A nagyon korai fajtákkal érdemes vigyázni, ha esetleg hűvösebb, fagyzugos helyen van a kerted. Nálunk évek óta nem terem kajszi, mert a teljes virágban levő fát letarolja egy hirtelen fagy. Most direkt olyan csemetét vettünk, ami kifejezetten későn, április elején virágzik.
Szabadgyökerű gyümölcsfákat késő ősszel és kora tavasszal lehet ültetni, gondolom most nagyobb a kínálat. A konténereseket egész évben szabad, csak lényegesen drágábbak. Én konkrétan 10szeres árat láttam 4-5 éves dézsások esetén, ellenben jövőre már tuti teremnek.
Meggyből a Meteort ajánlják korainak, kajsziből azt hiszem csak pár nap különbségek vannak és a legelsőnek a Ceglédi Piroskát találtam. Én Gönci magyar kajszit szeretnék, azt hiszem ilyet szoktam venni enni és lekvárnak is.
Köszi a részletes leírást, akkor próbálkozom jövőre a lilával és a Nectarköniginnel. Azt tudod esetleg, hogy itthon lehet-e ezeket a fajtákat kapni? (elég ritkán járok külföldön)
Ez Blauhülsiger Speck, először Ausztriában vettük. Nekünk nagyon ízlik, a legtöbb hüvely nem szálkás, nem fásodik, csak mikor rendes kifejthető szemek vannak már benne. A legtöbb hüvely inkább hengeres, de vannak laposabbak is, azok kicsit szálkásabbak, de jók azért. Erőteljes növény, magasra fut.
A Goldmarie fajtát mi is próbáltuk, osztrák magból. Talán valamivel jobb, mint a Juliska, de arra is nagyon kellett figyelni, hogy ne vénüljön meg. Többet olyat nem ültetetek.
Jó még a Neckarkönigin, talán az a leghúsosabb, nem fásodik. Zöld hüvelyű. Eddig ahányszor vetettem, mindig elég rosszul csírázott, kell venni bőven magot, de érdemes, mert nagyon finom.
Idén még egy Cobra nevű, világoszöld hüvelyű, feketet magvú futó zöldbabunk van. Tegnap főztem először, jó ízű lett. Azt még nem tudom, milyen hamar vénül.
A lila zöldbab milyen fajta és milyen vetőmagból van? Ízre milyen? Mennyire fut?
Idén Goldmarie fajtát vetettem, egy német és egy magyar csomagot, érdekes mód jócskán eltérnek egymástól! Az egyik ceruzaszerű, hosszú egyenes hüvelyeket hoz, a másik kanyarodó, laposat, néhány kifejthető szemmel, de ha nem elég kicsinek szedem, a héja már megkeményedik és kevéssé élvezhető. Egész nyáron folyamatosan termettek, egyszerre épp egy étkezésre valót, de a nem fajtaazonos vetőmagok miatt nem tudtam igazán jól felhasználni. Jövőre kipróbálnék valami mást.
Én is főleg azért szedem össze a piciket, hogy ne gyomosítson. A lilából nem nagyon szokott sikerülni, nehéz megtalálni. Valamennyit azért tudok hasznosítani, a szobamacskánk nagyon szeret játszani a kb. mogyorónyi krumplikkal. Esetleg állatkereskedéseknek lehetne árusítani macskajátéknak, gusztusos kis tasakokban, mondjuk ötösével csomagolva.
Hát a közepes krumplikkal nincs is gond, de az összmennyiség fele kicsi meg apró. :( Apám mindig azt emlegeti, hogy majd jó lesz héjában sütni, mert az milyen finom, de gyakorlatilag tavaly télen is csak egyszer csináltunk, ételhez meghámozni meg senki sem akarja. Tavaly meg tavalyelőtt össze sem szedtem a kicsiket, de azzal meg az a baj, hogy a földben sok áttelel, és utána nem győzzük kapálni, mindig újrahajt.
Lényegében igen. Most még a salátára nem kéne, csak a rigók miatt kellett föltenni, különben rákotorják a sorra a szalmát, ami a paradicsom után ott maradt. A hónapos retekre most is kell, így nem férnek hozzá a legyek, és nem lesz kukacos. A téliből általában kimásznak, mire kiszedem, és a járatokat benövi a héj. Arra legföljebb késő ősszel dobok fóliát az erősebb fagyok ellen, míg nincs kiszedve.
Pár gyümölcs. A paprikák a fólatartó nagy karók között, hátul a karókon van az uborkaháló. Mögöttük paradicsom és káposztafélék. Futó lila zöldbab. Elöl a káposztarépák, aztán egy retek, aminek a termése ehető (kísérlet), a hátárben a fátyolfólia az Il-féle retkekkel. A fóliaalagutak az áttelelő salátáknak, előtte cékla, mögötte Allium tuberosum, most az éretlen terméseket csipegetem.
