Salátaféléket lehet vetni, hónapos retket. Talajtakarónak mustárt. Lehet dugdosni korai, vagy áttelelő zöldhagymát. Szeptember végén el lehet az őszi fokhagymát dugdosni.
Én is aszaltam paradicsomot, igaz még nem sajátot, hanem a nagymamám által termesztettet. Igaz ő simán hosszúkás paradicsomnak hívja és huszonéve maga fogja belőle a magot, de ugyanolyan jó volt hozzá.:-) Én terítettem a rácsra egy vékony szúnyoghálót is, ez megvédte mindenkitől. Előtte fügét is aszaltam ugyanígy, az is jól sikerült.
Tegnap kigazoltam a paradicsom helyét és az egyik elszáradt tövön találtam egy csodaszép friss hajtást. Még bimbós is, kíváncsi vagyok, lesz-e belőle valami.
Nálunk egyébként se poloska, se pók nincs (csak a lakásban), van ellenben rengeteg darázs, na meg szúnyog...
A talajjal kapcsolatos kérdésemre van valakinek ötlete? A 6554.hsz-ban írtam róla, köszönöm.
Nekem sincs saját Brehm. Ott van a Neten, lejjebb tettem be a linket, a Magyar Elektonikus Könyvtárban található.
Én még csak most készítek először aszalást. A San M-ből, Kimagoztam, felcsíkoztam, felfűztem cérnára, és kitettem a szélbe. Két nap alatt majdnem kész. Előtte besóztam egy kicsit. A szében, és a só miatt tényleg nem mennek rá a legyek. Hogy milyen lessz, majd később mondom meg.
Nekem ez a szárítás se vált be igazán, pedig nagyon szeretem. (Ez a San Marzano, amiböl ezt csináljuk?) Valahogy túlszáradt, vagy mi, és zörgös ropogós maradt a lében is. Vagy ez késöbb megpuhul? Az íze meg valahogy....dohos, vagy mi. (Biztos nem penészedett meg; kint, napon száradt meg pár nap alatt.) Az se igaz, hogy a legyek nem mennek rá.
Jaj, végre valami jó hír:-))) Örülök! Nálunk is elmúlt a kezdeti invázió, később nem volt semmi, de tavasszal azért okozott károkat. Talán tényleg a friss tőzeg izgatta fel. Amúgy a sejtésem szerintem bevált, nem igazán volt jó ötlet a férjemtől az a tőzeg, sajnos egy heti távollétünk elég károkat okozott, könnyebben kiszáradt a föld. Nem volt szép a kert kinn, az az igazság:-(
Az uborkák (Perez F1 és Mohikán F1) már nekem is szépek, elég sokon van virág már. A málnában én is találkoztam hasonló poloskákkal, de míg békés az ember ők is azok.
Én igazából nem annyira ismerem a rovarokat, bogarakat. Nóra a fő szakértő ebben:)
Pókot viszont én sem nagyon láttam. A poloskáknak a ragadozó fajtái szeretik a tetveket, tripszeket, tehát azok hasznosak. Azok a növényt nem hiszem, hogy károsítják.
Amúgy, ha már itt vagy, jelentem a vakundriasztószerkezet az idén jól vizsgázott. Jövöre is alkalmazom:)))
Talán az sem kizárt, hogy jobb híján telepedtek a paradicsomra. Értem ezalatt, hogy ha választhattak, akkor inkább a káposztát szerették. Gondolom ezt azért, mert ültettem paradicsomokat és karalábét, a karalábé dugig lett molytetűvel, a paradicsom nem, pedig tudvalévő, hogy azt is szeretik.
Ez is jelenthetne valamit azoknak, akik foglalkoznak ilyesmikkel, ha jól emlékszem te elég különleges klímájú helyen laksz, mások talán az életfeltételek. A permetezés is lehetne ok, de már többektől kérdeztem, több helyen tapasztaltam, hogy kevés a pók. Azért is érdeklődtem, mert nekem sajnos tavaly nagyon kétségbeejtően elszaporodtak az üvegházi molytetvek a leandereimen, a peték átteleltek és egész nyáron hetente kénytelen vagyok permetezni. Gondoltam ez is lehet az ok.
A málnás poloskát persze ismerem, bevallom azt a szemet, amin poloskát látok, azt eldobom, de éppen az idén gondolkoztam el rajta, hogy lehet mindet eldobhatnám, mert járkálnak össze vissza..., és valóban, nagyon ritka a bebüdösített málnaszem. A nyírfa alá ha beállok tavasszal, akkor kifejezetten poloskaszag van. De ez a paradicsompoloska dolog érthetetlen. Nem szeretném azt hinni, hogy erre is fel kell készülnünk a jövőben!
Nekem nem sok volt az idén sem poloska. A szokásos fajok a keresztesvirágúakon, de azok szépek. Egyetlen egyszer volt csak kellemetlen, amikor a fekete epret szedtem enni, már sötétedett és bekaptam egy gyümölcspoloskát. Hát nem volt kellemes. Nem tudom ki ijjedt meg jobban:)))
A paradicsomok szépek. A korai fajták ermészetesen már leteremték magukat. Most a San marzanók dömpingje van. Fajtán két csak 5 tő van, de már nem tudunkvelőük mit kezdeni. Pedig még ezután lendülnek bele. eddig tövenként legalább egy vedernyimár volt szedegetve. Most csíkokra vágva a szélben szárítok, mert amúgy is meleg van. Még a Perez F1 uborka is terem. A paprikákból is lett elég.
A poloskák kapcsán nézegettem a nagy Brehm-t, és most udtam meg, hogy amit én tavaszhírnöknek nevezek, a bodobács, az is poloskafaj. És tényleg nem minden poloska büdös, sőt némelyik kifejezettengyümölcsillatú.
A málnán lévők a sóskán, rebarbarán tanyázókra hasonlítanak, barnák. Ha nem szorongatom, nem büdös. Finoman nyúlok a málna felé, a poloska odébbsétál, én meg bekapom a málnát. Néha akad egy-két poloskaszagú szem, de ezeken éppen akkor ritkán van poloska.
Én nem rajongok a pókokért, de idén nagyon kevéssel találkoztam, és velük is leginkább házon belül. A kertben csak a paprikákra szőtt egy két számomra ismeretlen faj hálót, aminek örültem is, mert elkapdosták a fóliába telepedett mérhetetlen mennyiségű szúnyogot és legyet.
A paradicsomon nálunk nincs poloska. Káposztapoloska elég sok van, de szerintem azért, mert hagytam magot érlelni a káposztarépákat, és azokon nagyon elszaporodott. Nyár elején eléggé tönkretették a káposztaféléket, aztán fájó szívvel elkezdtem szedegetni és taposni őket. A frissen vetett káposztaféléken már nincs, az öregeken is a szokásos ártalmatlan mennyiség. A poloskák nem büdösítik be a növényt, csak ha megijesztik őket. Az érett málnákon gyakran mászkálnak (másmilyen poloskák), talán szívogatnak is, nem tudom, nem is foglalkozom vele, de nagyon ritkán poloskaszagúak. Nálunk rengeteg, sokféle pók van. A Luffa topikba be is tettem a legszebbről, egy kövér darázspókról képet. A virágokon színes karolópókok, keresztesek, meg egy csomó egyéb, amit nem ismerek. A legeslegszebb a tavalyelőtti bikapók volt. Persze jó dolguk van, rengeteg a rovar, évek óta nem használtam sem rovar-, sem atkaölőt, a dísznövényeket meg lehetőleg úgy válogatom, hogy vonzzák a rovarokat.
Jesszus! s még én panaszkodom az esetleg néhol négy poloskám miatt??? Nem is szóltam:-))) De azért így ez a dolog sokkal félelmetesebb, mintha csak nálam lenne. Most gondolkozom, pókot vagy poloskát akarok inkább...., pókot!
Bocsi, nem gondoltam komolyan, hogy ez általános probléma, így megnyugodtam:-) Vajon valamilyen permetezés használt volna? Amikor megjelentek, már érett a paradicsom, olyankor már nem szoktunk permetezni.