1. A lejjebbi képen csíkokra vágva az aszalódók egy része az, így szárítva bármibe.
2. Feldarabolva olajban üvegben.
3. Kockákra vágva fagyasztva, aztán kaliforniai csírkére, paradicsomos, sajtos tésztára.
4. A kicsit pirosakat, vagy akár teljesen zöldeket a termőszezon végén darabonként papírba csomagolva, egy nagyobb dobozba téve akár karácsonyig eláll. (Tvaly tettem róla képet ide)
5. ledarálva kevés sóval keverve üvegbe ételízesítőnek.
Szóval szokni nem szoktam :-), de szerintem nagyon finom lehet a sült paprika olívaolajban. Grillen vagy szabadtűzön megsütöd (feketére!), aztán nejlonzacskóba teszed, vagy egy edénybe és lefeded. Pár perc, aztán könnyedén lehúzható a héja. Csíkokra, vagy darabokra vágod, beteszed kis üvegekbe és felöntöd olívaolajjal. Mehet mellé fokahgymagerezd, esetleg kaukkfű, vagy más száraz fűszer.
Aztán lehet belőle télen pl. ilyen finomságot csinálni fetával:
Bevallom, mi megettük eddig az összeset, amit találtam. Pont olyan jó íze volt, mint a sárgarépának. :-)
Köszönöm szépen a válaszokat, igazából az a bajom a talajunkkal, hogy nem tudom, milyen lett volna, ha nem töltetjük fel. Sajna az előző tulaj a házbontásból maradt sittet elterítette az egész telken, benőtte a gaz, stb. Mi építkeztünk és a gyomirtózás után derült ki, mi a helyzet, ráadásul az utcafront egy fél m-rel magasabban van, mint a ház, így fel kellett tölteni. Az itteni ipari parkból hozták a földet, jó barna, tömött, de sajna tele volt gazmagokkal. Ha hagyjuk, méteresre nőtt volna a paréj, cirok, parlagfű és hasonlók. Most már csak a muharral küzdünk, a veteményesban meg mindig akad még üveg, kő, betontörmelék. Gödörásáskor látszik, hogy totál homokos az altalaj, csak a teteje ilyen feketeföld.
Ma végre eljutottam egy díszfaiskolába, a jövő hét végére ígértek eperpalántát és nézegettem gyümölcsfákat, meg szőlőoltványokat is. Ha sikerül a héten felásni a helyét, akkor a jövő hét végén elkészül az eperültetvényünk!
Átültettem ma a málnák fiatalabbik részét a kerítés mellé, ott szellősebb lesz nekik. Az öregebb töveket kimetszettem és kiástam. Remélem megmaradnak. Nemsoká érkezik a szedrem is, illetve ha minden igaz kapok egy pár ribizli bokrot is.
Még elég zöld volt krumpli szára, de ki kellett szedni, mert a bogarak lerágták a leveleket. Amikor észrevettem az első kikelő kicsiket, el is döntöttem, hogy még egyszer lefújom kontakt szerrel, csak pont akkor lenyekkentem, és nem tudtam permetezni, mire rendbe jöttem, akkor meg már felesleges volt. De így is nagyon ritka eset, hogy augusztus legvégéig kibírja a földben. Meg vagyok elégedve a terméssel, az össztermés (aprókkal együtt) lett vagy 6 mázsa, tavaly ugyanekkora területen fele sem volt, a 40 fok leégette a szárakat. A burgonyavész csak néhány tőnél jelentkezett, kivétel az Agria, ahol 10% fölötti volt az elszáradás.
Ez az az Ismeretlen Sárga Krumpli, amit szoktam emlegetni. Azt hittem, a sok eső miatt végre egyszer hatalmasra nő, de nem, csak sok lett alatta, néha még 30 is tövenként. A képen a nagyok a valóságban közepesek. De megintcsak arra jutottunk, hogy semelyik másik fajta nem közelíti meg ezt ízben, állagban és expresszgyors fővésben.
Volt még 50 szemes Agria, ez alatt elég tűrhető méretűek lettek, bár kevés darab. Az íze nem olyan jó, mint ahogy itt olvasom.
Laura, német import 50 szemes, nagyon szép rózsaszín, de német lévén valószínűleg nem bírta a száraz nyarat, kevés és nem is nagy. Többé nem vetjük. Még nem kóstoltuk.
Kondor. Hatalmasra nőtt, szokás szerint alig van alatta ültetni való kicsi. De valószínűleg nem is ültetünk belőle, mert vagy valami vírus, vagy egyéb miatt üveges marad, bármeddig főzzük is.