Olyan bokros pók nálunk is van. Nem vagyok egy ijedős, de az ilyen fura, szokatlan dolgok azért elgondolkoztatnak.
Ha visszaolvasol kb. egy fél oldalt, láthatod, hogy többünknek van hasonló problémája. :-( Úgy látszik, ez egy ilyen poloskás nyár...
Épp ma néztem a még fenn lévő koktélparadicsomokat (min. 150 db), hogy szinte mindegyik elvesztette a fényét, és kezd ráncosodni. A poloskák már megszívták őket. :-( Szagot én sem érzek, lehet, hogy ez nem "az" a fajta büdös poloska..???
Pókok: csak a fagyalsövényen látok itt-ott pókhálót a kertben. A házban viszont elég sok van, nem győzök pókhálózni.. :-)
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy szépek a paradicsomjaim, a tüneteket nézve atkásak lehetnek, de alapvetően elégedett vagyok a terméssel. A gondom az, hogy soha nem látott poloskatámadás áldozatai lettek:-(!!! Én még sosem láttam poloskát a paradicsomon, de hogy ráadásul ennyit??? Néha 3-4, egészen különböző élettani fázisban lévő poloska is mászkál egy-egy parin és elég gusztustalan, hogy szívogatják a nedveit, aztán mi meg megesszük. Mármint a szívogatott paradicsomot:-) Érdekes módon poloskaszagot nem érzek sem a tövek közelében, sem a paradicsomokon, csak látszik a szívogatások nyoma. Most már úgyis mindegy, permetezni nem fogom, csak kíváncsi vagyok, ti is tapasztaltok-e ilyesmit?
Ja, és még egy kérdés, ami talán valahol kapcsolódik egymáshoz: észrevettétek, hogy az idén milyen kevés pók van? Én még egy tisztességes keresztespókot nem láttam a nyáron, pedig máskor nyár közepétől alig merek kimenni a kertbe, mindenhol ott lesnek rám és bevallom, nem tekintem őket a barátaimnak, mégha elvben azok is:-)
Atkairtót nem használok, reménykedek, hogy a ragadozók kordában tartják őket. Végül is a fontos növények nem is pusztultak el, csak a balkonparadicsom (némi élet van bennük, de már nem valók semmire) meg az üvegházi uborka, de az uborka helyett is van másik, egyelőre szabad földben. A paprikák mögé ültettem őket, raktam föl uborkahálót, aztán azok is bent lesznek a fóliában a paprikákkal. Pár napja kezdtek virágozni.
El ne kiabáljam, úgy tűnik, eddig egész jól megúszták a paradicsomjaim a betegségeket. Érdekes felfedezést tettem: abban az ágyásban, ahol a paradicsom teljesen összebozótosodott a petrezselyemmel, szinte egyáltalán nem betegek! A koktélparadicsomok bolondul nőttek fel a kerítésre, összegabalyodva a szomszéd vadszőlőjével, szintén egészségesek és rengeteget teremnek! Ahol nincs körülöttük más növény, ott azért néhány levél leszáradt.
Leírnátok nekem légyszíves, hogy ilyenkor ősszel miket és mikor érdemes vetni? Van egy 6 négyzetméteres fóliaházam, amiben jelenleg paprika paradicsom van, majd abba is lehet, illetve van az a lyukacsos fóliasátram is, azt még pl. ki sem bontottam.
A paradicsomokat én is permeteztem, gomba és atka ellen is, az atka elleni használt, a gomba elleniek kevésbé, bár egész szépen megúszták. Kis korukban kaptak gomba- és atkairtót a gyökérzetükre, ez is segíthetett.
A paprikák nekem is kizárólag fólia alatt vannak már, és már csak napközben van nyitva pár órára a sátor, hogy éjjelre ne hűljön ki nagyon. Ahogy egyre hidegebb lesz, egyre rövidebb időkre nyitom majd ki, leginkább szellőztetés céljából.
A krumplit én már felszedtem, valsz. elkapta a burgonyavész, mint az összeset a környéken. Ettől eltekintve, szépen termett, csak a tárolásával vannak még gondok.
A metélőpetrezselymet idén nem hagyom benn a földben, mert nem jó helyen van a vetésforgó miatt, jövőre majd kerítek neki valami fix helyet.
Szerintem nálunk a levélszáradás elsősorban atkák miatt van. Nagyon sok van az idén. A burgonyavész megjelent, de még időben sikerült lepermetezni, szárazabb idő is jött, a beteg leveleket is leszedtem, megállt.
Összességében meg vagok elégedve a paradicsommal, ahhoz képest, hogy szeptember van, nem néznek ki rosszul. A koraikat máskor is kiszedem már ilyenkor, kell a hely az áttelelő zöldségeknek.
A metélő petrezselyem az erősebb fagyokig szedhető, aztán még tavasszal is egy darabig. Később még a virágzó szárakról is csipkedek, mire elfogy a használható levél, szedhető az új. A tavalyinak már érik a magja. Nem is nagyon szoktam vetni, legtöbbször kikel magától, amennyire szükség van. Ha ültetek, mindig olyan helyre, ahol két szezont bent maradhat. Szeretem a virágja illatát, és azt a rovarözönt, ami van rajta.
Majd teszek fel képeket, nálunk még elég sok minden bent van, a retek és káposztarépa teljesen beborítja az ágyást, nálunk is hízik a cékla. A krumpli a helyén van még, de az már nem szép, lassan több benne gaz, mint a krumpliszár. De ahhoz még zöld, hogy kiszedjem. A zöldbab most kezd teremni.
A paprikák köré vasárnap bevertük a fóliasátrat tartó karókat, nemsokára föl kell tenni a fóliát. Hétfő reggel csak 5 fok volt, ha elmúlt a mostani meleg, már fázni fognak.
Sziasztok! Én a levélszáradás ellen úgy igyekeztem védekezni, hogy lecsípkedtem az elszáradt leveleket, és ahol lehetséges csepegtetőrendszerrel locsolom őket. A sátorban lévő paradicsomjaim nagyrészt megúszták a rohadást és a leszáradást, azokon szép termés lesz. A külső paradicsomok nem jártak ilyen jól, voltak olyan tövek amiket már ki is szedtem mert teljesen elszáradtak. A külsők még kihúzzák a termés beérését, de új paradicsomot már biztos nem hoznak. A belsőkön még lehet ami beérik, a sátorban az enyhe fagyokat még kihúzzák. A bogyók általában jóízűek, van 1-2 amine k nincs leve.
A kert többi részében már nem sok minden van, leginkább még káposzta, retek meg cékla. A káposzták nemsoká jók lesznek, majd csalamádé készül belőlük. A retek és a cékla nő mint a gomba, egyenlőre még kártevőket sem találtam rajtuk. Van még metélőpetrezselyem is, ami szépen terem, nem tudom meddig marad meg.
A virágból szerintem már csak zöld lesz. A zöld még beérhet, attól függ, mekkora. Meg Te talán normálisabb helyen laksz, nálad biztos később fagy le.
Az enyémek se szépek már, de annyi levelük még van, amennyivel kihúzhatják a fagyokig. Még jó ízűek a bogyók, nem kényszerérett, csak az a korai, amit tegnap kiszedtem.
Beérik még ilyenkor a még zöldparadicsom, vagy az olyan, ami még virágzik, hozhat még termést. Nekem az összes paradicsomom tök ronda, a legtöbb már nyár közepére elszáradt, csak az ágak végén díszlik még egy kis zöld, meg virágok.
Ja képzeld, még azt akartam írni, hogy tudod nagyon kerestem az Agria krumplit...végűl is nem jött össze..vetőben , ezért teljesen véletlenűl a Lidl-ben volt étkezési Agria vettem abból, félbevágtam , hogy mindkét oldalán legyen szem, és még most is nagyon szép a szára, sokáig virágzott is, majd kíváncsi leszek mi rejtőzik a föld alatt...